Παρέλαβα την καρέκλα και τη συναρμολόγησα. Ακόμη και χωρίς καμία ρύθμιση ένιωσα να κάθομαι άνετα. Όπως έχουμε πει αν δεν κάτσεις άνετα με την πρώτη μπορεί τελικά να έχεις θέμα.
Έβαλα το chatgpt να μου πει με ποια σειρά να κάνω τις ρυθμίσεις και όντως έχω καταλήξει σε μια πολύ άνετη θέση εργασίας.
- Η εταιρία έχει φτιάξει ένα περίεργο επιχειρηματικό μοντέλο που retailers αγοράζουν απευθείας και μπορούν να παραμετροποιήσουν την καρέκλα.
- Η εταιρία έχει τα κεντρικά της στη Σκωτία πια για να υποστηρίξει το ότι "δεν είναι Κινέζικες". Αρχικά η εταιρία ξεκίνησε από την Ταιβάν και κατασκευάζει στην Κίνα όπου έχει εξαγοράσει παλαιότερες Κινέζικες μάρκες (με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους). Πολλά post στο reddit ότι είναι καθαρά Κινέζικη εταιρία κλπ. It is what it is.
- Τα ονόματα είναι ότι να ναι. Το global site είναι:
联友,COMFORT
www.comfortworkspace.com
Μόνο εκεί βρήκα όλα τα μοντέλα μαζεμένα και φυσικά το βρήκα τυπωμένο στο manual της καρέκλας. Οι συγκρίσεις τιμών είναι δύσκολες γιατί η εταιρία επιτρέπει σε εταιρίες όπως το Πλαίσιο να παραμετροποιήσουν το κάθε μοντέλο για να ρίξουν λίγο το κόστος ή να προσφέρουν λίγο πιο Premium εμφάνιση. Σκεφτείτε ότι η κούτα που πήρα είχε και το όνομα του Πλαισίου πάνω και έναν κωδικό αποθηκάριου που προφανώς δηλώνει την ακριβή παραμετροποίηση.
- Δεν είχα καταλάβει ποτέ πόσο σημαντικά είναι τα μπράτσα σε μια καρέκλα γραφείου. Και στα προηγούμενα μηνύματά μου τα είχα υποβαθμίσει. Είναι η αποκάλυψη για μένα με αυτή την καρέκλα. Η περιστροφή δεξιά-αριστερά είναι σαν να μου βάζει ένα στήριγμα κάτω από τα χέρια όταν πληκτρολογώ ή κουνάω το ποντίκι. Έχει πολύ πλάκα η ρύθμιση για το κινητό/τάμπλετ. Έχει νόημα αν κάποιος όντως περνάει αρκετή ώρα έτσι. Είναι η μόνη διάσταση που δεν θα χρησιμοποιήσω από τα μπράτσα. Να δώσω ένα παράδειγμα παραμετροποίησης, ότι είδα σε άλλη χώρα η ίδια καρέκλα να δίνεται με 4D μπράτσα με αρκετό μέταλλο πάνω, ενώ αυτή που πήρα εγώ είναι 5D αλλά πλαστικά.
- Πάμε στην υποστήριξη της μέσης. Είναι απίστευτα καλή. Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο πριν ανέβεις σε herman miller κλπ. Κάθισα και στην Pofit αλλά ενώ μου άρεσε συνολικά γιατί ένιωθα υποστήριξη μέχρι πιο ψηλά σητν πλάτη, δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή στη μέση χαμηλά. Έχω ρυθμίσει την υποστήριξη σχεδόν στην μαλακότερη ρύθμιση και τη νιώθω -απολαυστικά- έντονη ήδη. Είναι νέα αίσθηση και ίσως στο μέλλον να την σκληρύνω. Όμως σε κάθε περίπτωση, αν χαλαρώσει ο μηχανισμός με τη χρήση, έχω πολύ περιθώριο να τη φέρω εκεί που θέλω.
-
Μην την πάρετε αν είστε πάνω από 185. Είμαι 182 και είμαι σχεδόν στα άκρα των ρυθμίσεων, ειδικά στην πλάτη.
- Δουλεύω στο 90%+ του χρόνου με ανάκλιση. Είναι η πρώτη καρέκλα που έχω που τέρμα ξάπλα είναι too much για να δουλέψω. Την κλείδωσα ένα κλικ πιο πάνω και είναι σούπερ. Ο μηχανισμός ανάκλισης είναι κοντά στο τέλειο. Ρυθμίζεται η σκληρότητα και σε καμία περίπτωση δεν έχω το συναίσθημα ότι κουνιέται όπως κάποιοι είχαν γράψει σε κριτικές. Ίσως με τα 100 κιλά (130 είναι το σχεδιαστικό όριο) να σταθεροποιείται η καρέκλα, δεν ξέρω.
- Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι το προσκέφαλο. Μάλλον θα ήθελα ένα προσκέφαλο οδοντιάτρου

θα ήθελα να μπορώ να το ρυθμίσω ίσα να ακουμπάει το κεφάλι μου όταν είμαι σε ανάκλιση και το κεφάλι κοιτά μπροστά στην οθόνη. Να πω την αλήθεια δεν έχω κάτσει σε καμία καρέκλα που να το κάνει αυτό, οπότε δεν ξέρω καν αν μπορώ να το έχω. Τουλάχιστον αν στην ανάκλιση το πάω στην ευθεία με τη σπονδυλική στήλη κοιτώντας προς τα πάνω τότε ναι είναι μια χαρά. Τουλάχιστον ακουμπάει όλη η πλάτη πίσω.
Η συνολική μου κρίση. Σίγουρα αξίζει σε σχέση με τις τυπικές καρέκλες μέχρι τα 300-400 ευρώ. Το αν αξίζει στα 800 ευρώ που έχει κανονικά είναι δύσκολο να το πω. Στα 620 ήταν σούπερ. Μπορείς να πάρεις βέβαια την Project Gen 2 στα 600 (αλλά με χειρότερο μηχανισμό ανάκλισης) ή την Elite v2 στα 699 που είναι πρακτικά η ίδια καρέκλα χωρίς την πιστοποίηση για 24/7 (BS 5459 2:2000 (EN 5459 2:2008)) που οκ λογικά θα είναι λιγότερο ανθεκτική αλλά και πάλι.
Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι ΔΕΝ βρήκα άλλη καρέκλα με πραγματικά ρυθμιζόμενη υποστήριξη οσφυικής μοίρας σε τιμή κάτω των 1000 ευρώ. Ok υπάρχει η Sihoo Doro S300 αλλά γενικά δεν μου γέμισε το μάτι για ~500 ευρώ και σίγουρα δεν θα έδινα στα τυφλά 500 ευρώ. Ίσως να αξίζει η Sihoo Doro C300 στα 280 ευρώ. Βασικά το site της Sihoo έχει σχεδόν μόνιμα προσφορές και επίσης τα περισσότερα review είναι sponsored. Αυτή είναι η εταιρία που θα χαρακτήριζα ως "Κινέζικη" στο marketing που κάνει.
Καταλήγω ότι με εξαίρεση αυτή που πήρα δεν υπάρχει βασικά λόγος εργονομικός λόγος να φύγεις από τα 250-300 ευρώ και μέχρι τα 1000+ (για refurbished Aeron). Όλες οι καρέκλες σε αυτό το χώρο αιτιολογούν τα χρήματα για τα καλύτερα και πιο πολυτελή υλικά και ποιότητα κατασκευής και όχι για καλύτερη αντιμετώπιση για τη μέση. Βέβαια να θυμίσω ότι η Aeron (και αντίστοιχες) έρχονται σε μεγέθη για να ταιριάζουν στα σώματα διαφορετικών ανθρώπων κυρίως βάση ύψους. Αυτή που πήρα όπως είπα άντε να είσαι 185, παραπάνω απλά το ξεχνάς πιστεύω.