Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Απάντηση: Monitor calibration

Μιχάλη, αν θέλεις την γνώμη μου, μην χολοσκάς (εκτός αν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, οπότε πάω πάσο). Ένα να σκεφτείς: Η εκτυπωμένη φωτογραφία θα δείχνει διαφορετικά σε κάθε περιβάλλον. Άλλο το φως της μέρας, άλλο το φως της λάμπας, άλλο το φως της κάθε λάμπας (μιλάω από άποψη θερμοκρασίας).

Re: Monitor calibration

Γιαννη δε χολοσκάω καθόλου!

Ίσα ίσα, προσπαθώ να απολαύσω αυτή τη νέα διαδρομή και να μάθω όσα περισσότερα γίνεται.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρω μια σοβαρότερη οθόνη και επίσης πρέπει να δω τι θα κάνω με τις κάρτες γραφικών μου, καθώς απ' ότι καταλαβαίνω η integrated της intel δεν είναι full RGB με ότι σημαίνει αυτό. Το σεταπ μου είναι λίγο μπερδεμένο, αφού η "καλή" κάρτα της nvidia είναι μεν στο ίδιο μηχάνημα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα 2 OS.

Τελοσπάντων, ας μη βγαίνω offtopic από το νήμα, μιλώντας και με τους ανθρώπους του εργαστηρίου που τυπώνω, κατάλαβα ότι δίνουν τεράσιτα σημασία στο φως του περιβάλλοντος και καθόλου τυχαίος δεν είναι ο φωτισμός που έχουν. Στη φάση αυτή εννοείται ότι δεν διατίθεμαι να ψαχτώ σε τέτοιο βαθμό στο δικό μου χώρο.

Όπως και να χει θα πάρα όλο το χρόνο που χρειάζεται και θα το εξελίξω όσο μπορώ.

Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Τα monitor adobe RGB ειναι πανάκριβα. Είδα πριν μερικές ημέρες monitor 99% sRGB calibrated γυρω στα 200 ευρω. Οποτε μου γεννήθηκαν οι εξής απορίες:

- Γιατί να μην τραβάμε sRGB με τη μηχανή αφου εχουμε φθηνά μονιτορ sRGB και επιτέλους χωρίς πολυ κόπο θα βλέπουμε αυτο που παει προς εκτύπωση; Αφου ουτως η άλλως η διαφορά μεταξύ sRGB και adobe RGB σε εναν μεσο χρήστη (πελάτη) δεν ειναι εμφανείς;

- Οι επαγγελματικοι εκτυπωτές (aka printer για φωτογραφίες γαμου βαπτισης), έχουν καποιο profile ή "τους λεω" πριν την εκτυπωση οτι ''ξέρεις εκτυπωτή μου, οι φωτογραφίες που έρχονται ειναι σε sRGB οποτε εκτυπωσε sRGB". Προφανώς δεν εκτυπώνουν αυτο που βλέπουμε σε ακαλιμπράριστο μονιτορ, οποτε, που βασίζονται για το τι και πως θα εκτυπώσουν;

- Κάποια πρόταση για sRGB μονιτορ;

edit: ποια η σχέση raw (που πάντα τραβάμε raw) και profile, δηλαδη sRGB και adobe rgb;

Re: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Το RAW δεν επηρεάζεται απο το αν τράβηξες με ρύθμιση sRGB ή AdobeRGB .. απλά λένε οτι σε μερικά μοντέλα μπορεί να επηρεάσει το αυτόματα προγράμματα έκθεσης ή και το ιστόγραμμα της μηχανής (διότι το sRGB θα δείξει πιο πολλά καψίματα) αν και αυτο επηρεάζεται πιο πολύ απο το πως είναι ρυθμισμένα στο firmware τα αυτόματα προγράμματα και το τι δείχνει το ιστόγραμμα ..

Απάντηση: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Τα monitor adobe RGB ειναι πανάκριβα. Είδα πριν μερικές ημέρες monitor 99% sRGB calibrated γυρω στα 200 ευρω. Οποτε μου γεννήθηκαν οι εξής απορίες:

- Γιατί να μην τραβάμε sRGB με τη μηχανή αφου εχουμε φθηνά μονιτορ sRGB και επιτέλους χωρίς πολυ κόπο θα βλέπουμε αυτο που παει προς εκτύπωση; Αφου ουτως η άλλως η διαφορά μεταξύ sRGB και adobe RGB σε εναν μεσο χρήστη (πελάτη) δεν ειναι εμφανείς;

- Οι επαγγελματικοι εκτυπωτές (aka printer για φωτογραφίες γαμου βαπτισης), έχουν καποιο profile ή "τους λεω" πριν την εκτυπωση οτι ''ξέρεις εκτυπωτή μου, οι φωτογραφίες που έρχονται ειναι σε sRGB οποτε εκτυπωσε sRGB". Προφανώς δεν εκτυπώνουν αυτο που βλέπουμε σε ακαλιμπράριστο μονιτορ, οποτε, που βασίζονται για το τι και πως θα εκτυπώσουν;

- Κάποια πρόταση για sRGB μονιτορ;

edit: ποια η σχέση raw (που πάντα τραβάμε raw) και profile, δηλαδη sRGB και adobe rgb;

Διάβασε και το νήμα : https://avclub.gr/forum/showthread.php/153307-Monitor-calibration, θα βρεις κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα σου, σε συνέχεια των όσων έγραψε ο Ηλίας και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω λίγο τις υποπεριπτώσεις συνοψιζω:

καταρχην αν δουλεύεις μόνο με JPEG και το monitor σου δεν έχει τη δυνατότητα απεικόνισης Adobe RGB είναι λάθος η μηχανή σου να είναι ρυθμισμένη σε οτιδήποτε άλλο από SRGB. Αν δουλεύεις με jpeg και το monitor έχει δυνατότητα απεικόνισης του μεγαλύτερου Adobe RGB το επιλέγεις στη μηχανή μόνο αν εχεις καλιμπραρισμενο monitor (που οι περισσότεροι δεν έχουν). Αρα αν δουλεύεις με jpeg κανόνας (σχεδόν) είναι στη μηχανή να επιλέγεις το ίδιο.

Αν όμως δουλεύεις με RAW και έχοντας υπόψην ότι o χρωματικός χώρος που συλλαμβάνει η μηχανή σου είναι πιο μεγάλος και από τo Adobe RGB εχεις δυο επιλογές ανάλογα με το μόνιτορ που διαθέτεις:

α) αν η οθόνη σου δεν μπορεί να απεικονίσει υψηλότερο χώρο από SRGB και είναι και ακαλιμπραριστη πάντα ξεκινάς λέγοντας στο προγραμμα να απεικονίζει σε SRGB (Photoshop, Lightroom) και όταν σωνεις με το προγραμμα επιλέγεις πάλι αρχείο sRGB γιατί αυτό το χρωματικό προφίλ είναι το πιο συμβατό με οτι προγραμμα απεικόνισης (photo viewer) κυκλοφορεί. Η εκτύπωση θα είναι λίγο λαχείο στα χρώματα (λόγω των ανωτέρω), αφού μετά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν και με τις δυνατότητες απεικόνισης του εκτυπωτικού μηχανήματος και του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί.

β) αν η οθόνη καλύπτει μεγαλύτερο χρωματικό χώρο είναι ευνόητο οτι για να υπάρχει μια αντιστοιχία χρωμάτων απο το RAW πρέπει να καλιμπραριστεί η οθόνη αν θέλει να δουλέψει κανείς στο μεγαλύτερο χρωματικό χώρο (π.χ. proRes) και να έχει πιστότητα ότι αυτά που βλέπει θα είναι πολύ κοντά σε αυτά που θα παραχθούν στο τέλος σε αρχείο που θα σώσει είτε σε Adobe RGB είτε σε SRGB από τη μετατροπή του προγράμματος επεξεργασίας στον μικρότερο χρωματικό χώρο,
αν δεν καλιμπραρεις την οθόνη ειναι προτιμότερο πάλι να επιβάλει στο προγραμμα επεξεργασίας εξαρχής περιορισμό ότι θα κάνει χρήση SRGB και να σώνει πάλι σε SRGB.
Για την εκτύπωση ισχύουν τα της προηγούμενης παραγράφου αλλά εδώ αν εχεις καλιμπραρει την οθόνη έχεις αφαιρέσει από τη λέξη λαχείο ότι έχει καταλήξει σε αρχείο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Πρώτη φορά μετά απο post είμαι πιο μπερδεμένος απ' οτι πριν το ποστ :P

οκ, RAW = no profile. Αυτο ειναι απόλυτα κατανοητό.

kbouk,
αν μιλήσουμε για ακαλιμπράριστα και JPEG, προφανώς εχουμε πολλες παραμέτρους. Ας κάνουμε τη ζωή μας λιγο πιο ευκολη!

Όπως ανέφερα στο 1ο ποστ, μιλάμε για καλιμπραρισμένη οθόνη 99,9% sRGB (LG 22MP68VQ) και για raw. (ανέφερες και το proRes για βίντεο και εχω μπερδευτει ακομη περισσότερο).

Εν συντομία, τραβάμε raw, εχουμε καλιμπραρισμένη οθόνη σε sRGB και εκτυπώνουμε sRGB, αφου οι φωτογραφικοι εκτυπωτές ειναι (κυρίως) sRGB. (τωρα αυτο με το χαρτί πάλι με μπερδεψε. Πχ ενας εκτυπωτής DNP)

Αν δεις τον τύπο εδω:
https://www.youtube.com/watch?v=SbzXqqeC5vc

σου λεει περίπου αυτο που λεω. Επίσης λεει πως "αν εχετε τη δυνατότητα να δουλεψετε με aRGB και μπορείτε να εκτυπώσετε aRGB σε κάποιο ειδικό εργαστήριο που υποστηρίζει sRGB τοτε ναι. Αλλιως καντε τη ζωη σας ευκολη αφου το κυριως συστημα ειναι το sRGB)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

προσπαθησα να καλύψω όλες σχεδόν τις υποπεριπτώσεις, προφανώς δεν τα κατάφερα, εσύ πέφτεις στην παραλλαγή της κάτω:

α) αν η οθόνη σου δεν μπορεί να απεικονίσει υψηλότερο χώρο από SRGB και είναι και ακαλιμπραριστη πάντα ξεκινάς λέγοντας στο προγραμμα να απεικονίζει σε SRGB (Photoshop, Lightroom) και όταν σωνεις με το προγραμμα επιλέγεις πάλι αρχείο sRGB γιατί αυτό το χρωματικό προφίλ είναι το πιο συμβατό με οτι προγραμμα απεικόνισης (photo viewer) κυκλοφορεί. Η εκτύπωση θα είναι λίγο λαχείο στα χρώματα (λόγω των ανωτέρω), αφού μετά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν και με τις δυνατότητες απεικόνισης του εκτυπωτικού μηχανήματος και του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί.

δηλ. η οθόνη σου δεν μπορεί να απεικονίσει υψηλότερο χώρο από SRGB αλλά είναι καλιπραρισμένη άρα ακόμη καλύτερα , τι λέω λοιπον : α) ξεκινάς λέγοντας στο προγραμμα για απεικονίζει σε SRGB (Photoshop, Lightroom) αυτο δεν είναι τόσο απαραίτητο πια αφου η οθόνη ειναι καλιμπραρισμένη για SRGB, και μετα β) όταν σωνεις με το προγραμμα επιλέγεις πάλι αρχείο sRGB γιατί αυτό το χρωματικό προφίλ είναι το πιο συμβατό με οτι προγραμμα απεικόνισης (photo viewer) κυκλοφορεί , άρα μέχρι εκεί συμφωνούμε απολυτα και έχεις αφαιρέσει απο τη λέξη λαχείο που γράφω μέ ότι έχει σχέση με τη σωατή απεικόνηση.

Απο εκεί και κάτω η εκτύπωση είναι αλλη κουβέντα τελείως δηλαδή πως μιλάει το αρχείο σου SRGB σε ένα συγκεκριμένο εκτυπωτή είτε ερασιτεχνικό ειτε επαγγελματικό, εξαρτάται απο το πόσο πετυχημένο είναι το/τα profile του εκτυπωτή που σου έχει δώσει σε CD η εταιρία (αν την εκτύπωση την κάνεις ο ίδιος) για τα συγκεκριμένα μελάνια, τύπο χαρτιού κλπ. Αν κάνεις χρήση άλλων χαρτιών π.χ. σε εκτυπωτή Epson βάλεις ίδιας ποιοτητας χαρτί αλλης εταιρίας θέλει αλλο profile που στο χορηγεί ο κατασκευαστής χαρτιού για τον συγκεκριμένο εκτυπωτή (εφόσον κάνεις χρήση των αυθεντικων μελανιών). Υπάρχουν συσκευές που μπορουν να φέρουν πιο κοντα την εκτύπωση και να καλιμπράρουν το εκτυπωτικό αποτέλεσμα ανάλογα το χαρτί που διαλέξεις διαβάζοντας μια εκτύπωση συγκεκριμένης σελίδας και χτίζοντας profile για το συγκεριμένο σετ εκτυπωτη , μελανια, χαρτί.

Τα ίδια ισχύουν κατεπέκταση και για επαγγελματικές εκτυπώσεις έξω, εκεί τα profile στα δίνει η εταιρία που εκτυπώνεις και τσεκάρεις το αρχείο σου στο προγραμμα επεξεργασίας διαλέγοντας ως μέσο απεικόνησης τον εκτυπωτή χωρίς να κάνεις εκτύπωση (αφου δεν έχεις τον εκτυπωτή) και συγκρίνεις αν φαίνεται ίδιο με αυτό που έχεις φτιάξει για απεικόνηση σε οθόνες SRGB ή θέλει μικρομετατροπές (στο Lr π.χ. είναι το soft proofing).

ΥΣ
Οσο για το Pro Res έχεις απόλυτο δίκιο, Pro Photo RGB ήθελα να γράψω που είναι μεγαλύτερος χρωματικός χώρος ακομη και απο το Adobe RGB.

Last edited:

Δεν εχω λόγια να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου, πραγματικά!!!

Περί εκτύπωσης, θεωρητικά εταιρείες όπως η fuji, η DNP και η Mitsubishi (αυτες τις τρείς εχω ψάξει), δεν θα εχουν τεστάρει, καλιμπράρει απο το εργοστάσιο το profile που σου δίνουν σε σχεση με τα χαρτιά του εκτυπωτή, ως προς sRGB ή/και aRGB αν μιλάμε για κατι πιο high end; Αν πουμε κι ολας οτι πάντα θα κάνουμε χρήση official χαρτιου.

Γνωρίζεις αν το profile ενημερώνεται κάθε τόσο; (κάτι σαν firmware το αντιλαμβάνομαι, κανω λάθος; )

Απάντηση: Re: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Ε βέβαια αυτό κάνουν , φτιάχνουν τα profile με τα δικά τους χαρτιά συνήθως για τα τα δικά τους ΜΕΛΑΝΙΑ πάντα. Ελα όμως που πάρα πολλοι δεν θέλουν τα χαρτιά που τους σερβίρει η μαμά εταιρία ή θέλουν πολύ καλή εκτύπωση σε ειδικά χαρτιά από εταιρίες που φτιάχνουν και πουλούν μόνο χαρτί (εκτυπώσεις art) , εκεί το profile στο δίνει η εταιρία χαρτιού άλογα το μοντέλο του εκτυπωτή σου π.χ. για χαρτιά Hahnemuehle : https://www.hahnemuehle.com/en/digital-fineart/icc-profile/download-center.html ή αν δεν υπάρχει το φτιάχνεις μόνος σου με ειδικό print calibrator.

ενα print profile δεν χρειάζεται καμία ενημέρωση αν το χαρτί και τα μελάνια (για το ίδιο πάντα μοντέλο εκτυπωτή) παραμένουν το ϊδια και εφοσον δεν έχουν μπαγιατέψει λόγω αχρηστίας , υγρασίας κλπ.

Οχι οχι, πάντα μαμα εταιρεία, παντα official. Οποτε οκ, στο θέμα της εκτύπωσης ας πούμε πως είμαστε οκ. Δυο προσθήκες να κανω.

1ον:
Πήγα σήμερα σε γνωστό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, τους λεω θελω το μονιτορ LG 22MP68VQ επειδη λεει SRGB 99%. Tους ρωτάω, βγαίνει απο τη μαμα καλιμπραρισμένο; ΟΧΙ μου λενε, μονο οι Dell οθονες ερχονται καλιμπραρισμένες απο την Dell. Ναι αλλα ως προς τι καλιμπραρισμένες; sRGB ή καποιο αλλο συστημα; σε αυτο δε πηρα απάντηση.

Γιατι αν θεωρήσουμε πως παίρνεις μια οθονη ακαλιμπράριστη με δυνατότητα srgb, μετα θες και καλιμπράτορα (απο αυτους που τους κρεμάς στην οθονη μπροστά). Αν ομως πας σε Dell για ένα διάστημα Χ θα εισαι οκ. Η dell ομως βγάζει τις οθονες σε sRGB που ειναι το ζητούμενο; Λεω για ενα διάστημα Χ επειδή καπου διαβασα οτι καλό ειναι να καλιμπράρεται η οθονη ανα διαστήματα.

2ον:
πηρα προσφορά απο εργαστήριο εκτύπωσης άλμπουμ και στη προσφορά ελεγε "τα αρχεία σας σε sRGB". Οποτε +1 για το srgb. Θελω οθονη srgb...
(δε ξέρω αν καταλάβατε, αλλα "αποσυνδέθηκα" απο συνεργάτες που τραβούσαμε μυστήρια και τωρα πρέπει να μαθω τις λεπτομέριες για να κανω μονος τη δουλειά. Εγω μεχρι τώρα μονο τραβούσα και παρέδιδα κάρτα τις περισσότερες φορές)

Απάντηση: Re: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Αν πάρεις τη Dell θα σου απαντήσει, αυτό που ξέρω είναι οτι οι καλές της οθόνες (δεν ξέρω αν αυτό ισχύει για όλες) έρχονται καλιμπραρισμενες από το εργοστάσιο και μέσα έχουν και ένα χαρτί από τη διαδικασία καλιμπραρίσματος, υποθέτω είναι σε sRGB ακόμη και τα μόνιτορ που έχουν δυνατότητα για κάτι παραπάνω αλλά καλό είναι να το ρωτήσεις στην ίδια και να επιβεβαιώσεις αν αυτό ισχύει για ολα τα μόνιτορ ή κάποια συγκρεκριμενα μοντέλα (πιστευω το δεύτερο ισχύει) που προτείνονται για τέτοια εργασία.

ΥΣ
μου φάνηκε παράξενο που έγραψες αρχικά οτι το LG είναι καλιμπραρισμενο στα 200 αλλά είπα έχει προχωρησει επιτέλους η τεχνολογία και σε αυτό τον τομέα.

Re: Απάντηση: Re: Shoot sRGB - Edit sRGB: Ναι ή οχι;

Αν πάρεις τη Dell θα σου απαντήσει, αυτό που ξέρω είναι οτι οι καλές της οθόνες (δεν ξέρω αν αυτό ισχύει για όλες) έρχονται καλιμπραρισμενες από το εργοστάσιο και μέσα έχουν και ένα χαρτί από τη διαδικασία καλιμπραρίσματος, υποθέτω είναι σε sRGB ακόμη και τα μόνιτορ που έχουν δυνατότητα για κάτι παραπάνω αλλά καλό είναι να το ρωτήσεις στην ίδια και να επιβεβαιώσεις αν αυτό ισχύει για ολα τα μόνιτορ ή κάποια συγκρεκριμενα μοντέλα (πιστευω το δεύτερο ισχύει) που προτείνονται για τέτοια εργασία.

ΥΣ
μου φάνηκε παράξενο που έγραψες αρχικά οτι το LG είναι καλιμπραρισμενο στα 200 αλλά είπα έχει προχωρησει επιτέλους η τεχνολογία και σε αυτό τον τομέα.

Κι εμένα μου φάνηκε περίεργο. :P Επειδή ομως το θέμα πέρασε σε "καλιμπράρισμα", θα συνεχίσω στο κανονικό thread του φορουμ που υπάρχει ήδη. kbouk, 1000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για ακομη μια φορα για το χρονο σου και για τις πληροφορίες!

Γειά σου forum,

Έρχομαι από ένα άλλο νήμα που έλεγα γιατί να μην τραβάμε srgb και να εκτυπώνουμε srgb για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Τελικά βλέπω οτι εχει μεγάλο βάθος το θέμα του color space. Να πω πριν τις ερωτήσεις μου πως προσπάθησα τουλάχιστον να διαβάσω τις τελευταίες 5 σελίδες εδώ στο νήμα και δεν είδα κάποιο από αυτά που θέλω να ρωτήσω (και φρίκαρα και περισσότερο απ' οτι πριν). Εδώ και κάποιο σημαντικό διάστημα έκανα Β’ φωτογράφος σε μυστήρια. Συνήθως παρέδιδα κάρτα ή δούλευα λίγο τις φωτογραφίες σε μόνιτορ μου «με το μάτι» καλιμπραρισμένο και έδινα τις φωτο με το xmp τους για τις τελικές διορθώσεις. Όμως έχω αποκοπεί πλέον από την ομάδα και πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μέσα στο κεφάλι μου για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, πλέον μόνος μου.

Κάποια από αυτά που θα ρωτήσω, ίσως υπάρχουν ξανά σε αυτό το νήμα ή και στο προηγούμενο δικό μου, όμως πρέπει να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη μέσα στο μυαλό μου γιατί ειλικρινά όταν αντιλήφθηκα τι παίζει με αυτό το ζήτημα, ήταν σα να άνοιξα το κουτί της Πανδώρας.

Θα βάλω σαν βάση και στόχο τη χρωματική απεικόνιση σε SRGB. Αυτο θέλω να πετύχω.

1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν καταλαβαίνω σωστά, κάθε οθόνη έχει συγκεκριμένες δυνατότητες προβολής χρωμάτων στο color space. Άρα το καλιμπράρισμα της έχει ως σκοπό να έρθουμε όσο πιο κοντά στο μέγιστο αυτών των δυνατοτήτων της; (επειδή με το χρόνο/φθορά αλλάζει;)

2. Τα settings του τελικού «μέγιστου» καλιμπραρίσματος είναι το λεγόμενο ICC της οθόνης;

3. Έστω ότι έχουμε οθόνη 99% RGB. Αν πάρουμε έναν τυχαίο επαγγελματικό φωτογραφικό εκτυπωτή (όχι μελάνια, ρολό). Θεωρητικά έχουμε έναν εκτυπωτή που είναι καλιμπραρισμένος σε Srgb; Ή θα πρέπει να ζητήσω το profile του εκτυπωτή για να το περάσω στην οθόνη μου; Κι αν ισχύει αυτό, τότε δε χάνω το srgb της οθόνης; (αφού ο εκτυπωτής θα έχει κάποια απόκλιση). Επίσης, σκεφτείτε να εκτυπώνουμε εμείς φωτο σε δικό μας εκτυπωτή και να δίνουμε σαλόνια για εκτύπτωση σε εργαστήριο. Χάος!

4. Πόσα στάνταρ ICC υπάρχουν; Δε μιλάω για υποκατηγορίες ή για ICC που φτιάχνει κάποιος στο εργαστήριο του, λίγο πιο θερμό ή λίγο πιο μπλε για αν ταιριάξει με τα μελάνια και τα χαρτιά του. Μιλάω για τα stadar τύπου Adobe RGB, SRGB κλπ.

5. Στο εμπόριο υπάρχουν οθόνες περίπου στα 200 που υποτίθεται ότι έχουν τη δυνατότητα προβολής του 99% Color Space srgb. Αυτές οι οθόνες (τουλάχιστον η LG 22MP68VQ) απ’ ότι μου είπαν δεν έρχονται καλιμπραρισμένες. Οπότε πρέπει να παρω ένα calibrator λογικά. Κι αυτό έρχεται και συνδέεται με την ερώτηση Νο 1, όταν την καλιμπράρω παίρνω το 99% του sRGB;

6. 10 διαφορετικές οθόνες από 10 διαφορετικές εταιρείες με δυνατότητες srgb, φουλ καλιμπραρισμένες, θα εμφανίζουν διαφορετικά τη φωτογραφία ή μιλάμε για σταθερές τιμές;

7. Αν προσθέσουμε όλους τους όρους, cd/m2, κάποιος είπε «Το τελευταίο καλιμπραρισμα έγινε με 6500/90/2.2.», θα αποτρελαθούμε τελείως. ΜΑ ΤΙ ΖΟΥΓΚΛΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ;!!!! Γιατί το κάνουν αυτό; ΓΙΑΤΙ;

Καλησπέρα,

2. Το ICC είναι ένα αρχείο με τις τελικές ρυθμίσεις που χρειάζονται (στην κάρτα γραφικών) για να αποτυπώσει τα επιθυμητά χρώματα. Τα προγράμματα που συζητάμε, αυτό εξάγουν.

3. Χρειάζεσαι το profile του εκτυπωτή για να κάνεις proofing.

5. Επειδή και εγώ ψάχνω οθόνη, μου έχει προταθεί απο επαγγελματίες (όταν ζήτησα για την καλυτερη δυνατή φτηνή λύση) η παρακάτω:

http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2515h-monitor/pd

Την έχω δει και με τα μάτια μου μετά απο καλιμπραρισμα και είναι άψογη για τις ερασιτεχνικές μου ανάγκες. Το πρόβλημα είναι ότι έχει εξαντληθεί. Πρέπει και οι δυο μας να βρούμε κάτι από τη σειρά αυτή!

6. Θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ambient light για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταξύ τους, με την προυπόθεση ότι είναι ρυθμισμένες σε ίδια φωτεινοτητα/θερμοκρασία/gamma κλπ.

7. Αυτό το 6500/90/2.2 το έχω αναφέρει εγώ. Μην ψαρώνεις! Εννοώ:

- 6500 Kelvin
- 90 cd/m2
- Gamma 2.2

Τα 6500 Kelvin είναι ιδανική θερμοκρασία λευκού όταν η δουλειά μας προορίζεται για web. Στα 90cd/m2 φωτεινότητας κατέληξα γιατί τα θεωρητικά σωστά 120cd/m2 είναι πάρα πολλα για το χαμηλό φωτεισμό που δουλεύω συνήθως.

Υ.γ Είμαι χομπίστας και νέος στο χώρο, οπότε διπλοτσέκαρε τα όσα αναφέρω/προτείνω. Απέχω πολύ από το να θεωρηθώ γνώστης του θέματος.

Απάντηση: Re: Monitor calibration

Δεν θα απαντήσω με την σειρά σε οτι εχεις ρωτήσει γιατί σε κάποια σου έχω ήδη απαντήσει και ρωτάς τα ίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ένωσα τα δυο νήματα μιας και αφορούν στην πράξη την ίδια θεματολογία.

10 διαφορετικές καλιμπραρισμενες οθόνες με το ίδιο calibrator και το ίδιο προγραμμα καλιμπραρίσματος, στο ίδιο πάντα μηχάνημα (με την ίδια κάρτα γραφικών δηλαδή) και στις ίδιες συνθήκες φωτισμού (αρα στον ίδιο χώρο) θα πρέπει να είναι πολύ κοντά χρωματικά ρυθμισμένες αν η ρύθμιση αφορά τον ίδιο χρωματικό χώρο π.χ. sRGB και μπορούν να τον απεικονίσουν.
Αν κάθε οθόνη έχει καλιμπραριστει με άλλο calibrator ή άλλο προγραμμα ή σε άλλο χώρο ή με άλλες ρυθμίσεις θα έχει άλλο τελικό αποτέλεσμα (πιθανόν όμως όχι κρίσιμο σε ένα μη εξειδικευμένο μάτι) ακόμη και αν όλες είναι ρυθμισμένες σε SRGB.

Το icc profile δημιουργείται από την διαδικασία καλιμπραρίσματος και πρέπει να πεις στο λειτουργικό σου να το διαβάζει κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής. Αυτό όμως δεν φτάνει γιατί πρέπει να πεις το ίδιο και στο προγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποιεις . Αν τηρήσεις μια φορά αυτά τα δυο και κανεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις από εκεί και πέρα στο δικό σου μόνιτορ θα βλέπεις σωστά τα χρώματα στον χρωματικό χώρο που εχεις καλιμπραρει και στον δικό σου χώρο με σταθερό φωτισμό περιβάλλοντος.

Στην εκτύπωση σου έχω γράψει ήδη ότι το ICC profile της οθονης δεν έχει καμία σχέση με αυτό του εκτυπωτή που έχει τα δικά του. Ολοκλήρωσε πρώτα το στάδιο 1 δηλ. επιλογή οθονης , καλιμπραρισμα κλπ και μετά ασχολείσαι περαιτέρω με τις εκτυπώσεις σου ανάλογα που αυτές γίνονται και σε τι μηχάνημα. Αν ξεκινάς με λάθος χρωματικά αρχείο στο 1 δεν θα καταλήξεις να εχεις ποτέ πιστότητα στο 2.

Καλησπέρα tuxx,

σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η U2518D στα 350 περίπου ειναι ιδανική λύση, αν οντως εχει δυνατότητες srgb. Εχει εξαντληθεί σε φάση, δεν υπαρχει στο εργοστάσιο πλεον οποτε και παραγγελία να γινει δεν;

Αν μπορεί κάποιος ας μου πει λιγο για το 1.

tuxx ειλικρινά, δε το κανω επίτηδες, αδυνατώ να καταλάβω τη διαφορά και σχέση μεταξύ ICC της οθόνης και profile εκτυπωτή. Εχουμε μια οθονη με δυνατότητα srgb, βαζουμε τελος παντων το καλιμπράτορα και η κάρτα γραφικών κανει τα κολπα της. Μας δινει αποτελεσμα και μας λεει μπραβο σας, 98% ξερω γω sRGB.

Μετά γιατι να παρω το profile του εκτυπωτη να το περασω στην οθονη; αφου εκανα αμαν και πως να τη ρυθμισω. Γιατι να μην υπάρχει μια στανταρ τιμή για το space το sRGB να ειναι περασμένο στον εκτυπωτη και να του στειλω αυτο που βλεπω!

Σίγουρα κατι αντιλαμβάνομαι λαθος, δε μπορει.

Πολλες συνισταμένες...
edit: kbouk με προλαβες. θα διαβασω το ποστ σου και αν χρειαστεί ποστάρω μετα τον tuxx ξανα

ΥΓ, βρήκα τα color spaces που εψαχνα. φανταζομαι εχει κι αλλα...

nk146000-01.png

Απάντηση: Re: Monitor calibration

Κοίτα να δεις είμαι ερασιτέχνης και έχω αφιερωσει αρκετό χρόνο να μάθω μερικά βασικά πράγματα (προφανώς και δεν τα ξέρω ολα) για το καλιμπραρισμα , τις εκτυπώσεις κλπ. , έχω δικό μου calibrator (σχετικά φθηνό) και κάνω πυκνά συχνά καλιμπραρισμα στην 27αρα μου πενταετίας Dell στον δικό μου χώρο, έχω επίσης για τις μικρές προσωπικές μου ανάγκες φωτογραφικό εκτυπωτή Α3 τον οποίο έχω σεταρει όσο μπορούσα καλύτερα (χωρίς έξτρα calibrator) στα χαρτιά που εκτυπωνω. Μέχρι εκεί όμως.

Αν ημουν επαγγελματίας όπως εσύ θα φρόντιζα ολα τα παραπάνω να τα κάνω με μεγαλύτερη επιμέλεια και αν μου ήταν δυσνόητα (που κάποια ίσως είναι σε πολλούς) ως όροι, διαδικασία κλπ. και δεν είχα χρόνο ή δεν ήθελα να μπλεχτώ, θα απευθυνόμουν σε κατάλληλο άνθρωπο να έρθει στον χώρο μου και να σεταρει τα μηχάνηματα μου ώστε να έχω την απόδοση και την ακρίβεια που θέλω. Επίσης αν ήθελα να μάθω σε βάθος τα παραπάνω και είχα χρόνο υπάρχουν και σεμινάρια που σου εξηγούν τα πάντα και με τη σειρά ξεκινώντας από τα βασικά ώστε να μην ρωτώ γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Δεν μπορεί όπως καταλαβαινεις σε ένα νήμα να λυθούν οι απορίες ενός ειδικού σεμιναρίου και να σου απαντηθούν με σαφήνεια τα πάντα.
Εφοσον είσαι επαγγελματίας και θέλεις να κανεις όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά προς τους πελάτες σου (και σε συγχαίρω γιαυτό μιας και δεν ενδιαφέρονται όλοι), θα πρέπει να αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο και χρήμα σε εξοπλισμό (κατάλληλη οθόνη, calibrator) κλπ. για να τα εφαρμόσεις μια φορά να τα βελτιώσεις στο βαθμό που θέλεις και μετά το workflow σου θα είναι πλέον τυφλοσούρτης.

ΥΣ
στην επιλογή μόνιτορ μην κοιτάς τι δηλώνει ο κατασκευαστής ως κάλυψη SRGB αλλά τι review θα διαβάσεις από συγκριτικά για το μόνιτορ για χρήση φωτογραφίας, υπάρχουν ειδικά site που τεστάρουν τα monitor για τέτοια χρήση και προτεινουν αγορές ανάλογα τα χρήματα που διαθέτεις. Ξεκίνα λοιπόν από την επιλογή ενός καλού monitor και μετά προχωράς στα επόμενα στάδια όπως καλιμπραρισμα κλπ. Να στο πως και λίγο πιο ωμά, δεν έχει νόημα να αγοράσεις μόνιτορ των 200 (για να δουλέψεις <επαγγελματικά>) και να δώσεις 200 για calibrator.

Last edited:

Σε καταλαβαίνω απόλυτα @bill8k γιατί και γω την ίδια απορία είχα.

Σκέψου τα όμως ως 2 διαφορετικές περιπτώσεις: Στη μία ασχολείσαι με το να φαίνονται τα πράγματα σωστά στην οθόνη και στην άλλη με το να τυπωθούν σωστά.

Δες πχ εδώ που μόλις έγραψα κάποια tips για C1 τα 2 μεγάλα screenshots που έχω ανεβάσει και θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μη αμελητέες διαφορές ανάμεσα στα 2.

Αν ημουν επαγγελματίας όπως εσύ θα φρόντιζα ολα τα παραπάνω να τα κάνω με μεγαλύτερη επιμέλεια και αν μου ήταν δυσνόητα (που κάποια ίσως είναι σε πολλούς) ως όροι, διαδικασία κλπ. και δεν είχα χρόνο ή δεν ήθελα να μπλεχτώ, θα απευθυνόμουν σε κατάλληλο άνθρωπο να έρθει στον χώρο μου και να σεταρει τα μηχάνηματα μου ώστε να έχω την απόδοση και την ακρίβεια που θέλω. Επίσης αν ήθελα να μάθω σε βάθος τα παραπάνω και είχα χρόνο υπάρχουν και σεμινάρια που σου εξηγούν τα πάντα και με τη σειρά ξεκινώντας από τα βασικά ώστε να μην ρωτώ γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Δεν μπορεί όπως καταλαβαινεις σε ένα νήμα να λυθούν οι απορίες ενός ειδικού σεμιναρίου και να σου απαντηθούν με σαφήνεια τα πάντα.
Εφοσον είσαι επαγγελματίας και θέλεις να κανεις όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά προς τους πελάτες σου (και σε συγχαίρω γιαυτό μιας και δεν ενδιαφέρονται όλοι), θα πρέπει να αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο και χρήμα σε εξοπλισμό (κατάλληλη οθόνη, calibrator) κλπ. για να τα εφαρμόσεις μια φορά να τα βελτιώσεις στο βαθμό που θέλεις και μετά το workflow σου θα είναι πλέον τυφλοσούρτης.

Εχεις 200% δίκιο. Μέχρι σήμερα, δεν ειχα το βάρος της ανάγκης μιας καλιμπραρισμένης οθονης. Πλέον ομως λογω της αποσύνδεσης μου απο την ομάδα (κακη συμπεριφορά απεναντι στους πελάτες) απο τη στιγμή που ξερω πως να καλυπτω το μυστήριο ή το event, λεω γιατι οχι; (σαν εικονολήπτης στη σχολή, εκανα καιρο να καταλάβω τι παει να πει ευρυγώνιος φακος, σκέψου δηλαδη :bang:. Μη τελειωμένη σχολη)

Για αυτο και σε αλλο νημα ειχα ζητήσει πληροφορίες για σεμινάρια. Θα κανω σιγουρα και αφου γραψαμε εδω το 1ο που σκεφτηκα ηταν οτι χρειάζομαι ανθρωπο απο κοντά να τα βαλω κατω ενα ενα. Δε μπορώ να αφήσω τιποτα στην τυχη. Εχω ενα γνωστο τυπογράφο, ισως παω να μου εξηγησει μερικά πραγματα (εχω δει οθονη benq στο γραφειο του)

Σκεφτομαι για το Datacolor Spyder 5 Pro. Αυτο σου δειχνει ποσο κοντά εναι η οθονη σου στο srgb που με ενδιαφέρει, οποτε μετά ψάχνω και για οθονες οσο πιο κοντα γινεται σε αυτο που χρειάζομαι.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα @bill8k γιατί και γω την ίδια απορία είχα.

Σκέψου τα όμως ως 2 διαφορετικές περιπτώσεις: Στη μία ασχολείσαι με το να φαίνονται τα πράγματα σωστά στην οθόνη και στην άλλη με το να τυπωθούν σωστά.

Δες πχ εδώ που μόλις έγραψα κάποια tips για C1 τα 2 μεγάλα screenshots που έχω ανεβάσει και θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μη αμελητέες διαφορές ανάμεσα στα 2.

Σωστά, 2 διαφορετικά πράγματα. οκ. Κοιτάζω και το λινκ.

Μετά από απογευματινό σαφάρι, κατάφερα και πήρα τελικά την οθόνη που ανέφερα πιο πριν (Dell Ultrasharp U2515H).

Παίζω εδώ και λίγη ώρα και είδα το φως το αληθινό..

Θεωρητικά είναι καλιμπραρισμένη από το εργοστάσιο. Δίνει επιλογές για θερμοκρασίες μεταξύ άλλων (5000, 5700, 6500 κλπ).

Ανυπομονώ να την καλιμπράρω αύριο με το x-rite για να δω διαφορές, αλλά όπως και να χει η αναβάθμιση για μένα είναι τεράστια και αυτό φαίνεται από τωρα.