Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

Απάντηση: Re: Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

Εγω παντως ολα αυτα τα χρονια δεν ειδα κανενα κατοικο/ ομαδα κατοικων ή και τον δημαρχο απο αυτες τις περιοχες που καηκαν να καταγγελει επωνυμα ποιοι ειναι αυτοι που εχουν κτισει σε πρωην καμμενα δαση αλλα ολοι τα κανουν στα μουλοχτα και για την ΘΕΣΗ.

Και ας το παρουμε χαμπαρι στην Ελλαδα ζουμε και οχι στην Γερμανια η στην Γαλλια για να διαθετουμε 100 αεροπλανα πυροσβεσης εκτος και εαν ολοι αυτοι που φωναζουν για την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης αποδεχτουν οτι δεν θα παρουν αυξηση η θα πληρωσουν παραπανω φορο για την αγορα νεων αεροπλανων, επισης θα προσλαβουμε 2000-3000 ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ πυροσβεστες γιατι να εισαστε σιγουροι οτι οποιαδηποτε προσληψη πρωτον θα γινοτανε πρωτο θεμα σε ολα τα "μεγαλα δελτια" και θα επισης θα καταγγελαν προεκλογικα ρουσφετια και θα τους χαρακτηριζαν ως ΓΑΛΑΖΙΑ παιδια ολοι αυτοι που με κροκοδειλια δακρυα φωναζουν τωρα για τις προσληψεις που δεν εγιναν βλεπε (Mega,ANT1,Alpha,Alter,Extra).

Λοιπον οταν μια χωρα σε τρεις ημερες ειχε να αντιμετωπισει 307 πυρκαγιες δυστηχως οσα μεσα και να ειχαμε παλι θα ειχαμε καμμενα δαση λαθη γινανε γιαυτο οι ανθρωποι που σχεδιασαν τα μετρα θα πρεπει να ξανακατσουν και να τα σχεδιασουν απο την αρχη αλλωστε ο Κος Φουρλας και ο Κος Κοης ειναι χρονια στην πυροσβεστικη (ο πρωτος ηταν μεχρι προτινος) και γνωριζουν καλυτερα τις αναγκες του σωματος και την χωρας μας.

Αλλο είναι να καεί ένα δάσος και άλλο να καεί ένας Εθνικός δρυμός ........δεν έχουμε δα και πολλούς στην χώρα μας και θα πρέπει να τους προσέχουμε σαν την ίδια μας την ζωή.Αλήθεια γιά πείτε μου, πόσοι εθνικοί δρυμοί έχουν καεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ,σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Re: Απάντηση: Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

παντως σε οποιο ποταμι επιτρεπεται το Ραφτινγ ...η οπου κανουν πεζοπορια διπλα σε ποταμια η δαση

η οπου γινονται τα Ριβερ/παρτυ εχουν καταβρωμισει τα μερη οι τυπαδες ......

Σε βρίσκω χαοτικά αρνητικό. Το έχεις μετρήσει ή απλά το λες για να το πεις;

Re: Απάντηση: Re: Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

Αλλο είναι να καεί ένα δάσος και άλλο να καεί ένας Εθνικός δρυμός ........δεν έχουμε δα και πολλούς στην χώρα μας και θα πρέπει να τους προσέχουμε σαν την ίδια μας την ζωή.Αλήθεια γιά πείτε μου, πόσοι εθνικοί δρυμοί έχουν καεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ,σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Μα αυτές τις μέρες καίγεται ο πιο διάσημος εθνικός δρυμός στην Ευρώπη, ο Μέλανας Δρυμός για τον οποίο ο αγαπητός Ευάγγελος δεν μας λέει τίποτε. και καίγεται ξέρετε γιατί; Δεν μπορούν να πετάξουν τα αεροπλάνα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

Μα αυτές τις μέρες καίγεται ο πιο διάσημος εθνικός δρυμός στην Ευρώπη, ο Μέλανας Δρυμός για τον οποίο ο αγαπητός Ευάγγελος δεν μας λέει τίποτε. και καίγεται ξέρετε γιατί; Δεν μπορούν να πετάξουν τα αεροπλάνα....

....δεν το γνωρίζω, γιά δώσε μας λεπτομέρειες...μέχρι ποιό σημείο έχει καεί εώς τώρα, αν γνωρίζεις και τι προβλέπεται στην συνέχεια;

Ωπα παιδια ξεφευγετε.

Δεν έχουν καμια σχέση τα ριβερ πάρτυ με αυτους που αγαπούν την φύση.
Rafting διοργανώνουν εταιρείες οι οποιες αποτελούνται απο άτομα που αγαπουν την φύση και γνωρίζουν τι κάνουν. Και καποιος που αγαπά την φύση ΔΕΝ εχει την συμπεριφορά που λέτε φίλοι μου. Το ξέρω απο πρώτο χέρι.

Απο κει και πέρα ασυνειδητοι υπάρχουν παντού... δεν χρειάζεται να τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί.

P.S Ευάγελλε δεν έχω συναντήσει πουθενά σκουπιδαρίο που λές σε όσα μέρη έχω πάει (πέρα απο μερικά πταίσματα) και έχω πάει σε αρκετά...

Οχι ρε Φραγκισκο δεν ειναι ετσι.
Κανω ορειβασια απο το 1988 και εχω δει παρα πολλα.
Ξερω κοσμο απο τα παιδια που εστησαν τις εταιρειες αυτες σε μια νυχτα κυριολεκτικα και ενω οντως πιστευω οτι οι ιδιοι αγαπουν τη φυση παραλληλα ξερεις οτι οπου υπαρχει κερδος τα υπολοιπα τα αφηνουμε κατα μερος.
Απο τοτε που το βουνο απο πεζοπορικο και αναρριχητικο πεδιο εγινε πιστα σκι,τερρεν περιπετειας και 4Χ4 cross coyntry και μπριζολακια......κατι αλλαξε πιστεψε με.
Οχι για εμας τους ρομαντικους ορειβατες αλλα για ολους τους αλλους.

Τσουβαλιασμα δεν γινεται και δεν ειναι και σωστο αλλα στατιστικα και μονο οι νεες μορφες περιπετειας που προσφερθησαν σε ατομα με διαφορετικη μεχρι τοτε κουλτουρα και ενδιαφεροντα ανετρεψαν την ισορροπια αγαπης και σεβασμου στο περιβαλλον.

Οπου επεφτε το λιλι προσκυναγανε οι μεχρι χτες φυσιοδιφες και αγαπητικοι της βοσκοπουλας.
Ο Λουσιος ηταν κατι που αργα η γρηγορα θα γινοταν.
Και πολυ αργησε για αυτα που εχω δει να γινονται.Το κακο ειναι οτι οσο δεν παρεμβαινει με Νομο η πολιτεια για τα θεματα περιβαλλοντος και τα σπορ και τις επιχειρησεις που στηνονται με αυτο το αντικειμενο αυτα θα συνεχιζονται.
Και για να ειμαι ειλικρινης αδιαφορω για τις ψυχες που χανονται.....κατα καποιον τροπο πεζουν το κεφαλι τους στο ντορβα και ρισκαρουν για λιγη αδρεναλινη παραπανω.
Για το ιδιο το περιβαλλον ομως θα επρεπε να ειμαστε αμειλικτοι και πολλες φορες υποχονδριοι.

Στο τι ειναι και ευθυνη δικια μας συμφωνω και εγω ,αλλα αυτο δεν σημαινει ρε παιδια οτι δεν πρεπει να γκρινιαζουμε και για αυτους που δεν κανουν τιποτα που εχουν και τη μεγαλυτερη ευθυνη.Εννοειτε οτι ψηφιζω για να με εκπρωσοπουν καποια ατομα.Αμα ειναι αυτοι να μενουν στο απυροβλητο τοτε να ψηφιζω τον εαυτο μου..Και δεν καταλαβα δεν συμμετεχω οσο μπορω;Εφορια πληρωνω και δεν εχω πυροσβεστικα αεροπλανα,διοδια πληρωνω και δεν εχω δρομους,ΙΚΑ πληρωνω και δεν εχω συστημα υγειας ε να αρχισω να κανω και τιποτα Π!πες στα παιδια εκει πανω;

Δεν μου αρέσει το κλάψιμο .....είσαι λαθος......και το ξέρεις..
ποτέ δεν απάιτησες για αυτά που πληρώνεις........μην μου πεις οτι μέχρι σήμερα δεν έχεις καταλάβει σε τι κράτος ζείς???.
άσε τις π!ιπες και πιάσε την απαξία και την αμφισβήτιση σε όλα....και βγάλε φωνή στον δρόμο..οχι μπροστά στο computer...
αν δεν σου κάνει κόπο....
Πληρώνεις και είσαι ευτυχισμένος..σαν τίμιος πολίτης σε αυτή την τριτοκοσμική χώρα που γεννήθηκες...
και περιμένεις από τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα να κάνουν όσα φαντάζεσαι και όσα βαριέσαι να κάνεις εσύ
και απλά λές είμαι τίμιος πολίτης ...αλλά ποτέ δεν μπήκες στον κόπο να πείς πληρώνω αλλά γιατί???? π.χ για να έχει ο Τσ....γάμο στο ηλίσια πεδία και τώρα να το παίζει και τζόβενο???
και αφού εσύ δεν ασχολείσαι με αυτό αλλά απλά είσαι τίμιος πολίτης...
αυτοί θα κάνουν οτιδήποτε για τον εαυτό τους
... για σένα χωρίς εσένα ...γιατί εσύ είσαι απών.....

Οχι ρε Φραγκισκο δεν ειναι ετσι.
Κανω ορειβασια απο το 1988 και εχω δει παρα πολλα.
Ξερω κοσμο απο τα παιδια που εστησαν τις εταιρειες αυτες σε μια νυχτα κυριολεκτικα και ενω οντως πιστευω οτι οι ιδιοι αγαπουν τη φυση παραλληλα ξερεις οτι οπου υπαρχει κερδος τα υπολοιπα τα αφηνουμε κατα μερος.
Απο τοτε που το βουνο απο πεζοπορικο και αναρριχητικο πεδιο εγινε πιστα σκι,τερρεν περιπετειας και 4Χ4 cross coyntry και μπριζολακια......κατι αλλαξε πιστεψε με.
Οχι για εμας τους ρομαντικους ορειβατες αλλα για ολους τους αλλους.

Τσουβαλιασμα δεν γινεται και δεν ειναι και σωστο αλλα στατιστικα και μονο οι νεες μορφες περιπετειας που προσφερθησαν σε ατομα με διαφορετικη μεχρι τοτε κουλτουρα και ενδιαφεροντα ανετρεψαν την ισορροπια αγαπης και σεβασμου στο περιβαλλον.

Οπου επεφτε το λιλι προσκυναγανε οι μεχρι χτες φυσιοδιφες και αγαπητικοι της βοσκοπουλας.
Ο Λουσιος ηταν κατι που αργα η γρηγορα θα γινοταν.
Και πολυ αργησε για αυτα που εχω δει να γινονται.Το κακο ειναι οτι οσο δεν παρεμβαινει με Νομο η πολιτεια για τα θεματα περιβαλλοντος και τα σπορ και τις επιχειρησεις που στηνονται με αυτο το αντικειμενο αυτα θα συνεχιζονται.
Και για να ειμαι ειλικρινης αδιαφορω για τις ψυχες που χανονται.....κατα καποιον τροπο πεζουν το κεφαλι τους στο ντορβα και ρισκαρουν για λιγη αδρεναλινη παραπανω.
Για το ιδιο το περιβαλλον ομως θα επρεπε να ειμαστε αμειλικτοι και πολλες φορες υποχονδριοι.

Μιλάω ακριβώς για την κατηγορία που περιγράφεις Ναθαναήλ,και όχι για ανθρώπους που για κάποιο λόγο απο πολύ παλιότερα ασχολούνταν με αυτού τού είδους τον τρόπο ζωής.
Και όντως ο κάθε πικραμένος στήνει εταιρείες.
Μού θυμίζει ιστορίες που έβλεπα στην Καλαμάτα το 80,με κατι νεόπλουτους που εκαναν ιππασία νομίζοντας ότι βγαίνουν απο το Μπάκινχαμ.

Ίσα ίσα οι οικολογικές δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, ορειβασία, κλπ. φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στη φύση και δημιουργούν ένα πρότυπο ζωής πολύ μακριά από εκείνο των δήθεν και των χάι με τα πάρτι και τα ξενύχτια στα νυχτομάγαζα.

Δέν συμφωνώ.Θεωρώ ότι είναι μόδα.Μιλάμε για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν περπατήσει χιλιόμετρο στην ζωή τους.
Και εγώ χαίρομαι για κάποια νέα παιδιά που κάνουν κανό στον Ιναχο ή σε άλλα ποτάμια.Αλλο αυτό και άλλο η μοδάτη αντίληψη περί μιάς ακόμα ´εμπειρίας´ή ´περιπέτειας´.Το εντάσσω πλήρως στο σημερινό Life style.
Οι περισσότεροι δεν το κάνουν για τον εαυτό τους αλλά για να το πούν την Δευτέρα στο γραφείο στούς φίλους τους.Κατι σαν Μύκονος στο πιό σπορτίφ.
Για να μήν αναφέρω τίς γελοιότητες στην Αράχωβα ,που αξία για τούς αστείους σκιέρ έχει η στολή και όχι η κατάβαση

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάποτε.... υπήρχαν δάση.

Σε βρίσκω χαοτικά αρνητικό. Το έχεις μετρήσει ή απλά το λες για να το πεις;

για το ραφτινγ ...ενταξει ισως δεν μολυνουν αλλα οι περιπατητες ΣΙΓΟΥΡΑ !!!!!!!

και δεν ενοω τους αληθινους ΛΑΤΡΕΙΣ περιπατητες αλλα τον καθε ενα οργιλο που ηρθε στο ποταμι η στο βουνο για να το βρωμισει .....

εχω δει οτι λογης Σκουπιδι θες στον Βοιδοματη και στον Αοο στην Κονιτσα προπερυσι που ειχα παει !!

παρκαρω το αμαξι και αποφασιζουμε ποια κατευθυνση θα παρουμε καταιβαινοντας απο το αυτοκινητο μου βλεπουμε καποια σχετικα μικροσκουπιδακια πχ, συσκευασιες κρουασαν τσιχλες μπουκαλια μικρα νερου ......
και ολα αυτα γυρω απο εναν καδο για σκουπιδια !!

ε .... λεμε να παρουμε και μια σακουλα μαζι μας ολο και κατι θα βρουμε .........

ε σε πληροφορω οτι φεραμε 4 ατομα (3 τρεις !!!!! )
μαυρες σακουλες σκουπιδιων για μια αποσταση 3 χιλιομετρων σε τοπιο που το μονοπατι δρομος ηταν σε καποια σημεια διπλα στο ποταμι !! ( μιλαω για την περιπτωση του Αοοου που ηταν και η πιο προσφατη ) και φυσικα το τοπιο ηταν φανταστικα ομορφο ......

το δε ποταμι ειχε κατι απο αφρο στην επιφανεια του σε καποια σημεια .... δεν καταλαβα τι ηταν ......

ειχε και καποιες πηγες διπλα απο το ποταμι που ηπιαμε νερο !! απλα φοβερο ....

τελος παντων τα σκουπιδια επετρεψε μου να εχω αλλη γνωμη καθως στην Ελλαδα οπου εχω παει Παραλια Βουνο Ποταμια ολο μαζευω .......

εχω καταντησει γραφικος για την Παρεα μου και σπαστικος επισης ......:flipout: :flipout:

....δεν το γνωρίζω, γιά δώσε μας λεπτομέρειες...μέχρι ποιό σημείο έχει καεί εώς τώρα, αν γνωρίζεις και τι προβλέπεται στην συνέχεια;

ουτε εγω το γνωριζω ......

και κοιταω καθε μερα σχεδον ....... ειδησεις:damnyou:

Αν και δεν πιστεύω πως δίνοντας μόνο χρήματα, ξεπλένουμε τις αμαρτίες μας, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ΕΜΠΡΑΚΤΑ το ενδιαφέρον μας για την καταστροφή της Πάρνηθας...

"Aspis Bank: Στηρίζει την αποκατάσταση της Πάρνηθας
2/7/2007

Τη διάθεση ποσού ίσου προς το 1% των ετήσιων καθαρών κερδών της χρήσεως 2007 για τη δημιουργία Ταμείου Αποκατάστασης Ζημιών, που υπέστη ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας από την καταστρεπτική πυρκαγιά και την επερχόμενη ανισορροπία του οικοσυστήματος αποφάσισε η διοίκηση της Aspis Bank.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι προς το σκοπό αυτό, ανοίχθηκε καταθετικός λογαριασμός στην Aspis Bank στον οποίο η Τράπεζα κατέθεσε ήδη ποσό 100.000 ευρώ, για τον ως άνω σκοπό, και στον οποίο μπορούν να καταθέτουν ποσά και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Τα ποσά τα οποία θα συγκεντρωθούν θα αποδοθούν στο φορέα που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές."

Το κείμενο είναι από το Capital.gr

Ακόμα ουσιαστικότερη βοήθεια φυσικά θα προσφέρουν όσοι επιλέξουν να βοηθήσουν και στην αναδάσωση όποτε ανακοινωθεί κάτι σχετικό...

Σαν γεωπόνος να αναφέρω και ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, χωρίς να κάνω προσωπικό σχόλιο πάνω σε αυτό.
Υπήρχαν πολλές αγροτικές εκτάσεις στην Ελλάδα, με καθαρούς τίτλους ως αγροτική γη, οι οποίες εγκαταλείφτηκαν γεωργικά το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις λόγω της εγκατάλειψης ανέπτυξαν και μερική δασική βλάστηση (όχι αποκλειστικά). Το ότι ήταν γεωργικές εκτάσεις αποδεικνύεται από παλιές αεροφωτογραφίες.
Το πρόβλημα προκύπτει σήμερα όταν νόμιμοι ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους αγροτικής έκτασης στα χέρια τους, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ξανά τη γη και βρίσκουν το δασαρχείο μπροστά τους λέγοντάς τους ότι η έκταση είναι δάσος. Ο ένας φέρνει αεροφωτογραφίες 20 ετών και αποδεικνύει το ένα και ο άλλος φέρνει αεροφωτογραφίες 30 ετών και δείχνει το άλλο. Και οι δύο έχουν στοιχεία και τελικά μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει...
Επίσης άλλο παράξενο της νομοθεσίας μας. Δασική περιοχή με εφαπτόμενη αγροτική γη καίγεται από πυρκαγιά. Η αγροτική γη είχε μέσα δένδρα γεωργικής εκμετάλλευσης όπως ελιές κλπ. τα οποία έχουν καεί μαζί με το παρακείμενο δάσος. Ο εν λόγω γεωργός μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα από το δασαρχείο αν πάει να ξαναφυτέψει τον ελαιώνα του γιατί η γη του έχει κηρυχτεί αναδασωτέα επειδή κάηκε και του επιτρέπεται να φυτέψει μόνο δασικά είδη. Τελικά λύση στο πρόβλημα του θα βρεί μετά από πολλά χρόνια και δικαστικούς αγώνες.

Ντίνο πολύ ενδιαφέρον, αν καταλαβαίνω καλά θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση για να δει αν ο δήμος του έχει ιδρύσει κάποια τέτοια υπηρεσία???

Σαν γεωπόνος να αναφέρω και ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, χωρίς να κάνω προσωπικό σχόλιο πάνω σε αυτό.
Υπήρχαν πολλές αγροτικές εκτάσεις στην Ελλάδα, με καθαρούς τίτλους ως αγροτική γη, οι οποίες εγκαταλείφτηκαν γεωργικά το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις λόγω της εγκατάλειψης ανέπτυξαν και μερική δασική βλάστηση (όχι αποκλειστικά). Το ότι ήταν γεωργικές εκτάσεις αποδεικνύεται από παλιές αεροφωτογραφίες.
Το πρόβλημα προκύπτει σήμερα όταν νόμιμοι ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους αγροτικής έκτασης στα χέρια τους, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ξανά τη γη και βρίσκουν το δασαρχείο μπροστά τους λέγοντάς τους ότι η έκταση είναι δάσος. Ο ένας φέρνει αεροφωτογραφίες 20 ετών και αποδεικνύει το ένα και ο άλλος φέρνει αεροφωτογραφίες 30 ετών και δείχνει το άλλο. Και οι δύο έχουν στοιχεία και τελικά μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει...
Επίσης άλλο παράξενο της νομοθεσίας μας. Δασική περιοχή με εφαπτόμενη αγροτική γη καίγεται από πυρκαγιά. Η αγροτική γη είχε μέσα δένδρα γεωργικής εκμετάλλευσης όπως ελιές κλπ. τα οποία έχουν καεί μαζί με το παρακείμενο δάσος. Ο εν λόγω γεωργός μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα από το δασαρχείο αν πάει να ξαναφυτέψει τον ελαιώνα του γιατί η γη του έχει κηρυχτεί αναδασωτέα επειδή κάηκε και του επιτρέπεται να φυτέψει μόνο δασικά είδη. Τελικά λύση στο πρόβλημα του θα βρεί μετά από πολλά χρόνια και δικαστικούς αγώνες.

Γιώργο, το ξέρω καλά, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη έχουμε την περίπτωση της βίαιης και μαζικής μετατροπής γεωργικών και μη ιδιωτικών εκτάσεων σε δάσος τη δεκαετία του 1950. Αλλά κανείς σε αυτό το φόρουμ δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι "γιατί δεν σώθηκε ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας". Ούτε καν τί πρέπει να γίνει για να ξαναγίνει δάσος. Όλοι φωνάζουν ότι θα γίνουν βίλες. Πέρα από το Φραγκίσκο, κανείς δεν νοιάζεται γιατί το τί πρέπει να κάνει ο ίδιος ώστε να μη γίνουν οι βίλες και να ξαναγίνει το δάσος.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι:

Βλέπω παντού ότι επρόκειτο για δάσος με αιωνόβια δένδρα και σπανιότατα μη ενδημικά είδη. Μήπως το συγκεκριμένο δάσος είχε φθάσει σε μεγάλη ηλικία (η χλωρίδα του), επομένως ήταν πολύ πιο εύκολο να καεί; Ρωτώ διότι έχοντας περιηγηθεί στο δάσος της Σιμωνόπετρας στο Άγιο Όρος και ειδικά στο σημείο, όπου δεν γίνεται καθόλου ξύλευση, είδα ότι τα δένδρα έχουν χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από το υπόλοιπο δάσος και είναι επιρρεπή στη φωτιά. Άλλωστε από το σημείο αυτό είχε ξεκινήσει και η φωτιά στο Άγιο Όρος το 1989.

Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν άλλοθι για τη ΔΕΗ και την έκρηξη των μετασχηματιστών που οδήγησε στη φωτιά.

Οταν καηκε ο Υμηττος (δεν θυμαμαι ακριβως, μιλαω για την φωτια καπου στο '80). πηγαμε τα Ηλιουπολιτακια για αναδασωση. Εκτοτε, και οχι βεβαια στο αναδασωτεο κομματι ξαναεπιασε φωτια (γυρω στο '96-'97, παλι αν θυμαμαι καλα).
Εχουν περασει 27 περιπου χρονια, ακομη δασος δεν φαινεται. Για την ακριβεια μονο κατι θαμνοι και κυριως χορταρια φαινονται.

Μηπως εκτος την αναδασωση επρεπε να φροντισουμε και το ποτισμα?

Και μηπως επειδη δεν παμε να ποτιζουμε, "δεν θελουμε να ασχοληθουμε με τετοια πραγματα"

Πολυ "φουριοζο" σε βλεπω Βλασση.

Φιλικα παντα.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι:

Βλέπω παντού ότι επρόκειτο για δάσος με αιωνόβια δένδρα και σπανιότατα μη ενδημικά είδη. Μήπως το συγκεκριμένο δάσος είχε φθάσει σε μεγάλη ηλικία (η χλωρίδα του), επομένως ήταν πολύ πιο εύκολο να καεί; Ρωτώ διότι έχοντας περιηγηθεί στο δάσος της Σιμωνόπετρας στο Άγιο Όρος και ειδικά στο σημείο, όπου δεν γίνεται καθόλου ξύλευση, είδα ότι τα δένδρα έχουν χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από το υπόλοιπο δάσος και είναι επιρρεπή στη φωτιά. Άλλωστε από το σημείο αυτό είχε ξεκινήσει και η φωτιά στο Άγιο Όρος το 1989.

Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν άλλοθι για τη ΔΕΗ και την έκρηξη των μετασχηματιστών που οδήγησε στη φωτιά.

Αντιγράφω από www.in.gr : Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του εμπειρογνώμονα για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεκίνησε από σπινθήρα σε πυλώνα της ΔΕΗ, ενισχύοντας έτσι την εκδοχή του εμπρησμού.

Ή ξέρετε κάτι παραπάνω και οφείλετε να μας το πείτε από που το διαβάσατε-μάθατε ή βγάζετε συμπέρασμα αυθαίρετο.

Η "Αυτοανάφλεξη" είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί στα δέντρα ακόμα. :)
Τα δέντρα δεν καίγονται ούτε όταν γερνάνε ούτε μόνα τους.

Ντίνο, δυστυχώς δεν ειναι τόσο απλό πράγμα η αναδάσωση. Μιλώντας ουστιαστικά, δεν θα ξαναδούμε δάσος την Παρνηθα :(