Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Δείτε έναν κινητήρα που καίει βενζίνη κι έναν που καίει αέριο.
Ο κινητήρας που καίει αέριο λαμπκοπάει!
 
Οι καυσεις υγραεριων ειναι μακραν οι πιο καθαρες καυσεις . Δεν ξερω αν εχουν διαφορα απο αεριο σε αεριο αλλα η γνεκη διαπιστωση ειναι αυτη δεκαετιες τωρα και δεν εχει αλλαξει.

Τωρα αν ανησυχουμε για καταλοιπα της καυσης υγραεριου τι να πουμε για τα καρβουνα που ειναι μακραν ο πιο ανθυγιεινος τροπος ψησιματος ?
 
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση τόσο επιστημονικά όσο και στην πράξη, οι πρώτες ενώσεις του άνθρακα (μεθάνιο, προπανιο, βουτάνιο) και προσμίξεις, καίγονται τέλεια, παράγουν ισχυρή θερμική ενέργεια και μετατρεπονται από τη καύση σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.
 
Πέρα απο την πλάκα ,εχω ακούσει ότι όλο το κακό στο κάρβουνο γίνεται,γιατί δεν το χρησιμοποιούμε σωστά.
"Χωνεμένο" κάρβουνο, που έχει πιάσει και λιιιιγη στάχτη πανω του είναι ,λενε , ακίνδυνο.
Σωστό λάθος, δεν γνωρίζω.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω γιατί όταν καίμε σόμπα υγραερίου ,βρωμάει όλο το σπίτι (προσωπική εμπειρία) και φυσικά θα έχετε μυρίσει "ευωδιά "αν μπροστα σας βρίσκεται υγραεριοκινητο αμάξι (ολονών εμπειρία) .
Αυτές δεν είναι επικίνδυνες αναθυμιάσεις?
 
Μιχάλη όχι. Οι κυκλικοί υδρογονάνθρακες είναι επικίνδυνοι. Μεθάνια, αιθάνια, προπάνια, βουτάνια, όχι. Επίσης βενζοπυρένια δεν παράγονται κατά την καύση τους λόγω μικρής μοριακής μάζας. Επι πλέον μια σοβαρή ψησταριά δε χάνει άκαυτο υλικό. Σε εστιατόρια πχ υπάρχουν αισθητήρες με ηλεκτροβάνες που αν υπάρξει έστω και μικροδιαρροή κλείνουν τις παροχές.
 
Το αέριο είναι άοσμο. Τη μηρωδιά την προσθέτουν για να αντιλαμβάνεσαι τη διαρροή.
 
Να ρωτήσω, για ψησταριά γκαζιού υπάρχει κάποιος τυφλοσούρτης όσον αφορά το μέγεθος; Δηλαδή για 4 άτομα από τόσα cm2 και πάνω, για 6 τόσα κτλ.;

Επίσης αν η χρήση της είναι κατά 90% για x άτομα και μία στις τόσες θα χρησιμοποιηθεί για x+y, δεδομένου ότι η διαφορά στην τιμή (και το μέγεθος) δεν είναι απαγορευτικά, έχει κάποιο μειονέκτημα να πάρεις μεγαλύτερη ψησταριά (εννοώ ίδιο μοντέλο με μόνη διαφορά αριθμό καυστήρων και μέγεθος σχάρας); Εντάξει, πέραν της κατανάλωσης γκαζιού (ας τη θεωρήσουνε αμελητέα).

Μια ψησταριά τεσσάρων π.χ. καυστήρων μπορεί να έχει πιο ομοιόμορφη θέρμανση σε σχέση με μια αντίστοιχη πέντε; Από την άλλη με την πιο μεγάλη δεν έχεις και περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης π.χ. για έμμεσο ψήσιμο;
 
Last edited:
Νομίζω δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά. Εξαρτάται την όρεξη. 4 από εμάς είναι σαν 10 άγγλους.....:D

Εξάλλου το πολύ γίνεται λιγο. Το λίγο δεν γίνεται πολύ. Πάρε ότι αντέχει η τσέπη σου και ο χώρος σου. Εννοείται οι μεγαλύτερες έχουν και περισσότερες ανέσεις/ευκολίες.
 
  • Like
Reactions: FSword
Καλησπέρα. Να ρωτήσω κάτι σχετικό άσχετο. Επιτρέπεται το ψήσιμο με ψησταριές στα μπαλκόνια πολυκατοικιών και γενικά στα μπαλκόνια; Ξέρω κανονισμούς που το απαγορεύουν αλλά με τον νόμο τι γίνεται (ή αν δεν υπάρχει κανονισμός).
 
Νομίζω δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά. Εξαρτάται την όρεξη. 4 από εμάς είναι σαν 10 άγγλους.....:D

Εξάλλου το πολύ γίνεται λιγο. Το λίγο δεν γίνεται πολύ. Πάρε ότι αντέχει η τσέπη σου και ο χώρος σου. Εννοείται οι μεγαλύτερες έχουν και περισσότερες ανέσεις/ευκολίες.

Δε θα διαφωνήσω, αλλά υπάρχει κι ένα όριο. Αν ψήνεις δηλαδή συνήθως για τέσσερεις, ε όσο και να τρώνε δε θα χρειαστείς σχάρα για 15 μπριζόλες. Επίσης πες ότι μια στο τόσο τη θες (και) για συγκέντρωση 10 ατόμων και λες ας κάνω το κάτι παραπάνω και πάλι το να πάρεις ψησταριά για 20 είναι υπερβολή.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω εν τέλει είναι αν εμπειρικά έχετε κάποια σύσταση (στο περίπου πάντα) για τι μεγέθη μιλάμε ανάλογα τα άτομα (πες καλοφαγάδες). Επίσης το αν αξίζει να πας σε κάτι μεγαλύτερο (χωρίς extra χαρακτηριστικά, μόνη διαφορά το μέγεθος της σχάρας και κάνας καυστήρας επιπλέον) το ρωτάω γιατί ενίοτε κάποια μικρότερα μοντέλα μπορεί και να ψήνουν καλύτερα (π.χ. να θερμαίνουν πιο ομοιόμορφα τη σχάρα που έλεγα πριν). Μπορεί και όχι βέβαια (διόλου απίθανο, δε γνωρίζω) οπότε διαλέγεις αναλόγως.
 
Last edited:
Για να έχεις μια σχέση μεγέθους, συνηθισμένη ψησταριά υγραερίου με 3 καυστήρες και επιφάνεια σχάρας πχ 50cm X 50cm χωρά 8 μπριζόλες, τις οποίες θα τις ψήσει σε 8 λεπτά. Σε ένα τραπέζι τώρα πχ 10 ατόμων, συνήθως θα χρησιμοποιείς την ψησταριά για όλα τα απαραίτητα του τραπεζιού. Θα ψήσεις δηλαδή τα κρέατα, μερικά καλαμάκια, 1-2 μπιφτέκια και πίτες, μπορεί και λίγα λαχανικά (πιπεριές κλπ). Σε μια μεγάλων διαστάσεων ψησταριά πχ 80cm Χ 50cm, θα έχεις μεγάλη ευεληξία να διαχειριστείς τα όσα θα χρειαστούν τα 10 άτομα του τραπεζιού αλλά και να τα ψήσεις σωστά και γρήγορα. Πχ με ένα μαντεμένιο πλατό στο 1/3 της επιφάνειας άνετα διαχειρίζεσαι τυριά, μπιφτέκια, λαχανικα κλπ ενώ ταυτόχρονα στην σχάρα βγάζεις τα κρέατα. Επίσης, μπορείς να συνδιάσεις και το πλαϊνό μάτι για τηγάνι κλπ.

Για την ομοιομορφία θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Οι καλές ψησταριές δεν έχουν τέτοια θέματα. Αυτό που θέλει προσοχή είναι οι αναφλέξεις, η καθαριότητα και η καλή προετοιμασία & συντήρηση της σχάρας.

Τέλος η κατανάλωση της ψησταριάς υγραερίου και το κόστος χρήσης της είναι αστείο
 
  • Like
Reactions: FSword
Πάντως, μετά από 20 περίπου χρόνια ψησίματος, οι μόνες ψησταριές που αντέχουν και κάνουν σωστή δουλειά είναι οι broil king και οι weber.
 
  • Like
Reactions: FSword
Για τις broil king και weber προ 20ετίας είμαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό που λες, τώρα πολλές απ' τις σειρές τους είτε κατασκευάζονται στην Κίνα (της Weber τουλάχιστον, η Broil King διαφημίζει made in North America) είτε παίρνουν τα κομμάτια από εκεί και τα συναρμολογούν στην Αμερική. Ελπίζω να έχουν την ίδια αντοχή.
 
Ισχύει αυτό. Οι Weber πλέον κατασκευάζονται Κίνα, οι Broil King παραμένουν Καναδά.
Βέβαια το ότι παράγονται Κίνα οι Weber δεν είναι απαραίτητα κακό εάν έχουν ποιοτική γραμμή παραγωγής.
 
Ισχύει αυτό. Οι Weber πλέον κατασκευάζονται Κίνα, οι Broil King παραμένουν Καναδά.
Βέβαια το ότι παράγονται Κίνα οι Weber δεν είναι απαραίτητα κακό εάν έχουν ποιοτική γραμμή παραγωγής.
Τακη, εχω μια weber καρβουνιαρα,που είναι made in usa.
Τις προάλλες που ειχα πάει σέ ένα πολυκατάστημα και τις είχε σε έκθεση, τρελάθηκα.
Μιλάμε για τενεκέδες ξεγάνωτους.......καμμία σχέση.
Εκτός και αν είναι από κανένα "εξωτικο" μέταλλο.:ROFLMAO:
 
Τακη, εχω μια weber καρβουνιαρα,που είναι made in usa.
Τις προάλλες που ειχα πάει σέ ένα πολυκατάστημα και τις είχε σε έκθεση, τρελάθηκα.
Μιλάμε για τενεκέδες ξεγάνωτους.......καμμία σχέση.
Εκτός και αν είναι από κανένα "εξωτικο" μέταλλο.:ROFLMAO:

Κοιτά, και εγώ το είχα ακούσει αυτό για τις νεότερες Weber και με επηρέασε στο να επιλέξω Broil King. Δεν ξέρω όμως αν όντως αληθεύει γιατί δεν έχω προσωπική εμπειρία.