Λοιπόν αγαπητέ φίλε Maestro.
Θα σου γράψω την τεχνική την τεχνική που ακολουθώ για HDR. (Είναι ένας από τους κλασικούς τρόπους)
Όταν έχω μία σκηνή μπροστά μου με υψηλό δυναμικό εύρος (Πολύ φωτεινά σημεία και πολύ σκοτεινά στο ίδιο κάδρο), κάνω Bracketing 3 λήψεων της ίδιας εικόνας με βήματα των 2στοπ, δηλαδή -2, 0, +2 EVs. Κάποιες φορές μπορεί να κάνω και 5 λήψεις σε βήματα του 1 στοπ, δηλαδή, -2, -1, 0, +1, +2 και πάντα σε Raw.
Μετά εισάγω τις φωτογραφίες στο Adobe Camera Raw (Photoshop cc) Κι εκεί επαναφέρω όλα τα χαμένα Highlights από τις φωτεινές λήψεις οριακά όμως. Το ίδιο κάνω και στα Shadows αν είναι πολύ σκοτεινά και πάλι όμως ελαφρώς. Αποθορυβοποιώ την σκοτεινή λήψη με το εργαλείο του ACR κρατώντας πάντα το detail στο 100. Συνήθως για τα αρχεία της Sony αποθορυβοποιώ στο 25+ και της Nikon στο 20max καθώς έχουν λιγότερο θόρυβο. Αποθορυβοποιώ επίσης και την κανονική λήψη αλλά λιγότερο. Δεν αποθορυβοποιώ ποτέ την υπερφωτεισμένη. Χρησιμοποιώ μόνο το εργαλείο αποθορυβοποίησης του Adobe Camera Raw καθώς είναι το μόνο που δεν κάνει artifacts τύπου banding μετά τα βήματα που ακολουθώ μέχρι το τελικό αρχείο.
Σε όλα τα αρχεία εφαρμόζω πάντοτε διόρθωση χρωματικών εκτροπών.
Μετά σώνω τα αρχεία σε TIFF χωρίς συμπίεση. Δεν κάνω καμία άλλη επεξεργασία πλην των παραπάνω!
Στην συνέχεια εισάγω τα αρχεία στο Photomatix και επιλέγω alligment και Handheld για να μου ευθυγραμμίσει τις φωτογραφίες μιας και πάντοτε (κακώς) τραβώ στο χέρι.
Στο photomatix (6) επιλέγω επεξεργασία tone balancer και σώνω το τελικό αρχείο από τις τρεις φωτό.
Πάνω σε αυτό το αρχείο μετά κάνω και την τελική επεξεργασίας σε ότι αφορά φωτεινότητα, χρώμα, κοντράστ, κλπ κλπ κλπ.