Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

Εμένα τουλάχιστον δεν με ενοχλεί η ύπαρξη του Lumagen... δεν θέλω απλά να υπάρχουν υπόννειες από τρίτους μετά το πέρας της δοκιμής πως έπαιξε κάποιο ρόλο στο αποτέλεσμα.

Δεν μου απάντησες όμως, υπάρχει τρόπος να μην γνωρίζουμε πότε άλλαξε καλώδιο δοκιμής; Αν είμαι π.χ. πίσω από μία κουρτίνα και αλλάζω μεταξύ Α-Β με το τηλεχειριστήριο υπάρχει κάποια ένδειξη στην οθόνη που να προδίδει αν η αλλαγή ήταν A-B ή Α-Α ας πούμε;

Οταν αλλαζουμε input στον προβολεα, φαινεται πανω δεξια.
Αλλα αν θες οντως να κανεις blind test, απλα δεν λες σε κανεναν σε ποια input μπηκε ποιο καλωδιο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ή

Οταν αλλαζουμε input στον προβολεα, φαινεται πανω δεξια.
Αλλα αν θες οντως να κανεις blind test, απλα δεν λες σε κανεναν σε ποια input μπηκε ποιο καλωδιο...

Ναι αλλά αφού θα ξέρουμε πότε αλλάζει καλώδιο η πιθανότητα είναι 50-50 να μαντέψει ο challenger το σωστό... αν σου πετάξει στο τέλος ένα "το καλώδιο στην HDMI1 είναι σαφώς καλύτερο" και τυγχάνει να είναι το ακριβό τι θα πεις; Ενώ αν δεν ξέρει αν βλέπει το άλλο καλώδιο ή το ίδιο μετά την αλλαγή δεν μπορεί απλά να μαντέψει. Άλλο να ρίξεις το ζάρι μία φορά και να κερδίσεις και άλλο 10...

Οκ, αλλα ειπαμε, εδω μιλαμε για συγκριση εικονας: Οποιος λεει οτι βλεπει διαφορες, οφειλει να τις υποδειξει και στους υπολοιπους..Αλλιως και εγω μπορω να λεω οτι βλεπω εναν ελεφαντα να πεταει εξω απο το παραθυρο μου-ποιος θα με πιστεψει? :D

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ή

Ναι αλλά αφού θα ξέρουμε πότε αλλάζει καλώδιο η πιθανότητα είναι 50-50 να μαντέψει ο challenger το σωστό... αν σου πετάξει στο τέλος ένα "το καλώδιο στην HDMI1 είναι σαφώς καλύτερο" και τυγχάνει να είναι το ακριβό τι θα πεις; Ενώ αν δεν ξέρει αν βλέπει το άλλο καλώδιο ή το ίδιο μετά την αλλαγή δεν μπορεί απλά να μαντέψει. Άλλο να ρίξεις το ζάρι μία φορά και να κερδίσεις και άλλο 10...
Είπαμε, στην εικόνα πρέπει να μας δείξει τις διαφορες.

Αν αρχίσει να λέει ''ειναι καλύτερο'' και δεν μπορεί να μας δείξει τι εννοεί θα τον προωθούμε στο δίπλα δωμάτιο που θε κάνουμε το συγκριτικό ψυχοφαρμακων :p

EDIT
Αλλιως και εγω μπορω να λεω οτι βλεπω εναν ελεφαντα να πεταει εξω απο το παραθυρο μου-ποιος θα με πιστεψει? :D
Αν δεις eliphonet, όχι μόνο νε πετάει αλλά και να ψήνει και καφέ, εγώ πάντως θα σε πιστέψω :p

Last edited:
Είναι απλό... αν ισχυρίζεται πως βλέπει διαφορές και εμείς δεν βλέπουμε τίποτα τότε ναι μεν τον βγάζουμε τρελό αλλά θα έχουμε δηλώσεις του στυλ "χρυσά μάτια" (όπως παλιά είχαμε τα "χρυσά αυτιά").

Αν όμως ούτε ο ίδιος ξέρει ποιό βλέπει και υποδεικνύει διαφορές άλλα αντ'άλλων (π.χ. αυξημένη χρωματική ακρίβεια όταν δουλεύει το HDMI των 5 και αργότερα το ίδιο όταν δουλεύει το ακριβό) τότε δεν θα υπάρχει αμφιβολία πως οι όποιες διαφορές είναι προϊόντα της φαντασίας.

Κωσταντινε, μηπως ασχολεισαι πολυ με το audio? :D
Στα δικα μας "λιμερια", τα "χρυσα ματια" πρεπει να αποδειξουν το χρωμα των οφθαλμων τους! :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

και ποιος γραφει ?
ο τζεκιλ?
ή ο χαιντ?
επι τουτου

Αργύρη, Argi, θα σου πω και εδώ και για ακόμη μία φορά ότι ο τόνος σου και μόνο δίνει τροφή για αρνητικό σχολιασμό.

Όποτε έχει γίνει συζήτηση για καλώδια HDMI κάνεις λες και σε 'τσίμπησε' μύγα τσε - τσε.

Ηρέμησε λιγάκι και προσπάθησε να δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα.

Ακόμη και αν ήσουν ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που βλέπει διαφορές θα έπρεπε να ήσουν πιο σεμνός... Το να αναφέρεις ότι είδες έντονες διαφορές και απλά να προσπαθείς να βρεις το δίκιο σου χωρίς επιχειρήματα και αποδείξεις, φυσικά δεν εννοώ θεωρητικά, είναι τουλάχιστον άτοπο.

Σχετικά τώρα με αυτό που αναφέρεις για εμένα και τον Μανώλη, πρώτον δεν διευκρίνησες ότι είχες κάνει αντιγραφή κάποιο post του Χρήστου και δεύτερον ποτέ μα ποτέ δεν είπε ο Μανώλης ότι είδε ‛ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ’ διαφορές. Ήταν απλά μια συζήτηση μεταξύ φίλων και τρελλαμένων.

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα...

Αυτό που είχε γίνει , κάποια στιγμή που βρεθήκαμε για τη ρύθμιση ενός προβολέα μου, ήταν να δοκιμάσουμε 2 διαφορετικά καλώδια DVI και 2 ρεύματος. By default πήραμε μετρήσεις και παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν διαφορές. Μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ξανά.

Ποτέ δεν ανέφερε κανένας μας τι είναι καλύτερο και τι είναι χειρότερο. Ποτέ δεν ζητωκραυγάσαμε και δεν αναζητήσαμε τη δημοσίευση αυτής της ‛ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ’!!!

Μετά από 14 χρόνια ενασχόλησης με τον Οικιακό κινηματογράφο και την εικόνα έμαθα να κρατώ μικρό καλάθι.

Απλά πράγματα λοιπόν για όλους...

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να αναφέρω ούτε blind test ούτε 20 διαφορετικά καλώδια, ούτε....

Έτσι και αλλιώς προσπαθώ να οργανώσω μια παρουσίαση προβολέων για τα μέλη μας σε ένα κατάστημα του χώρου. Επ’ ευκαιρία λοιπόν θα παρακαλέσω τον Μανώλη να μετρήσει 4 διαφορετικά 15m καλώδια HDMI με συγκεκριμένη πηγή και προβολέα.

Απλά και όμορφα. Αν διαπιστωθούν διαφορές στις μετρήσεις δεν θα μπορεί κανένας να αμφισβητήσει το γεγονός ότι υπάρχουν...

Από εκεί και πέρα όποιος θέλει, μπορεί να ασχοληθεί και να διαπιστώσει μόνος του αν εντοπίζει αυτές τις διαφορές και αν είναι αισθητές για αυτόν.

Το τι βλέπω εγώ, ο Μανώλης, ο Τάκης, ο Αργύρης δεν έχει καμία σημασία.

Θα ήθελα πολύ όμως να επιβεβαιώσω τη διαφορά ή όχι στην προβολή για να σταματήσουν επιτέλους οι αντιδικίες.

Επίσης θα ήθελα να πω κάτι πολύ σημαντικό. Στη χαμηλή κατηγορία προβολέων που κινείται το μεγαλύτερο ποσοστό του αγοραστικού κοινού, η διαφορά τιμής ενός καλωδίου HDMI δεν θα αποδώσει καλύτερα από τη ρύθμιση ενός ειδικού...

Οπότε ακόμη και αν διαπιστωθούν οι όποιες διαφορές, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να τις διακρίνει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, που είναι και το πιο λογικό, μετά από κάποια επαγγελματική ρύθμιση να εκμηδενιστούν!
-bye-

Υπαρχει και μια αλλη παραμετρος ομως Κωστα την οποια αναφερα παραπανω: Ακομα και αν τα οργανα δειξουν οτι υφιστανται πχ ελαφρες χρωματικες διαφορες μεταξυ δυο καλωδιων, οι οποιες ομως δεν γινονται αντιληπτες δια γυμνου οφθαλμου, ποιο ειναι το νοημα της συγκρισης;
Διοτι πχ, την υπεριωδη ακτινοβολια την πιανουν καποιοι σενσορες, ομως ειναι αδυνατον να γινει ορατη απο το ανθρωπινο ματι, το οποιο ως γνωστον, ειναι αρκετα ατελες οργανο και τις ατελειες του εκμεταλλευεται η επιστημη της εικονας για να πετυχει ορισμενο αποτελεσμα (πχ η κινηματογραφιση σε 24 ή και λιγοτερα καρε, δινει την αισθηση κινουμενης εικονας στο ματι..).

Μήπως εχουμε χάσει την μπάλα και εχουμε τρελαθεί τελείως?
Παιδιά αφήστε τον καθένα να κάνει και ,να βλέπει - ακούει οτι γουστάρει να τελειώνει το θέμα.
Αλλα βλέπω εγω άλλα ο αργύρης άλλα ο τάκης , άλλα ο σείριος , άλλα ο παπαγεωργίου.Ούτως η άλλως ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται αυτά που "βλέπει το μάτι του και ακούει το αυτί του διαφορετικά."Οσο και να έχουμε κοινά σημεία ο καθένας εχει δικές του εικόνες και ακούσματα στον εγκέφαλό του.Δλδ όλοι εσείς γιατί εγω είμαι τέλειος.
Λοιπόν αφήστε τον καθένα να εχει την γνώμη του και μην το κουράζετε άλλο το θέμα.Ολοι εσείς. Είπαμε εγω είμαι ΤΕΛΕΙΟΣ.

Έτσι και αλλιώς προσπαθώ να οργανώσω μια παρουσίαση προβολέων για τα μέλη μας σε ένα κατάστημα του χώρου. Επ’ ευκαιρία λοιπόν θα παρακαλέσω τον Μανώλη να μετρήσει 4 διαφορετικά 15m καλώδια HDMI με συγκεκριμένη πηγή και προβολέα.

-bye-

Γιατί 15μετρα? Νομίζω το 80% του κόσμου χρησιμοποιεί 2-3μέτρα καλώδιο...

Βρε Γιαννη, δεν καταλαβαινω γιατι θεωρεις οτι χαθηκε η μπαλα...
Η εικονα ΔΕΝ ειναι ηχος να λεμε και καλα οτι εγω ακουω καλυτερα....
Η βλεπουμε κατι διαφορετικο Η δεν βλεπουμε, οταν συγκρινουμε δυο εικονες.
Και ΑΝ βλεπουμε, καλο ειναι να δειξουμε στους υπολοιπους ΠΟΥ ειναι η διαφορα!
Αν καποιος ΔΕΝ εχει καποιο προβλημα στα ματια πχ αχρωματοψια, τοτε ειτε ειναι σχετικος ειτε ασχετος με το σπορ, ΕΧΕΙ την ικανοτητα να διακρινει σε γρηγορο Α-Β αν το συγκεκριμενο καρε μιας ταινιας εχει πχ αλλο χρωμα, περισσοτερη ευκρινεια, περισσοτερη φωτεινοτητα κ.ο.κ. μεταξυ των δυο προβαλλομενων εικονων!
Ακομα και αν εχει μυωπια ή αστιγματισμο, μπορει να κολλησει τα μουτρα του στην οθονη για να ψαξει για διαφορες!
Ας μην λεμε λοιπον οτι αλλο βλεπει ο καθενας μας..Αν τα ματια του καθε ενος απο εμας συμπεριφερονταν τοσο διαφορετικα, τοτε δεν θα υπηρχε λογος να μιλαμε για standards εικονας/home cinema/κινηματογραφου!

Re: Απάντηση: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

Υπαρχει και μια αλλη παραμετρος ομως Κωστα την οποια αναφερα παραπανω: Ακομα και αν τα οργανα δειξουν οτι υφιστανται πχ ελαφρες χρωματικες διαφορες μεταξυ δυο καλωδιων, οι οποιες ομως δεν γινονται αντιληπτες δια γυμνου οφθαλμου, ποιο ειναι το νοημα της συγκρισης;
Διοτι πχ, την υπεριωδη ακτινοβολια την πιανουν καποιοι σενσορες, ομως ειναι αδυνατον να γινει ορατη απο το ανθρωπινο ματι, το οποιο ως γνωστον, ειναι αρκετα ατελες οργανο και τις ατελειες του εκμεταλλευεται η επιστημη της εικονας για να πετυχει ορισμενο αποτελεσμα (πχ η κινηματογραφιση σε 24 ή και λιγοτερα καρε, δινει την αισθηση κινουμενης εικονας στο ματι..).

Επειδή μιλάμε για προβολείς, να σας υπενθυμίσω πως κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους η συμπεριφορά τους στους τομείς της φωτεινότητας και της χρωματικότητας έχει έτσι κι αλλιώς μικροδιακυμάνσεις, λόγω των μεταβολών στη θερμοκρασία που υφίστανται όλα τα μέρη τους που είναι υπεύθυνα για τον τελικό σχηματισμό της εικόνας (λάμπα, πάνελ, οπτικό μονοπατι, φακός).

Οπότε, αν μετρήσουμε μικροδιαφορές, θα πρέπει να ξαναμετρήσουμε και να επιβεβαιώσουμε τις ίδιες διαφορές σε πολλές επαναλήψεις, πριν μπορέσουμε να τις αποδώσουμε στα καλώδια...

Αν θέλετε το "απόλυτο" συγκριτικό, ας μας πουν οι κομπιουτεράδες αν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος να "τσιμπήσουμε" την ψηφιακή παλμοσειρά αμέσως μετά τον δέκτη HDMI και να συγκρίνουμε αυτή, αν διαφοροποιείται με διαφορετικά καλώδια...

Αλλιως και εγω μπορω να λεω οτι βλεπω εναν ελεφαντα να πεταει εξω απο το παραθυρο μου-ποιος θα με πιστεψει? :D

Αυτός!!!!:flipout::flipout:
attachment.php

Attachments

• flying-elephant.jpg
    flying-elephant.jpg
    91.2 KB · Views: 170
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

Επειδή μιλάμε για προβολείς, να σας υπενθυμίσω πως κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους η συμπεριφορά τους στους τομείς της φωτεινότητας και της χρωματικότητας έχει έτσι κι αλλιώς μικροδιακυμάνσεις, λόγω των μεταβολών στη θερμοκρασία που υφίστανται όλα τα μέρη τους που είναι υπεύθυνα για τον τελικό σχηματισμό της εικόνας (λάμπα, πάνελ, οπτικό μονοπατι, φακός).

Οπότε, αν μετρήσουμε μικροδιαφορές, θα πρέπει να ξαναμετρήσουμε και να επιβεβαιώσουμε τις ίδιες διαφορές σε πολλές επαναλήψεις, πριν μπορέσουμε να τις αποδώσουμε στα καλώδια...

Αν θέλετε το "απόλυτο" συγκριτικό, ας μας πουν οι κομπιουτεράδες αν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος να "τσιμπήσουμε" την ψηφιακή παλμοσειρά αμέσως μετά τον δέκτη HDMI και να συγκρίνουμε αυτή, αν διαφοροποιείται με διαφορετικά καλώδια...

Πολυ σωστα αυτα, για τον λογο αυτο χρησιμοποιησαμε ΕΝΑΝ προβολεα με εναλλαγη input και οχι δυο ιδιους προβολεις. Ετσι ελαχιστοποιειται ο κινδυνος να επηρεασει ενας εκ των δυο προβολεων το αποτελεσμα οποτε να βλεπουμε διαφορες προβολεων και οχι καλωδιων...

Α btw δεν σας είπα , " μετά απο 5 χρόνια ενασχόλησης με τα καυκάσου (ρώσικα τσοπανόσκυλα-φύλακες) ο boris , το μεγάλο αποφάσισε να μου διδάξει την τέχνη του ακούω τα πάντα ενω κοιμάμαι - ξεχωρίζω την απειλή.
Το αγαπητό μου παιδί λοιπόν, εε σκυλί το ίδιο είναι για μένα , μου έμαθε να ακούω , όσο μπορώ καλύτερα. Μου είπε τεχνικές που οι άνθρωποι δεν τις ξέρουν.Μόνο όσοι έχουν σκυλί και το έχουν ψάξει μπορεί να έχουν πάρει μυρωδιά.Μετά απο αυτά ο γατούλης μου ο μπιμπίκος μου έκανε άλλο ενα δώρο , πως να βλέπω εκεί που δεν βλέπει κανείς, στο σκοτάδι.Μου είπε κόλπα που ούτε οι τυφλοί δεν τα ξέρουν.
Εχω γίνει πλέον superman.Ακούω και ξεχωρίζω τα πάντα, πότε έρχεται και παρκάρει ο γείτονας, η αδερφή μου (καλά αυτό είναι εύκολο , ακούω γ@μ@ει το συμπλέκτη) , πότε έρχεται ο άλλος γείτονας , πότε ο δίπλα γείτονας αφήνει το σκύλο του ελεύθερο για βόλτα (και αυτό εύκολο γιατί τα δικά μου λυσσάνε), πότε έρχεται η γυναίκα μου , βλέπω 3 ουρές καυκάσου να ανεμίζουν και να σηκώνουν σκόνη.Το μόνο που δεν ξέρω ακόμα είναι τι κάνουν όταν έρχομαι εγω σπίτι.Τώρα όσον αφορά στο τι έμαθα για το σκοτάδι? ανοίγω την ίριδα του ματιού μου όσο μπορώ περισσότερο (μην γελάτε γίνεται).Εχω και την ακοή μου τεταμένη, διότι μέσα σε ενα σπίτι οι ήχοι που παίζουν ανα πάσα ώρα και στιγμή είναι δεδομένοι.Οταν εχουν σβήσει τα φώτα του δήμου και είναι πλήρες σκοτάδι χρησιμοποιώ τα φώτα του ηλεκτρικού πίνακα για ναυτιλία.Οταν τα περάσω και πάω στο σαλόνι που είναι τέρμα σκοτάδι προσπαθώ και διακρίνω μέσω του μαύρου.Μεγάλη ιστορία το μαύρο. Οσο πιο βαθύ τόσο πιο κοντά είσαι σε κάτι. Οσο πιο αχνό τόσο πιο πολύ χώρο έχεις μπρος σου.(τουλάχιστον έτσι μου είπε ο μπιμπίκος).Α και συνήθως βοηθάει να ξέρεις που πηγαίνεις , γιατί αν σηκωθείς το βράδυ για κατούρημα και αντί για την τουαλέτα που σε μένα είναι δίπλα , πας προς την κουζίνα η το σαλόνι που είναι πολύ παραδίπλα , ε , τότε η , ήπιες παραπάνω , η , δεν έχεις αίσθηση του χώρου.Κακό αυτό , γιατί ποτέ δεν πρόκειται ούτε να δεις καλά , ούτε να ακούσεις καλά.
Εν ολίγεις αυτά , μου είπανε τα ζώα μου- συγκάτοικοί μου και είπα να τα μοιραστώ με σας.

Πολυ σωστα αυτα, για τον λογο αυτο χρησιμοποιησαμε ΕΝΑΝ προβολεα με εναλλαγη input και οχι δυο ιδιους προβολεις. Ετσι ελαχιστοποιειται ο κινδυνος να επηρεασει ενας εκ των δυο προβολεων το αποτελεσμα οποτε να βλεπουμε διαφορες προβολεων και οχι καλωδιων...

Μα και ο ίδιος, ένας προβολέας έχει αυτές τις μικροδιακυμάνσεις στη συμπεριφορά του. Δεν το αναφέρω για το δικό σας συγκριτικό Τάκη, απλώς να το έχουμε υπόψη μας για μελλοντικά συγκριτικά, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν και μετρητικά εργαλεία...

Συμφωνώ και επαυξάνω.-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλώδιο HDMI ακριβό = καλύτερη εικόνα/ήχος?

Μα και ο ίδιος, ένας προβολέας έχει αυτές τις μικροδιακυμάνσεις στη συμπεριφορά του. Δεν το αναφέρω για το δικό σας συγκριτικό Τάκη, απλώς να το έχουμε υπόψη μας για μελλοντικά συγκριτικά, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν και μετρητικά εργαλεία...

Απολυτα συμφωνοι, απλα πιθανολογω οτι αυτες οι μικροδιακυμανσεις ειναι τοσο...μικρες που μονο ενα μετρητικο οργανο πιθανον να τις πιασει! Αλλωστε και στα μετρητικα οργανα υπαρχει παντα ενα περιθωριο σφαλματος..