..κανα sub ρε παιδιά

οκ οκ τελευταία ερώτηση αλήθεια!

είπαμε ότι το ML έχει μια μόνο είσοδο που παρακάμπτει το lowpass filter του, την 0.1/LFE in
για να την χρησιμοποιήσεις πρέπει το σήμα που θα στείλεις να είναι ήδη lowpass-αρισμένο για να μην χαλάσεις το ηχείο (manual).
αυτό φυσικά γίνεται με έναν AV ενισχυτή από τον οποίο ρυθμίζεις ποιες συχνότητες θα στείλεις στο sub και τις υπόλοιπες τις στέλνει (ο ενισχυτής, όχι το sub) στα άλλα ηχεία.

(έρχεται η ερώτηση...)
υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό σε δικάναλο ενισχυτή?
ρωτάω γιατί έχω έναν SET λαμπάτο 10W ενισχυτή ο οποίος (το πιστεύετε η όχι) παίζει μια χαρά με τα quad (86db)...αρκεί να μην τον τσιτώσεις πολύ. Αν τον ανοίξεις περισσότερο δεν έχει την δύναμη να κουνήσει τα αναίσθητα quad και ο ήχος αρχίζει να "λιώνει".

αν μπορούσα να στέλνω όλα τα δύσκολα στο sub και από τα 150-200hz και πάνω να τα αναλαμβάνει ο λαμπάτος θα είμουν πολύ χαρούμενος!
 
...το ξέρω πως δεν έχει έξοδο LFE. είναι μπροστά μου, τον βλέπω.

να προσπαθήσω να το ξαναπώ.

όπως είπα και σε προηγούμενο post, έχω έναν επιλογέα εισόδων. 3 είσοδοι - 1 έξοδος. (μόνο με κουμπάκια)
την έξοδο την συνδέω είτε στην είσοδο του tripath, είτε του λαμπάτου. (interconnect προφανώς)

η ερώτηση είναι αν μπορώ να παρεμβάλλω (ανάμεσα στην έξοδο του επιλογέα και την είσοδο του ενισχυτή) ένα "πραγματάκι" το οποίο θα στέλνει τις μπάσες συχνότητες στο sub και τις υπόλοιπες στον ενισχυτή.

στην ουσία να κάνει τη δουλειά που λέει ο sonus naturalis
Το Sub θα διαχωρίσει το σήμα, θα περάσει το σήμα από το βαθυπερατό του φίλτρο και θ' αναπαράγει το χαμηλό, ενώ παράλληλα θα στείλει το σήμα από το υψιπερατό του φίλτρο στις εξόδους Line του Sub και από εκεί θα οδηγήσεις τον tripath.
 
κατι τετοιο? Behringer CX2310 SuperX Pro

(εβαλα στα γρηγορα το πιο φτηνο, προφανως υπαρχουν και καλυτερα, αλλα για τη δουλεια που το θελεις δε νομιζω οτι χρειαζεται να ξοδευτεις)
 
Προς κ. Κακό Λύκο (okakosolikos).
Λέμε μία παροιμία στο χωριό μου: "Όποιος κάθεται καλά και πιο καλά γυρεύει..."
Δε γράφω παρακάτω, διότι είναι ...ακατάλληλο! :cool:

******​

Έχουμε και λέμε:
-Η LFE ΔΕΝ έχει καμμία σχέση με την περίπτωση σου. Βάσει προδιαγραφών αφορά τα κινηματογραφικά εφφέ (κανονιές, πυροβολισμούς, κεραυνούς, σεισμούς, καταποντισμούς κλπ) αποκλειστικά.

-Το βιντεάκι που ανάρτησε σε προηγούμενο post ο φίλος μας pleo είναι πολύ κατατοπιστικό και οφείλεις ν' ακολουθήσεις τις οδηγίες που παρέχει (άλλωστε είναι και επίσημες).

-Απ' ότι βλέπω και αντιλαμβάνομαι μπορείς κάλλιστα να διαλέξεις τη σύνδεση Line, αντί για τη σύνδεση Speaker. Δηλαδή στην είσοδο In συνδέεται η έξοδος της προενίσχυσης (με Volume οπωσδήποτε) και την αντίστοιχη έξοδο συνδέεται ο τελικός (στην περίπτωση σου ο Tripath).
Η σύνδεση Line είναι κατά τη γνώμη μου πιο ποιοτική, παρ' όλο που θεωρητικά κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη σύνδεση Speakers. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να την προτιμάμε, εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς, όπως π.χ. εάν έχουμε έξοδο από ένα ολοκληρωμένο χωρίς Pre-Out, όπου δεν υπάρχει Volume.

-Ρυθμίζουμε τη συχνότητα αποκοπής του Sub (το βαθυπερατό φίλτρο) με βάση τη συχνότητα αποκοπής των κυρίως ηχείων μας. Για την ακρίβεια ξεκινάμε τη ρύθμιση από εκεί.
Παράδειγμα: Έστω ότι τα ηχεία μας έχουν συχνότητα αποκοπής τα 60 Hz -3 dB. Ξεκινάμε λοιπόν να ρυθμίζουμε (να "παίζουμε") το βαθυπερατό φίλτρο από τα 60 Hz,
Είναι φανερό, ότι από τα 60 Hz και κάτω κάποιες συχνότητες θα αναπαράγονται ταυτόχρονα, τόσο από το Sub, όσο και από τα κύρια ηχεία. Εκεί ακολουθεί η ρύθμιση κέρδους (gain) του Sub, -ή Volume, ή όπως αλλιώς το λένε- αυξάνοντας ή μειώνοντας, έτσι ώστε να μην έχουμε υπερτονισμούς ή αφύσικους χρωματισμούς. Αυτό μπορεί να γίνει χοντρικά με "το αυτί", ή ακόμα καλύτερα με κάποιο κατάλληλο CD με τόνους.

-Είναι τεράστιας σημασίας το Sub να βρίσκεται εν φάσει με τα κυρίως ηχεία. Δηλαδή, όταν θα ξεκινάει η αναπαραγωγή ενός τμήματος του ηχητικού φάσματος από τα κυρίως ηχεία, να γίνεται ταυτόχρονα και από το Sub. Π.χ. όταν θα αναπαράγεται το χτύπημα της μπότας από το Sub, να αναπαράγεται ταυτόχρονα και από τα κυρίως ηχεία. Αλλιώς θα έχουμε ακυρώσεις σε ορισμένες συχνότητες και αλλοίωση του ρυθμού της μουσικής. Είναι γεγονός, ότι οι χαμηλές συχνότητες δεν περιέχουν κατευθυντική πληροφορία. Περιέχουν όμως χρονική -τη φάση-, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.
Και πως ρυθμίζουμε τη φάση; Κατ' αρχήν είναι θέμα γεωμετρίας. Εξαρτάται δηλαδή από την τοποθέτηση του Sub στο χώρο και ως προς τα κύρια ηχεία. Για παράδειγμα, αν το Sub είναι -θεωρώντας μία ευθεία- μπροστά από τα κυρίως ηχεία, τότε πρέπει να εισάγουμε στο σήμα που πάει προς το Sub μία μικρή καθυστέρηση, ώστε να φτάσει ταυτόχρονα με το σήμα που πάει προς τα κύρια ηχεία.
Αντίθετα, αν το Sub είναι -ως προς την ευθεία- πίσω από τα κυρίως ηχεία, τότε πρέπει να εισάγουμε στο σήμα που πάει προς τα κυρίως ηχεία μία μικρή καθυστέρηση, ώστε να φτάσει ταυτόχρονα με το σήμα που πάει προς το Sub.
Πως το πετυχαίνουμε αυτό;
α) Με τη σωστή τοποθέτηση του Sub και των κύριων ηχείων μας στο χώρο.

β) Με την κατάλληλη ρύθμιση της φάσης από τα σχετικά ρυθμιστικά του Sub. Εδώ να πούμε πως δεν έχουν όλα το Sub πλήρεις ρυθμίσεις, αλλά τι να κάνουμε, δουλεύουμε με ότι έχουμε.​


-Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Σωστά σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις τον SET ενισχυτή σου. Δε βλέπω το λόγο να μην το κάνεις και τώρα (Με τη Line σύνδεση, εννοείται).
Δε χρειάζεσαι Cross-over. Αυτό που θα ήταν όντως χρήσιμο, θα ήταν ένα υψιπερατό φίλτρο. Όπως είπαμε, δεν έχουν όλα τα Sub πλήρεις ρυθμίσεις. Με το υψιπερατό φίλτρο -αν υπήρχε- θα μπορούσες να απαλλάξεις τα κύρια ηχεία από το βάρος της αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση της αναπαραγωγής των μεσοϋψηλών, αλλά και αύξηση της δυναμικής περιοχής, αφού η μονάδα του Mid-Woofer δεν θα επιβαρύνεται με τις διαδρομές που θα αναλαμβάνει το Sub.
Πάντως και τώρα μπορείς να το δουλέψεις με τον υπάρχοντα μικρό συμβιβασμό. Δε θα συνιστούσα άλλο εξωτερικό Crossover. Το πράγμα θα γινόταν πολύπλοκο και θα έπρεπε να συνταιριάσουν κι' άλλα πράγματα.

Το Sub που σου είχα προτείνει ενδεικτικά σε προηγούμενο post είχε όλα τα απαραίτητα ρυθμιστικά. Όμως η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν πολύ σκληρή (ακριβή δηλαδή) και προτίμησες το καλάθι με τα φρούτα. Και τα φρούτα είναι νόστιμα, αλλά αν υπήρχε και το ψητό θα ήταν ακόμα καλύτερα! :laugh:

Τώρα μ' όλ' αυτά δεν ξέρω: Σε βοήθησα, σου έκανα τη ζωή δύσκολη, ή σε μπέρδεψα περισσότερο; :hmmmm:
 
Δεν ξέρω αν είναι θέμα ρυθμίσεων ή εμπειρίας, πάντως όποτε πρασπάθησα να ρυθμίσω το sub να παίζει μαζί με μουσική, ποτέ δεν τα κατάφερα. Πάντα είχα την εντύπωση ότι μου ''βρόμιζε'' τον ήχο. Άλλε φορές το μπάσο μου φαινότανε υπερβολικό και άλλες πλαδαρό. Αντίθετα στις ταινίες το αγαπάω πολύ το sub άκι μου !!
 
καταρχάς πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας που με βοηθάτε τόσο καιρό με αυτό το ζήτημα.
:2thumb22sup: :worshippy: :award:

όλα αυτά που γράφετε τα διαβάζω με προσοχή και φυσικά διαβάζω και άλλα τόσα από reviews, γνώμες, diy forum, ξένα φόρουμ κτλ για να μην κουράζω με απλοϊκές ερωτήσεις.

σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με τις ρυθμίσεις που έχω στο sub. Δεν λασπώνει ή κάτι τέτοιο, φαντάζομαι επειδή τα quad δεν έχουν το φόρτε τους στους χαμηλούς κύκλους και επειδή τα απομάκρυνα και λίγο από τον πίσω τοίχο για να αδειάσει πιο πολύ ο ήχος...

με την φάση δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, είναι στην ίδια ευθεία με τα ηχεία και το έχω στις 0 μοίρες..ίσως γιαυτό δεν μου χτυπάει πολύ κάποιο εμφανές λάθος... θα κάνω τα όμως τα τέστ μου αυτές τις μέρες.

το θέμα με τον SET είναι ότι είναι πολύ μπασάτος! Γι' αυτό έψαχνα κάτι για να του "βγάλω" το μπάσο. Άρα η λύση να παίζει μαζί με το sub την αποκλείω κατευθείαν...θα κολυμπάω στη λάσπη!
έτσι και αλλιώς όμως, με τον SET άκουγα άλλου είδους μουσική (Krall, Fidgerald, Cassidy) και με τον tripath άλλη (rock κ.α.). Όλοι όμως ξέρουμε ότι οι SET είναι γλυκοί με στα πρίμα αλλά αδύναμοι στα μπάσα και οι tripath "μαγκιόρικοι" στα μπάσα αλλά λίγο ξεροί (που και που ξύνουν κιόλας) στα μεσαία και τα πρίμα.
πήγαινα λοιπόν να κάνω την χρυσή τομή με το να συνδυάσω τον SET με το sub. Δεν κάθεται εύκολα, οκ το καταλαβαίνω, δεν πήγαινα και για αυτό το setting έτσι και αλλιώς όταν αγόρασα το σαμπ.

όμως! ...όμως

επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, λέω να κάνω ένα τελευταίο πείραμα της τάξεως των 30 .
καθώς συνδέσω το σαμπ με rca (σύμφωνα με τις υποδείξεις σου Sonus Naturalis) στο line out να παρεμβάλλω τα εξής σκ@τουλάκια.
high pass filters είναι σε διάφορα hz. θα επέλεγα τα 70Hz γιατί το σαμπ έχει cross μέχρι τα 80...και γιατί θα ήθελα η πρώτη χορδή της κιθάρας τουλάχιστον να παίζεται από τα quad, όχι από το σαμπ...(στα 82Hz είναι η κιθάρα..)

πως σας φαίνεται η ιδέα?

..καλά ντε μη βαράτε! είπαμε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! :smash: :smash: :smash:
 
-Αυτή τη στιγμή πώς έχεις κάνει τη σύνδεση;

-Τον SET τον έχεις δοκιμάσει; Ή τον έχεις αποκλείσει εκ των προτέρων; Έάν δεν το έχεις κάνει δοκίμασε τον χαμηλώνοντας κατάλληλα το Gain και τη συχνότητα αποκοπής από το Sub και πες μας.

-Δεν είμαι σίγουρος για τα φίλτρα που θες να παρεμβάλεις. Δεν είναι μόνο η συχνότητα διέλευσης του υψιπερατού φίλτρου, αλλά και η κλίση σε dB/οκτάβα που έχει σημασία. Επίσης η ποιότητα του ίδιου του φίλτρου. Αφού όμως το κόστος είναι χαμηλό, δε χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

-Περιμένουμε νέα και εντυπώσεις! -bye-
 
αυτή ακριβώς τη στιγμή παίζω μουσική με τον SET.
η αλήθεια είναι ότι με τον SET δεν έχω ανάγκη να βάλω το σαμπ.
όπως είπα, είναι πολύ μπασάτος αν και σε μεγάλες εντάσεις δεν μπορεί να χειριστεί το μπάσο που βγάζει και αρχίζει να λιώνει.
Για να μην δώσω λάθος εντύπωση, δεν λέω ότι τα 10.5W που βγάζει ακούγονται λίγα. Το αντίθετο μάλιστα, δίνει πολύ ένταση. Σε αυτό βοηθάνε και τα quad που παρόλο την χαμηλή ευαισθησία τους (86db) έχουν ομαλό φορτίο και δεν "λαχανιάζουν" τον SET. Παρόλα αυτά, όταν συνδυαστεί μια καλή μποτιά μαζί με βαριά παραμόρφωση της κιθάρας και μπάσου (rock δηλαδή)...εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Όμως, έκανα το πείραμα. SET και σαμπ δίπλα δίπλα. Έπρεπε να χαμηλώσω πολύ το gain του σαμπ για να υπάρχει ισορροπία. Άρχισα το test με το "Prison Song" των System of a Down και ο χώρος γέμισε με τρελό όγκο και δύναμη. Δεν λέω, πλάκα είχε αλλά μετά από ένα σημείο το θέμα είχε φύγει πολύ μακριά από αυτό που ονομάζουμε "υψηλή πιστότητα"! To gain του σαμπ ήταν τόσο χαμηλά που δεν υπήρχε λόγος λειτουργίας.. επίσης επειδή ήταν τόσο τονισμένη η κάτω περιοχή δινόταν η ψευδαίσθηση ότι δεν είχε πρίμα.

τελικώς όπως είναι ο SET (μόνος του) είναι ιδανικότατος για jazz blues καταστάσεις με τον αέρα στα πιατίνια και την γλυκύτητα στα χαλκινα πνευστά. Ο τονισμός στην υψηλή περιοχή των μπάσων ίσα ίσα είναι πολύ ωραία για να θαυμάσεις την μπασογραμμή του κοντραμπάσου, όλα αυτά σε ένα laidback πακέτο. όλα αυτά στην ευρύτερη κατηγορία της jazz. σε άλλες κατηγορίες αυτά τα προτερήματα αντιστρέφονται..

πάντως όσον αφορά το HPF, αυτό λέει ότι έχει κλίση 12db/octave. Δεν είμαι diy αλλά μου φαίνεται καλή κλίση. Eπίσης και οι κριτικές από κάποιους που τα πήραν είναι καλή και το σύστημά μου είναι μακριά από hi-end ή από χαρακτήρα "monitor. Φαντάζομαι πως μπορεί να συγχωρήσει και μια μικρή μικρή αλλοίωση στον ήχο. είναι και φτηνούτσικα, με 30 από ebay είναι εδώ.

για να δούμε! ...
 
-Ως προς τον SET εκτός από το Gain μπορείς να παίξεις και με τη συχνότητα του βαθυπερατού φίλτρου του Sub. Αφού ο ενισχυτής είναι "μπασάτος" (αν και εδώ τίθεται ένα θέμα κατά πόσο είναι ικανός στον έλεγχο), μπορείς ν' αναθέσεις στο Sub να παίζει τις πολύ χαμηλές συχνότητες, εκεί που το υπόλοιπο σύστημα δεν φτάνει.

-Σίγουρα δε βλάπτει να πειραματιστείς με το υψιπερατό φίλτρο, ειδικά από τη στιγμή που είναι φτηνό.

-Χαίρομαι που απολαμβάνεις καλύτερα τώρα τη μουσική σου. Πιστεύω, βοηθήσαμε κι' εμείς λιγάκι. :smile:

Υ.Γ. Ακούω -απ' τ' ακουστικά αυτή τη στιγμή- το κομμάτι που έβαλες. Έ, καλά παραέχει ενέργεια, με το παραπάνω! :rolleyes:
 
λίγες στιγμές πριν την αγορά σκέφτηκα μήπως είναι καλύτερα να πάρω το υψιπερατό φίλτρο στα 100Hz αντί για τα 70Hz για τους παρακάτω λόγους...

η κλίση του φίλτρου 12db/octave, σημαίνει ότι αν πάρω το 70Hz, ναι μεν στα 35Hz θα έχω 12db λιγότερα, αλλά στα 50-55 θα είναι μόνο 6db λιγότερα...άρα δεν πολυ-βγάζω φόρτο μπάσου από τον ενισχυτή για 6db...

επίσης, έκανα κάποια frequency tests (10-100Hz) στο sub με το cross στα 80Hz και τα 90Hz τα έπαιζε ικανοποιητικά και τα 100Hz τα έπιανε ok. Τα άκουγα θέλω να πω από την θέση ακρόασης. Άρα κάπου εδώ στα 90Hz βλέπω μια ένωση όπου το sub θα πέφτει και τα quad θα ανεβαίνουν..

Άσε που και η martin logan προτείνει τη ρύθμιση του crossover στο 70% του χαμηλότερου εύρους των κυρίως ηχείων. Άρα αυτό μας κάνει (με το υψιπερατό στα 100Hz) 70Hz αντί για 80Hz που είχα υπολογίσει στο cross του sub (10Hz πιο άνετος για πειραματισμούς).Και να μην πω ότι το χαμηλότερο εύρος των ηχείων η ML το υπολογίζει έτσι και αλλιώς στα -3db, κάτι που στην περίπτωση μου δεν θα ισχύει αν πάρω το υψιπερατό στα 100Hz.
Με 12db/octave κλιση στα 100Hz το -3db είναι στα 87.5Hz.

Άρα (κουράστηκα ρε φίλε.. ουφ! :p ) με το υψιπερατό στα 100Hz θα έχω τον SET να οδηγεί ηχεία από 87.5Hz και πάνω.

Καλά δεν είναι? Δεν είναι καλύτερο από το 70άρι φίλτρο?