Κάποια άποψη και εμπειρία γιά/ από MC step up transformer?

adragon

Established Member
23 January 2010
102

Μήπως είναι η ΛΥΣΗ??? (πάντα εφ' όσον ταιριάξεις τα φορτία!)

Λοιπόν?

Αντώνης Δραγώνας

Καλημέρα

Χωρίς να θέλω να γίνω ενοχλητικός, απορώ πως δεν έχει δοκιμάσει κάποιος κάποιον step up transformer για κεφαλές MC!!!

Εγώ ακούω αυτές τις μέρες τον Auditorium A23 (την έκδοση για Denon D103) και ακούω καλά, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες!

Αντώνης Δραγώνας

Καλημέρα

Χωρίς να θέλω να γίνω ενοχλητικός, απορώ πως δεν έχει δοκιμάσει κάποιος κάποιον step up transformer για κεφαλές MC!!!

Εγώ ακούω αυτές τις μέρες τον Auditorium A23 (την έκδοση για Denon D103) και ακούω καλά, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες!

Αντώνης Δραγώνας

Και πολύ καλά ακούς.Επί χρόνια ταλαιπωρήθηκα με mc phonos,δοκιμάζοντας κάποιες δεκάδες από αυτά,μέχρι πού έπεσε στα χέρια μου ένα step up.IMO δεν υπάρχει σύγκριση σε αμεσότητα και διαφάνεια.Οπωσδήποτε θέλει προσοχή και δοκιμή(εδώ είναι τα πολύ δύσκολα-που θα το βρείς για δοκιμή),γιατί ο βόμβος παραμονεύει.Ολα αυτά,επαναλαμβάνω,είναι προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θίξω μηχανήματα και προτάσεις συμφορουμιτών.

Κι εμένα το θέμα ατό με απασχολεί πάρα πολύ μιάς και η διαφορά στο gain μεταξύ του πικάπ με του cd (συνδεση με xlr) είναι αρκετά μεγάλη.Χωρίς να έχω πρόβλημα στις στάθμες απο το πικάπ όταν παίζει το cd νομίζεις οτι ο ενισχυτής έχει σχεδόντην διπλάσια ισχύ.

Βασικά χρησιμοποιώ την Clearaudo Talismann η οποία είναι μια μοντιφαρισμένη DENON 103R απο την clearaudio η οποία με υπερκαλύπτει ηχητικά αλλα μου τρέχουν τα σάλια όταν σκεύτομαι τι χάνω απο αυτά που πιάνει αν είχε μονάχα αρκετό gain ωστε να συνδεθεί με το στάδιο mm του phono (ενσωματωμένο του Luxman L590AII).

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτε απο το ταίριασμα stepup με κεφαλή και διστάζω φοβούμενος οτι θα επιλέξω λάθος.
Είμαι όλος αυτιά για όποιον έχει την όρεξη να με διαφωτίσει.

Last edited:
Στη συλλογή μου έχω κρατήσει το OBH 15,γιατί και εγώ το θεωρώ κορυφαίο και για υψηλότερες κατηγορίες τιμής.Δοκιμάζοντας ,ακόμα και την φτηνή απλή dl103 στην mc είσοδο του creek και ,εναλλακτικά, στην mm με παρεμβολή step up η διαφορά ήταν μεγάλη(υπέρ του συνδυασμού mm-stepup).Να σημειωθεί δε ότι το συγκεκριμένο step up δεν διαθέτει καμιά ρύθμιση και είναι ηλικίας 20 και ετών.

Κι εμένα το θέμα ατό με απασχολεί πάρα πολύ μιάς και η διαφορά στο gain μεταξύ του πικάπ με του cd (συνδεση με xlr) είναι αρκετά μεγάλη.Χωρίς να έχω πρόβλημα στις στάθμες απο το πικάπ όταν παίζει το cd νομίζεις οτι ο ενισχυτής έχει σχεδόντην διπλάσια ισχύ.

Βασικά χρησιμοποιώ την Clearaudo Talismann η οποία είναι μια μοντιφαρισμένη DENON 103R απο την clearaudio η οποία με υπερκαλύπτει ηχητικά αλλα μου τρέχουν τα σάλια όταν σκεύτομαι τι χάνω απο αυτά που πιάνει αν είχε μονάχα αρκετό gain ωστε να συνδεθεί με το στάδιο mm του phono (ενσωματωμένο του Luxman L590AII).

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτε απο το ταίριασμα stepup με κεφαλή και διστάζω φοβούμενος οτι θα επιλέξω λάθος.
Είμαι όλος αυτιά για όποιον έχει την όρεξη να με διαφωτίσει.

Αν θες τη γνώμη μου, θα ήσουν ίσως καλύτερα με κάποια ΜΜ της Clearaudio... δοκίμασε ίσως όταν είναι να αλλάξεις, να πάρεις την κορυφαία ΜΜ, νομίζω είναι η Maestro ή η Virtuoso...

Κοίταξε ..η αρρώστια του χαιφιντελά μέσα μου είναι που μου δημιουργεί αυτούς τους προβληματισμούς, κανονικά θα έπρεπε να ανάβω μία λαμπάδα κάθε μέρα στον άγιο του hi fi για αυτό που παίρνω απο το πλατώ μου (απο το οποίο παίρνω 95 μετρημενα db στον χώρο στις 12 η ώρα του ποντεσιομέτρου).
Τεσπά ήταν να μην βάλω το ρημάδι το xlr στο cd...
Γενικά δεν βιάζομαι απλά ψάχνομαι και σίγουρα δεν θέλω να θυσιάσω την έκταση της talismann για μια maestro.
Κάτι διάβασα οτι η clearadio ετοιμάζει νέα μοντέλα mm κεφαλών και λαμβάνοντας υπόψιν την τεχνογνωσία τους, τον ήχο της maestro την οποία και έχω ακούσει, την τελειομανία που διακρίνει την εταιρία αυτή,και φυσικά την φοβερή πολιτική ανταλαγών της με μεγάλες εκπτώσεις εε.. σε δυό χρονάκια που θα θέλω κεφαλή μπορεί να πάω σε μία κορυφαία mm του μέλλοντος που να τα έχει όλα (ανάλυση,έκταση,δυναμικά,υψηλή έξοδο).
Στο μεταξύ δεν θα εβλαπτε να διευρυνα τις γνώσεις μου σχετικά με τα stepup ...αν ξέρει κανείς να βοηθήσει.

Last edited:
Καλησπέρα

Αγαπητέ Gort
Μήπως αυτό το Auditorium A23, που ακούω και είναι ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ για D103, είναι αυτό ακριβώς, που σου χρειάζεται???

Αντώνης Δραγώνας

Προς το παρόν δεν χρειάζομαι τίποτε λόγω άλλων προτεραιοτητων στα έξοδα (θέλω ένα πλυτήριο δίσκων και βινύλια ππποολλά βιννύλια!! :afraid: )
Σίγουρα είμαι περίεργος πάντως και γενικά μπήκα στην συζήτηση ελπίζοντας να πλουτίσω τι γνώσεις μου.
(Αλήθεια απο περιέργεια πόσο σου στοίχισε; )

Last edited:
Γειά σας. Επειδή ψάχνομαι και εγω γιά mc step up trans. θα μπορούσε κάποιος να με πληροφορήσει ποιά ακριβώς χαρακτηρηστικά πρέπει να εχει ενας transformer γιά την BENZ MICRO L 2;
Τα χαρακτηρηστικά της κεφαλής είναι:
ELECTRICAL. Output voltage 0.3mv at 3.54cm/s
INTERNAL IMPEDANCE. 12ohms

Recommended loading 100-47000 ohms

Κοίταξε ..η αρρώστια του χαιφιντελά μέσα μου είναι που μου δημιουργεί αυτούς τους προβληματισμούς, κανονικά θα έπρεπε να ανάβω μία λαμπάδα κάθε μέρα στον άγιο του hi fi για αυτό που παίρνω απο το πλατώ μου (απο το οποίο παίρνω 95 μετρημενα db στον χώρο στις 12 η ώρα του ποντεσιομέτρου).
Τεσπά ήταν να μην βάλω το ρημάδι το xlr στο cd...
Γενικά δεν βιάζομαι απλά ψάχνομαι και σίγουρα δεν θέλω να θυσιάσω την έκταση της talismann για μια maestro.
Κάτι διάβασα οτι η clearadio ετοιμάζει νέα μοντέλα mm κεφαλών και λαμβάνοντας υπόψιν την τεχνογνωσία τους, τον ήχο της maestro την οποία και έχω ακούσει, την τελειομανία που διακρίνει την εταιρία αυτή,και φυσικά την φοβερή πολιτική ανταλαγών της με μεγάλες εκπτώσεις εε.. σε δυό χρονάκια που θα θέλω κεφαλή μπορεί να πάω σε μία κορυφαία mm του μέλλοντος που να τα έχει όλα (ανάλυση,έκταση,δυναμικά,υψηλή έξοδο).
Στο μεταξύ δεν θα εβλαπτε να διευρυνα τις γνώσεις μου σχετικά με τα stepup ...αν ξέρει κανείς να βοηθήσει.

Για μένα είναι λάθος από ΜC να πας πίσω σε ΜΜ. Πάρε εξωτερικό phono ή step up trafo. Τη λεπτομέρεια την ταχύτητα την ανάλυση και το refinement των ΜC δεν το φτάνει καμμια ΜΜ.

Γειά σας. Επειδή ψάχνομαι και εγω γιά mc step up trans. θα μπορούσε κάποιος να με πληροφορήσει ποιά ακριβώς χαρακτηρηστικά πρέπει να εχει ενας transformer γιά την BENZ MICRO L 2;
Τα χαρακτηρηστικά της κεφαλής είναι:
ELECTRICAL. Output voltage 0.3mv at 3.54cm/s
INTERNAL IMPEDANCE. 12ohms

Recommended loading 100-47000 ohms

Δεν ξέρει κανείς;

Είχα παλαιότερα ένα stepup της Fidelity Research (τοροειδή, ασημένια καλώδια κλπ)... απλά λέω ότι έκανα πάρα πολύ άσχημα που το έδωσα... νομίζω πήρε έναν το μάτι μου στο e-bay γύρο στα 500 δολάρια.

Η αέρινη γλυκιά και λεπτομερή αίσθηση ήταν μνημειώδης... δυστυχώς δεν είχα πολύ gain, αλλά ποτέ δεν με ένοιαξε να ακούω δυνατά...

Το σύστημα τότε (πριν καμιά 25ετία) AR The Legend, Rega RB300, Goldring Eroica L, Fidelity Research stepup, Naim Nait mk1, και τα θρυλικά DCM Time Windows... για την εποχή έπαιζε πολύ γλυκά...

Αυτή την εποχή μάλλον ψάχνω για κανονικό phono stage,... αλλά τα καλά είναι αρκετά ακριβά... με εξαίρεση το DACT για το οποίο ακούω εξαιρετικά λόγια...(αλλά και αυτό τελικά μάλλον στο χιλιάρικο πάει κομπλέ...)

Και εγώ έχω την Wood L2...

.

Η αέρινη γλυκιά και λεπτομερή αίσθηση ήταν μνημειώδης... δυστυχώς δεν είχα πολύ gain, αλλά ποτέ δεν με ένοιαξε να ακούω δυνατά...

μικρο gain σημαινει οχι καλη επιλογη ste-up εκτος αν το mm phono δεν εδινε καλο gain στην εξοδο του
το αν εχουμε μικρο gain δεν εχει να κανει μονο με την ενταση α ενταξει δεν ακουω δυνατα οποτε δεν με νοιαζει
οταν το step-up δινει μικρο gain σημαινει οτι δεν θα βγαζει και ολα τα σκαλισματα και τα ψιλαφητα πραγματα που αυτα ειναι που ζηταμε βαζοντας ενα step -up
οποτε προσοχη σωστο step-up σημαινει και σωστη δουλεια αλλιως ολα πανε περιπατο

Last edited by a moderator:
Δεν αντιλέγω σε αυτά που λες, αλλά στο σετάπ που έπαιζα τότε ευθύς εξαρχής είχα λιγότερο gain στο phono. (ακόμα και με την A&R P77 στον Naim Nait mk1) σε σχέση με τα line και τα απαίσια DIN για όποιον θυμάται...

Απλά αντί να ακούω στις 10 η ώρα άκουγα στις 12... και τώρα που έχω (ενσωματωμένο μεν αλλά ικανοποιητικό Phono) και αρκετό ρεύμα από τελικούς,... για ακρόαση παίζω ανάμεσα στις 10-11...

Δεν αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτά τα ψηλαφητά και τα σκαλίσματα... όπως άλλωστε είπα, το σύστημα τότε, έπαιζε πολύ καλά, καλύτερα από συστήματα παραπλήσιας τιμής...

Μπορείς να μας πεις τις παραμέτρους του ταιριάσματος... δηλαδή για να ξέρουμε, διότι είμαι και εγώ στο ψάξιμο...(μάλλον για phono stage, αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε).

Βρήκα αυτά για το τότε stepup: the XF-1 it has an input impedance of 4 to 18 Ohms and gain is 30db so the unit is thus only useable with medium impedance carts such as the ones from Fidelity Research itself. This was considered to be a quite good units in it's day (early to mid 80's).

Ενώ η Goldring Eroica L είχε Load Impedance> 100 ohms Output Impedance3 ohms Output Voltage mV2,5. Τι δεν είχε ταιριάξει?

Δεν αντιλέγω σε αυτά που λες, αλλά στο σετάπ που έπαιζα τότε ευθύς εξαρχής είχα λιγότερο gain στο phono. (ακόμα και με την A&R P77 στον Naim Nait mk1) σε σχέση με τα line και τα απαίσια DIN για όποιον θυμάται...

Απλά αντί να ακούω στις 10 η ώρα άκουγα στις 12... και τώρα που έχω (ενσωματωμένο μεν αλλά ικανοποιητικό Phono) και αρκετό ρεύμα από τελικούς,... για ακρόαση παίζω ανάμεσα στις 10-11...

Δεν αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτά τα ψηλαφητά και τα σκαλίσματα... όπως άλλωστε είπα, το σύστημα τότε, έπαιζε πολύ καλά, καλύτερα από συστήματα παραπλήσιας τιμής...

Μπορείς να μας πεις τις παραμέτρους του ταιριάσματος... δηλαδή για να ξέρουμε, διότι είμαι και εγώ στο ψάξιμο...(μάλλον για phono stage, αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε).

δεν υπαρχει καποιο μυστικο πρεπει να ταιριαζει η ωμικη αντισταση εισοδου και το gain που εξαρταται απο το gain τις κεφαλης
στο set up που ειχες δεν διακρινω καποιο λαθος απλα κρατησα τη προταση σου ( δεν ειχα gain ) και απλα απαντησα γενικα τι μπορει να συμβαινει

Οκ οπότε το λιγότερο gain που είχα ήταν επειδή η eroica είχε ωμική αντίσταση εξόδου 3ohm ενώ το XF-1 είχε εύρως εισόδου από 4-18ohm....

Νομίζω ότι κατάλαβα!!:2thumb22sup:

Μήπως είναι η ΛΥΣΗ??? (πάντα εφ' όσον ταιριάξεις τα φορτία!)

Λοιπόν?

Αντώνης Δραγώνας

Γεια σας αν και λιγο καθυστερημένα

πέρισυ αποφάσισα να πάω σε εξωτερικό phono αφού το ενσωματωμένο στον τότε ενισχυτή μου δεν με κάλυπτε.
Δοκίμασα τρία. Το ASR Basic (1000 euro), Trichord Diablo+NCPSU (1400 euro) και Graham Slee με MC step up (1700 euro).
Λοιπόν και τα τρία είναι υπέροχα. Επέλεξα τελικά το Trichord Diablo+NCPSU κυρίως λόγω του εξωτερικού τροφοδοτικού με την πατέντα Never Connected.
Στο θέμα τώρα: Με οποιοδήποτε από τα 3 προηγούμενα phono τόσο με την πρώτη μου κεφαλή Denon DL-103 όσο και τώρα με τον συνδυασμό Trichord Diablo + κεφαλή Zyx R50 Bloom (χαμηλοέξοδη 0,24mV) και με το GAIN του phono στην προτελευταία ρύμιση (70dB), το πικαπ ακούγεται πιο δυνατά από το CD player!! H σύνδεση του CD είναι με XLR βύσματα και του πικαπ με RCA.
Επομένως λοιπόν δοκίμασε κάποιο απο αυτά ή κάτι ανάλογο και θα λύσεις το πρόβλημα σου. Νομίζω ότι το phono stage κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ήχου που θα έχεις.

Last edited: