Προς κ.
Κακό
Λύκο (okakosolikos).
Λέμε μία παροιμία στο χωριό μου: "Όποιος κάθεται καλά και πιο καλά γυρεύει..."
Δε γράφω παρακάτω, διότι είναι ...ακατάλληλο!
******
Έχουμε και λέμε:
-Η LFE ΔΕΝ έχει καμμία σχέση με την περίπτωση σου. Βάσει προδιαγραφών αφορά τα κινηματογραφικά εφφέ (κανονιές, πυροβολισμούς, κεραυνούς, σεισμούς, καταποντισμούς κλπ)
αποκλειστικά.
-Το βιντεάκι που ανάρτησε σε προηγούμενο post ο φίλος μας pleo είναι πολύ κατατοπιστικό και οφείλεις ν' ακολουθήσεις τις οδηγίες που παρέχει (άλλωστε είναι και επίσημες).
-Απ' ότι βλέπω και αντιλαμβάνομαι μπορείς κάλλιστα να διαλέξεις τη σύνδεση Line, αντί για τη σύνδεση Speaker. Δηλαδή στην είσοδο In συνδέεται η έξοδος της προενίσχυσης (με Volume οπωσδήποτε) και την αντίστοιχη έξοδο συνδέεται ο τελικός (στην περίπτωση σου ο Tripath).
Η σύνδεση Line είναι κατά τη γνώμη μου πιο ποιοτική, παρ' όλο που θεωρητικά κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη σύνδεση Speakers. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να την προτιμάμε, εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς, όπως π.χ. εάν έχουμε έξοδο από ένα ολοκληρωμένο χωρίς Pre-Out, όπου δεν υπάρχει Volume.
-Ρυθμίζουμε τη συχνότητα αποκοπής του Sub (το βαθυπερατό φίλτρο) με βάση τη συχνότητα αποκοπής των κυρίως ηχείων μας. Για την ακρίβεια ξεκινάμε τη ρύθμιση από εκεί.
Παράδειγμα: Έστω ότι τα ηχεία μας έχουν συχνότητα αποκοπής τα 60 Hz -3 dB. Ξεκινάμε λοιπόν να ρυθμίζουμε (να "παίζουμε") το βαθυπερατό φίλτρο από τα 60 Hz,
Είναι φανερό, ότι από τα 60 Hz και κάτω κάποιες συχνότητες θα αναπαράγονται ταυτόχρονα, τόσο από το Sub, όσο και από τα κύρια ηχεία. Εκεί ακολουθεί η ρύθμιση κέρδους (gain) του Sub, -ή Volume, ή όπως αλλιώς το λένε- αυξάνοντας ή μειώνοντας, έτσι ώστε να μην έχουμε υπερτονισμούς ή αφύσικους χρωματισμούς. Αυτό μπορεί να γίνει χοντρικά με "το αυτί", ή ακόμα καλύτερα με κάποιο κατάλληλο CD με τόνους.
-Είναι τεράστιας σημασίας το Sub να βρίσκεται εν φάσει με τα κυρίως ηχεία. Δηλαδή, όταν θα ξεκινάει η αναπαραγωγή ενός τμήματος του ηχητικού φάσματος από τα κυρίως ηχεία, να γίνεται
ταυτόχρονα και από το Sub. Π.χ. όταν θα αναπαράγεται το χτύπημα της μπότας από το Sub, να αναπαράγεται ταυτόχρονα και από τα κυρίως ηχεία. Αλλιώς θα έχουμε ακυρώσεις σε ορισμένες συχνότητες και αλλοίωση του ρυθμού της μουσικής. Είναι γεγονός, ότι οι χαμηλές συχνότητες δεν περιέχουν κατευθυντική πληροφορία. Περιέχουν όμως χρονική -τη φάση-, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.
Και πως ρυθμίζουμε τη φάση; Κατ' αρχήν είναι θέμα γεωμετρίας. Εξαρτάται δηλαδή από την τοποθέτηση του Sub στο χώρο και ως προς τα κύρια ηχεία. Για παράδειγμα, αν το Sub είναι -θεωρώντας μία ευθεία-
μπροστά από τα κυρίως ηχεία, τότε πρέπει να εισάγουμε στο σήμα που πάει προς το Sub μία μικρή καθυστέρηση, ώστε να φτάσει ταυτόχρονα με το σήμα που πάει προς τα κύρια ηχεία.
Αντίθετα, αν το Sub είναι -ως προς την ευθεία-
πίσω από τα κυρίως ηχεία, τότε πρέπει να εισάγουμε στο σήμα που πάει προς τα κυρίως ηχεία μία μικρή καθυστέρηση, ώστε να φτάσει ταυτόχρονα με το σήμα που πάει προς το Sub.
Πως το πετυχαίνουμε αυτό;
α) Με τη σωστή τοποθέτηση του Sub και των κύριων ηχείων μας στο χώρο.
β) Με την κατάλληλη ρύθμιση της φάσης από τα σχετικά ρυθμιστικά του Sub. Εδώ να πούμε πως δεν έχουν όλα το Sub πλήρεις ρυθμίσεις, αλλά τι να κάνουμε, δουλεύουμε με ότι έχουμε.
-Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Σωστά σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις τον SET ενισχυτή σου. Δε βλέπω το λόγο να μην το κάνεις και τώρα (Με τη Line σύνδεση, εννοείται).
Δε χρειάζεσαι Cross-over. Αυτό που θα ήταν όντως χρήσιμο, θα ήταν ένα υψιπερατό φίλτρο. Όπως είπαμε, δεν έχουν όλα τα Sub πλήρεις ρυθμίσεις. Με το υψιπερατό φίλτρο -αν υπήρχε- θα μπορούσες να απαλλάξεις τα κύρια ηχεία από το βάρος της αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση της αναπαραγωγής των μεσοϋψηλών, αλλά και αύξηση της δυναμικής περιοχής, αφού η μονάδα του Mid-Woofer δεν θα επιβαρύνεται με τις διαδρομές που θα αναλαμβάνει το Sub.
Πάντως και τώρα μπορείς να το δουλέψεις με τον υπάρχοντα μικρό συμβιβασμό. Δε θα συνιστούσα άλλο εξωτερικό Crossover. Το πράγμα θα γινόταν πολύπλοκο και θα έπρεπε να συνταιριάσουν κι' άλλα πράγματα.
Το Sub που σου είχα προτείνει ενδεικτικά σε προηγούμενο post είχε όλα τα απαραίτητα ρυθμιστικά. Όμως η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν πολύ σκληρή (ακριβή δηλαδή) και προτίμησες το καλάθι με τα φρούτα. Και τα φρούτα είναι νόστιμα, αλλά αν υπήρχε και το ψητό θα ήταν ακόμα καλύτερα!
Τώρα μ' όλ' αυτά δεν ξέρω: Σε βοήθησα, σου έκανα τη ζωή δύσκολη, ή σε μπέρδεψα περισσότερο; :hmmmm: