Καρέκλες γραφείου.

Έχω ψάξει αρκετά τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και έχουν να κάνουν με το πόσα χρήματα έχεις να διαθέσεις.
- Αν έχεις πολλά χρήματα (χιλιάρικα) πας σε καινούργια Herman Miller Aeron ή Steelcase Leap V2 αλλά δεν φτάνουν αυτές, θες και εξτρά λεφτά για τα προσκέφαλα που τα δίνουν εξτρά.
- Αν έχεις διαθέσιμα λίγο πάνω από χιλιάρικο ψάχνεις για refurbished τις από πάνω, αλλά και πάλι θα πρέπει να δώσεις κανένα 200αρι εξτρά για να βρεις και αντίστοιχο προσκέφαλο.
- Κοντά στα 500 ευρώ είναι valley of death, σπάνια βρίσκεις κάτι που να είναι καλύτερο από κάτι των 350 ευρώ ή λίγο χειρότερο των 700-850 ευρώ.
- Κάτω από τα 200 έχεις άπειρες επιλογές όλες με περιορισμούς.

Το budget μου είναι στο παραπάνω valley of death που είπα και για αυτό είμαι σκεπτικός αρκετά. Έτσι είπα να περιμένω καμιά προσφορά και σήμερα έχει όντως το Πλαίσιο.
Δίνει την Ergohuman Luxury II στα 619 ευρώ.
Ταυτόχρονα δίνει και την Ergohuman iOO “Flex II” στα 359.

Θεωρώ και τις 2 από τις κορυφαίες στην κατηγορία τους, και δεν υπάρχει τίποτα πρακτικά στο ενδιάμεσο από πλευράς απόδοσης. Και ελπίζω να καταφέρω να αποφασίσω ποια από τις 2 να πάρω πριν βγάλουν την προσφορά. Είναι σχεδόν μισή τιμή η δεύτερη με την προσφορά από την προσφορά την πρώτης, αλλά η πρώτη παίζει συνήθως στα 750-800 ανάλογα το κατάστημα και είναι όντως καλύτερη από αρκετές απόψεις.
Ergohuman Luxury II , αλλα δε κανεις μια βόλτα καλύτερα να τις δεις απο κοντά?

την ergohuman advanced την είδες?
Είναι θεωρητικά ανάμεσα στις δύο με τιμή 600 ευρώ. Αλλά με την προσφορά που τρέχει τώρα για ένα 20ευρω θα πήγαινα στην Ergohuman Luxury II...
Απλά πρέπει να αποφασίσω (όντως μετά από επίσκεψη να καθίσω) αν νιώθω ότι χρειάζομαι τα εξτρά της σχεδόν διπλής τιμής. Πάντως και η Ergohuman Ioo Flex II είναι χωρίς ανταγωνισμό στα 345 ευρώ...

εγώ νομίζω οτι η advanced εχει καλύτερο μηχανισμο για τη μέση. επίσης δε θυμάμαι, και οι δυο περιστρεφονται μαζί με τα στηρίγματα των χεριών κατά την ανάκλιση?

εγώ νομίζω οτι η advanced εχει καλύτερο μηχανισμο για τη μέση. επίσης δε θυμάμαι, και οι δυο περιστρεφονται μαζί με τα στηρίγματα των χεριών κατά την ανάκλιση?
Τελικά δεν προλαβαίνω σήμερα, γιατί φεύγω επαγγελματικό ταξίδι. Θα πάω να κάτσω σε όλες από εβδομάδα να δω και πως μου κάθονται. Γιατί ισχύει πολύ το ότι αν κάτσεις και τη νιώσεις τέλεια με την πρώτη έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να σου αρέσει πολύ από το να κάτσεις κάπου που δεν σε βολεύει και να αρχίσεις με τις ρυθμίσεις για να την φέρεις εκεί που θες.

Την τελευταία εβδομάδα έχω ρίξει και τρελό διάβασμα, αλλά και έχω πάει να κάτσω σε αρκετές καρέκλες (πολύ βασικό). Το θετικό είναι ότι έχω σχεδόν καταλήξει μιας και η προσφορά του Πλαισίου λήγει σε 2 ημέρες.
Πρώτα από όλα, να πω την αλήθεια σε ότι κάθισα μέχρι 1000 ευρώ περίπου η μοναδική που μου έδινε κάτι παραπάνω στο κομμάτι της μέσης από την τωρινή Markus ήταν μόνο η Ergohuman με μοντέλα από τη δεύτερη γενιά της. Ναι θα μου πείτε τι συγκρίνεις μια καρέκλα ΙΚΕΑ σχεδιασμού τόσων ετών πίσω. Η σύγκριση έχει να κάνει με την υποστήριξη της μέσης και με δεδομένο ότι από τύχη έχει πέσει η υποστήριξη εκεί που την χρειάζομαι βάσει του ύψους μου. Από εκεί και πέρα η καρέκλα της ΙΚΕΑ δεν έχει πρακτικά μπράτσα για το ύψος μου. Τα χέρια μου είναι στον αέρα μέχρι να πατήσουν γραφείο. Επίσης δεν έχει προσκέφαλο. Μόνο αν θέλω να ξαπλώσω ακουμπάει το κεφάλι πίσω. ΟΚ, στο προσκέφαλο αρκετές καρέκλες κοντά στα 500 δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα.
Προφανώς η Aeron είναι ακόμη το μέτρο σύγκρισης και ο μόνος μηχανισμός κάτω των 1000 ευρώ που κάπως την πλησιάζει είναι αυτός της δεύτερης γενιάς της Ergohuman.

Εκεί άρχισε το πιο δύσκολο κομμάτι της αναζήτησης. Δεν έχω καταλάβει πλήρως το business model της Ergohuman αλλά ακόμη και στην αγορά της Ελλάδας άλλα καταστήματα έχουν άλλα μοντέλα και πρέπει να είσαι προσεκτικός τι συγκρίνεις γιατί μπορεί 2 καρέκλες με το ίδιο όνομα να είναι διαφορετικές και δύο με διαφορετικό όνομα πρακτικά ίδιες. Αν βγεις εξωτερικό πάλι τρελά δύσκολο με μόνο το όνομα να βρεις τι παίζει. Το παρακάτω με βοήθησε να καταλάβω τις βασικές αλλαγές από τη μια γενιά στην επόμενη:

Με απλά λόγια αν υπάρχει το περιστροφικό που δείχνει η εικόνα κάτω, τότε έχεις τη δεύτερη γενιά. Υπάρχουν ακόμη αρκετά μοντέλα που βασίζονται στο μηχανισμό πρώτης γενιάς και προσωπική άποψη ότι πρέπει να τα αποφύγεις. Υπάρχουν και άλλα φθηνότερα μοντέλα που πρακτικά δεν έχουν ξεχωριστό μηχανισμό υποστήριξης παρά ένα μαξιλαράκι ενοποιημένο με το υπόλοιπο κάθισμα - πιο fancy σίγουρα αλλά στην πράξη λίγο πολύ τα ίδια κάνουν με τη IKEA Markus.
1761057809453.png

Ωραία, από εκεί και πέρα αν έχεις διαλέξει τον παραπάνω μηχανισμό τα βασικά χαρακτηριστικά που αλλάζουν ανεξαρτήτως ονόματος είναι:
- Αν μπορείς να ρυθμίσεις το πόσο σκληρή/μαλακή είναι η ανάκλιση. Είτε μπορείς να το ρυθμίσεις είτε η καρέκλα είναι "αυτορυθμιζόμενη"
- Τα μπράτσα που μπορεί να είναι 3D/4D/5D. Οι 3 βασικές ρυθμίσεις είναι ύψος / περιστροφή δεξιά-αριστερά / εμπρός-πίσω και μπορείς να προσθέσεις κλίση όλου του μπράτσου και τη δυνατότητα κλίσης των πρώτων περίπου 10 cm. Αν δουλεύεις αρκετά με κινητό ή tablet κρατώντας τα ψηλά τότε αυτές οι ρυθμίσεις έχουν νόημα, αλλιώς δεν θα χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα.
- Πόσο ανθεκτική είναι η συνολική κατασκευή. Κάποια μοντέλα τα δίνουν με πιστοποίηση BS 5459 2:2000 (EN 5459 2:2008) που πρακτικά είναι για χώρους γραφείων για χρήση 24/7.
- Τέλος παίζουν και τα υλικά για το πόσο premium φαίνεται

Με βάση όλα τα παραπάνω είμαι ανάμεσα στην:
1. Ergohuman Project Gen 2
Με την προσφορά είναι στα 457 ευρώ

2. Καρέκλα Ergohuman Luxury II
Με την προσφορά είναι στα 619 ευρώ

Και οι δύο τιμές είναι οι χαμηλότερες που βρήκα παγκοσμίως για αυτές τις καρέκλες. Αφού τα μπράτσα 3D μου αρκούν η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι η δυνανότητα ρύθμισης του πόσο σκληρή είναι η ανάκλιση. Μάλλον θα πάρω την φθηνότερη γιατί το 90% του χρόνου που περνάω στην καρέκλα είσαι σε ανάκλιση και όχι πηγαίνοντας πέρα-δώθε. Πληκτρολογώ σε ανάκλιση κλπ. Πάντως νομίζω είναι απίστευτη προσφορά για τέτοιο μηχανισμό υποστήριξης μέσης τα ~450 ευρώ (ακόμη και τα 620 που νομίζω βάζουν κάτω όλες τις διαθέσιμες μέχρι τα 1000 ευρώ και ίσως πιο πάνω ακόμη) μιας και δεν βρήκα κάτι καλύτερο μέχρι τα 1000 ευρώ.

Last edited:
Τελικά σκέφτηκα ότι θα περάσω αν πάνε καλά τα πράγματα τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια το 1/3 της ζωής μου σε αυτή την καρέκλα, οπότε το να σκέφτομαι 162 ευρώ διαφορά δεν έχει κανένα νόημα εφόσον είναι κάποιο ποσό που μπορώ να διαθέσω. Έτσι κατέληξα στην Ergohuman Luxury II.
Θα την έχω αύριο και εν καιρώ θα γράψω κριτική.

Παρέλαβα την καρέκλα και τη συναρμολόγησα. Ακόμη και χωρίς καμία ρύθμιση ένιωσα να κάθομαι άνετα. Όπως έχουμε πει αν δεν κάτσεις άνετα με την πρώτη μπορεί τελικά να έχεις θέμα.
Έβαλα το chatgpt να μου πει με ποια σειρά να κάνω τις ρυθμίσεις και όντως έχω καταλήξει σε μια πολύ άνετη θέση εργασίας.
- Η εταιρία έχει φτιάξει ένα περίεργο επιχειρηματικό μοντέλο που retailers αγοράζουν απευθείας και μπορούν να παραμετροποιήσουν την καρέκλα.
- Η εταιρία έχει τα κεντρικά της στη Σκωτία πια για να υποστηρίξει το ότι "δεν είναι Κινέζικες". Αρχικά η εταιρία ξεκίνησε από την Ταιβάν και κατασκευάζει στην Κίνα όπου έχει εξαγοράσει παλαιότερες Κινέζικες μάρκες (με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους). Πολλά post στο reddit ότι είναι καθαρά Κινέζικη εταιρία κλπ. It is what it is.
- Τα ονόματα είναι ότι να ναι. Το global site είναι:
Μόνο εκεί βρήκα όλα τα μοντέλα μαζεμένα και φυσικά το βρήκα τυπωμένο στο manual της καρέκλας. Οι συγκρίσεις τιμών είναι δύσκολες γιατί η εταιρία επιτρέπει σε εταιρίες όπως το Πλαίσιο να παραμετροποιήσουν το κάθε μοντέλο για να ρίξουν λίγο το κόστος ή να προσφέρουν λίγο πιο Premium εμφάνιση. Σκεφτείτε ότι η κούτα που πήρα είχε και το όνομα του Πλαισίου πάνω και έναν κωδικό αποθηκάριου που προφανώς δηλώνει την ακριβή παραμετροποίηση.
- Δεν είχα καταλάβει ποτέ πόσο σημαντικά είναι τα μπράτσα σε μια καρέκλα γραφείου. Και στα προηγούμενα μηνύματά μου τα είχα υποβαθμίσει. Είναι η αποκάλυψη για μένα με αυτή την καρέκλα. Η περιστροφή δεξιά-αριστερά είναι σαν να μου βάζει ένα στήριγμα κάτω από τα χέρια όταν πληκτρολογώ ή κουνάω το ποντίκι. Έχει πολύ πλάκα η ρύθμιση για το κινητό/τάμπλετ. Έχει νόημα αν κάποιος όντως περνάει αρκετή ώρα έτσι. Είναι η μόνη διάσταση που δεν θα χρησιμοποιήσω από τα μπράτσα. Να δώσω ένα παράδειγμα παραμετροποίησης, ότι είδα σε άλλη χώρα η ίδια καρέκλα να δίνεται με 4D μπράτσα με αρκετό μέταλλο πάνω, ενώ αυτή που πήρα εγώ είναι 5D αλλά πλαστικά.
- Πάμε στην υποστήριξη της μέσης. Είναι απίστευτα καλή. Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο πριν ανέβεις σε herman miller κλπ. Κάθισα και στην Pofit αλλά ενώ μου άρεσε συνολικά γιατί ένιωθα υποστήριξη μέχρι πιο ψηλά σητν πλάτη, δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή στη μέση χαμηλά. Έχω ρυθμίσει την υποστήριξη σχεδόν στην μαλακότερη ρύθμιση και τη νιώθω -απολαυστικά- έντονη ήδη. Είναι νέα αίσθηση και ίσως στο μέλλον να την σκληρύνω. Όμως σε κάθε περίπτωση, αν χαλαρώσει ο μηχανισμός με τη χρήση, έχω πολύ περιθώριο να τη φέρω εκεί που θέλω.
- Μην την πάρετε αν είστε πάνω από 185. Είμαι 182 και είμαι σχεδόν στα άκρα των ρυθμίσεων, ειδικά στην πλάτη.
- Δουλεύω στο 90%+ του χρόνου με ανάκλιση. Είναι η πρώτη καρέκλα που έχω που τέρμα ξάπλα είναι too much για να δουλέψω. Την κλείδωσα ένα κλικ πιο πάνω και είναι σούπερ. Ο μηχανισμός ανάκλισης είναι κοντά στο τέλειο. Ρυθμίζεται η σκληρότητα και σε καμία περίπτωση δεν έχω το συναίσθημα ότι κουνιέται όπως κάποιοι είχαν γράψει σε κριτικές. Ίσως με τα 100 κιλά (130 είναι το σχεδιαστικό όριο) να σταθεροποιείται η καρέκλα, δεν ξέρω.
- Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι το προσκέφαλο. Μάλλον θα ήθελα ένα προσκέφαλο οδοντιάτρου :P θα ήθελα να μπορώ να το ρυθμίσω ίσα να ακουμπάει το κεφάλι μου όταν είμαι σε ανάκλιση και το κεφάλι κοιτά μπροστά στην οθόνη. Να πω την αλήθεια δεν έχω κάτσει σε καμία καρέκλα που να το κάνει αυτό, οπότε δεν ξέρω καν αν μπορώ να το έχω. Τουλάχιστον αν στην ανάκλιση το πάω στην ευθεία με τη σπονδυλική στήλη κοιτώντας προς τα πάνω τότε ναι είναι μια χαρά. Τουλάχιστον ακουμπάει όλη η πλάτη πίσω.

Η συνολική μου κρίση. Σίγουρα αξίζει σε σχέση με τις τυπικές καρέκλες μέχρι τα 300-400 ευρώ. Το αν αξίζει στα 800 ευρώ που έχει κανονικά είναι δύσκολο να το πω. Στα 620 ήταν σούπερ. Μπορείς να πάρεις βέβαια την Project Gen 2 στα 600 (αλλά με χειρότερο μηχανισμό ανάκλισης) ή την Elite v2 στα 699 που είναι πρακτικά η ίδια καρέκλα χωρίς την πιστοποίηση για 24/7 (BS 5459 2:2000 (EN 5459 2:2008)) που οκ λογικά θα είναι λιγότερο ανθεκτική αλλά και πάλι.

Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι ΔΕΝ βρήκα άλλη καρέκλα με πραγματικά ρυθμιζόμενη υποστήριξη οσφυικής μοίρας σε τιμή κάτω των 1000 ευρώ. Ok υπάρχει η Sihoo Doro S300 αλλά γενικά δεν μου γέμισε το μάτι για ~500 ευρώ και σίγουρα δεν θα έδινα στα τυφλά 500 ευρώ. Ίσως να αξίζει η Sihoo Doro C300 στα 280 ευρώ. Βασικά το site της Sihoo έχει σχεδόν μόνιμα προσφορές και επίσης τα περισσότερα review είναι sponsored. Αυτή είναι η εταιρία που θα χαρακτήριζα ως "Κινέζικη" στο marketing που κάνει.

Καταλήγω ότι με εξαίρεση αυτή που πήρα δεν υπάρχει βασικά λόγος εργονομικός λόγος να φύγεις από τα 250-300 ευρώ και μέχρι τα 1000+ (για refurbished Aeron). Όλες οι καρέκλες σε αυτό το χώρο αιτιολογούν τα χρήματα για τα καλύτερα και πιο πολυτελή υλικά και ποιότητα κατασκευής και όχι για καλύτερη αντιμετώπιση για τη μέση. Βέβαια να θυμίσω ότι η Aeron (και αντίστοιχες) έρχονται σε μεγέθη για να ταιριάζουν στα σώματα διαφορετικών ανθρώπων κυρίως βάση ύψους. Αυτή που πήρα όπως είπα άντε να είσαι 185, παραπάνω απλά το ξεχνάς πιστεύω.

Σημαντικό: ανταλλακτικά υπάρχουν; Το ρώτησες;
Ναι...(ή τουλάχιστον έτσι μου είπαν). 5 χρόνια εγγύηση επισκευής ότι προκύψει από το Πλαίσιο απευθείας όχι από αντιπροσωπεία γενικώς.
Στο εξωτερικό την δίνουν με 10 χρόνια εγγύηση την ίδια. Είναι από τις λίγες καρέκλες που δίνει το πλαίσιο για επαγγελματική χρήση 24/7 με πιστοποίηση.

Αλήθεια δουλεύει κανείς άλλος μόνιμα σε ανάκλιση; Ο λαιμός σας ακουμπάει κάπου ή είναι στον αέρα όταν η καρέκλα είναι σε ανάκλιση, αλλά κοιτάτε μπροστά στο μόνιτορ;
Σκέφτομαι να πάρω μαξιλαράκι για το λαιμό, κάτι σε στυλ:
1761291884820.png

Ποτέ. Με Aeron. Πάντα σε όρθια θέση και μέσα μέσα καθισμένος. Οχι χύμα-γέφυρα.
Πάντως είχα διαβάσει μελέτες ότι ΑΝ έχεις σωστή υποστήριξη οσφυικής χώρας το να κάθεσαι με μια ανάκλιση της τάξης των 100-130 μοιρών ανακουφίζεις τη μέση σου. Βασικά έτσι δουλεύω τόσα χρόνια και μπορώ να πω ότι μου ταιριάζει πολύ.

Smart chair? γιατί οχι? τουλάχιστον στα χαρτιά φαίνεται πολύ καλή ιδέα με τόσα features.

Gimmick...θέλει πολλά ακόμη iterations για να γίνει λειτουργική.
Τα "αυτιά" δεξιά-αριστερά από τη μέση είναι τελείως άβολα και αν είσαι λίγο γεματούλης κλάφτα απλά.
ΔΕΝ δουλεύει σε ανάκλιση. Τα μπράτσα δεν κουνιούνται μαζί ενώ ο μηχανισμός ο αυτόματος είναι δράμα όταν η καρέκλα είναι σε ανάκλιση..

Θέλεις αεριζόμενο κάθισμα; Ναι όταν δοκίμασα σε αυτοκίνητο πρώτη φορά το λάτρεψα και ελπίζω κάποιο μελλοντικό αυτοκίνητό μου να το έχει. Στην καρέκλα του γραφείου; Πραγματικά αν ζεσταίνεσαι πάρε mesh είναι δροσερή μια χαρά.
Επίσης θέλεις μασάζ και θερμότητα; Πάρε ένα πλατοκάθισμα με 200 ευρώ και βάλτο σε μια πολυθρόνα. Έχω ένα χρόνια, κάνει καλό σιάτσου, αλλά ποτέ δεν το απόλαυσα σε καρέκλα γραφείου ή την ώρα που δουλεύω.
Με τα 1000 ευρώ που θα περισέψουν αφού έχεις αγοράσει το πλατοκάθισμα πάρε μια aeron.

Βέβαια να μην είμαι απόλυτος. Κάποιος έπρεπε να το κάνει πρώτος. Ναι δεν δουλεύει η συγκεκριμένη, αλλά 2-3 μοντέλα μετά μάλλον θα δουλέψει σωστά και θα είναι η κατεύθυνση προς το μέλλον.

Ένα καλό review, ιδιαίτερα από το 15:07 και μετά
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Gimmick...θέλει πολλά ακόμη iterations για να γίνει λειτουργική.
Τα "αυτιά" δεξιά-αριστερά από τη μέση είναι τελείως άβολα και αν είσαι λίγο γεματούλης κλάφτα απλά.
ΔΕΝ δουλεύει σε ανάκλιση. Τα μπράτσα δεν κουνιούνται μαζί ενώ ο μηχανισμός ο αυτόματος είναι δράμα όταν η καρέκλα είναι σε ανάκλιση..

Θέλεις αεριζόμενο κάθισμα; Ναι όταν δοκίμασα σε αυτοκίνητο πρώτη φορά το λάτρεψα και ελπίζω κάποιο μελλοντικό αυτοκίνητό μου να το έχει. Στην καρέκλα του γραφείου; Πραγματικά αν ζεσταίνεσαι πάρε mesh είναι δροσερή μια χαρά.
Επίσης θέλεις μασάζ και θερμότητα; Πάρε ένα πλατοκάθισμα με 200 ευρώ και βάλτο σε μια πολυθρόνα. Έχω ένα χρόνια, κάνει καλό σιάτσου, αλλά ποτέ δεν το απόλαυσα σε καρέκλα γραφείου ή την ώρα που δουλεύω.
Με τα 1000 ευρώ που θα περισέψουν αφού έχεις αγοράσει το πλατοκάθισμα πάρε μια aeron.

Βέβαια να μην είμαι απόλυτος. Κάποιος έπρεπε να το κάνει πρώτος. Ναι δεν δουλεύει η συγκεκριμένη, αλλά 2-3 μοντέλα μετά μάλλον θα δουλέψει σωστά και θα είναι η κατεύθυνση προς το μέλλον.

Ένα καλό review, ιδιαίτερα από το 15:07 και μετά
Λιγο mixed bag το review αλλα σιγουρα δεν αξιζει για τα 1000+ε που ζηταει. Περισσουερο σαν proof of concept το ανεβασα αλλα δε νομιζω να αργησουμε να δουμε σοβαρες τετοιες προτασεις και κλασσικα - πανάκριβες.

Λιγο mixed bag το review αλλα σιγουρα δεν αξιζει για τα 1000+ε που ζηταει. Περισσουερο σαν proof of concept το ανεβασα αλλα δε νομιζω να αργησουμε να δουμε σοβαρες τετοιες προτασεις και κλασσικα - πανάκριβες.
Να πω την αλήθεια 15 χρόνια πίσω περίμενα να έχουμε βισκοελαστικά υλικά να γίνονται "ένα" με το σώμα, αλλά τελικά καταλήξαμε σε...Mesh καρέκλες :)
Η ιδέα για μια smart καρέκλα είναι προφανώς καλή. Απλά σκέφτομαι ακόμη και στο απειροελάχιστο δείγμα αυτών που γράφουμε εδώ στο ίδιο νήμα ότι όλοι σχεδόν καθόμαστε κάπως διαφορετικά και έχουμε διαφορετικά σώματα που κουβαλάνε διαφορετικά παρελθόντα.
Ναι, νομίζω ότι πρακτικά όλοι εδώ μέσα θα πέρναμε μια Aeron αν ήταν στο budget μας. Και άντε να δεχθώ ότι όλοι θα ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες για τις περισσότερες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το μέγεθος/σχήμα του σώματός μας. Όμως ακόμη και έτσι τουλάχιστον η ρύθμιση της έντασης της μέσης θα ήταν διαφορετική για σχεδόν όλους.

Αυτό είναι και το πρόβλημα για τους σχεδιαστές μιας smart chair. Από τη μία πρέπει να τα κάνει όλα αυτόματα, από την άλλη πρέπει να δίνει ένα εύρος ρυθμίσεων στο χρήστη, ειδικά στην υποστήριξη στη μέση που μπορεί να είναι και διαφορετική στην ανάκλιση. Θεωρώ ότι η πρώτη εταιρία που θα καταφέρει να γεφυρώσει αυτά τα δύο θα καταφέρει να πουλήσει αρκετά.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Άλλη μια καρέκλα από το μέλλον. Project του Kickstarter που τώρα αρχίζει να αποστέλεται και έχουν φτιάξει και κατάστημα στις ΗΠΑ για αυτή.
Έχει αρκετές καινοτομίες, κάποιες θα χρειαστούν iterations σαν την προηγούμενη που είδαμε, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι κάποιοι καινοτομούν. Πόσο θα ήθελα αυτό το προσκέφαλο!
Μην ξεχνάτε ότι είχε μόλις 600 δολάρια στο kickstarter και τώρα είναι κάτω από 1000 δολάρια λιανική.

Παρέλαβα την καρέκλα και τη συναρμολόγησα. Ακόμη και χωρίς καμία ρύθμιση ένιωσα να κάθομαι άνετα. Όπως έχουμε πει αν δεν κάτσεις άνετα με την πρώτη μπορεί τελικά να έχεις θέμα.
Έβαλα το chatgpt να μου πει με ποια σειρά να κάνω τις ρυθμίσεις και όντως έχω καταλήξει σε μια πολύ άνετη θέση εργασίας.
- Η εταιρία έχει φτιάξει ένα περίεργο επιχειρηματικό μοντέλο που retailers αγοράζουν απευθείας και μπορούν να παραμετροποιήσουν την καρέκλα.
- Η εταιρία έχει τα κεντρικά της στη Σκωτία πια για να υποστηρίξει το ότι "δεν είναι Κινέζικες". Αρχικά η εταιρία ξεκίνησε από την Ταιβάν και κατασκευάζει στην Κίνα όπου έχει εξαγοράσει παλαιότερες Κινέζικες μάρκες (με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους). Πολλά post στο reddit ότι είναι καθαρά Κινέζικη εταιρία κλπ. It is what it is.
- Τα ονόματα είναι ότι να ναι. Το global site είναι:
Μόνο εκεί βρήκα όλα τα μοντέλα μαζεμένα και φυσικά το βρήκα τυπωμένο στο manual της καρέκλας. Οι συγκρίσεις τιμών είναι δύσκολες γιατί η εταιρία επιτρέπει σε εταιρίες όπως το Πλαίσιο να παραμετροποιήσουν το κάθε μοντέλο για να ρίξουν λίγο το κόστος ή να προσφέρουν λίγο πιο Premium εμφάνιση. Σκεφτείτε ότι η κούτα που πήρα είχε και το όνομα του Πλαισίου πάνω και έναν κωδικό αποθηκάριου που προφανώς δηλώνει την ακριβή παραμετροποίηση.
- Δεν είχα καταλάβει ποτέ πόσο σημαντικά είναι τα μπράτσα σε μια καρέκλα γραφείου. Και στα προηγούμενα μηνύματά μου τα είχα υποβαθμίσει. Είναι η αποκάλυψη για μένα με αυτή την καρέκλα. Η περιστροφή δεξιά-αριστερά είναι σαν να μου βάζει ένα στήριγμα κάτω από τα χέρια όταν πληκτρολογώ ή κουνάω το ποντίκι. Έχει πολύ πλάκα η ρύθμιση για το κινητό/τάμπλετ. Έχει νόημα αν κάποιος όντως περνάει αρκετή ώρα έτσι. Είναι η μόνη διάσταση που δεν θα χρησιμοποιήσω από τα μπράτσα. Να δώσω ένα παράδειγμα παραμετροποίησης, ότι είδα σε άλλη χώρα η ίδια καρέκλα να δίνεται με 4D μπράτσα με αρκετό μέταλλο πάνω, ενώ αυτή που πήρα εγώ είναι 5D αλλά πλαστικά.
- Πάμε στην υποστήριξη της μέσης. Είναι απίστευτα καλή. Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο πριν ανέβεις σε herman miller κλπ. Κάθισα και στην Pofit αλλά ενώ μου άρεσε συνολικά γιατί ένιωθα υποστήριξη μέχρι πιο ψηλά σητν πλάτη, δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή στη μέση χαμηλά. Έχω ρυθμίσει την υποστήριξη σχεδόν στην μαλακότερη ρύθμιση και τη νιώθω -απολαυστικά- έντονη ήδη. Είναι νέα αίσθηση και ίσως στο μέλλον να την σκληρύνω. Όμως σε κάθε περίπτωση, αν χαλαρώσει ο μηχανισμός με τη χρήση, έχω πολύ περιθώριο να τη φέρω εκεί που θέλω.
- Μην την πάρετε αν είστε πάνω από 185. Είμαι 182 και είμαι σχεδόν στα άκρα των ρυθμίσεων, ειδικά στην πλάτη.
- Δουλεύω στο 90%+ του χρόνου με ανάκλιση. Είναι η πρώτη καρέκλα που έχω που τέρμα ξάπλα είναι too much για να δουλέψω. Την κλείδωσα ένα κλικ πιο πάνω και είναι σούπερ. Ο μηχανισμός ανάκλισης είναι κοντά στο τέλειο. Ρυθμίζεται η σκληρότητα και σε καμία περίπτωση δεν έχω το συναίσθημα ότι κουνιέται όπως κάποιοι είχαν γράψει σε κριτικές. Ίσως με τα 100 κιλά (130 είναι το σχεδιαστικό όριο) να σταθεροποιείται η καρέκλα, δεν ξέρω.
- Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι το προσκέφαλο. Μάλλον θα ήθελα ένα προσκέφαλο οδοντιάτρου :P θα ήθελα να μπορώ να το ρυθμίσω ίσα να ακουμπάει το κεφάλι μου όταν είμαι σε ανάκλιση και το κεφάλι κοιτά μπροστά στην οθόνη. Να πω την αλήθεια δεν έχω κάτσει σε καμία καρέκλα που να το κάνει αυτό, οπότε δεν ξέρω καν αν μπορώ να το έχω. Τουλάχιστον αν στην ανάκλιση το πάω στην ευθεία με τη σπονδυλική στήλη κοιτώντας προς τα πάνω τότε ναι είναι μια χαρά. Τουλάχιστον ακουμπάει όλη η πλάτη πίσω.

Η συνολική μου κρίση. Σίγουρα αξίζει σε σχέση με τις τυπικές καρέκλες μέχρι τα 300-400 ευρώ. Το αν αξίζει στα 800 ευρώ που έχει κανονικά είναι δύσκολο να το πω. Στα 620 ήταν σούπερ. Μπορείς να πάρεις βέβαια την Project Gen 2 στα 600 (αλλά με χειρότερο μηχανισμό ανάκλισης) ή την Elite v2 στα 699 που είναι πρακτικά η ίδια καρέκλα χωρίς την πιστοποίηση για 24/7 (BS 5459 2:2000 (EN 5459 2:2008)) που οκ λογικά θα είναι λιγότερο ανθεκτική αλλά και πάλι.

Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι ΔΕΝ βρήκα άλλη καρέκλα με πραγματικά ρυθμιζόμενη υποστήριξη οσφυικής μοίρας σε τιμή κάτω των 1000 ευρώ. Ok υπάρχει η Sihoo Doro S300 αλλά γενικά δεν μου γέμισε το μάτι για ~500 ευρώ και σίγουρα δεν θα έδινα στα τυφλά 500 ευρώ. Ίσως να αξίζει η Sihoo Doro C300 στα 280 ευρώ. Βασικά το site της Sihoo έχει σχεδόν μόνιμα προσφορές και επίσης τα περισσότερα review είναι sponsored. Αυτή είναι η εταιρία που θα χαρακτήριζα ως "Κινέζικη" στο marketing που κάνει.

Καταλήγω ότι με εξαίρεση αυτή που πήρα δεν υπάρχει βασικά λόγος εργονομικός λόγος να φύγεις από τα 250-300 ευρώ και μέχρι τα 1000+ (για refurbished Aeron). Όλες οι καρέκλες σε αυτό το χώρο αιτιολογούν τα χρήματα για τα καλύτερα και πιο πολυτελή υλικά και ποιότητα κατασκευής και όχι για καλύτερη αντιμετώπιση για τη μέση. Βέβαια να θυμίσω ότι η Aeron (και αντίστοιχες) έρχονται σε μεγέθη για να ταιριάζουν στα σώματα διαφορετικών ανθρώπων κυρίως βάση ύψους. Αυτή που πήρα όπως είπα άντε να είσαι 185, παραπάνω απλά το ξεχνάς πιστεύω.
Μετά απο τη συνύπαρξη σου συνεχίζεις ικανοποιημένος?
Μπορείς να δώσεις και μια φώτο στο χώρο να καταλάβω το πραγματικό μέγεθος της? Ο σκελετός γυαλίζει πολύ ε? Δεν ειναι ματ...

Με απλά λόγια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
- Ναι είναι μεγάλη, βάζω και μια φωτογραφία με την παλιά ΙΚΕΑ Markus δίπλα, αλλά είναι το mesh που την κάνει να φαίνεται πιο αεράτη. Ο μεταλλικός σκελετός από πίσω είναι σημαντικός.
- Ναι γυαλίζει. Και μένα δεν μου αρέσει, αλλά δεν με απασχολεί κιόλας γιατί σπάνια τη βλέπω. Όταν κάθεσαι πρακτικά δεν βλέπεις τίποτα μεταλλικό.
- Πήρα ένα μαξιλάρι με memory foam από AliExpress γιατί δεν ήθελα να πληρώσω κάτι που δεν ήξερα αν θα κρατούσα. Και είναι τρελό addon. Έχω υποστήριξη επιτέλους στον αυχένα και στη στάση εργασίας μου που είναι σε ανάκλιση.
1763992931285.pngchairs.jpg