Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Re: Μπέρδεμα με Color Profiles

Ηλια πολυ ομορφα κ σωστα τα λες ολα αλλα γιατι τον μπερδευεις με το Profoto και τα convert? Για ποιο λογο να το βαλει profoto? θα δει διαφορα? μονο παιδεμα, χωρις ουσια νομιζω.Ας τα αφησει ολα srgb να βολευτει ομορφα κ αν προχωρησει στο θεμα το στρωνει σιγα σιγα...

(με eci rgb ομως...:flipout:)

Ηλια πολυ ομορφα κ σωστα τα λες ολα αλλα γιατι τον μπερδευεις με το Profoto και τα convert? Για ποιο λογο να το βαλει profoto? θα δει διαφορα?

Eεεε να μη δειξω οτι ξερω κατι παραπανω...:flipout: τζαμπα το διαβασμα???:BDGBGDB55:

Περα απο την πλακα, κατα την επεξεργασια στο ACR εχει μεγαλη διαφορα αν δουλευεις στο προφωτο... και μονο βλεποντας το ιστογραμμα και την ανοχη στην επεξεργασια φτανει (σε σχεση με το sRGB πχ).... δεν ξερω ομως αν οταν μετατρεπω σε sRGB ολα αυτα πανε στο βροντο ή εχω τελικα χειροτερα αποτελεσματα... απο οσα εχω διαβασει, οχι... δηλαδη καλυτερα να δουλευεις σε προφωτο και μετα στη μετατροπη ας χασεις και μερικα...ελεγχοντας με τα colοr samplers δεν χανω πολλα (σε color shifts ή φωτεινοτητα).

Σημαντικο για το φιλο, ειναι να εχει ενεργοποιημενο το color management που ανεφερες και εσυ παραπανω...σε καθε προγραμμα (ή σε όποιο δινει αυτη την επιλογη, συνηθως ειναι στα properties του εκαστοτε προγραμματος) με το οποιο βλεπει τις φωτο του.... πχ στο irfan view εχει επιλογη, αν θα το ενεργοποιησεις ή οχι, αλλα και με τι θα το συνδεσεις.... εγω το εχω με την οθονη, στην οποια επισης εχω κολορ προφιλ το sRGB... οποτε ολα ΟΚ...

Τώρα αρχίσατε τα Κινέζικα.. το βράδυ θα προσπαθήσω να σας καταλάβω :p

Τι ρυθμισεις ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ εχεις στο Nikon?
Επισης αυτο που εβλεπες στα Win ειναι λογω ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ.

Πρεπει να ειμαστε σιγουροι για τη χρωματικη αυτου που βλεπουμε.
Στα Win αυτο γινεται ευκολα κ σιγουρα στο photoshop λογω color management αν εχεις βεβαια τις σωστες ρυθμισεις.

ΟΠως ειπε κι ο Ηλιας δεν υποστηριζουν ολα τα προγραμματα color management.

Στα Μac με το color sync του λογισμικου εισαι ακομα πιο σιγουρος οσον αφορα το χρωμα.

Αρα ειναι μια η απεικονιση , το πως το βλεπουμε δηλαδη κ αλλα το πως πραγματικα ειναι.
Αν συγχρονιστουν κ ρυθμιστουν ολα σωστα, που δεν ειναι δυσκολο, θα βλεπεις τα παντα ολα παντου το ιδιο.
Αυτο ειναι το σωστο κ το ιδανικο.:a0210:

color5.jpg

Από το ViewNX.. αυτές δεν είναι οι ρυθμίσεις απεικόνισης; Επίσης γιατί γράφεις με κεφαλαία το απεικόνιση; Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις πχ ή εννοείς ότι αφού συμβαδίζει το RAW του ViewNX με το JPEG που ανοίγω στο CS4, εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου και απλά τα Win είναι χαζά και μου χαλάνε τις φωτό;

Αν εγώ επεξεργαστώ κάποιες φωτογραφίες και τις δώσω σε φίλους μου, αυτοί τι θα δουν; Αυτό που βλέπω πριν αποθηκεύσω ή το χαλασμένο μετά;

Τώρα ανέβασα άλλες 2 φωτό στο PB.. Η μια είναι το JPEG που έκανα export από το ViewNX και η άλλη είναι το ίδιο JPEG, το οποίο το άνοιξα στο CS4 και απλά το έκανα save as jpeg. Στα win είναι χαλασμένες, όπως και στο PB.

ACR και Photoshop (εκδοση 6.2 και 5)....

Οταν ανοιγεις το raw στο ACR, στη βαση της φωτο σου, κατω, με μπλε γραμματα, αναγραφει το κολορ προφιλ στο οποιο θα δουλεψεις... αν εισαι της επεξεργασια και δεν βαριεσαι μερικα κλικ παραπανω για καθε φωτο, εκει θα βαλεις (αφου κανεις κλικ και σου ανοιξει ο σχετικος πινακας) prophoto, 16 μπιτ, καθολου σαρπνες, και μεγεθος φωτο το κανονικο της (αυτο που δεν εχει συν ή πλην μπροστα στη διασταση).

Με το παραπανω, εξασφαλιζεις οτι θα δουλεψεις τη φωτο στο ευρυτερο χρωματικο προτυπο με τις λιγοτερες απωλειες...

Οταν ανοιξεις στη συνεχεια τη φωτο στο φωτοσοπ. αυτη θα ανοιξει με το παραπανω κολορ προφιλ. Συνεχιζεις την επεξεργασια με τα ιδια πλεονεκτηματα του μεγαλυτερου κολορ προφιλ...

Οταν ερθει η ωρα να σωσεις τη φωτο σου...
Πατας στο εντιτ, convert to profile και εκει βαζεις στο ντεστινεισιον σπεις, sRGB και δεν ξεχνας και στο ιματζ, mode να αλλαξεις σε 8 μπιτ.
(τα παραπανω κλικ που ελεγα... μπορεις να τα βαλεις αυτα τα δυο κλικ και σε αξιον)...

Στο πινακακι με προρυθμισεις του κολορ προφιλ που βαλατε και εδω στο working space να εχεις προφωτο επισης (οχι οτι εχει καμμια σημασια προς το παρον, αλλα για καλο και για κακο) και στο grey gamma βαλε 2,2... τα αλλα αστα οπως ειναι...

Αυτα τα ολιγα .... και κατανοητα ελπιζω... :argue:

Τώρα γιατί με μπερδεύεις με τέτοια; :p Το δοκίμασα πάντως και δεν κέρδισα τίποτα.. Το ίδιο πρόβλημα έχω.
Επίσης δε με ενδιαφέρει η επεξεργασία των RAW με το CS4, μόνο το CaptureNX2 χρησιμοποιώ γι' αυτό. Με το CS4 ανοίγω μόνο επεξεργασμένα JPEG (RAW στο NX2 saved as JPEG) για να κάνω το action resize ή JPEG που προήλθαν από το RAW για Silver/Color Efex.

Δε νομίζω ότι ζητάω κάτι παράλογο.. Απλά θέλω να έχω την ίδια φωτογραφία παντού. Είτε είναι RAW, είτε JPEG, είτε στα Win είτε στο PB όταν τις ανεβάζω. Απλό ακούγεται.. το θέμα είναι αν γίνεται.
Έχω τραβήξει φωτογραφίες σε γάμους, θέλω να τις δώσω στα παιδιά και δεν το κάνω ακόμα γιατί δεν ξέρω τι θα πάρουν.. Τα ωραία ή τα κατεστραμένα; :furious3:

Και αυτά στο Color Management των 7

color3.jpg

color4.jpg

Στον πρωτο πινακα ενεργοποιησε και το κουτακι που λεει use my settings και στον δευτερο εκει που λεει adobe βαλε sRGB και στο device και στο viewing. Και δες αν εχει καμμια διαφορα.

Αυτο το ΡΒ που ανεβαζεις ποιο ειναι?

Το έκανα, τίποτα..

ΡΒ είναι το photobucket.

Δείτε εδώ μερικές δοκιμές που έκανα. Η διαφορά είναι στο preview

aaaa1.jpg

aaaa2.jpg

aaaa3.jpg

Έκανα save την επιλογή Macintosh και άνοιξα το jpeg με win. Εδώ το αποτέλεσμα...

aaaa4.jpg

Το μεσημέρι θα κάνω μερικές άλλες δοκιμές με φωτογραφίες από το internet ή παλιά μου jpeg με την Kodak γιατί μου την έχει δώσει άσχημα τώρα..

Last edited:

Τι ακριβως βλεπουμε εδω? Αριστερα την κανονικη (που σου αρεσει) και δεξια (στο φωτοσοπ) πως αλλαζουν τα χρωματα?

Και σε ποιο πινακα του φωτοσοπ τις βλεπεις? Αν διακρινω καλα, εισαι στο save for web? Εκει δεν εχει γινει ακομα καμμια μετατροπη στο κολορ προφιλ. Το ιρφαν βιου το εχεις? Εκει εχεις προβλημα?

Απλά ήθελα να δείτε ακριβώς το πρόβλημά μου.

Στο save for web ήταν. To IrfanView όχι.. δεν το χρησιμοποιώ.

Λογικά μέσα στην εβδομάδα θα έχω ένα i1 καλιμπρατίρι.. θα δω μήπως με σώσει αυτό.

Αυτές τις φωτογραφίες τις βλέπετε ακριβώς ίδιες; Η πρώτη είναι ανεβασμένη από το HTPC μου, όπου δε φαίνεται να υπάρχει το πρόβλημα, ενώ η 2η από το PC μου, όπου φαίνεται χαλασμένη τόσο η δικιά του όσο και του άλλου.

http://i302.photobucket.com/albums/nn94/racer__93/DSC_0178.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn94/racer__93/DSC_0178-1.jpg

Στο HTPC τα JPEG είναι σαν τα RAW

Αυτές τις φωτογραφίες τις βλέπετε ακριβώς ίδιες; Η πρώτη είναι ανεβασμένη από το HTPC μου, όπου δε φαίνεται να υπάρχει το πρόβλημα, ενώ η 2η από το PC μου, όπου φαίνεται χαλασμένη τόσο η δικιά του όσο και του άλλου.

http://i302.photobucket.com/albums/nn94/racer__93/DSC_0178.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn94/racer__93/DSC_0178-1.jpg

Στο HTPC τα JPEG είναι σαν τα RAW

Γιατι ομως εγω τις βλεπω ακριδως ολοιδιες ? εντελως ομως?
kαι οι 2 ειναι με τη d60 και Νικον srgb 4.0.
Bαλε βρε srgb απλο να στανιαρεις λιγο...:grinning-smiley-043

Για δες αυτες πως τις βλεπεις, ιδιες ή οχι?

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DSC_0178.jpg
    DSC_0178.jpg
    55.7 KB · Views: 53
  • DSC_0178-1.jpg
    DSC_0178-1.jpg
    55.8 KB · Views: 53

Στο photobucket δεν καταλαβαίνω ότι αλλάζω παράθυρο
Στα εδώ attached με το next-previous εγώ δεν καταλαβάινω ότι αλλάζει φωτο

Γιατι ομως εγω τις βλεπω ακριδως ολοιδιες ? εντελως ομως?
kαι οι 2 ειναι με τη d60 και Νικον srgb 4.0.
Bαλε βρε srgb απλο να στανιαρεις λιγο...:grinning-smiley-043

Στο PC θα περιμένω το καλιμπρατίρι για να ορίσω παντού αυτό το profile. Στο HTPC δεν πειράζω τίποτα μη χαλάσει :rifle:
Για δες αυτες πως τις βλεπεις, ιδιες ή οχι?

attachment.php

attachment.php

Ίδιες τις βλέπω, έχει αλλάξει κάτι;
Από το PC μου τις βλέπω ΟΚ, από το PC μου στο ΡΒ είναι χαλασμένες. Τις βλέπω δηλαδή όπως στο HTPC..

Last edited:

Από το PC μου τις βλέπω ΟΚ, από το PC μου στο ΡΒ είναι χαλασμένες. Τις βλέπω δηλαδή όπως στο HTPC..

Ωραια... αρα το PC ειναι ΟΚ και το HTPC δεν εχει color management...επισης το ΡΒ δεν ειναι σωστα ρυθμισμενο/ενημερωμενο.

aaati.jpg

Αυτό το επιβεβαιώνει αυτό που λες; Είναι "λάθος" να μην έχω color management, από τη στιγμή που τα βλέπω "σωστά";
Το ΡΒ δε νομίζω πως έχει κάποια ρύθμιση, απ' ό,τι έχω δει όμως υπάρχει ένα ICC addon για τον φίφη που ορίζεις color profile.. Δεν το 'χω δοκιμάσει, πάω στο PC να το βάλω.

Αν τα βλεπεις σωστα δεν υπαρχει προβλημα... ειπες ομως οτι στο HTPC δεν τα βλεπεις οπως πρεπει....

Όχι, στο HTPC μου φαίνονται σωστά. Στο PC μου έχω πρόβλημα.

Ώπα, τώρα είδα τι έγραψα παραπάνω :p. Λοιπόν υπάρχουν 2 εκδοχές. Η "καλή" (έστω Α) και η "χαλασμένη" (έστω Β)
HTPC: Παντού Α απ' όσο είδα
PC: ViewNX>Α, CS4>A, NX2>A, Win>B, PB>B

Λοιπόν.. βρήκα το profile που 'χα φτιάξει παλιά με το calibratίρι, το φόρτωσα και στα Win είμαι ΟΚ. Έβαλα και το addon στον φίφη και είμαι και εκεί ΟΚ. Προς το παρόν νόμιζω πως έχω σε όλα Α.. αλλά νυστάζω και θα το κοιτάξω καλύτερα αύριο :)