Καποδίστριας (2025)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    29
η κριτικη στην ταιινια μπορει να γινει απο διαφορετικη σκοπια

καλλιτεχνικη
ιστορικη
πολιτικη...

κ επειδη η ιστορικη σκοπια αναμφιβολως συσχετιζεται κ με πολιτικη σκοπια κ θεωρηση, μαλλον δυσκολο να γινει κριτικη στο συνολο

• Like
Reactions: Pleo
Δεν ξερω αν ο εν λογω τυπος λεει αυτο που λες οτι λεει ¨με γαντι" ειρωνικα για να χλευασει, να ξεφτιλισει, και ετσι.
Η οτι πραγματικα νιωθει μια τετοια κατανοητικη προσεγγιση για τα αναμενωμενα αλλων γουστων.

Αλλα θελω να πιστευω οτι εχεις αδικο. Και αυτο για σενα αλλα για αυτον τον ιδιο. Γιατι ενω αναφερει
"Εδώ θέλω να σας πω
για να ξεκαθαρίσω την θέση μου , ότι τον Γιάννη Σμαραγδή
και την αξέχαστη Ελένη , την γυναίκα του ,τους γνώρισα
πολύ παλιά . Ήταν δύο ευγενείς και χαριτωμένοι άνθρωποι
με πολύ χιούμορ , κοσμοπολίτες , μορφωμένοι , ενημερωμένοι.
Χωρίς την Ελένη πιά , πορεύεται ακάθεκτος και μόνος του ."

δηλαδη αναφερει φιλια, αναφερει εκτιμηση, αναφερει πενθος καο πονο, για να τα μετατρεψει σε χλευασμο και πλακουλα, ε τοτε αυτο θα σημαινε οτι ειναι ενα ανθρωπιδιο αναξιο σημασιας.

Ενα απο τα δυο. Η εχεις αδικο η ειναι καταπτυστος. Το αν ειναι σημαντικο οχι για μας αλλα για αυτον.
Το "δηλαδη αναφερει φιλια" είναι λογικό άλμα και από αυτό ως fact εξάγονται τα συμπεράσματά σου. Τους γνώρισα λέει ο άνθρωπος.

η κριτικη στην ταιινια μπορει να γινει απο διαφορετικη σκοπια

καλλιτεχνικη
ιστορικη
πολιτικη...

κ επειδη η ιστορικη σκοπια αναμφιβολως συσχετιζεται κ με πολιτικη σκοπια κ θεωρηση, μαλλον δυσκολο να γινει κριτικη στο συνολο

Yeap. Ακριβώς. Επιμερίζοντάς τα, καταλαβαίνεις πολλά για κάθε πτυχή.

Από αυτά που καταλαβαίνω, γιατί δεν την έχω δει την ταινία αλλά θα την δω σε κάποια πλατφόρμα όταν βγει και μόνο λόγω του ντόρου που έγινε, όλοι από τη σκοπιά τους έχουν δίκιο συνολικά.

Ας πούμε και όσοι ταυτίζονται με κάποιον που θεωρούν ότι έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια - και ρομαντική μια και την τότε εποχή ήταν και της μόδας το κίνημα των ρομαντικών - πέφτοντας επάνω σε τοίχο, και όσοι στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στην παρουσίαση αυτή γιατί εν τέλει όλο αυτό μπορεί και να αποπροσανατολίζει ή και όχι, και όσοι βλέπουν ότι δεν υπήρχε ρεαλισμός στα σχέδια του Καποδίστρια ως ιστορική φιγούρα, και πολλά πολλά ακόμα τα οποία μπορεί να φλερτάρουν από τον χαβαλέ έως το πολύ σοβαρό.

Για μένα ακόμα και κάποιος που θα θελήσει να πάει να τη δει γιατί μπορεί να θέλει να αισθανθεί έστω και μια ψευδαίσθηση ότι κάπου κάπως κάποτε θα μπορούσε και να βγει το όνειρο αληθινό, καλά θα κάνει και θα την δει. Όπως και όποιος μπορεί να θεωρεί ότι όλο αυτό ήταν στημένο εξ' αρχής και δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να γίνει Ελβετία, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα είχε θάλασσα και νησιά αφού είναι και θα είναι πάντα αιχμάλωτη της γεωγραφίας, επίσης καλά θα κάνει να μην τη δει ή να εκφράζει την αντίθεσή του.
Ο καθένας όπως αντιλαμβάνεται, αλλά κυρίως όπως του αρέσει να λαμβάνει τις παραστάσεις.

Το "δηλαδη αναφερει φιλια" είναι λογικό άλμα και από αυτό ως fact εξάγονται τα συμπεράσματά σου. Τους γνώρισα λέει ο άνθρωπος.
Τι fact μου λες και τετοια ; Αναφερει "ο Γιαννης και η Ελενη", "και απο τοτε που ηΕλενη, ο Γιαννης"
Κουραφεξαλα.

Εαν υπαρχει λογικο αλμα ειναι δικο σου οχι δικο μου. Εγω για ανθρωπους που απλα "γνωρισα" δεν θα τους ανεφερα με το μικρο τους ονομα τους και τον οικογενειακο τους χωρο, λες παιζαμε ζαρια την προηγουμενη, δεν θα το εριχνα στο συναισθηματικο ουτε στην Απωλεια.

Οποτε ενα απο τα δυο. Ειτε εσυ κανεις λαθος, ειτε αυτος ειναι καταπτυστος.
Και τερμα.

ανεξαρτητως της αποψης του καθ ενος, απο καλλιτεχνικη-ιστορικη- πολιτικη σκοπια, η ταινια κατα την γνωμη μου μπορει να προσφερει κατι πολυ καλο...καποιοι, λιγοι πολλοι δεν ξερω, μπορει να αρχιζουν να διαβαζουν-ξανα- ιστορια--οχι αυτη που διδασκεται στα σχολικα εγχειριδια-για την πραγματικη κατασταση στο νεοσυστατο ελληνικο κρατος πριν κατα κ μετα την επανασταση του 1821 μεχρι την δολοφονια του καποδιστρια το 1831--αλλα κ μετα..θεωρω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων που θα μελετησου βαθεια, θα ΕΚΠΛΑΓΟΥΝ

Greeks_in_Istanbul_1844_1997.png

πως εξηγειται η αυξηση μεχρι το 1919..μετα ειναι γνωστα τα αιτια της πτωσης..κεμαλ, 1922..οπως ειναι γνωστο κ το γιατι της μειωσης γυρω στο 1908.κινημα νεοτουρκων.πολλοι ηταν απο τα εδαφη της ακομη οθωμανικης αυτοκρατοριας,η αυτοκρατορια κατερρε, κ εφευγαν απο την περιιφερεια στην πρωτευουσα..αρκετοι ομως ηταν κ απο εδαφη του νεοσυστατου νεοελληνικου κρατους

View attachment 264891

πως εξηγειται η αυξηση μεχρι το 1919..μετα ειναι γνωστα τα αιτια της πτωσης..κεμαλ, 1922..οπως ειναι γνωστο κ το γιατι της μειωσης γυρω στο 1908.κινημα νεοτουρκων.πολλοι ηταν απο τα εδαφη της ακομη οθωμανικης αυτοκρατοριας,η αυτοκρατορια κατερρε, κ εφευγαν απο την περιιφερεια στην πρωτευουσα..αρκετοι ομως ηταν κ απο εδαφη του νεοσυστατου νεοελληνικου κρατους

Wishful thinking από τον πληθυσμό όπως πάντα, απλά. Όπως στο στυλ του capo d' istria, εφόσον πιστέψουμε ότι ήταν τόσο ρομαντικός ώστε να γίνει μάρτυρας σε μια τελειωμένη ιστορία πριν καν αρχίσει. Γιατί μπορεί και να μην ήταν... .

Αυτά με μια ερώτηση απαντιούνται: cui bono?

• Like
Reactions: Deneb
Τι fact μου λες και τετοια ; Αναφερει "ο Γιαννης και η Ελενη", "και απο τοτε που ηΕλενη, ο Γιαννης"
Κουραφεξαλα.

Εαν υπαρχει λογικο αλμα ειναι δικο σου οχι δικο μου. Εγω για ανθρωπους που απλα "γνωρισα" δεν θα τους ανεφερα με το μικρο τους ονομα τους και τον οικογενειακο τους χωρο, λες παιζαμε ζαρια την προηγουμενη, δεν θα το εριχνα στο συναισθηματικο ουτε στην Απωλεια.

Οποτε ενα απο τα δυο. Ειτε εσυ κανεις λαθος, ειτε αυτος ειναι καταπτυστος.
Και τερμα.
Καλά εσύ διαβάζεις ο Γιάννης και η Ελένη και ο άνθρωπος λέει "τον Γιάννη Σμαραγδή και την γυναίκα του Ελένη". Ο Γιαννάκης και η Λένα. Τέλος πάντων, ας μείνουμε στο ό,τι άλλα καταλαβαίνω εγώ, άλλα εσύ.

• Like
Reactions: skysound
Η όλη συζήτηση γίνεται στο κλαμπ και εκεί έξω για δύο λόγους:

- για την αξία της ταινίας σαν καλλιτεχνικό πονημα : όπως είπαμε όσοι οντως την είδαμε, είναι μετριότατη έως κάκιστη … όπως περίπου το σύνολο του έργου του σκηνοθέτη αυτού

- για το αν πρέπει να βγαίνουν ταινίες για τέτοια θέματα ώστε να ξυπνά η συλλογική συνείδηση, να εγείρονται συζητήσεις που θα οδηγούν σε λογικότερη πολιτική σκέψη του πληθυσμού κλπ : οπωσδήποτε ναι ! Και είναι κρίμα που τελικά αυτό το έργο το αναλαμβάνει ο Σμαραγδής και όχι ικανότεροι

Ή όλη συζήτηση και ο ντόρος έχει οδηγήσει σε εμπορική επιτυχία. Μακάρι αυτή να συγκινήσει άλλους δημιουργικούς φορείς και να ασχοληθούν.

Τι είναι προτιμότερο, να σε δολοφονούν οι Μαυρομιχάληδες ή να σκηνοθετεί ταινία για σένα ο Γιάννης Σμαραγδής?

• Haha
Reactions: PanMan
ε τωρα αμα δεν ξερεις τον Σεραφειμ Σιλα τον πρωτο ουσιαστικα standup κωμικο ?

ισως να τον θυμασαι απο τα Σκετσακια παλια

ε τωρα αμα δεν ξερεις τον Σεραφειμ Σιλα τον πρωτο ουσιαστικα standup κωμικο ?

ισως να τον θυμασαι απο τα Σκετσακια παλια
Ο συγκεκριμένος έχει καταντήσει πάντως. Λιγότερο χιούμορ και περισσότερο διατεταγμένη κομματική προπαγάνδα. Το χιούμορ και η σάτιρα όταν γίνεται επί παραγγελία μετατρέπεται σε αθλιότητα. Άτυχης η αναφορά..

• Like
Reactions: Sotiris and FINIX
Εχω αλλη αποψη, μπορει να μην γουσταρει συγκεκριμενη μεριδα αποψεων αλλα το κανει παντα με αιτιολογηση.

Το δε βιντεο του ειναι καταπληκτικο , παρολο που ειναι απο τους παλιοτερους standup comedians ειναι ακομα απο τους κορυφαιους.

Εχω αλλη αποψη, μπορει να μην γουσταρει συγκεκριμενη μεριδα αποψεων αλλα το κανει παντα με αιτιολογηση.

Το δε βιντεο του ειναι καταπληκτικο , παρολο που ειναι απο τους παλιοτερους standup comedians ειναι ακομα απο τους κορυφαιους.
Ο καλύτερος stand up comedian να είναι από τη στιγμή που γίνεται κομματικό εργαλείο από μένα ειναι Χ. (που αυτός δεν είναι κατά τη γνώμη μου αλλά τέλος πάντων.)
Η σάτυρα όταν γίνεται πολιτική θα πρέπει να ναι απέναντι στην εξουσία και όχι υπέρ της επειδή σου τα σκαει.

Ο καλύτερος stand up comedian να είναι από τη στιγμή που γίνεται κομματικό εργαλείο από μένα ειναι Χ. (που αυτός δεν είναι κατά τη γνώμη μου αλλά τέλος πάντων.)
Η σάτυρα όταν γίνεται πολιτική θα πρέπει να ναι απέναντι στην εξουσία και όχι υπέρ της επειδή σου τα σκαει.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κωμικός που να μην χρησιμεύει ως (αν όχι είναι) κομματικό εργαλείο. Από κει και πέρα, κάποιοι είναι επιπλέον και αστείοι και πολύ καυστικοί με όλους (πχ Βουλαρίνος ή παλιότερα οι Ελληνοφρένεια), κάποιοι άλλοι δεν έχουν ιδιαίτερο χιούμορ και απλά στηρίζονται στα κομματικά γυαλιά του κοινού τους βγάζοντας γέλιο κυρίως σε αυτούς (πχ Ζαραλίκος), όπως αντίστοιχα και άλλοι ανύπαρκτοι καλλιτέχνες που έγιναν ξαφνικά σημαντικοί επειδή σήκωσαν μια γροθιά στις κάμερες ή φόρεσαν καρφίτσα Φρη Πάλεσταιν.

Ακόμα και οι κορυφαίοι Oliver, Kimmel και Colbert (που έχουν και οι τρεις απίστευτο χιούμορ), σήμερα θα μπορούσε κανείς να τους δει ως κομματικά εργαλεία της αντιπολίτευσης (και ευτυχώς δηλαδή, γιατί χωρίς χιούμορ δεν αντέχεται αυτό που ζούμε σήμερα).