Καλωδια δικτυου και chipset ελεγχου...

22 June 2006
35,303
NEO HRAKLEIO
Θελωντας να δοκιμασω λγο τις δυνατοτητες του Gigabit δικτυου μου, λογω αργης σχετικα μεταφορας μεγαλων αρχειων multimedia, διαπιστωσα διαφορα πραγματα και θα ηθελα και τη δικη σας γνωμη-βοηθεια.

Εχω την Asus P5K Deluxe wifi me chipshet εκεγχου δικτυου Realtek RTL8110SC kai Marvell 88E8056 (διπλο gigabit δικτυο), switcher dlink gigabit και καλωδια utp cat5E.

Για ευκολια θα αναφερω τα αποτελεσματα μεταξυ μονο 2 υπολογιστων (σε συνολο 6 συστηματων - 3 Pc , 1 Mac , ΧΒΟΧ360 και Wii).
Δεν εχω καταφερει να πετυχω ταχυτητες μεγαλυτερες 11 Μb/sec ,που αυτοματα σημαινει ταχυητες 100 mbit δικτυου.

Και καπου εδω αρχιζει η αναζητηση.

Με μια ερευνα στο δικτυο, βρηκα οτι η gigabit θυρα της Realtek συνδεεται με pci και της Marvell me Pci Express , αρα πρωτος υποπτος ισως ειναι το chipset ελεγχου.

Δευτερος υποπτος φυσικα το switcher, εχει δοκιμασει κανεις το συγκεκριμενο ?

Τριτος υποπτος , τα καλωδια...
Εδω υπαρχει γενικα συγχηση. Πολλοι αναφερουν οτι ακομη και uto cat5 αρκουν για ταχυτητες gigabit.

Aλλοι παλι , θεωρουν απαραιτητα καλωδια τυπου cat6E.

Εσεις τι γνωμη εχετε, και τι εχετε δοκιμασει ?

Η κάρτα δικτύου σε τι ρυθμό γράφει ότι έχει συγχρονίσει; Από εκεί θα ξεκινήσεις..

Στο δικό μου δίκτυο, δεν είχα ποτέ πρόβλημα να πιάσω 20ΜΒ+/sec, ακόμα και με καλώδιο απλό CAT5. Παίζει φυσικά ρόλο και το μήκος του καλωδίου. Αν είσαι στα 90μ, μεταξύ CAT5 και CAT5e μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Όσο για την κάρτα δικτύου σου, όσο απαράδεκτη και αν είναι, δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα στο να πιάσεις ταχύτητες πολύ ανώτερες από απλό Fast Ethernet.

Μάλιστα, σε δοκιμές που έκανα το ΣΚ μεταξύ Vista και Windows 7 έπιασα ταχύτητες 75ΜΒ/sec+!!

Ας είναι καλά το SMB v2.0.

Αχ, πονεμένη ιστορία ανοίγεις…

Πάμε ™ λοιπόν:

Καταρχήν προφανώς τσεκάρεις (μέσω Win + Switch), αν δεν το έχεις ήδη κάνει, που συγχρονίζει η κάρτα / switch.

Υποθέτω ότι εκεί είμαστε ΟΚ (κλειδώνει δλδ στο 1G).

Το 5Ε είναι ΟΚ για GBIT (το απλό 5 δεν είναι τυπικά).

Η σύνδεση της κάρτας (PCI – PCI-EX) δεν έχει καμία σημασία καθώς και στις 2 περιπτώσεις είμαστε πολύ πάνω (PCI: 133 MB/s – PCI-EX 1.0 1 X: 250 MB/s) από τα θεωρητικά 100 MB/s του GBIT (που στην πράξη είναι της τάξης των 50-70 MB/s).

Από την εμπειρία μου:

Με Cat5E και περίπου 20-30 m έχω ταχύτητες ~40-60 MB/s.

Πάντα έπαιζα μεταξύ Marvell-Realtek ή Realtek- Realtek chipset και 3COM switch. Δεν παρατήρησα διαφορές στις ταχύτητες / συμπεριφορές στα διαφορετικά setup.

Προβλήματα που είχα παλιότερα ήταν στιγμιαία απότομα σκαμπανεβάσματα στην ταχύτητα τα οποία λύθηκαν με BIOS update των μητρικών και νέους drivers στην κάρτα δικτύου.

Στη θέση σου, θα τσέκαρα τα παραπάνω και εφόσον εξακολουθείς να έχεις αυτές τις ταχύτητες σε λογικά μέτρα καλωδίου (<50 m) θα τσέκαρα το switch (τα dlink γενικά δεν μου γεμίζουν και πολύ το μάτι).

Τέλος, για τον έλεγχο της ταχύτητας, πέραν της απλής αντιγραφής αρχείων (που προσωπικά θεωρώ την πιο απλή και safe λύση) υπάρχει και ένα προγραμματάκι ονόματι iperf (DOS).

Να πω και το τελευταίο κουφό που παρατήρησα προχθές στο δικό μου setup: Ενώ όλα είναι ΟΚ από ταχύτητες (~50 MB/s) το swich reportαρει (μέσω του χρώματος των LED του) ταχύτητα κλειδώματος 100 MBIT.

H καρτα δικτυου αναφερει 1000 Mbit στα Vista 64bit , αρα ειναι οκ, μαλλον.
Φυσικα αυτη που συνδεεται με pci , θα εχει αρκετο φορτο και με τις υπολοιπες συσκευες.
Τα μηκη καλωδιων που εχω δεν ξεπερνανε τα 10 μετρα.

Υπαρχει καποιο προγραμμα που να ελεγχει, μετραει τις επιδοσειςδικτυου ?

Ποιια η διαφορα μεταξυ cat5 kai cat5e ?

Ειναι υπερβολη να ψαξω για cat 6 καλωδιο ?

Last edited:
Επειδη εχω το ιδιο μπορντ , η μεταφορες που κανω ειναι απο 50 μεχρι 65.

Κι εγω με cat5e.

Προσεξε πολυ την καλωδιωση στα ακρα.

Αληθεια, πως εχεις τερματισει τα καλωδια?

Tι εννοεις "τερματισει"?

Απο το κεντρικο Pc φευγει καλωδιο και παει στο swither dlink (4 θεσεων), το ιδιο και απο τα υπολοιπα μηχανηματα (1 mac και ενα HTPC με Vista 32bit ακομη).
Eπισης το dlink συνδαιεται και στο modem-router της HOL (fritz) για internet.

Εαν ειναι κρος η στρειτ και πως ειναι ενωμενα τα καλωδια μεσα στα βυσματακια εννοω.

Για να μην σε παιδευω, εγω εχω ακολουθησει τα παρακατω

Crossed and Straight cables - when to use them

The following diagram shows the Normal use of Crossed and Straight cables (see also the notes below).
cable-use.gif
Notes:
  1. We show Straight cables as BLUE and Crossed as RED. That is our convention the cable color can be anything you choose or more likely the vendor decides.
  2. To avoid the need for Crossed cables many vendors provide UPLINK ports on Hubs or Switches - these are specially designed to allow the use of a STRAIGHT cable when connecting back-to-back Hubs or Switches. Read the manufacturers documentation carefully.

http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm

και τα καλωδια μου ειναι ετσι

8wirepatch.gif

επακριβως και τα χρωματα σε cat5e!

Για το πρόγραμμα: Ανέφερα το iperf

Δεν υπάρχει λόγος να πας σε cat6. Το 5e είναι ΟΚ.

Το straight / cross θεωρητικά δεν παίζει ρόλο πλέον καθώς όλες οι σύγχρονες (κάτι χρόνια τώρα δλδ) κάρτες και switch υποστηρίζουν ‛αυτόματα’ τους ‛διαφορετικούς’ τερματισμούς αυτούς.

Aυτο θα το τσεκαρω το βραδυ...

Τι καλωδιο χρειαζομαι για συνδεση του modem-router με το switch ?
Αν βαλεις λαθος τυπου καλωδιο , θα εχεις πτωση στη ταχυτητα ή αδυναμια συνδεσης ?

Last edited:
Συνήθης ύποπτος πάντως για τέτοιες συμπεριφορές που περιγράφεις στην αρχή, είναι τα... switches!
Προσωπικά, ενώ χρησιμοποιούσα τρία (3) ίδια switches κατηγορίας GB της NetGear στην εγκατάστασή μου, κι ενώ όλα τα GB τερματικά μου κούμπωναν βάσει ενδείξεων σε GB σύνδεση, στα δύο (2!!!) από αυτά, μετά από κάποια στιγμή, ό,τι και να συνδεόταν δεν κατάφερνε να ανέβει ούτε καν σε αξιοπρεπείς ταχύτητες σύνδεσης κατηγορίας 100MB ενώ οι ενδείξεις εξακολουθούσαν να λένε κανονικά για GB!

Μας "έφυγε η ψυχή" μέχρι να καταλήξουμε στο "φταίχτη" γιατί δε μπορούσαμε να φανταστούμε αρχικά ότι θα έφταιγαν και μάλιστα και τα δύο από τα τρία switches. Έτσι αλλάζαμε καλώδια διαφόρων κατηγοριών σε διάφορους συνδυασμούς συνδέσεων αλλά τίποτα. Μέχρι που φτάσαμε εξ αποκλεισμού να τεστάρουμε κάπως και αυτά και έτσι βρέθηκε το πρόβλημα!

Σχετικά με τα καλώδια να πω πως σαφώς και είναι καλύτερα να γίνουν οι συνδέσεις με CAT6 αρκεί να τα βρεις έτοιμα δηλαδή με φιξαρισμένα βύσματα και φυσικά να μπορούν έτσι να περάσουν τελικά από όπου θες. Γιατί δυστυχώς, το να ενώσεις βύσμα σε CAT6 με το σχετικό εργαλείο είναι θέμα! Μεγάλο ποσοστό αστοχίας στη σύνδεση. Βλέπεις τα CAT6 είναι πιο σκληρά γενικά καλώδια και συνολικά και ανά κλώνο τους.

Τι καλωδιο χρειαζομαι για συνδεση του modem-router με το switch ?
Αν βαλεις λαθος τυπου καλωδιο , θα εχεις πτωση στη ταχυτητα ή αδυναμια συνδεσης ?
Απάντησα παραπάνω: Αφού δεν έχεις πανάρχαιο εξοπλισμό, παντού με καλώδια patch 5e είσαι ΟΚ.

Αν μία στο εκατομμύριο το router έχει θέμα, βάλε ένα cross μόνο εκεί για να είσαι σίγουρος.

Θεωρώ προφανές ότι δεν περνάς traffic (πλην του internet) από το switch. Οτι δλδ πανω στο router εχεις μονο ενα καλωδιο το οποίο πάει στο switch.

Κάτι τελευταίο: Αν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα, δοκίμασε να βάλεις καρφωτές IP σε όλα τα μηχανάκια και κάνε disable το HDCP από το router (μπας και παίζει τίποτα μυστήριο από εκεί).

ΥΓ Μην αμελήσεις τα bios / driver update. Κάνουν δουλειά!

ΥΓ 2 Και εγω το switch παντως μυρίζομαι....

Αν δεν έχεις άλλο switch εύκαιρο, μια απλή λύση προφανώς ειναι η απευθείας σύνδεση 2 PC.

Αν έχεις πάνω από ένα switch σε ταυτόχρονη χρήση, στο κάνει σε όλων των συνδυασμών τις μεταφορές (από μηχάνημα σε μηχάνημα) ή μόνο μεταξύ κάποιων;

Πάντως η καλύτερη δοκιμή όντως θα είναι, με ίδια καλώδια να συνδέσεις κατευθείαν μεταξύ τους δύο τερματικά δηλαδή χωρίς το ενδιάμεσο switch και να δεις πως θα τα πάνε. Αρκεί να υποστηρίζουν κατευθείαν συνδέσεις και με Straight καλώδια τα τερματικά αυτά αλλιώς θα πρέπει να το κάνεις με Crossed.

Απάντηση: Re: Καλωδια δικτυου και chipset ελεγχου...

Xρειαζεται κατι στις ρυθμισεις για απευθειας συνδεση ?
Απο vista -> vista ?
Αν σε αυτά τα τερματικά είχες και πριν δίκτυο, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από αυτό που είπα πριν που όμως είναι ανεξάρτητο λειτουργικού.

Τι λειτουργικο χρησιμοποιεις στα pc σου? Ολα παρουσιαζουν προβλημα στο δικτυο?
Το προβλημα υφισταται και στον mac?

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για τη μέτρηση της ταχύτητας ή μεταφέρουμε ένα αρχείο γνωστού μεγέθους και κάνουμε τον υπολογισμό?