Ο βασικός λόγος που αμφιταλαντεύομαι,είναι ότι άνθρωποι που σέβομαι την γνώμη τους,επιμένουν στο πρώτο.Ενας απ' αυτούς είναι κι ο Τζωρτζάκης.
Το ίδιο λέει κι ο Κοψ που έχει μεγάλη εμπειρία σε ακριβά συστήματα κι άφθονα δισκάκια κλπ κλπ.
Αλήθεια, ποιες είναι οι καλύτερες ηχογραφήσεις που έχετε ακούσει και σε τι μέσο;
Ποια είναι τα αναφοράς σας, αυτά με τα οποία συχνά ψωνίζετε;
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΙΕΡΡΟΣ said:Εντάξει τώρα...Υπάρχουν πολλά δισκάκια,που κατά κοινή παραδοχή είναι καλογραμμένα κι αμέτρητα που μπάζουν απο παντού σ' οποιοδήποτε σύστημα κι άν τα παίξεις.
Είχα κάνει παλιότερα μια παραπλήσια ερώτηση σχετικά με το πώς ακούγονται συγκεκριμένα rock δισκάκια σε άλλους φίλους του forum. Σκοπός μου ήταν να καταλάβω αν αυτά τα CD ακούγονταν το ίδιο χάλια και στα δικά τους συστήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερα ότι στο δικό μου σύστημα (το οποίο θεωρώ πολύ απλό - της τάξης των €3.000 συνολικά) συγκεκριμένο demo CD της Trianlge (που χρησιμοποιείται και σε ακροάσεις hi-end μηχανημάτων) ακουγόταν υπέροχα, ενώ την ίδια στιγμή δισκάκια των Mars Volta και των Kyuss δεν ακούγονταν με τίποτα. Ανέφερα, επίσης, ότι σε ακροάσεις συστημάτων σε επώνυμα μαγαζιά του χώρου όταν δοκίμαζα τα ίδια CDs έπαιρνα τα ίδια αποτελέσματα, πράγμα με το οποίο συμφωνούσαν και οι συνακροατές.
Μου απάντησε τότε ο Δ. Μανωλάκος ότι τα ίδια rock CDs ακούγονταν χωρίς κανένα πρόβλημα στο δικό του σύστημα. Αυτό με έκανε να πιστέψω ότι ενδεχομένως καλύτερα συνδυασμένα συστήματα (και το τονίζω αυτό) είναι σε θέση να αποδώσουν καλύτερα ηχογραφήσεις που σε απλούστερα συστήματα δεν ακούγονται καν.
Μια άλλη παράμετρος, όμως, είναι ότι αυτό που εγώ χαρακτηρίζω "χάλια" είναι αυτό που το συγκρότημα και ο παραγωγός του ήθελαν - και κατάφεραν - να αποτυπώσουν στο δισκάκι. Και μιλάω κυρίως για rock εγγραφές.
Διονύση δυστυχώς είμαστε δέσμιοι των εγγραφών στο software που χρησιμοποιούμε και εκεί ξεκινά το πρόβλημα και στο ματσάρισμα στο χόμπυ το επονομαζόμενο και high-end. Σε ένα καλό σύστημα οι καλύτερες εγγραφές ακούγονται και καλύτερα. Το καλό σύστημα είναι αποκαλυπτικό.
Πλην όμως ακούγωντας "κακές εγγραφές" (όπως τις νόμιζα-με-αν-τε) σε 2 συγκεκριμένα ψηφιακά συστήματα (EmmLabs CDSA SE και Esoteric P03/D03 αλλά και άλλα 2 Lindemann 820S & dCs combo) ακούστηκαν πολύ πιο ανεκτά από προηγούμενα νομίζαμε. Τώρα σε 2 άλλα σετ (Hornig, Zanden ) ακούστηκαν πιο εύηχα και πιο ωραιοποιημένα και πιο ευχάριστα με κάποια μείωση της ανάλυσης και ανάδειξη της μεσαίας περιοχής σε βάρος των άλλων όμως.
Ίσως λοιπόν τα κορυφαία ψηφιακά να κάνουν και αυτό που λέει ο τίτλος τους δηλαδή να αναπαράγουν κορυφαία (και όσο γινέται καλύτερα όποιες εγγραφές) και να αναδεικνύουν με ευκολία τις καλύτερες εγγραφές.
Γενικά έχει γίνει πολύ θέμα με τις 2 αυτές γεύσεις-αρώματα των κορυφαίων ψηφιακών και υπάρχουν φανατικοί οπαδοί και των 2 (upsampling/oversampling αλλά υψηλού επιπέδου και non-oversampling).
Προσωπικά προτιμώ τις καλές υλοποιήσεις της πρώτης γεύσης (EmmLabs CDSA SE & Esoteric P03/D03)
Υπάρχουν πολλά και δεν είναι στάσιμα, δυναμικά ανανεώνονται. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ τις απόλυτες εγγραφές ή τουλάχιστον σε μειοψηφία αυτές σε σχέση με άλλες μουσικές που γνωρίζω και αγαπώ πολλά χρόνια τώρα αλλά και στην πορεία και δεν με ενδιέφερε η εγγραφή αλλά το περιεχόμενο.
Για να έχεις ένα παράδειγμα ψάξε τις εγγραφές της Stockfish (και βινυλιο και cd) http://www.stockfisch-records.de/stckff/sf_stockfisch_e.html
για να πάρεις μία ιδέα.
α...
στο end τι ισχύει περι σκουπιδιών ?
ρε σεις στο βασικό εκείνο το εξίσου δεν απαντάτε....
Πχ μιά ηχογράφηση που έχει ηχογραφημένο το μπάσο (λέμε τώρα) των 120 κύκλων γραμμένο στα -12 και μιά άλλη κακή που το έχει γραμμένο στο -25...
Αντε φέρτε μου το καλύτερο χαιεντ του κόσμου και κάντε το να παίξει και τις δύο "εξίσου"
Αντε ξύσου που λένε (και με συγχωρείτε πολύ γιά την έκφραση)...
Το καλύτερο σύστημα θα παίξει οποιοδήποτε δισκάκι καλύτερα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.