Καλωδια!

nubair

New member
25 December 2007
45
Καλησπερα!
Αφου ολοκληρωσα το συστημα ειμαι στο ψαξιμο τις σωστης καλωδιωσης.
Παιζω με denon 1910,dali concept 6,dali concept 2 και center και για sub velodyne impact 12.
Τωρα παιζω με HAMA 2χ1,5 αλλα θέλω να παω σε κατι καλυτερο.
Απο αποψη τιμης δεν θελω να ανεβω πολυ!
ΚΑθε βοηθεια πολυτιμη!

Για ένα ισορροπημένο σύστημα υπολόγισε ένα 10% της αξίας του συστήματος σου για καλώδια.

Αν και εχω δωσει κατα καιρους αρκετα χρηματα σε καλωδια, θα πω οτι δεν ειμαι συμφωνος με την αναλογια που λες. Δηλαδη τι διαφορα θα δει αν δωσει 100 ευρω αντι για 60??

Τα καλωδια που κοιταζα ειναι vdh 102 και supra classic!
Αλλα διαβαζω οτι τα μεν εχουν πολλα μεσουψηλα και τα δε χαμηλα και τα χ(οπου χ ενα αλλο) εχουν μεσαια και ολα αυτα δεν τα πολυ νιωθω.
Φανταζομαι οτι, ο,τι και να παρω θα ακουγονται καλυτερα απο τα HAMA,σωστα?
Mr rebelos εσυ αν δεν κανω λαθος ειχες dali 6.Με τι καλωδια επαιζες?

ΥΓ.Δεν μπορω να βρω μαγαζι ελληνικο στο internet που να εχει αρκετα καλωδια.Ξερετε εσεις καποια?

Last edited:
Na ρωτήσω κάτι κι εγώ? ...ελπίζω να μην είναι off topic...

Aν θεωρήσουμε σωστό την προσθήκη καλωδίων αξίας 10% στο σύστημά μας (κάτι που και εγώ ακολουθώ) τι ισχύει στην παρακάτω περίπτωση:

Σύστημα ενισχυτή-ηχείων-πηγής = 3000Ε

Καλώδια Α μάρκας-8μέτρα=300Ε, δηλαδή 10%
Καλώδια Α μάρκας (της ίδιας δηλαδή)-4μέτρα=150Ε δηλαδή 5%.

Και θεωρητικά μικρότερο καλώδιο καλύτερη απόδοση...

Υπάρχει τελικά κάποιος τύπος που να υπολογίζει την ενδεδειγμένη τιμή των καλωδίων σε σχέση με ένα σύστημα?

Αν για παράδειγμα κάναμε την αναγωγή του 10% σε μια σταθερά μήκους καλωδίων 3 μέτρα το καθε ένα, ανεξάρτητα από το πραγματικό μήκος που θα αγοράσουμε θα ήταν πιο σωστό?

Απάντηση: Re: Καλωδια!

Τα καλωδια που κοιταζα ειναι vdh 102 και supra classic!
Αλλα διαβαζω οτι τα μεν εχουν πολλα μεσουψηλα και τα δε χαμηλα και τα χ(οπου χ ενα αλλο) εχουν μεσαια και ολα αυτα δεν τα πολυ νιωθω.
Φανταζομαι οτι, ο,τι και να παρω θα ακουγονται καλυτερα απο τα HAMA,σωστα?
Mr rebelos εσυ αν δεν κανω λαθος ειχες dali 6.Με τι καλωδια επαιζες?

ΥΓ.Δεν μπορω να βρω μαγαζι ελληνικο στο internet που να εχει αρκετα καλωδια.Ξερετε εσεις καποια?

Την περιοδο που ειχα τα dali τα ειχα στην αρχη με monster (10 το μετρο) και μετα τα αλλαξα με VDH (αν θυμαμαι καλα CS-122) που τα ειχα παρει απο συμφορουμιτη 50 το ζευγαρι. Η διαφορα υπερ του VDH ηταν μεγαλη. Σχετικα με τα supra δεν το εχω ακουσει το καλωδιο και δεν μπορω να πω τιποτα. Ουτε το HAMA ομως εχω ακουσει αλλα πιστευω οτι το vdh θα ειναι πραγματι ανωτερο.

Na ρωτήσω κάτι κι εγώ? ...ελπίζω να μην είναι off topic...

Aν θεωρήσουμε σωστό την προσθήκη καλωδίων αξίας 10% στο σύστημά μας (κάτι που και εγώ ακολουθώ) τι ισχύει στην παρακάτω περίπτωση:

Σύστημα ενισχυτή-ηχείων-πηγής = 3000Ε

Καλώδια Α μάρκας-8μέτρα=300Ε, δηλαδή 10%
Καλώδια Α μάρκας (της ίδιας δηλαδή)-4μέτρα=150Ε δηλαδή 5%.

Και θεωρητικά μικρότερο καλώδιο καλύτερη απόδοση...

Υπάρχει τελικά κάποιος τύπος που να υπολογίζει την ενδεδειγμένη τιμή των καλωδίων σε σχέση με ένα σύστημα?

Αν για παράδειγμα κάναμε την αναγωγή του 10% σε μια σταθερά μήκους καλωδίων 3 μέτρα το καθε ένα, ανεξάρτητα από το πραγματικό μήκος που θα αγοράσουμε θα ήταν πιο σωστό?

Για μενα ουτε τυπος υπαρχει αλλα ουτε και ποσοστο.

Η λογικη του 10% πηγαινει στο οτι δεν ειναι σωστο να δωσεις 1000 για ηχεια και 1000 για καλωδια οποτε δωσε το πολυ μεχρι το 10%.
Απο εκει και περα το λογικο μηκος ενος καλωδιου ειναι 2~3μετρα (εχοντας σαν δεδομενο οτι η αποσταση των 2 main ηχειων ειναι >2 & <5).

Αν σε ενα συστημα που κοστιζει 3000 δωσεις 300 για καλωδια εισαι σιγουρος οτι θα παιξουν καλυτερα απο καλωδια αξιας 200 ή και μικροτερης? Εγω προσωπικα οχι.

Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν δεν δοκιμάσεις.

Προσωπικά πήρα κι εγώ τα Van Deν Hul C122 (3,5m x 2) με γνώμονα ότι δεν διαπίστωσα κάτι ενοχλητικό, όταν δοκίμαζα τα νέα ηχεία και ενισχυτή.

Παιδιά, αυτά περί αναλογίας κόστους καλωδίων σε σχέση με το κόστος του υπόλοιπου συνόλου μηχανημάτων είναι γιά "άρωστα" παιδιά.Δεν υπάρχει νομίζω τέτοιος κανόνας και πουθενά δεν είναι γραμμένο κάτι τέτοιο σαν πρόταση απο κανέναν...μην τρελλαθούμε στο τέλος....
Εχω ακούσει σύστημα πολλών χιλιάδων ευρώ να παίζει μιά χαρά με καλώδια απο θερμοσίφωνα.

Φίλε Γιάννη για κάποιον που δεν γνωρίζει (όπως εγώ) ή δεν έχει την δυνατότητα δοκιμών, πιστεύω ότι είναι καλό να ξερει ότι υπάρχει μια αναλογία απόδοσης/τιμής σε σύγκριση με το σύστημά του, αν υπάρχει κάτι τέτοιο βέβαια...

Καλωδια VDH μονο απο εξωτερικο μπορω να προμηθευτω?
Επισης για τα surround να παρω το καλωδιο παρομοιας τιμης η κατι πιο φτηνο?
Τελος για sub τι καλωδια προτεινετε.
Συγνωμη για τον καταιγισμο ερωτησεων αλλα τωρα μπαινω στον χωρο του ηχου!

Λιγο off-topic...Στον denon 1910 που απο οσο ξερω δεν εχει pre για τελικο.Υπαρχει αλλος τροπος να βαλω τελικο επανω?

Φίλε Γιάννη για κάποιον που δεν γνωρίζει (όπως εγώ) ή δεν έχει την δυνατότητα δοκιμών, πιστεύω ότι είναι καλό να ξερει ότι υπάρχει μια αναλογία απόδοσης/τιμής σε σύγκριση με το σύστημά του, αν υπάρχει κάτι τέτοιο βέβαια...

Δυνατοτητα δοκιμης υπαρχει απο πολλους εμπορους. Απο εκει και περα οπως θα σου πω κατι αλλο. Εχω παει σε dedicated room που τα μηχανηματα τα ειχε πισω. Η αποδοση του απιστευτη. Στα καλωδια δεν ειχε δωσει καμια σημασια (ειχε δωσει κατω απο 5 το μετρο) μιας και ηθελε παρα πολλα μετρα. Εγω προσωπικα δεν πιστευω οτι αν θα εβαζε ακριβα καλωδια θα υπηρχε καποια αξιοπροσεκτη διαφορα.

Λιγο off-topic...Στον denon 1910 που απο οσο ξερω δεν εχει pre για τελικο.Υπαρχει αλλος τροπος να βαλω τελικο επανω?

Δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι μιας και δεν είμαι γνώστης.

Προσωπικά τα VDH τα πήρα από Stepcom, στο sub μπήκε ένα interconect ανάλογης αξίας και για τα περιφεριακά πήρα χαμηλότερης τιμής. Φυσικά δεν διάλεξα μόνος μου αλλά ακολούθησα τη συμβουλή του ειδικού.

Υπαρχει αντιπροσωπος και στην Ελλαδα (Exclusive Audio). Για τα surround μην δωσεις παραπανω απο 1~1.5 το μετρο. Για το σαμπ αν και εχει και η vdh τετοια καλωδια, θα σου ελεγα να παρεις κανενα απλο και οικονομικο (ισως και HAMA).

Οσο για το τελευταιο ερωτημα..........οχι.

Δυνατοτητα δοκιμης υπαρχει απο πολλους εμπορους. Απο εκει και περα οπως θα σου πω κατι αλλο. Εχω παει σε dedicated room που τα μηχανηματα τα ειχε πισω. Η αποδοση του απιστευτη. Στα καλωδια δεν ειχε δωσει καμια σημασια (ειχε δωσει κατω απο 5 το μετρο) μιας και ηθελε παρα πολλα μετρα. Εγω προσωπικα δεν πιστευω οτι αν θα εβαζε ακριβα καλωδια θα υπηρχε καποια αξιοπροσεκτη διαφορα.

Thanx Bασίλη.
Πραγματικά δεν έχω ιδέα από καλώδια. Πάντα είχα την εντύπωση ότι σε οικονομικά έως entry level συστήματα δεν υπάρχουν διαφορές, παρόλα αυτά επειδή πρόσφατα ανατράπηκαν οι αντιλήψεις μου, σε αρκετά θέματα, έλεγα μήπως έχω πέσει έξω και σε αυτό...

:ernaehrung004:

Kαι για να τελειωσουμε με το θεμα καλωδια θα πω και κατι ακομα. Εχεις σκοπο να αγορασεις ηχεια αξιας 1500 και ενισχυτη αξιας 1000 . Ποιο πολλα θα παρεις αν αντι για καλωδια αξιας 250 παρεις αξιας 50 και τα υπολοιπα 200 που ησουν διατεθημενος να δωσεις, τα διαθεσεις για να παρεις ενα ανωτερο μοντελο ενισχυτη (πιθανοτατα με περισσοτερα watt κτλ).

Αυτό λέω και εγω.Γιά εμένα ΔΕΝ υπάρχει τέτοια αναλογία και θα είναι λάθος εδω να ορίσουμε κάτι τέτοιο.Ακόμη και εαν το επιχειρούσαμε με ποιά κριτήρια θα το κάναμε;με βάση πόσο κοστίζουν τα μηχανήματα μας;....θεωρώ πολύ μπακαλίστικη μιά τέτοια μέθοδο.

Η δική μου εμπειρία είναι η εξής , άλλαζα καλώδια και έβλεπα κάποιες διαφορές ,χωρίς να σκοτώνουν πολύ , δηλαδή υπερβολικά χρήματα ελάχιστες διαφορές. Την μεγάλη διαφορά την είδα όταν έφτιαξα τα ρεύματα . Δηλαδή αν μπορείς να αλλάξεις την μπριζα του τοίχου , βάλε μια Legrand Mosaic και αν μπορείς άλλαξε το καλώδιο στο πολύμπριζο σου και βαλέ ένα 3Χ2,5 συλικονουχο, αγορασμένο από ηλεκτρολόγο , 2 το μέτρο. Μετά κάνε δοκιμές στα interconnect και θα δεις πως οι διαφορές θα μηδενιστούν . Στα καλώδια των ηχείων πάρε καλώδιο από τα ηλεκτρολογικά μαγαζιά ,αυτά που είναι για ηχεία πες τους περίπου 2 το μέτρο είναι κάτι διαφανεί καλώδια .Και αν δεν σου αρέσουν αυτά για τα κυρίως ηχεία πάρε κάτι καλύτερο , πιθανόν Mogami έχει αρκετά φθηνά και καλά για τα χρήματα τους.

Η δική μου εμπειρία είναι η εξής , άλλαζα καλώδια και έβλεπα κάποιες διαφορές ,χωρίς να σκοτώνουν πολύ , δηλαδή υπερβολικά χρήματα ελάχιστες διαφορές. Την μεγάλη διαφορά την είδα όταν έφτιαξα τα ρεύματα . Δηλαδή αν μπορείς να αλλάξεις την μπριζα του τοίχου , βάλε μια Legrand Mosaic και αν μπορείς άλλαξε το καλώδιο στο πολύμπριζο σου και βαλέ ένα 3Χ2,5 συλικονουχο, αγορασμένο από ηλεκτρολόγο , 2 το μέτρο. Μετά κάνε δοκιμές στα interconnect και θα δεις πως οι διαφορές θα μηδενιστούν . Στα καλώδια των ηχείων πάρε καλώδιο από τα ηλεκτρολογικά μαγαζιά ,αυτά που είναι για ηχεία πες τους περίπου 2 το μέτρο είναι κάτι διαφανεί καλώδια .Και αν δεν σου αρέσουν αυτά για τα κυρίως ηχεία πάρε κάτι καλύτερο , πιθανόν Mogami έχει αρκετά φθηνά και καλά για τα χρήματα τους.

Αυτο που σκεφτομουν για τα ρευματα ειναι να βαλω μεταξυ μπριζας και μηχανηματων εναν σταθεροποιητη.Νομιζω οτι ειναι καλη λυση,Σωστα?