..κανα sub ρε παιδιά

Το σημαντικότερο δεν είναι ποιο θα πάρεις, αλλά να το συνδέσεις και να το ρυθμίσεις σωστά.

τελικά χτύπησα το Martin Logan.
είναι όντως πολύ καλή κατασκευή και το μπάσο είναι ελεγχόμενο. πολύ ελεγχόμενο.
σε αυτό βοηθάει και το αλουμινένιο driver αλλά και ότι είναι κλειστό κουτί, χωρίς bass reflex.
ένα machine gun από portishead για να χαζέψω την ταχύτητά του και ένα better together από Jack Johnson για μια πρόχειρη ρύθμιση της έντασης και του crossover και είμαστε ok για την ώρα.

παρεμπιπτόντως το κομμάτι του Jack Johnson βοηθάει αρκετά με την μπασογραμμή του, που αρχίζει από την κιθάρα και συνεχίζει με το μπάσο.
μπράβο το παιδί! :ernaehrung004:

Καλορίζικο καλορίζικο.... άντε σε βλέπω τώρα να κάνεις ότι και εγώ..... να ξανακούσεις όλα τα cds από την αρχή !! -bye-

αυτό κάνω αυτή τη στιγμή! χαχαχα

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις γνώμες και τις προτάσεις σας.
και αν θέλετε να το ακούσετε καμιά στιγμή, αφήνω ανοικτή πρόσκληση σε όποιον φίλο θέλει.

αυτό κάνω αυτή τη στιγμή! χαχαχα

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις γνώμες και τις προτάσεις σας.
και αν θέλετε να το ακούσετε καμιά στιγμή, αφήνω ανοικτή πρόσκληση σε όποιον φίλο θέλει.
Καλορίζικο κι' από μένα! :music-smiley-005:

Καλορίζικο κι από μένα:-)
Το σαμπάκι είναι πολύ καλό. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις εκτός από την front-firing τοποθέτηση, και την down-firing.

ναι μωρέ, παίρνω τα πράγματα by-the-book στην αρχή και σιγά σιγά κάνω αλλαγές.
ας πούμε το manual λέει να ρυθμίσω στην αρχή το sub στο 70% της χαμηλότερης τιμής των άλλων ηχείων.
ε, τα quad έχουν (και καλά) 48Hz στα -6db (ακόμα και να το βλέπω μου φαίνεται αστείο) και εγώ αντί για 48*0,7=33,6 το έχω στο 39.
κλάιν μαιν όμως, το έχω στο 5 από τα 10 σε ένταση. πολύ δυνατά δηλαδή και έχω ως αποτέλεσμα τις ψιλές νότες του μπάσου να τις παίζουν τα quad αλλά όταν βαράει η μπότα ή το μπάσο πάει χαμηλά, να ακούγεται καλά. όχι δυνατά αλλά "με εξουσία" (δεν ήξερα πως να το πω!)
η πλάκα είναι ότι όταν είχα δανειστεί το σαμπ του φίλου μου το είχα βάλει και εγώ στα 80Hz ...ίδωμεν.
φαντάζομαι αν/όταν βάλω το cross στα 75-80 θα χαμηλώσω και την ένταση για να μην μπουκώνει.

το ίδιο με το down-firing και το front-firing. άρχισα με το πιο audiophile-άδικο στυλ και μετά θα τσεκάρω και το downfiring που είναι και καλά πιο κακό γιατί ο driver του sub έχει και την δύναμη της βαρύτητας που πρέπει να σηκώσει.
(τώρα για το τελευταίο μη με βαρέσετε, το διάβασα κάπου αλλά μεταξύ μας, δεν ακούγεται τελείως παράλογο έχω ακούσει και χειρότερα)

Α) Έχεις διαθέσιμους δύο διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης. Θα προτιμούσα την Line Level σύνδεση αντί για την Speaker Level.

Β) Σου συνιστώ να διαβάσεις ένα παλιότερο νήμα: Μουσικά θέματα που θα μας βοηθούσαν στην τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο...

Και φυσικά αυτό το post. Να ευλογάμε και τα γένια μας, έτσι; :cool4:

....για το Α, αν αναφέρεσαι σε αυτή τη σύνδεση

Η σωστή διαδικασία είναι να στείλεις το σήμα από τον επιλογέα εισόδων σου στις εισόδους Line του Sub. Το Sub θα διαχωρίσει το σήμα, θα περάσει το σήμα από το βαθυπερατό του φίλτρο και θ' αναπαράγει το χαμηλό, ενώ παράλληλα θα στείλει το σήμα από το υψιπερατό του φίλτρο στις εξόδους Line του Sub και από εκεί θα οδηγήσεις τον tripath.
...δεν ισχύει. δυστυχώς.
διάβασα και το manual του woofer και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. η τρανή απόδειξη είναι ότι προτείνει (με την παραπάνω σύνδεση) να φέρω το crossover στο 70% της χαμηλότερης στάθμης των ηχείων που θα συνοδεύει (των quad στη δική μου περίπτωση). ακριβώς το ίδιο λέει όταν το συνδέεις με καλώδια ηχείων (προφανώς).
τέτοια μαγκιά την κάνει μόνο ένας πολυκάναλος ενισχυτής στον οποίο θα γινόταν ΕΚΕΙ ο διαχωρισμός χαμηλών-υψηλών και θα έστελνε το σήμα low-passαρισμένο. απο εκεί το συνδέεις σε μια είσοδο που δεν έχει καν low pass. σύμφωνα με το manual πάντα..
με λίγα λόγια δηλαδή το sub δεν έχει high-pass filter.απλά
λυγμ, κλαψ, σνιφ δεν πειράζει, συνεχίζουμε

για το Β. πολύ ενδιαφέρον αν και κάποια λινκς είναι ανενεργά, τσίμπησα το spanish harlem με τις χαμηλές νότες του μπάσου..
έχω μια ερώτηση όμως: ο μπασίστας δεν είναι μηχάνημα. Θέλω να πω ότι δεν είναι ντε και καλά ότι θα παίξει όλες τις νότες ίδιες σε ένταση.
υπάρχει και η περίπτωση να μην θέλει και να τις παίξει ίδιες.

άρα αυτό που θα ακούσω είναι να μην μπουμάρει το σύστημα ή η ένταση στις νότες να είναι ίδια?
το sub μου κιόλας έχει συχνότητα αποκοπής τα 80Hz, οι νότες που παίζει είναι οι
49 62 73 65 82 98 73 93 110

με λίγα λόγια, ψάχνω την φυσικότητα?

(ελπίζω να μη σε έπρηξα...πολύ!)

Όχι βρε, δε μ' έπρηξες! :smile:
Ίσα-ίσα που το χαίρομαι. Μου φαίνεται όμως περίεργο, διότι στη φωτογραφία είδα συνδέσεις Line Level και Speaker Level.

Με το υψιπερατό φίλτρο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα βέβαια, αλλά γίνεται και χωρίς αυτό. Αρκεί να ρυθμίσεις τη συχνότητα αποκοπής του βαθυπερατού (low pass) του Sub, ώστε να συμπίπτει με τη συχνότητα αποκοπής των κύριων ηχείων και κατόπιν να μειώσεις κατάλληλα το κέρδος του Sub. Τέλος πάντων θα χρειαστούν εξαντλητικές δοκιμές, ώσπου να βρεις τι είναι καλύτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πιο δύσκολο είναι η φάση. Αλλά στην περίπτωση σου πολύ λίγα μπορείς να κάνεις.

Περιμένουμε αναλυτικές εντυπώσεις από τ' αποτελέσματα! -bye-

Ωραια εκατσε και στον χωρο ε? Αντε καλοακουστο και απο εμενα!

ευχαριστώ πολύ Γιάννη, ο Ορφέας είναι τυχερός που σε έχει! :smile: :Banane0:

Για να δούμε λοιπόν πόσο καιρό θα πάρουν οι ρυθμίσεις..
είναι από τα προβλήματα που...χαίρεσαι να τα έχεις!

ναι μωρέ, παίρνω τα πράγματα by-the-book στην αρχή και σιγά σιγά κάνω αλλαγές.
ας πούμε το manual λέει να ρυθμίσω στην αρχή το sub στο 70% της χαμηλότερης τιμής των άλλων ηχείων.
ε, τα quad έχουν (και καλά) 48Hz στα -6db (ακόμα και να το βλέπω μου φαίνεται αστείο) και εγώ αντί για 48*0,7=33,6 το έχω στο 39.
κλάιν μαιν όμως, το έχω στο 5 από τα 10 σε ένταση. πολύ δυνατά δηλαδή και έχω ως αποτέλεσμα τις ψιλές νότες του μπάσου να τις παίζουν τα quad αλλά όταν βαράει η μπότα ή το μπάσο πάει χαμηλά, να ακούγεται καλά. όχι δυνατά αλλά "με εξουσία" (δεν ήξερα πως να το πω!)
η πλάκα είναι ότι όταν είχα δανειστεί το σαμπ του φίλου μου το είχα βάλει και εγώ στα 80Hz ...ίδωμεν.
φαντάζομαι αν/όταν βάλω το cross στα 75-80 θα χαμηλώσω και την ένταση για να μην μπουκώνει.

το ίδιο με το down-firing και το front-firing. άρχισα με το πιο audiophile-άδικο στυλ και μετά θα τσεκάρω και το downfiring που είναι και καλά πιο κακό γιατί ο driver του sub έχει και την δύναμη της βαρύτητας που πρέπει να σηκώσει.
(τώρα για το τελευταίο μη με βαρέσετε, το διάβασα κάπου αλλά μεταξύ μας, δεν ακούγεται τελείως παράλογο έχω ακούσει και χειρότερα)

Εχμμμ... καλά δε θα σε βαρέσουμε για το βάρος του κώνου :fight: (μεταξύ μας, μπορεί και να επηρεάζεται κατά 0,00000000000002% :chinscratch: )

Αυτό που λέει το manual για το 70% το λέει και σε αυτό το video.
http://www.youtube.com/watch?v=uzCIMufCQLk
Τώρα αυτό όμως μπορεί να έχει να κάνει με το τι θεωρεί η ML 70% του rated, και να ποικίλει αναλόγως κατασκευαστή. Στα δικά σου ηχεία το κάτω άκρο της συχνότητας ορίζεται στα -6dB. Η ML στα δικά της ηχεία, το ορίζει στα -3dB. Συνεπώς, ίσως χρειάζεται να το ανεβάσεις λίγο το όριο αποκοπής.
Βέβαια κανονικά χρειάζεσαι δοκιμαστικούς τόνους και ντεσιμπελόμετρο για να δεις κατά πόσο υπάρχει "τρύπα" στο σημείο cross (και γύρω από αυτό).

Last edited:
Τώρα αυτό όμως μπορεί να έχει να κάνει με το τι θεωρεί η ML 70% του rated, και να ποικίλει αναλόγως κατασκευαστή. Στα δικά σου ηχεία το κάτω άκρο της συχνότητας ορίζεται στα -6dB. Η ML στα δικά της ηχεία, το ορίζει στα -3dB. Συνεπώς, ίσως χρειάζεται να το ανεβάσεις λίγο το όριο αποκοπής.

δεν ήξερα ότι η ML το ορίζει στο -3db. Άρα να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου που το έχω γύρω στο 39Hz αντί για 33Hz.
έλεος με αυτά τα χρυσά αυτιά μου! ούτε λάθος δεν μπορώ να κάνω! χαχαχα!

αυτά τα βιντεάκια της πλάκας στο youtube με το bass test λένε τίποτα ή είναι για να σπάσεις τα τζάμια σου όταν πάει στα 10 Hz?
λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα που είναι mp3, αφου θα είναι δειγματοληψία σε δοκιμαστικούς τόνους. πόσο λάθος να είναι?