Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

Φιλε BIOS τελικα τι παρηγγειλες?

ΘΑ παραγγείλω από lautsprecher.de, είτε το FE167 που πρότεινες, ή το FE166 το οποίο είναι μάλλον discontinued και ίσως είναι τα τελευταία κομμάτια από αυτό... Το 166 στα χαρτιά έχει μιά ιδέα καλύτερα χαρακτηρηστικά και είναι ελαφρά φτηνότερο. Το 167 είναι όμως θωρακισμένο... Ποιό είναι καλύτερο άραγε? Το ψάχνω...

Αλλες επιλογές εκτός από αυτά ta 2 Fostex δέν έχω, σωστά? (αλλη μάρκα και στα ίδια περίπου χρήματα). Ετσι για να τα μελετήσω δηλαδή...

Last edited:
Αφου τα 167 ειναι μαγνητικα θωρακισμενα δεν αξιζει νομιζω για 10 ευρω να πας στα 166. Τωρα για αλλη μαρκα...βλεπω οτι ολοι ξεκινανε απο τα Fostex (μαλλον ειναι καλα, φθηνα, ευκολα στο ταιριασμα και με καλο ηχο). Ας ξεκινησουμε με αυτα και βλεπουμε! Εγω θα παω αρχικα ακολουθωντας το σχεδιο της εταιρειας γιατι δεν γνωριζω πολλα θεωρητικα για να παρεμβω στις διαστασεις και να δημιουργησω κατι εντελως πρωτοτυπο. Αν παντως αυτο που θα φτιαξω μου αρεσει τοτε ναι θα πεσω με τα μουτρα να το σκαλισω το θεμα diy speakers.

Με προβληματίζει, όχι τόσο τα λίγα Ε παραπάνω, αλλά αυτό που έχω ακούσει ανα καιρούς από διάφορους... "Μεταξύ 2 ίδιων, καλύτερο είναι το αθωράκιστο"... Δεν ξέρω τους λόγους βέβαια και απόψε αυτό ψάχνω...

O σωλήνας σχεδόν μηδενίζει γύρω στους 850 και αμέσως μετά ανεβαίνει απότομα ?

Μα αυτό είναι το προφανές !!!
Το θέμα είναι ΓΙΑΤΙ ???? αλλά τι γιατί άραγε ?

Για να μην ξαναγράφω αλλα μηνύματα , σχετικά με το καλύτερο και με το μαμμα εταιρεία .... ( σε stavrosz)

1) Καλύτερο μεταξύ αυτών και τών άλλω δέν υφίσταται , ΟΛΑ είναι καλά για κάποια εφαρμογή

2) Το να βλέπει κανείς με τα μάτια του δυο εξομοιώσεις εκ των οποίων η μιά είναι ακρως προβληματική και να μην αναρωτιέται ...τι να πώ ?
Επίσης μιάς και είναι τής ΜΑΜΑΣ ...σημαίνει οτι είναι και 100% τεφαρίκι ...? τι να πώ ..?

Συγγνώμη ζητώ εκ τών προτέρων , δέν έχω σκοπο να θίξω κανέναν.
Αλλά θα ήμουν υποκριτής και άχρηστος αν δέν επεσήμανα 1-2 πραγματάκια , που απ οτι βλέπω εκ τών υστέρων μάλλον δεν υπήρχε λογος

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

...που απ οτι βλέπω εκ τών υστέρων μάλλον δεν υπήρχε λογος

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μανώλη, μην αρπάζεσαι... Εγώ δεν έχω ιδέα από εξομοιώσεις, και ίσως και ο Stavrosz να μην ξέρει πολλά περισσότερα από μένα... Το ότι δεν εξέφρασα απορία για την διαφορά στις 2 εξομοιώσεις οφείλεται στο οτι δεν ξέρω να διαβάσω τα 2 γραφήματα και τους λόγους για τους οποίους κάπου που - γιά παράδειγμα - στο ένα η μονάδα κάνει απότομη βύθιση, ατο άλλο συνεχίζει ομαλά... Αυτό που εσένα σου φαίνεται αυτονόητο και σε προβληματίζει που υπάρχει εκεί, γιά μένα είναι αόρατο...

Το δεύτερο διάγραμμα φαίνεται πως ο σωλήνας είναι συντονισμένος εκεί που πρέπει να είναι (δηλαδή χαμηλά) και μετά η απόκρισή του πέφτει οπότε δεν "συμμετέχει" στο τελικό αποτέλεσμα αφού τα dB στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προστίθενται (90 + 90 δεν μας κάνει 180 αλλά 93 οπότε τα 60 dB σε σχέση με τα 90 είναι πολύ μικρότερη ποσότητα).
Στο πρώτο η απόκριση του επεκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος επηρρεάζοντας τη συνολική απόκριση χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο/θεμιτό.
Αυτή είναι μια χονδρική "μετάφραση" των διαγραμμάτων.

Σ'αυτό το σημείο να τονίσω πως τα ηχεία είναι για αρκετούς από εμάς (εμού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου) ψιλόμαύρη μαγεία, απλά για άλλους είναι λιγότερο και για άλλους περισσότερο.

Αυτη η αποτομη κορυφωση στους 800 ηχητικα πως αντιλαμβανεται? Αν υποθεσουμε οτι τα δυο διαγραμματα αφορουν τις μοναδες 167 (γιατι δεν αναφερεται πουθενα στο σχεδιο) γιατι η εταιρεια προτεινει αυτο το σχεδιο, γιατι να ακολουθησει λαθος σχεδιο τοσος κοσμος?
Τελος στα δυο σχεδια τα μηκη των σωληνων ειναι διαφορετικα...ειναι τυχαιο ή μηπως αυτο/και αυτο ευθυνεται για την διαφορετικη αποκριση? Γιατι το σχεδιο της εταιρειας αναφερεται σε συγκεκριμενο μηκος σωληνα και διαμετρο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

γιατι η εταιρεια προτεινει αυτο το σχεδιο, γιατι να ακολουθησει λαθος σχεδιο τοσος κοσμος?
Τελος στα δυο σχεδια τα μηκη των σωληνων ειναι διαφορετικα...ειναι τυχαιο ή μηπως αυτο/και αυτο ευθυνεται για την διαφορετικη αποκριση? Γιατι το σχεδιο της εταιρειας αναφερεται σε συγκεκριμενο μηκος σωληνα και διαμετρο.

Από ότι εχω καταλάβει το θέμα εχει ως εξής: Τα σχέδια καμπίνας ή crossover που προτείνουν πολλές εταιρίες υπάρχουν για να προωθήσουν την πώληση, όχι το αποτέλεσμα. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο κι ας μην είναι σωστό. Αλλωστε υπαρχουν ενα σωρο πράγματα που μπορουν να πανε στραβα και το αποτελεσμα να βγει μετριο ακομα και με σωστο σχεδιο. Επίσης υπάρχει και το άλλο θέμα.. Αλλο να σχεδιάζεις μεγάφωνα και άλλο ηχεία. Η εξειδίκευση (γνωση, εμπειρία, εργαλεία σχεδιασμού) των εταιριών αυτών ειναι η κατασκευή καθαρά των μονάδων. Αν τους ενδιέφερε το ηχείο συνολικά, ειναι σίγουρο οτι θα την εβγαζαν την άκρη. Απλά δεν υπαρχει λόγος να τρώνε ανθρωποώρες ενώ προτρέχουν άλλες προτεραιότητες.

Επειτα λίγο πολύ το βλέπουμε όλοι στην δουλειά μας.. "φτιαξτο τσάκα τσάκα οπως να ναι να τελειώνουμε με το θέμα, καιγόμαστε" λεει συνήθως ο προιστάμενος χε χε..

Last edited:
Πρός αποφυγήν παρερμηνειών και παρεξηγήσεων , ΔΕΝ ΑΡΠΑΖΟΜΑΙ , απλά έκανα κάποιες διαπιστώσεις και τίς εξέθεσα

Στο τεχνικό κομμάτι θα πώ μονο οτι το μήκος του σωλήνα ΔΕΝ επηρεάζει τήν βρώμα στα 800 , απλά τον έβαλα για να δείξω οτι υπάρχει και καλύτερος συντονισμός

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα , δικά του είναι ....

Δέν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν και δέν θα συνεχίσω να συζητώ τεχνικά , γιατί δέν φαίνεται να υπάρχει λογος

Εγώ προσωπικά, λόγω του ότι διάβαζα και το προηγούμενο φόρουμ, το avforum, και λίγο-πολύ ξέρω πόσο μπορώ να βασιστώ σε μερικά άτομα, όσο μελετημένα και να είναι κάποια audio σχέδια από μιά εταιρία, αν μου πεί ο Μανώλης "αλλαξέ το αυτό", θα το αλλάξω...

Re: Απάντηση: Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

Αυτη η αποτομη κορυφωση στους 800 ηχητικα πως αντιλαμβανεται? Αν υποθεσουμε οτι τα δυο διαγραμματα αφορουν τις μοναδες 167 (γιατι δεν αναφερεται πουθενα στο σχεδιο) γιατι η εταιρεια προτεινει αυτο το σχεδιο, γιατι να ακολουθησει λαθος σχεδιο τοσος κοσμος?

Ο σωλήνας του πρώτου σχεδίου είναι Φ50 δηλαδή καθαρό απο 46.5 - 47.2 ανάλογα τον σωλήνα και το μήκος είναι 5cm , δηλαδη ακριβώς οπως του προτεινομενου απο την εταιρεία σχεδίου

Το μοντέλο του μεγαφώνου είναι το σωστό με περασμένα ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά εκτός απο το Le που η εταιρεία ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ (και δέν ξέρω και γιατί , -> αλλα βγαίνει απο τυπους ) και δέν φαίνεται γιατί η ολη οθονιά είναι μεγάλη και τήν έκοψα για να χωρεσει και απο πλευράς μέγιστης επιτρεπτής χωρητικότητας

Η εταιρεία δέν δίνει ΣΚΟΠΙΜΑ κάποιο λάθος σχέδιο , απλά ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ για κάποιους οποιους λογους ....

Εγώ προσωπικά, λόγω του ότι διάβαζα και το προηγούμενο φόρουμ, το avforum, και λίγο-πολύ ξέρω πόσο μπορώ να βασιστώ σε μερικά άτομα, όσο μελετημένα και να είναι κάποια audio σχέδια από μιά εταιρία, αν μου πεί ο Μανώλης "αλλαξέ το αυτό", θα το αλλάξω...

Ευχαριστώ , με τιμάς
Και αυτό που σου εγραψα ισχύει , οταν με το καλό πάρεις τήν μονάδα , απλά υπενθύμησέ το μου με PM γιατί δέν μπαίνω συχνά

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σε μία εταιρία υπάρχουν διαβαθμίσεις ποιότητας που επιτυγχάνονται με διάφορους "αόρατους/μαγικούς"... τρόπους.
Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα... τσάμπα ξοδεύουν.
Επίσης σκοπός των βεμπς λίνκς ή εταιριών ή φόρουμς ακόμα, είναι πως το χρήμα πρέπει να κυλάει...
Επίσης ο σκοπός όλων μας είναι το χρήμα.(ή να το μαζέψουμε..., ή να ξοδέψουμε λιγότερο...)
Επίσης όλα παίζουν καλά αλλά διαφορετικά.
Και πάνω στην διαφορετικότητα κυλάει... το χρήμα.
Οι περισσότεροι από μας κάνουμε ημίμετρα λόγω πολλών παραχωρήσεων που μέσα σε αυτές είναι οι γνώσεις, ο χώρος, το χρήμα, τα γούστα και οι εμπειρίες...
Οπότε δεν υπάρχει λάθος ούτε και σωστό.

Να μην υπάρχει μιζέρια όπως είπε και ο GFLE σε άλλο θέμα, είναι το κόλπο...

Keep Walking...
(χικ...)

για τα 167 μία άλλη λύση είναι ο μετρονόμος http://www.frugal-horn.com/metronome.html

διαστάσεις για διάφορους τύπους ηχείων
http://www.frugal-horn.com/metronome-table.html

σχέδια για το 167
http://homepage.mac.com/tlinespeakers/FH/download/metronomeFE167-1v0-map.pdf
http://homepage.mac.com/tlinespeakers/FH/images/metronome-207m-v1.gif

και μία ενδεικτική κατασκευή
http://web.mac.com/scress1958/iWeb/Steves_Tube_Trials/Metronome-Speaker.html

Last edited:
Έχω αγοράσει και εγώ από AudioConexion , βάζουν μέσα στο κουτί και καραμέλίτσες haribo lol, μετά από συνεννόηση στέλνουν και express με τη σχετική επιβάρυνση.
Τα metronome τα έχω χαζέψει και εγώ στα χαρτιά, αλλά δεν έχει τύχει να δω ή να ακούσω κάποιο έτοιμο.

Σου δανείζω και ένα δικό μου ζευγάρι εάν θές για το όλο project. Περιέργεια υπάρχει…Αν το πάρεις απόφαση πες μου.