Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

cinemania

New member
12 June 2008
61
Καλησπέρα,

αν και σίγουρος οτι υπάρχει παρόμοιο τόπικ δεν μπορεσαν να με καλύψουν αυτά που διάβασα μεχρι τώρα

Ψάχνω κάρτα γραφικών με 90% χρήση αναπαραγωγής blu-ray, .mkv

Απαραίτητη η έξοδος hdmi.
Καλό θα ήταν να είναι και passive αν και δεν καίγομαι και τόσο...

Κυριότερος παράγοντας είναι το κόστος το οποίο θα ήθελα χαμηλό.

Επίσης την γνώμη σας για μία κάρτα ήχου με coaxial out

Πρόκειται για Home cinema με προβολέα Epson TW-600 (HD Ready) και εναν maratz 6.1

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Re: Απάντηση: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

http://www.pc-evolution.gr/7-ΥΠΟΛΟΓ...-ASUS-VGA-ENGT430/DI/1GD3-LP-1024MB-DDR3.html

για το θεμα της εικονας μετα απο ολα οσα διαβασα νομιζω οτι με 63,50 με κάλυψες πλήρως και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι των θεμάτων :worshippy:

( η 450 κοστιζει περιπου 70-75 απο το λινκ που ειδα, μηπως ειναι καλύτερα εκείνη?)

Για το θέμα του ήχου μπορεί να μου δώσει κανεις τα φώτα του?

Δεν βλέπω hdmi στον ενισχυτή. Συνεπώς, θα σου πρότεινα μια φτηνή κάρτα ήχου με 5.1 αναλογικές εξόδους, για να συνδέσεις τον ενισχυτή σου.

Την οπτική/ομοαξονική είσοδο ξέχνα τη, καθώς για οποιοδήποτε άλλο format που δεν αναγνωρίζει ο ενισχυτής (π.χ. Dolby TrueHD), θα πρέπει να το αποκωδικοποιείς και στη συνέχεια να το ξανα-κωδικοποιείς σε κάτι άλλο (π.χ. AC-3). Αυτό προφανώς οδηγεί σε απώλεια ποιότητας ήχου και μπορείς εύκολα να το αποφύγεις, με τη χρήση αναλογικών εξόδων.

Για κάρτα γραφικών, θα σου πρότεινα είτε κάποια nvidia 430 (ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς linux), είτε κάποια φτηνή fanless ati 6450.

Τελικά για κάρτα ήχου αγόρασα αυτήν

Creative Sound Blaster X-Fi 7.1 PCI Sound Card

Την βρήκα στο ebay 20 λίρες και την παρείγγειλα.

Τωρα βεβαια με αυτά περι αποκωδικοποιήσεων που είπες με αναστάτωσες μιας και πήρα την συγκεκριμένη λόγω οπτικής.... τωρα ομως οτι εγινε έγινε, θα δώ στην πράξη

Σχετικά με την κάρτα γραφικών,

Καί οι 2 (ati 6450 - nvidia 430) είναι στο 1gb

Το θέμα είναι οτι η 1η κανει περιπου 40-45 ευρω και η 2η 65-70 σχεδον διπλά λεφτά δλδ

Αξίζει η 430 την διαφορά αυτή? :bang:

Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Σχετικά με την κάρτα γραφικών,

Καί οι 2 (ati 6450 - nvidia 430) είναι στο 1gb

Το θέμα είναι οτι η 1η κανει περιπου 40-45 ευρω και η 2η 65-70 σχεδον διπλά λεφτά δλδ

Αξίζει η 430 την διαφορά αυτή? :bang:

Πέρα ως πέρα την αξίζει! Υπάρχουν όμως και GT 430 με 60 ευρώ http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA.htm?CHIPSET_TYPE=GT430 οπότε δεν υπάρχει για μένα θέμα επιλογής.

Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Πέρα ως πέρα την αξίζει! Υπάρχουν όμως και GT 430 με 60 ευρώ οπότε δεν υπάρχει για μένα θέμα επιλογής.

Καντε αν θελετε μια σουμα παιδια των θετικων και αρνητικων της καθεμιας να δουμε που βρισκομαστε.
Εχουν οι ati 'προβλημα' ακομα με drivers κλπ ? Αν εχω καταλαβει καλα για madvr προτιμουμε nvidia ?
:o

Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Πέρα ως πέρα την αξίζει! Υπάρχουν όμως και GT 430 με 60 ευρώ http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA.htm?CHIPSET_TYPE=GT430 οπότε δεν υπάρχει για μένα θέμα επιλογής.

Φίλε μου το θέμα δεν ειναι αν σαν κάρτα γραφικών απο μόνη της το αξίζει

Η λογική και όλα οσα διάβασα λενε οτι για 20 ευρω παραπάνω εχεις τεράστιες διαφορές

Το ερώτημα μου είναι αν και πόσο ο προβολέας μου (epson tw-600) θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της 430.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Φίλε μου το θέμα δεν ειναι αν σαν κάρτα γραφικών απο μόνη της το αξίζει

Η λογική και όλα οσα διάβασα λενε οτι για 20 ευρω παραπάνω εχεις τεράστιες διαφορές

Το ερώτημα μου είναι αν και πόσο ο προβολέας μου (epson tw-600) θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της 430.

Αν δεν σε ενδιαφέρει το HD Audio και ικανοποίησε με DD, DTS και δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απ' την ποιότητα της εικόνας (Madvr, Lav κ.λ.π.) τότε και μια Nvidia GT 210 220 ή ΑΤΙ 6450, θα παίζει μια χαρά. Η GT 430 όμως σε πάει παραπέρα απ'όλες τις πλευρές (HD Audio, σωστό 23,976, παιχνίδι κ.τ.λ.) και θα κρατήσει και περισσότερο σε χρόνο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Αν δεν σε ενδιαφέρει το HD Audio και ικανοποίησε με DD, DTS και δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απ' την ποιότητα της εικόνας (Madvr, Lav κ.λ.π.) τότε και μια Nvidia GT 210 220 ή ΑΤΙ 6450, θα παίζει μια χαρά. Η GT 430 όμως σε πάει παραπέρα απ'όλες τις πλευρές (HD Audio, σωστό 23,976, παιχνίδι κ.τ.λ.) και θα κρατήσει και περισσότερο σε χρόνο.
Αυγερινε γεια σου
Τελικα τι να προτιμησουμε ΑΤΙ η GIGABYTE ?
O Portioli μας μπερδεψε λιγο
Εγω προσωπικα δινω και 80-100 Ε για GT430 - GTS 430 φθανει να ειμαι μεσα στα πραγματα για καλη εικονα με (Madvr, Lav, SVP ) κ.λ.π
Δεν πολυ ενδιαφερομαι για τον ηχο. Στην εικονα ειμαι απαιτητικος........
Δεν εχω προβλημα υψους στο κουτι

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Καντε αν θελετε μια σουμα παιδια των θετικων και αρνητικων της καθεμιας να δουμε που βρισκομαστε.

τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα νήματα που πόσταρα στην αρχή.
Αυτα που βλέπω εγώ:
  • Ευελιξία σε επιλογή λειτουργικού (xbmc live/open elec)
  • Ευελιξία σε επιλογή φίλτρων αν μιλάμε για Win7 - CoreAVC[Cuda], LAV CUVID, MAdVR
  • Custom Resolutions - Μπορείς να πετύχεις το απόλυτο (23.976)

Εχουν οι ati 'προβλημα' ακομα με drivers κλπ ? Αν εχω καταλαβει καλα για madvr προτιμουμε nvidia ?
:o

κοίτα ο MAdVR δεν έχει πρόβλημα με τις ATI,
το πρόβλημα που έχει είναι με το DXVA.

1. hardware accelerated video decoding (DXVA) is currently not supported
  2. hardware accelerated deinterlacing (DXVA) is currently not supported

1. Λοιπόν να πουμε κάποια πράγματα εισαγωγικά να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται.
Αυτή την στιγμή, την καλύτερη εικόνα (=χρώματα/κίνηση) την δίνει ο MAdVR -προσωπική άποψη πάντα -
Οταν λέμε δίνει καλύτερο χρώμα εννοούμε κυρίως την μετατροπή του ΥCbCr 4:2:0 --> RGB που μπορεί να δώσει το pc στην τηλεόραση.
Εμείς θέλουμε αυτή την μετατροπή να την κάνει ο MAdVR και κανένας άλλος.
Οταν λέμε κανένας άλλος εννοούμε (i) τον Video Decoder[ffdshow/lav video/coreAVC κτλ όλες οι Post-processing λειτουργίες απενεργοποιημένες](ii) η κάρτα.
Υπαρχει άλλη μια μετατροπή μέσα στην τηλεόραση.
Το τί μετατροπές και με τι ποιότητα θα κάνει το προβολικό μέσο μετά, δεν το ξέρει κανείς.
Ο μόνος τρόπος να το μάθουμε είναι με ειδικά δισκάκια για αυτή τη δουλειά πχ Spears & Munsil High-Definition Benchmark
όπως ακριβώς θα κάναμε με το οποιoδήποτε standalone Player.

Οπότε το πρώτο σκέλος, το hardware decoding (Η αποκωδικοποίηση στην κάρτα) δεν μας αφορά τόσο
μιας και οποιοσδήποτε διπύρηνος (core2duo+) Μπορεί να το αναλλάβει.

2. Το δευτερο όμως είναι πρόβλημα, το software de-interlace - εκτός του οτι θέλει πολλούς πόρους -
δουλεύει μόνο με ffdshow[yadif] ή cyberlink video decoder τα οποία όμως δεν δουλεύουν για Vc1i μόνο για H264.
Θεωρητικά ο decoder της MS θα έπρεπε να δουλεύει, σε μένα όμως δεν δούλεψε ποτέ.
Προφανώς αν δεν έχεις υλικό 1080i αυτή κουβέντα δεν σε αφορά.
Αν έχεις πολύ δυνατό επεξεργαστή πάλί δεν σε αφορά.

Όπως καταλαβαίνεις όλα είναι θέμα ρυθμίσεων, επιλογής φίλτρων & υλικού που έχεις αγοράσει/κατεβάσει.
Το πιο πλήρες πακέτο αυτή τη στιγμή για να παίζεις τα πάντα by default είναι το LAV CUVID/CoreAVC + MadVR
για αυτό και μιλάμε για nvidia.

όσο μεγαλώνουμε σε ίντσες και ποιότητα προβολικού μέσου οι διαφορές μεταξυ MAdVR Και ΕVR μεγαλώνουν,
οπότε έμμεσα μόνο και μόνο λόγω ιντσών, θεωρητικά θα σε βοηθήσει.

Αυγερινε γεια σου
Τελικα τι να προτιμησουμε ΑΤΙ η GIGABYTE ?
O Portioli μας μπερδεψε λιγο
Εγω προσωπικα δινω και 80-100 Ε για GT430 - GTS 430 φθανει να ειμαι μεσα στα πραγματα για καλη εικονα με (Madvr, Lav, SVP ) κ.λ.π
Δεν πολυ ενδιαφερομαι για τον ηχο. Στην εικονα ειμαι απαιτητικος........
Δεν εχω προβλημα υψους στο κουτι

Η Ατι και η nvidia είναι εταιρίες που πουλάνε την τεχνολογία (τσιπάκια) στις εταιρίες που φτιάχνουν κάρτες όπως η Gigabyte.
Mάλλον εννοείται nvidia αλλα απο ποιαν εταιρία πχ asus ή palit ή gigabyte.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Το 1GB Ram GDDR5(440) ή 1GB Ram GDDR3@1600(430) το λέω καθαρά για Interlaced υλικό (1080i)
επειδή αγοραζω/κατεβάζω συχνα ντοκιμαντέρ, συναυλίες , αθλητικά (απο BBC κυρίως) που είναι 1080i.
Το 1GB ram GDDR5 το λένε και οι δυο developers και του LAv και του MAdVR.
Οι ταινίες όλες βγαίνουν 1080p. Εγώ δεν εχω βρει ποτέ ταινία που να μην είναι.

Kάτι τελευταίο, εντελώς εμπειρικά το SVP (frame interpolation) είναι καθαρά θέμα υπολογιστή, Λίγα πράγματα γλυτώνεις με το HArdware DEcoding.

Last edited:
πηρα μιαgt430 να χαρω και εγω λιγο, και το ανεμιστηρακι της ακουγεται απο 5 μετρα μακρυα!

Μου κάνει εντύπωση που προτείνετε για HTPC, κάρτες γραφικών που να μην είναι fanless... Επίσης, όταν δουλεύετε όλους αυτούς τους decoder στον επεξεργαστή και όχι DXVA, δεν απογειώνονται τα ανεμιστηράκια να πετάξουν από τις πολλές στροφές? Τα θεωρείτε αθόρυβα? Και κατά τα άλλα αγοράζουμε Solid State σκληρούς για να μην κάνουν θόρυβο !!!???

Μου κάνει εντύπωση που προτείνετε για HTPC, κάρτες γραφικών που να μην είναι fanless... Επίσης, όταν δουλεύετε όλους αυτούς τους decoder στον επεξεργαστή και όχι DXVA, δεν απογειώνονται τα ανεμιστηράκια να πετάξουν από τις πολλές στροφές? Τα θεωρείτε αθόρυβα? Και κατά τα άλλα αγοράζουμε Solid State σκληρούς για να μην κάνουν θόρυβο !!!???

Φίλε μου υπάρχουν fans διαφόρων ειδών.

Π.χ. εγώ είχα παλαιότερα μια 9500 (με fan) και την αντικατέστησα με μια 210 (χωρίς fan), λόγω του ότι η τελευταία είχε HDMI. Διαφορά στο θόρυβο: ΚΑΜΙΑ

Προφανώς αν πάρει κανείς κάποια ακριβή (παιχνιδο)κάρτα και τη ζορίσει, θα ακούγεται σαν να απογειώνεται C-130. Εδώ όμως, δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.

Φίλε μου υπάρχουν fans διαφόρων ειδών.

Π.χ. εγώ είχα παλαιότερα μια 9500 (με fan) και την αντικατέστησα με μια 210 (χωρίς fan), λόγω του ότι η τελευταία είχε HDMI. Διαφορά στο θόρυβο: ΚΑΜΙΑ

Προφανώς αν πάρει κανείς κάποια ακριβή (παιχνιδο)κάρτα και τη ζορίσει, θα ακούγεται σαν να απογειώνεται C-130. Εδώ όμως, δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.

και εγώ έχω μια 210 fanless αλλά φτάνει τους 80 βαθμούς οπότε καλύτερα να κάνει λίγο θόρυβο παρά να την κάψω

Οι fanless κάρτες δεν έχουν κανένα νόημα αγοράς.
Έχουν ή πολύ χαμηλά ρολόγια , ή λιγότερη μνήμη.
Δεν προσφέρουν τίποτα σε σχέση με τα ενσωματωμένα γραφικά
είτε της ATI είτε της Intel.

Αν είναι να παίξεις μόνο με DXVA (hardware decoding + hardware de-interlacing)
απο το να δώσεις 50 ευρώ για μια fanless τις ATI
καλύτερα να πάρεις με 100 ένα zacate.
Mε mpc-hc όλα στο default ολόιδια εικόνα θα πάρεις στα 1080p.

μπορούν να στο επιβεβαιώσουν και τα δυο παιδιά
που μιλησαν απο πάνω που έχουν zacate.

το έργο αλλάζει λίγο με την κάρτα που ποσταρε πρόσφατα ο Αυγερινός
την zotac 450 fanless.
Αλλα και πάλι μιλάμε για μεγάλη παιχνιδοκάρτα που κοστίζει
αρκετά περισσότερα λεφτά, που με ίδια παιρνεις μια πολύ πιο δυνατή με ανεμιστήρα.

Last edited:
Τα δέχομαι όσα λέτε για το DXVA, αλλά με decoding μέσω απαιτητικών αλγόριθμων στον επεξεργαστή, παραμένει ο θόρυβος σε χαμηλά επίπεδα που να τα θεωρούμε αθόρυβα, ενώ ...επενδύουμε σε SSD για να αποφύγουμε το θόρυβο; Σε αυτό, θα ήθελα κάποια απάντηση, προς ενημέρωση μας...

Να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους...Ο Portioli εξηγεί με απόλυτο τρόπο, συμφωνώ και εγώ βέβαια, το γιατί προτείνουμε Nvidia έναντι ATI. H συγκεκριμένη κάρτα επίσης, Nvidia GT 430, είναι ιδανική και για WIndows αλλά και για Linux. Επιπρόσθετα για όποιον ενδιαφέρει παίζει και 3D αρχεία διότι είναι το HDMI της 1.4a. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παιχνίδια και γι' αυτό τον λόγο είναι αρκετά δυνατή για διεργασίες τύπου Hardware Deinterlacing για μη Progressive υλικό.

Τώρα εγώ πρότεινα την PAlit Nvidia GT 430 που υπάρχει και στο PLaisio, γιατί απλά είναι Low Profile και δεν ακούγεται το ανεμιστηράκι της ούτε στο μισό μέτρο (σχεδόν αθόρυβη). Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κατασκευαστές τα ίδια συστήματα ψύξης, το συγκεκριμένο της Palit το χρησιμοποιεί και η Gainword.

Fanless κάρτες και ιδιαίτερα σε μικρά κουτιά δεν τις προτείνω με τίποτα, διότι ανεβάζουν θερμοκρασίες άνω των 75ο C με αποτέλεσμα να "ψήνεται" το εσωτερικό του κουτιού.