Καλωδίωση βραχίονα πικαπ

Ε, όχι η σφαιρική δεν έχει καλή ανάλυση. Οι σφαιρικές βελόνες απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματική χρήση, ραδιοφωνικούς σταθμούς, clubs κλπ. εκεί όπου δεν παίζει τόσο ρόλο η ποιότητα του ήχου, αλλά η αντοχή στην κακομεταχείρηση, και η ανοχή στην κατάσταση του δίσκου. Επίσης και σε φθηνά συστήματα όπου και εκεί δεν παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα του ήχου.

Αντίθετα η ελειπτική έχει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση χωρίς να είναι τόσο απαιτητική στην άψογη κατάσταση των δίσκων. Γι αυτό και είναι και πιο διαδεδομένη. Σε λίγο φθαρμένους δίσκους παίζει καλύτερα από την υπερελειτική γιατί παιρνάει αρκετά ελατώματα χωρίς να τα διαβάσει.

Έτσι νόμιζα κι εγώ...
Άκουσε την και θα "την ακούσεις"...

Re: Απάντηση: Καλωδίωση βραχίονα πικαπ

Έτσι νόμιζα κι εγώ...
Άκουσε την και θα "την ακούσεις"...

Eχει κανει κοσμο να παραμιλαει... Και μιλαω για πολυ σκληροππηρυνικους χαιενταδες με ακριβα cd player και συστηματα γενικως ...

το ότι το μοντέλο (dl103) παράγεται αυτούσιο από το 1963 μέχρι και σήμερα λέει κάτι?

... DL-304... και το σουσάμι απ'τον ταμπλά:flipout:

Το μόνο αδύνατό της σημείο είναι η χαμιλή έξοδος...
... εκεί όμως βρίσκεται και το ζουμί της ...
... το ελάχιστο τύλιγμα ανάμεσα στο αυλάκι και το αυτί:fahne90:

Η χαμηλή έξοδος δεν είναι αδύνατο σημείο. Ισα ίσα το αντίθετο...
Αρκεί βέβαια να έχεις έναν σωστό προενισχυτή κεφαλής κινητού πηνείου.

Re: Απάντηση: Καλωδίωση βραχίονα πικαπ

... DL-304... και το σουσάμι απ'τον ταμπλά:flipout:

Το μόνο αδύνατό της σημείο είναι η χαμιλή έξοδος...
... εκεί όμως βρίσκεται και το ζουμί της ...
... το ελάχιστο τύλιγμα ανάμεσα στο αυλάκι και το αυτί:fahne90:

Ναι, αλλα παλι αυτο σηκωνει πολυ συζητηση. Λιγοτερερες σπειρες, αλλα και ενα τουλαχιστον περισσοτερο (πολυ δυσκολο και ευαισθητο) σταδιο στον προενισχυτη...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλωδίωση βραχίονα πικαπ

Ναι, αλλα παλι αυτο σηκωνει πολυ συζητηση. Λιγοτερερες σπειρες, αλλα και ενα τουλαχιστον περισσοτερο (πολυ δυσκολο και ευαισθητο) σταδιο στον προενισχυτη...

Υπάρχουν και τέτοια...
Στο δικό μου phono πάντως που την δέχεται άνετα, έβγαλε παπάδες:music-smiley-005:

Komhst, πόσο σου κόστισε τελικά η ανακαλωδίωση του βραχίονα ?

Η ασημένια καλωδίωση της VDH δεν σου "τσιμπάει" ελαφρώς στα ψηλά ?
Mήπως χάθηκε κάτι από τη ζεστασιά που είχαν τα original χάλκινα της Sansui ?
Στο λέω αυτό, γιατί κι εγώ κάποτε εντυπωσιάστηκα αρχικώς με την ανακαλωδίωση VDH που έκανα σε ένα παρόμοιο πικάπ της Sansui και αργότερα έψαχνα τα μαμάτα και δεν τα έβρισκα πουθενά. Ελπίζω να σου έδωσαν πίσω τα "μαμάτα" :grandpa:

Last edited:
Κόστισε γύρω στα 105 (αν θυμάμαι καλά) η καλωδίωση μαζί με την εργασία και άλλα 20 τα επίχρυσα RCA.

Tώρα όσον αφορά το θέμα της ζεστασιάς του ήχου δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, διότι άλλαξα και κεφαλή μαζί με τα καλώδια οπότε δεν μπορώ να πω ποιο ποσοστό της διαφοράς ωφείλεται στα καλώδια και ποιό στην κεφαλή. Σίγουρα η κεφαλή ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος.

Η κεφαλή που τού είχα βάλει επάνω (γιατί αυτό το πικ-απ επωλείτο χωρίς κεφαλή) ήταν η SV40X η κορυφαία της Sansui εκείνη την εποχή. Με υπερελειπτική βελόνα Shibata και απόκριση συχνότητος 10~50.000 Ηz
Κατά καιρούς είχα αλλάξει διάφορες κεφαλές (Stanton, Grado, B&O) αλλά πάντα στην Sansui ξαναγύριζα βάζοντάς της απλώς μία καινούργια βελόνα η οποία θυμάμαι ήταν πανάκριβη! Πιο ακριβή απ' ότι οι διάφορες κεφαλές που δοκίμαζα! Βελόνες Sansui αγόραζα από το μαγαζί που είναι στην στην διασταύρωση Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου που έχει και τα Tascam εκεί...

Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι η κεφαλή αυτή ήταν πολύ παλιά, τα είχε φάει τα ψωμιά της, βελόνες δεν μπορούσα να βρω πλέον, οπότε την άλλαξα με μία Goldring GX 1012 η οποία παίζει μια χαρά.

Τον ήχο δεν τον ακούω να "τσιμπάει" στα ψιλά. Σαφώς και έχουν καθαρίσει τα πρίμα (κυρίως λόγω καινούργιας βελόνας-κεφαλής) αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι έχει χάσει κάτι από την ζεστασιά του. Εμεινα πολύ ευχαριστημένος και μάλιστα ο ήχος δεν απομακρύνθηκε πολύ από τον γνώριμό μου ήχο, ούτε έχει κάτι που να με ξένισε...

Komhst, χαίρομαι που κατάφερες με λιγα χρήματα να αναβαθμίσεις το θαυμάσιο πικάπ σου χωρίς να του χαλάσεις τον ήχο. Το κόστος της ανακαλωδίωσης πιστεύω ότι είναι πολύ χαμηλό. Εχει αρκετή δουλίτσα.

Θέλεις να μας πεις ότι με 135 σου άλλαξε και τα καλώδια που φεύγουν από τον βραχίονα του πικάπ και πάνε στον προενισχυτή phono με βύσματα WBT ?

Πες μου ναι , πες μου....

Komhst, χαίρομαι που κατάφερες με λιγα χρήματα να αναβαθμίσεις το θαυμάσιο πικάπ σου χωρίς να του χαλάσεις τον ήχο. Το κόστος της ανακαλωδίωσης πιστεύω ότι είναι πολύ χαμηλό. Εχει αρκετή δουλίτσα.

Θέλεις να μας πεις ότι με 135 σου άλλαξε και τα καλώδια που φεύγουν από τον βραχίονα του πικάπ και πάνε στον προενισχυτή phono με βύσματα WBT ?

Πες μου ναι , πες μου....

Ναι σου λέω, ναί!

Καί άλλα 160 (αν θυμάμαι καλά) έκανε η κεφαλή Goldring GX 1012
http://www.goldring.co.uk/moving_coil_cartridges/1012gx_cartridge.htm

Komhst, θα του πάω και εγώ δύο αναλογικές πηγούλες για ανακαλωδίωση.
Από το ενα πικάπ μια μέρα έκοψα το VDH ιντερκονεκτ με ένα κόφτη από τη ρίζα επειδή το χρειαζόμουν για κάποια άλλη δουλειά. Ηταν Κυριακή και όλα κλειστά τι να κάνω ; Εγκλημα ε ;; :violent-smiley-030:

Οντως έγκλημα αυτό που έκανες!!! Αλλά ήταν Κυριακή και δεν μπορούσες να περιμένεις μέχρι την Δευτέρα... ;)

Πάντως ο Ιωνάς έκανε πολύ καλή δουλειά, επίσης είναι ευγενέστατος και το βασικότερο: Πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου του, οπότε σού τον συστήνω ανεπιφύλακτα.