Καμμένη μητρική ή τροφοδοτικό ή κάτι άλλο;

fran

Established Member
20 October 2007
179
Τη Πέμπτη που μας πέρασε γυρνώντας από τη δουλειά βρήκα τον υπολογιστή κλειστό. Ο συγκεκριμένος είναι ο βασικός υπολογιστής, τον έχω συναρμολόγήσει εγώ (όπως και τους άλλους βέβαια), δεν κλείνει (σχεδόν) ποτέ και έχει χρόνο ζωής περίπου τέσσερα χρόνια. Εδώ και δύο εβδομάδες λόγω της απεργίας έχω διακοπή ρεύματος καθημερινά (ευτυχώς κυρίως τα πρωινά που λείπω). Τέλος πάντων πήγα να τον ανοίξω αλλά δεν... Κανένα μπιπ από τη μητρική, σήμα δε δίνει η κάρτα γραφικών κτλ. Ρεύμα πάντως το τροφοδοτικό δίνει σε ανεμιστηράκια.

Επειδή δεν είχα χρόνο, έπρεπε να φύγω για ταξίδι, είμαι εκτός αθηνών ακόμα, δε πρόλαβα να μετρήσω τροφοδοτικό.

Θέλω να ελπίζω ότι έχει χαλάσει το τροφοδοτικό (και δε πήρε στο διάβα του και τη μητρική). Να σημειώσω ότι τον υπολογιστή τον έχω πάνω σε ups (αλλά η μπαταρία του χρειάζεται αλλαγή).

Πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει κάτι άλλο; Τι άλλο να κοιτάξω; (άλλαξα στα γρήγορα κάρτα γραφικών αλλά ούτε αυτή δούλεψε οπότε το πρόβλημα δεν είναι εκεί).

Νομίζω πως καλά τα πας μόνος σου. Τις ίδιες εικασίες μπορούμε να κάνουμε όλοι. Μόνο αποκλείοντας κάτι, θα προχωρήσεις. Κοιτάς τροφοδοτικό πρώτα χωρίς να αλλάξεις τίποτα και βλέπουμε. Αν και πάλι όχι, άφησε πάνω μόνο τα βασικά (cpu, μνήμη, vga) και δες.

Υ.Γ. Άλλαξε και μια μπαταρία στο ups...

Φίλε μου, δεν θελω να σε απογοητευσω, αλλα πιθανοτητα απο τη στιγμή που λες ότι το τροφοδοτικό δίνει ΚΑΝΟΝΙΚΑ ρευμα στα ανεμιστηρακια, τότε μαλλον ειναι η μητρική... (ή ο επεξεργαστής) :BDBDG54:

Φρόντισε να αλλάξεις άμεσα UPS ή μπαταρία , γιατί με τα ρεύματα της ΔΕΗ δεν παιζουμε.... Και μαλιστα όταν λες ότι είχες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ διακοπές ρεύματος, ΔΕΝ έπρεπε να αφηνεις το PC ανοικτό ( και μαλιστα απο τη στιγμή που ΔΕΝ δουλευε και η μπαταρια του UPS)....:grandpa:

Φιλικά...

Έχετε δίκιο, κακώς αμέλησα για την μπαταρία, όμως έχω το UPS BR1500i της APC, το οποίο είναι Line interactive με αυτόματη ρύθμιση τάσης, δεν θα έπρεπε να προφυλάξει από υπέρταση;
Ετοιμαζόμουνα για φτιάξιμο καινούργιου υπολογιστή (αυτόν τον προόριζα για windows home server, έχω αγοράσει το λογισμικό) αν δεν είναι το τροφοδοτικό θα μου κάνει μεγάλη χαλάστρα.
Τέλος πάντων καινούγιο τροφοδοτικό έχω ήδη παραγγείλει και με περιμένει για παραλαβή αύριο οπότε θα ξέρω. Αν είχε καεί επεξεργαστής δεν θα διαμαρτυρόταν η μητρική; Σε πρόβλημα με μνήμες νομίζω κάνει συνεχόμενα 3 μπιπ, για επεξεργαστή νομίζω ειδοποιεί επίσης άλλά δε θυμάμαι σίγουρα.

Αρχικά, χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω πως όλες τις λειτουργίες του το ups τις κάνει μέσω της μπαταρίας. Δηλαδή χωρίς αυτήν, δεν έχεις καμία προφύλαξη.

Όντως, αναλόγως των μπιμπ και του Μ/Β σημαίνουν και διαφορετικά προβλήματα. http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml

Μην προτρέχουμε όμως και μην πανικοβάλλεσαι. Βάλε το νέο τροφοδοτικό και από αύριο το ξανασυζητάμε, αν τελικά έχεις πρόβλημα.

Καλή τύχη!

Δυατυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο.

Τα ίδα με το καινούργιο τροφοδοτικό δηλαδή μητρική νεκρή. Αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι αν κάηκε μητρική ή επεξεργαστής αλλά...

Το παλιό τροφοδοτικό είναι οκ, βραχυκύκλωσα τις θέσεις 14 και 15 για να εκκινήσει εκτός μητρικής (δούλεψε) και μέτρησα με πολύμετρο (είναι οκ).

Τέλος πάντων και η μπαταρία του ups δεν τα έχει φτύσει τελείως, για την ακρίβεια ούτε το ups βγάζει ένδειξη για αλλαγή. Την έχω περίπου τρία χρόνια αλλά κρατάει ακόμα (θα πάω να την αλλάξω όμως έτσι και αλλιώς). Ίσως να πρόκειται για φυσιολογική βλάβη αν και οι απανωτές διακοπές ρεύματος πρέπει να βοήθησαν.

Γενικά μάλλον κακή εβδομάδα, χθες γύρισα πολύ αργά από το ταξίδι της επιστροφής και στο σπίτι ήταν πεσμένος ο γενικός (πρώτη φορά συνέβη με τις διακοπές του ρεύματος). Φυσικά ή φρίκη ήταν το ψυγείο και κυρίως ο καταψύκτης με τα κρέατα.

Όχι ότι καλύτερο μετά από πολύωρο ταξίδι να καθαρίζεις ψυγείο χαράματα και μετά από λίγο να πρέπει να ξεκινήσεις για τη δουλειά...

Το ups το είχα βάλει γιατί μια περίοδο μας είχε σκίσει η ΔΕΗ στις μικροδιακοπές, μιλάμε συνέχεια. Τι να σου κάνει όμως και το UPS, πέσε άνοιξε, πέσε άνοιξε κάτι θα σου κάψει, τι έτσι;

Μπορει να εχουν βραχηκυκλωση οι μνημες δοκιμασε το ετσι τι γλυτωσα