Re: Monitor calibration
Γειά σου forum,
Έρχομαι από ένα άλλο νήμα που έλεγα γιατί να μην τραβάμε srgb και να εκτυπώνουμε srgb για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Τελικά βλέπω οτι εχει μεγάλο βάθος το θέμα του color space. Να πω πριν τις ερωτήσεις μου πως προσπάθησα τουλάχιστον να διαβάσω τις τελευταίες 5 σελίδες εδώ στο νήμα και δεν είδα κάποιο από αυτά που θέλω να ρωτήσω (και φρίκαρα και περισσότερο απ' οτι πριν). Εδώ και κάποιο σημαντικό διάστημα έκανα Β’ φωτογράφος σε μυστήρια. Συνήθως παρέδιδα κάρτα ή δούλευα λίγο τις φωτογραφίες σε μόνιτορ μου «με το μάτι» καλιμπραρισμένο και έδινα τις φωτο με το xmp τους για τις τελικές διορθώσεις. Όμως έχω αποκοπεί πλέον από την ομάδα και πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μέσα στο κεφάλι μου για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, πλέον μόνος μου.
Κάποια από αυτά που θα ρωτήσω, ίσως υπάρχουν ξανά σε αυτό το νήμα ή και στο προηγούμενο δικό μου, όμως πρέπει να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη μέσα στο μυαλό μου γιατί ειλικρινά όταν αντιλήφθηκα τι παίζει με αυτό το ζήτημα, ήταν σα να άνοιξα το κουτί της Πανδώρας.
Θα βάλω σαν βάση και στόχο τη χρωματική απεικόνιση σε SRGB. Αυτο θέλω να πετύχω.
1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν καταλαβαίνω σωστά, κάθε οθόνη έχει συγκεκριμένες δυνατότητες προβολής χρωμάτων στο color space. Άρα το καλιμπράρισμα της έχει ως σκοπό να έρθουμε όσο πιο κοντά στο μέγιστο αυτών των δυνατοτήτων της; (επειδή με το χρόνο/φθορά αλλάζει
2. Τα settings του τελικού «μέγιστου» καλιμπραρίσματος είναι το λεγόμενο ICC της οθόνης;
3. Έστω ότι έχουμε οθόνη 99% RGB. Αν πάρουμε έναν τυχαίο επαγγελματικό φωτογραφικό εκτυπωτή (όχι μελάνια, ρολό). Θεωρητικά έχουμε έναν εκτυπωτή που είναι καλιμπραρισμένος σε Srgb; Ή θα πρέπει να ζητήσω το profile του εκτυπωτή για να το περάσω στην οθόνη μου; Κι αν ισχύει αυτό, τότε δε χάνω το srgb της οθόνης; (αφού ο εκτυπωτής θα έχει κάποια απόκλιση). Επίσης, σκεφτείτε να εκτυπώνουμε εμείς φωτο σε δικό μας εκτυπωτή και να δίνουμε σαλόνια για εκτύπτωση σε εργαστήριο. Χάος!
4. Πόσα στάνταρ ICC υπάρχουν; Δε μιλάω για υποκατηγορίες ή για ICC που φτιάχνει κάποιος στο εργαστήριο του, λίγο πιο θερμό ή λίγο πιο μπλε για αν ταιριάξει με τα μελάνια και τα χαρτιά του. Μιλάω για τα stadar τύπου Adobe RGB, SRGB κλπ.
5. Στο εμπόριο υπάρχουν οθόνες περίπου στα 200 που υποτίθεται ότι έχουν τη δυνατότητα προβολής του 99% Color Space srgb. Αυτές οι οθόνες (τουλάχιστον η LG 22MP68VQ) απ’ ότι μου είπαν δεν έρχονται καλιμπραρισμένες. Οπότε πρέπει να παρω ένα calibrator λογικά. Κι αυτό έρχεται και συνδέεται με την ερώτηση Νο 1, όταν την καλιμπράρω παίρνω το 99% του sRGB;
6. 10 διαφορετικές οθόνες από 10 διαφορετικές εταιρείες με δυνατότητες srgb, φουλ καλιμπραρισμένες, θα εμφανίζουν διαφορετικά τη φωτογραφία ή μιλάμε για σταθερές τιμές;
7. Αν προσθέσουμε όλους τους όρους, cd/m2, κάποιος είπε «Το τελευταίο καλιμπραρισμα έγινε με 6500/90/2.2.», θα αποτρελαθούμε τελείως. ΜΑ ΤΙ ΖΟΥΓΚΛΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ;!!!! Γιατί το κάνουν αυτό; ΓΙΑΤΙ;