steadyshot
AVClub Enthusiast
- 16 July 2012
- 836
Καλα τα λες, ομως δεν ενδιαφερει τους τελικους χρηστες τι εχει γινει πριν. Οι στουντιαδες μπορει να εχουν κανει οτι θελουν στην παραγωγη.Έχει λίγο χαβαλέ η κατάσταση, προτιστως γιατί κάθομαι για κάποιο λόγο στις 3.30 το βράδυ και διαβάζω τι γράφετε για τα καλώδια. Η απάντηση είναι πολλή απλή! Βλέπετε να συμβαίνει live η σύγκρουση 2 παντελώς διαφορετικών κόσμων! Που δεν θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί, αλλά δεν διαννοειστε τελικά ΠΌΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΊ ΕΊΝΑΙ!
Και επειδή τυχαίνει να είμαι και στους 2, να προσπαθήσω να σας εξηγήσω.... Ο super sonic, σαν στουντιάς που πιθανότατα είναι, προσπαθεί να σας εξηγήσει τι γίνεται στον κόσμο της πραγματικής παραγωγής μουσικής, και όλοι διαβάζετε τα λεγόμενα του σαν να τα λέει στον άλλο κόσμο! Δηλαδή στο κόσμο του hi-fi.
Καλά, και κάποιοι ενδιάμεσα τρώγεστε απλά για να φαγωθειτε. Lol.
Σαν μουσικός, να ξέρετε καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλει να πει, απόλυτα όμως, αλλά το διαβάζετε διαφορετικά.
Πάμε λοιπόν με μερικά παραδείγματα. Τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι μουσικοί, δεν έχουμε λόγο στο τελικό αποτέλεσμα. Μόνιμο το ερώτημα μόλις ακούσουμε την τελική παραγωγή ενός θέματος μας, να αναρωτηθούμε με πραγματικό άγχος μεταξύ μας, "σας άρεσε? Πως σου φάνηκε?" Οι στουντιαδες /ηχολήπτες /μαστεραδες μας γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι. (κάποιες φορές έχουν δίκιο.) Πότε έχουν δίκιο? Ένα παράδειγμα....
Σας μιλάει ένας - πολύ - "ηλιθιος" μπασιστας, που παίζει αποκλειστικά με αταστα μπάσα. Κάποια θέματα, θελω να τα ηχογραφήσω με το 5χορδο μου, που έχει split coil pick ups. Σαν τα παλιά fender jazz basses. Στα αταστα μπάσα, θες να παίζεις με περισσότερο blend του πίσω μαγνήτη, αν όχι αποκλειστικά με πίσω μαγνήτη. Αποτέλεσμα? Ένα απίστευτο, χαρακτηριστικό buzz. Θόρυβος! Noiz! Της μουρλής σε επίπεδο παραγωγής!
-ηχολήπτης. Βλαμμενε μπασιστα, βγάζεις θόρυβο ρε αδερφέ.
-βλαμμένος μπασιστας. Το ξέρω. Single coil. Τι να κάνουμε? Δεν πειράζει. Μου αρέσει έτσι ο ήχος.
-ηχολήπτης. Ρε είσαι παλαβός? Φτιαξτο.
Μαντέψτε, δεν το φτιάχνω. Τι κάνει? Μαντέψτε πάλι. Με γράφει, και κάνει τα πάντα για να πετάξει έξω τον θόρυβο. Αποτέλεσμα? Μηδέν θόρυβος, ΚΑΜΙΑ σχέση ο τελικός ήχος με αυτόν που θέλω. Έχει δίκιο? Δεν θα το παραδεχτώ ποτέ αλλά πιθανότατα ναι, έχει.
Ελάτε τώρα πείτε μου εσείς για high fidelity. Να ακούσετε ακριβώς αυτό που έχει ο καλλιτέχνης στο μυαλό του, όταν ούτε ο ίδιος δεν το πετυχαίνει.
Άλλο παράδειγμα. Ακούμε EQ και είναι σχεδόν λες και μιλάμε για πράγματα του σατανά. Παραγωγές μουσικής? Του EQ το πανηγύρι! Δείτε τα EQ στους ενισχυτές μας! Σαν τσαλακωμενες μούρες από σφαλιάρες. Μην ξεχνάτε, ότι παίζουμε με μουσικά όργανα που δεν έχουν αλλάξει πολλά στην τεχνολογία τους. Ή να είναι πολύ πριμαριστα ή πολύ μουντά, και να θέλουμε να τα ισιωσουμε. Που και πάλι συνήθως αυτός ο κωλοστουντιας (όχι super sonic μην παρεξηγηθώ) καλά μαντέψατε, θα ΜΑΣ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΙΙΙΙ.
Οπότε ναι, οι μουσικοί και στο άκουσμα του θέματος μετά, θα αλλάξουμε το EQ στο hi fi μας, βρίζοντας τον ηχολήπτη /στουντιά/μαστερα! Να ξέρετε ότι το να ακούει κάποιος όπως έχει συνηθίσει, δεν αλλάζει εύκολα! Και στην τελική, αυτό ψάχνει. Που μπορεί για τον δίπλα του να είναι παντελώς λάθος.
Ακόμα δηλαδή και στον ένα μόνο κόσμο, τον ανάποδο του hi-fi, σφαζομαστε! Μιλάμε για σχέσεις αγάπης - μίσους. Μου έχει τύχει να θέλω ρε σεις να παντρευτώ τον ηχολήπτη στο γυάλινο μουσικό θέατρο! Να τον αγγαλιαζω! Και να μου λέει η γυναίκα μου σύνελθε αγόρι μου, είμαστε παντρεμένοι!Δεν με νοιάζει της λέω! Άκου πως κατάφερε ο #€@][{¥ να ακούγεται το 6χορδο αταστο! (ευτυχώς όχι single coil δαύτο!) να μην το αναγνωρίζω! Να με κυνηγάνε να αγοράσουν το χειροποίητο μπάσο μου! Που ήθελα μέχρι τότε να το πουλήσω! Καθίστε κάτω γεράκια! ΔΕΝ πουλιέται λέμε!
Άλλο παράδειγμα. Σας λέει δείτε με τι καρφιά γράφω, και τι καλώδια ρεύματος έχω στο στούντιο! 2 ευρώ το ένα και πολλά είναι! Πως να μην του φανεί περίεργο ότι θα πας να δώσεις εσύ μετά 3000 για ένα τέτοιο! Που ναιιιι! Θα αλλάξει το EQ κύριοι! (θα κάνει και άλλα πράγματα βέβαια). Απλά το βαφτιζετε διαφορετικά. Μου έδωσε χαμηλά λέτε! Έδωσε σώμα! Όχι, πάρε ασήμι! Θα δώσει ανάλυση! Εχμμμμ... Μαντέψτε όμως, τι γίνεται εδώ πραγματικά?
Θέλετε μήπως να μιλήσουμε και για το τι γίνεται στο room correction? Μπα, άστο για άλλη φορά...
Θεωρητική απορία. Αν έχω ηχογραφήσει εγώ το μπάσο μου με καρφί των 5 Ευρώ,καλωδιο ρεύματος των 2, και ενισχυτή που τρίζουν τα ποτενσιομετρα γιατί ο στουντιας είπε άστο για τον άλλο μήνα, τι γίνεται εκεί? Θα τα φέρει όλα στη μίξη σκέφτεται και ε, αν ξεφύγει κάτι θα τα σαρώσει όλα το final mastering...
Απειρα τέτοια αλλά παραδείγματα, που η αλήθεια προφανώς είναι κάποιου στη μέση!
Αλλά ξέρετε ποια είναι η μεγάλη αλήθεια εδώ?
Είμαστε "ηλιθιοι" κύριοι! Όλοι μας! Και αυτοί που παράγουν τη μουσική, και αυτοί που την ακούνε σε τέτοιο επίπεδο. Αλλά ξέρετε τι? Είναι ωραίο αυτό! Έτσι είναι τα χόμπι. Είμαστε τελικά τόσο διαφορετικοί όσο έλεγα στην αρχή? Για κάντε μια προσπάθεια να ανοίξετε κουβέντα περί... Σύγκρισης καλωδίων με τον περιπτερά σας, ή τον random γείτονα που ακούει μουσική από το τρανζίστορακι, και ταυτόχρονα ακούει 2 σταθμούς!
Ή ακόμα χειρότερα πότε ακούσατε νέα παραγωγή, και να είπατε εχμ ναι! Τώρα μάλιστα! Αλλά φευ, ή Tayl or η Swi ft παραμένει πρώτη στα charts. Αυτό και αν είναι διαφορετική συζήτηση όμως!
Την καλημέρα μου!
Στην πραγματικοτητα, και η επικρατουσα αποψη ειναι οτι φυσικα τα καλωδια εχουν την δυνατοτητα να βελτιωσουν αντικειμενικα τον ηχο του συστηματος εντος ενος ευλογου πλαισιου, ο κοσμος θελει να ακουγεται καλυτερα σε αυτους το συστημα τους με τη δεδομενη παραγωγη. Οπου καλυτερα= ο καθενας το κρινει τι νομιζει. Δε νομιζω οτι κανεις ισχυριζεται οτι με αυτα τα καλωδια ακουει πιο κοντα στο πραγματικο γεγονος. Μπορει να ισχυριστει ομως οτι ακουει πιο κοντα σε αυτο που υποθετει νοητικα για το πως θα ακουγοταν.... (φανταστικη υποθεση)
Διαφορετικα θα βλεπαμε μια αγορα (εμπορικη πραγματικοτητα) συνεχως συρικνουμενη ως προς τις πωλησεις καλωδιων και τον αριθμο των εταιριων που τα κατασκευαζουν αν οι ανθρωποι διαπιστωναν οτι το αποτελεσμα δεν ειναι αξιο λογου η αδιαφορο.
Last edited: