Καλώδια ρεύματος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλώδια ρεύματος

thanasis K, εγώ δεν είμαι ηλεκτρολόγος και δεν χρειάζεται να έχω ειδικές ηλεκτρολογικές γνώσεις για να μου πουν αυτές [βάσει κάποιας 'θεωρίας'] το τί πρέπει ή δεν πρέπει να αντιληφθούν τα αφτιά μου.

Πολύ απλά απελευθερωμένος από την συγκεκριμένη *στενομυαλιά* κάποιων θεωριών, δοκιμάζω και ακούω τις όποιες βελτιώσεις ή όχι ενός καλωδίου ρεύματος.

Η διαφορά μας είναι ότι εγώ μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί δεν ταμπουρώνομαι πίσω από θεωρίες [και ας είμαι θεωρητικός επιστήμων] αλλά πιστεύω στο πείραμα και στο ψάξιμο και βγάζω τα όποια συμπεράσματα βγάζω. Εγώ τουλάχιστον προσπαθώ και έχω ελπίδες για βελτίωση, ενώ εσύ με το πώς σκέφτεσε εγκλωβίζεις τον εαυτό σου και τον στερείς από κάποια πιθανή βελτίωση και μεγιστοποίηση της απόλαυσης μιας μουσικής ακρόασης στον ιδιωτικό σου χώρο. Αυτό είναι καλό να το καταλάβει ο καθένας που διαβάζει την συζήτηση. Λ.Σ.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τις διαφορές των καλωδίων.
Για να ακούσουνε διαφορές θα πρέπει να εχουν " εξασκηθεί " τα αυτιά τους στο θέμα HI-END και δεν τους παρεξηγώ γι´αυτό..

Λουκα εκτος απο τη θεωρια δοκιμασα και αρκετα καλωδια ρευματος μεσοχαμηλης κατηγοριας τιμης εως 350 ευρω οπου δεν διακρινα διαφορες, αντιθετα με καλωδια ιντερκονεκτ και ηχειων οπου εκει οι διαφορες ηταν υπαρκτες και ιδιαιτερα δε στα ιντερκονεκτ.
Στην περιπτωση του ρευματος υπηρξαν οι εξεις διαπιστωσεις.
Δεν παρατηρηθηκαν αλλαγες με τα συγκεκριμενα καλωδια ρευματος.
Αλλαγες παρατηρηθηκαν με δυο φτηνους σταθεροποιητες τασεις με διτα αποτελεσματα. Υπηρχε μια πολυ ελαφρια μειωση των δυναμικων. Καποιες ωρες της ημερας λοιπον που το ρευμα ηταν κοντα στην θεωρητικη τιμη του, το συγκεκριμενο αξεσουαρ μαλλον αφαιρουσε παρα προσθετε στο τελικο αποτελεσμα. Δυο -τρεις φορες ομως που υπηρχε πτωση τασης πανω απο 15% εκει σαφως ηταν προτιμητεο να παραμεινει στο συστημα. Τελικα αφαιρεθηκαν γιατι στο 95% του υπολοιπου χρονου ακροασης δεν επεφεραν θετικα η ουδετερα αποτελεσματα. Επισης δοκιμαστηκαν καποια φιλτρα πολυμπριζα με φιλτρα κλπ. οπου ΟΛΑ επεφεραν θετικα αποτελεσματα στο ακουσμα με κυριο γνωρισμα την αφαιρεση του κοκκου απο τις μεσουψηλες και γενικα την μεγαλυτερη αισθηση καθαροτητας. Μικρη εξαιρεση υπηρξε με την Αθηνα του Τσακιριδη, οπου προσφερε ολα τα παραπανω, αλλα στενευε πολυ ελαφρως το πλατος της σκηνης. Περισσοτερο απο ολα μου αρεσε το BELKIN PF 40 το οποιο αν επιθυμεις μπορω να σου αναπτυξω πιο μακροσκελως τα προτερηματα, Στην δικη μου περιπτωση λοιπον η μια φαση του τριφασικου ρευματος φευγει απο τον πινακα μεσω δυο καλωδιων supra 3χ2,5, ενα για καθε καναλι ισχυος και θα συνδεεται σε δυο τετοια φιλτρα, τα οποια παραγγειλα, και οπου επανω τους θα συνδεθουν ολες οι συσκευες με ιδια καλώδια οπως τα προαναφερθεντα των 8,5 ευρω το μετρο. Αυτα για τις παρατηρησεις μου ως προς την τροφοδοσια των συσκευων μου.

Παρακαλω περιγραψτε μου τις δικες σας ακουστικες εμπειρειες και τι διαφορες ακουσατε με το εκαστοτε καλωδιο

Και αλλη μια παρατηρηση που ξεχασα να αναφερω ηταν οτι οι αλλαγες αυτες ηταν μικροτερες απο τις αλλαγες που επεφερε στο συστημα η μετακινηση κατα 10 ποντους των ANALYSIS OMEGA που διαθετω στον χωρο.

Θαναση μου, μου αρέσει να διαβάζω αναλύσεις και επιχειρήματα.

Με το τελευταίο, κλείνω κι εγω στο χιλιοταλαιπωρήμένο θέμα.
10 cm μετακίνησης αλλάζουν τελείως το πλάτος και το φάσμα της σκηνής, και δή στα χαμηλά, οπου οι συντονισμοί του χώρου αλλάζουν τόσο σε συχνότητα όσο και σε ενταση.

τετοια διαφορά, κανένα καλώδιο ρευματος δεν μπορεί να την δώσει. Interconnect σίγουρα (καθως οι τερματισμοι των συσκευών αλλάζουν αρδην) ηχείων σίγουρα (εχουν να μεταφέρουν 0 - 30KHz συμφασικά, τα κακορίζικα) αλλά ρευματος..... τζίφος.

thanasisK Σωστή τοποθέτηση!! Έτσι μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Γενικά και εμένα η εμπειρία μου από φίλους που είχαν δοκιμάσει προ πολλού είναι αρνητική για τα σταθεροποιητικά ρεύματος. Φυσικά όλο και κάποιο θα αποτελεί εξαίρεση και θα κοστίζει αρκετά αν μιλάμε για σοβαρές κατασκευές. Είναι γενικά πολύ δύσκολο για μεγάλους τελικούς όπως είναι οι δικοί μου οι μονομπλόκ Atma-sphere MA-2, 220 watt έκαστος, αλλά και σε μικρότερους δημιουργούν ζημιά στον ήχο. Λ.Σ.

Να τολμήσω μια αφελή ερώτηση, τελικά για να φύγει η <<θολούρα>> πρέπει να αλλάξουμε όλα τα καλώδια ρεύματος απο τις πηγές μας; Γιατί έχω την εντύπωση οτι αν αλλάξω μόνο του τελικού με τις υπόλοιπες πηγές τι γίνετε? Δέν είναι και λίγες.
Ένα σχόλιο πάντως και ας θεωρηθώ 'κουφός'. Απο το 1979 ασχολούμαι με την μουσική και έχουν περάσει απο τα χέρια μου, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός συσκευών ήχου, φυσικά και αρκετά καλώδια με διάφορα εξωτικά χαρακτηριστικά, κατά καιρούς έβαζα τον αδερφό μου και μου έκανε αλλαγές στα διάφορα καλώδια και όχι μόνο τροφοδοσίας, ε ρε παιδιά δεν μπόρεσα να διακρίνω καμιά βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου, (αναφέρομαι στα καλώδια ρεύματος και όχι στα interconect).
Αλλά σκέφτομαι και το άλλο, για την τροφοδοσία του θερμοσίφωνα (4 KW φορτίο ) στην καλύτερη περίπτωση βάζουμε 4mm αγωγό, έχω δεί και εγκαταστάσεις με 2.5mm.
Όσες φορές έχω βάλει βολτόμετρο επάνω στο φορτίο η πτώση τάσης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ποιός είναι άραγε αυτός ο τελικός , γομάρι, που θα τραβήξει φορτίο τόσο μεγάλο ωστε να δικαιολογηθεί το καλώδιο διατομής 6mm, όταν ξέρουμε οτι η ΔΕΗ στις παλιές μονοφασικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούσε της ίδιας διατομής καλώδιο, αλλά και σήμερα βάζει αγωγό διατομής 10mm.
Λέτε δηλαδή οτι βάζοντας ένα κομματάκι ενός μέτρου πανάκριβου καλωδίου, ξαφνικά θα καθαρίσει όλο το δίκτυο μέχρι τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ και εμείς θα καταλάβουμε ότι ξαφνικά έφυγε η θολούρα, όπως την αποκάλεσαν μερικοί, από τα ηχεία;
Είναι δηλαδή σαν να έχουμε μια γραμμή ADSL με πολύ θόρυβο και φοβερή απόσβεση >31dB, και εμείς απλά βάζοντας ένα καλό καλώδιο utp > cat5 από την πρίζα μέχρι το modem να δούμε διαφορά στη ταχύτητα και στην απόσβεση, καλυτερεύοντας όλο το δίκτυο του ΟΤΕ.
Ας σοβαρευτούμε λίγο, καταλαβαίνω οτι δύσκολα μπορεί να παραδεχτεί κάποιος ότι το καλωδιάκι που μόλις αγόρασε 500 euro, δεν κάνει αυτά τα οποία περίμενε, εκτός βέβαια αν δοκιμάσει να το βάλει στην τοστιέρα και δει εκεί κάποια βελτίωση στα 'χαμηλά' του τόστ.
Άντε γιατί 5 χρόνια στο πολυτεχνείο ήταν αρκετά για να μπορώ να εξηγήσω τον νόμο του Ωμ.

Last edited:
Είναι δηλαδή σαν να έχουμε μια γραμμή ADSL με πολύ θόρυβο και φοβερή απόσβεση >31dB, και εμείς απλά βάζοντας ένα καλό καλώδιο utp > cat5 από την πρίζα μέχρι το modem να δούμε διαφορά στη ταχύτητα και στην απόσβεση, καλυτερεύοντας όλο το δίκτυο του ΟΤΕ.

Ολα σωστότατα εκτός απο αυτό.

τα καλώδια των 200 ζευγών εχουν τα ζευγη συστραμμένα και εχουν επίσης προβλεπόμενη συμπεριφορά, ξέρεις δηλαδή τι να περιμένεις σε ποιά απόσταση.

μετά φευγει απο το ΚΑΦΑΟ πάλι καλώδιο 10 ζευγων, πάλι συστραμμένο, στον ακραίο διακλαδωτή και μετά πάλι συστραμμένο μεχρι το κουτάκι του ΟΤΕ στην πολυκατοικία μας.

Απο κει και μετά, γίνεται ο χαμός μεσα στις πολυκατοικίες, και εχουν υπάρξει περιπτώσεις που μετρά ο ΟΤΕ το ζευγος και το βρίσκει εντός ορίων και το πρόβλημα το έχει η καλωδίωση της οικίας.

Ασχετο με το θέμα βέβαια, αλλά το συζητάμε αυτόν τον καιρό αλλού....

Ολα σωστότατα εκτός απο αυτό.

τα καλώδια των 200 ζευγών εχουν τα ζευγη συστραμμένα και εχουν επίσης προβλεπόμενη συμπεριφορά, ξέρεις δηλαδή τι να περιμένεις σε ποιά απόσταση.

μετά φευγει απο το ΚΑΦΑΟ πάλι καλώδιο 10 ζευγων, πάλι συστραμμένο, στον ακραίο διακλαδωτή και μετά πάλι συστραμμένο μεχρι το κουτάκι του ΟΤΕ στην πολυκατοικία μας.

Απο κει και μετά, γίνεται ο χαμός μεσα στις πολυκατοικίες, και εχουν υπάρξει περιπτώσεις που μετρά ο ΟΤΕ το ζευγος και το βρίσκει εντός ορίων και το πρόβλημα το έχει η καλωδίωση της οικίας.

Ασχετο με το θέμα βέβαια, αλλά το συζητάμε αυτόν τον καιρό αλλού....

Ναι αλλά η τάση δικτύου του ΟΤΕ είναι συνεχής διακοπτόμενη, γι αυτό βάζουν συνστραμμένα ζεύγη για την εξουδετέρωση της παραδιαφωνίας και των κρουστικών θορύβων, αλλά μη ξεχνάς οτι και οι αγωγοί κάθε φάσης της ΔΕΗ είναι συνεστραμμένοι, προς Θεού όχι οι φάσεις μεταξύ τους.

δεν χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ συνεστραμμένα μονο για την εξουδετερωση του Crosstalk αλλά και για την εξαίρετη καταστολή εξωγενών παρεμβολών, αφου αυτές εφαρμόζονται με ιδιο πλάτος και φάση και στους 2 αγωγους του συστραμμένου. και αφαιρούνται απλώς λόγω συνδεσμολογίας (balanced)
το συστραμμένο δημιουργει γραμμή μεταφοράς RF Ζ=600Ω και χαρη σε αυτό δουλευει το ADSL. No twisted? No dsl....

οταν λοιπόν μεσα στα σπίτια χρησιμοποιουνται "τηλεφωνικά" καλωδια που αποτελουνται απλώς απο 4 καλωδιάκια industrial control που δεν εχουν ιχνος συστροφής, τί θα μείνει απο τις φέρουσες της ADSL που θα αρχίσουν να ακτινοβολουνται στο χώρο, και ο'τι μεινει μες το καλώδιο θα μαζευει παρεμβολές απο ο'τι βρει?

Last edited:
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιάννη, απλά δεν κάθισα να γράψω όλη τη θεωρία ταυ ADSL, έδωσα μόνο ένα συσχετισμό ανάμεσα στα δύο δίκτυα, όσον αφορά το θέμα του επηρεασμού από λίγα μέτρα 'ουράς' καλωδίου, θεωρώντας ότι και τα δύο δίκτυα μπορούν να επηρεαστούν από εξωγενής παράγοντες π.χ επαγωγικές καταναλώσεις.

Ρε παιδιά; Κάποιος mod ρε παιδιά; Κάποιος mod;
Όχι μόνο του το μαμήσαμε και ψόφησε το θέμα του ανθρώπου, μαμάμε και το πτώμα τώρα!

1) Ο άνθρωπος θέλει να αγοράσει καλώδιο ρεύματος μέχρι 300 ευρώ.
2) Προτάθηκαν κάποια για να ακούσει.

Με ποιό από τα δύο τραβάτε ζόρι; Από την τσέπη σας θα τα πάρει ή του είπε κανείς "τράβα πάρε αυτό και μην το ψάχνεις";

Re: Απάντηση: Re: Καλώδια ρεύματος

...
-Επιβεβαίωσαν εργαστηριακά τις διαπιστώσεις τους;

(...)

Προφανώς ναι, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά επειδή είμαι βαμημημής :D , (βαριεστημένος μη πτυχιούχος, μη ηλεκτρολόγος, μη μηχανικός), και δοθέντος ότι ομιλούμε για ηλεκτροδότηση από περιστροφική γεννήτρια σταθερής γωνιακής ταχύτητας, αν υπάρχει κάποιος που είναι μηπηλεμής, (μη βαριεστημένος πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός) :D , ας ποστάρει τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται ο συντελεστής ισχύος επάνω στον τριγωνομετρικό κύκλο, και πώς και για ποιο λόγο επηρεάζεται με την παρεμβολή ενός (επί τούτου, η κατά τύχη) χωρητικού στοιχείου, όπως ένα μάτσο παράλληλα σύρματα με κάποιο πολυμερές διηλεκτρικό ανάμεσά τους, συνοδευμένα κατά περίπτωσιν και από καναδυό υψίστης και ασυλλήπτου τεχνολογίας εξωγήινα δημιουργήματα, όπως ας πούμε ένας πυκνωτής, το οποίον –το μάτσο με τα σύρματα- πωλείται για μεταξωτή κορδέλα.

Ο συντελεστής ισχύος δεν αναπαρίσταται πάνω στο τριγωνομετρικό κύκλο(στο τρίγωνο),γιατί είναι το συνημίτονο της προσκείμενης γωνίας-bye-

Αυτό χωρίς να είμαι ηλεκτρολόγος:BDGBGDB55:

Μμμμμ, καλά, ας το διατυπώσω πιο προσεκτικά, για να μη λέτε...

... επειδή είμαι βαμημημής, (βαριεστημένος μη πτυχιούχος, μη ηλεκτρολόγος, μη μηχανικός), και δοθέντος ότι ομιλούμε για ηλεκτροδότηση από περιστροφική ηλεκτρογεννήτρια σταθερής γωνιακής ταχύτητας, αν υπάρχει κάποιος που είναι μηπηλεμής, (μη βαριεστημένος πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός), ας ποστάρει τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίστανται επάνω στον τριγωνομετρικό κύκλο οι παράγοντες βάσει των οποίων υπολογίζεται ο συντελεστής ισχύος, εξηγώντας πώς, πότε και για ποιο λόγο αυτοί επηρεάζονται με την παρεμβολή ενός (επί τούτου, η κατά τύχη) χωρητικού στοιχείου, όπως τρία μάτσα παράλληλα σύρματα με κάποιο πολυμερές διηλεκτρικό ανάμεσά τους, συνοδευμένα κατά περίπτωσιν και από καναδυό υψίστης και ασυλλήπτου τεχνολογίας εξωγήινα δημιουργήματα, όπως ας πούμε καναδυό πυκνωτές, τα οποία –τα μάτσα με τα σύρματα- πωλούνται για μεταξωτή κορδέλα.

Last edited:
... αλλά μη ξεχνάς οτι και οι αγωγοί κάθε φάσης της ΔΕΗ είναι συνεστραμμένοι, προς Θεού όχι οι φάσεις μεταξύ τους.

Μα βεβαίως και είναι συνεστραμμένοι οι αγωγοί των τριών φάσεων, όχι σε ορθή γωνία αλλά λιγότερο, και αυτό θα ήταν καλό να συμβαίνει καθ' όλη τη διαδρομή τους, καθ' όσον είναι τοπολογίας balanced. Όπου δεν είναι συνεστραμμένοι, αυτό είναι συνειδητός συμβιβασμός εκ των πραγμάτων επιβεβλημμένος. Κάνω λάθος;

It's a kind of magic!

Κάτι σαν τα audiophile υλικά που αν μπούν σε συσκευές αυτές παίζουν καλύτερα;
Είναι σαν να ρωτάς γιατί διαφορετικές λάμπες παίζουν διαφορετικά μουσική αφού πάλι ηλεκτρόνια ταξιδεύουν μέσα τους...

It's a kind of magic!

Κάτι σαν τα audiophile υλικά που αν μπούν σε συσκευές αυτές παίζουν καλύτερα;
Είναι σαν να ρωτάς γιατί διαφορετικές λάμπες παίζουν διαφορετικά μουσική αφού πάλι ηλεκτρόνια ταξιδεύουν μέσα τους...

Δεν υπάρχουν μαγικά. Υπάρχει τεχνική εξήγηση για τον ηχο καθε λαμπας, εφοσον διαφοροποιείται ο ήχος τους. Οπως υπάρχει τεχνική εξήγηση για τους λόγους οπου ενας πυκνωτής MKP υπερέχει ενός ηλεκτρολυτικού. Ηλεκτρόνια κινουνται μεσα και σε αυτους.

Το να λέμε "δεν ξερω πάντως παίζει" ( ο πυκνωτής ΜKP) δεν αρκεί. Γιατι απλά δεν μπορεί να πείσει αυτόν που θέτει το επιχείρημα της πιθανής αυθυποβολής. Αν εγω επιμενω πως ο MKP παιζει καλύτερα, κι εχω 10 ανθρωπους απεναντι μου που με αμφισβητούν για τον Α ή Β λόγο, λλέγοντας μου οτι τον ακουω καλύτερα απλά επειδη τον πληρωσα ακριβά και περιμένω να ακουστει καλύτερα, εξηγώντας τα φαινόμενα που εμφανίζονται τεκμηριώνοντάς τα επιστημονικά, δεν μπορει παρα να τα αποδεχτούν όλοι. Είναι πολύ ευκολο να αμφισβητηθεί το "ακουσέ το και θα δεις διαφορά" ενώ ειναι πολυ δυσκολο να αμφισβητηθεί μια τεχνική ανάλυση που εχει τεθει σε επιστημονική βάση. Δεν αρκεί λοιπόν να λέμε έτσι ειναι γιατι ετσι μας φαίνεται, αλλά να λέμε και το γιατί ειναι ετσι.

Last edited:
Απάντηση: Re: Καλώδια ρεύματος

Ρε παιδιά; Κάποιος mod ρε παιδιά; Κάποιος mod;
Όχι μόνο του το μαμήσαμε και ψόφησε το θέμα του ανθρώπου, μαμάμε και το πτώμα τώρα!

1) Ο άνθρωπος θέλει να αγοράσει καλώδιο ρεύματος μέχρι 300 ευρώ.
2) Προτάθηκαν κάποια για να ακούσει.

Με ποιό από τα δύο τραβάτε ζόρι; Από την τσέπη σας θα τα πάρει ή του είπε κανείς "τράβα πάρε αυτό και μην το ψάχνεις";

Άστο.

Ούτε και ο Θεός των μοντερατόρηδων δε μπορεί να βοηθήσει.

Αν αλλάξουμε κανα θέμα ή το κλειδώσουμε (μπρρρρ) θα μας πουν φασίστες, ότι μεροληπτούμε "εκείνος έτσι" "εγώ δεν έκανα τίποτα" "ναι αλλα το εννοούσα αλλιώς ενώ εκείνος έτσι" κλπ κλπ.

Θα το πάμε όσο και όπως πάει. Να δούμε και που μπορεί να φτάσει δηλαδής. -bye-

Re: Απάντηση: Re: Καλώδια ρεύματος

Θα το πάμε όσο και όπως πάει. Να δούμε και που μπορεί να φτάσει δηλαδής. -bye-

Πειραματισμοί στου κασίδη το κεφάλι; Ok... Για να δούμε...

Αυτοί που αλλάζουν τακάκια και δεν βάζουν τα εργοστασιακά κάνουν βλακεία!