Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Τα δέχομαι όσα λέτε για το DXVA, αλλά με decoding μέσω απαιτητικών αλγόριθμων στον επεξεργαστή, παραμένει ο θόρυβος σε χαμηλά επίπεδα που να τα θεωρούμε αθόρυβα, ενώ ...επενδύουμε σε SSD για να αποφύγουμε το θόρυβο; Σε αυτό, θα ήθελα κάποια απάντηση, προς ενημέρωση μας...

Νομίζω πως έχεις μπερδευτεί. Τον θόρυβο σε ένα PC τον παράγουν κυρίως οι ανεμιστήρες της CPU και της κάρτας γραφικών. Οι ανεμιστήρες κουτιού τώρα, είναι σχεδιασμένοι στα περισσότερα επώνυμα κουτιά, να δουλεύουν σε χαμηλές στροφές λόγω θορύβου. Πολλά επίσης εξαρτώνται απ' το πως χρησιμοποιούμε τα "θορυβώδη" εξαρτήματα, αν π.χ. κάνουμε O/C σε stock ψύκτρα Intel είναι σίγουρο πως θα κούγεται σαν "παλαβή". Αν όμως δουλευει ξεκούραστα, τότε θα δουλεύει σε χαμηλές στροφές και μετα βίας θα ακούγεται. Το ίδιο και οι κάρτες γραφικών,αν παίρνουμε κάρτες υψηλά χρονισμένες, τότε λογικά και το ανεμιστηράκι τους θα δουλεύει "υπερωρίες" να τις ψύξει. Πάντα να πηγαίνετε σε δοκιμασμένες λύσεις και να διαβάζετε πολλά reviews.

Ο λόγος προτίμησης των SSD είναι κυρίως η αποκρισιμότητα σε εφαρμογές και οι μειωμένοι χρόνοι εκκίνησης - κλεισίματος. Είναι ιδανικοί για λειτουργικά. Ο θόρυβος σαν συν έρχεται τελευταίος και είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα, εκτός και αν χρησιμοποιείτε σκληρούς 3,5" 7200rpm για λειτουργικό οπότε λογικά θα παράγει και αρκετό θόρυβο απο κραδασμούς στο κουτί κ.λ.π. Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι σκληροί για Laptop 2,5", είναι σχεδόν αθόρυβοι για λειτουργία σε HTPC.

προς αποφυγή παρεξηγήσεων ποτέ δεν είπα οτι η Palit που προτείνει o Aυγερινός δεν αρκεί.
To λέω καθαρά στο προ-προηγούμενο Post ότι οι απαιτήσεις για 430-1GB-DDR3-@1600 ,440-1GB-GDDR5 είναι για 1080i (lav cuvid + madVR).
Ένα κόλπο που έμαθα πρόσφατα, με σεταρισμένα τα scaling algorithms του madvr σε bilnear Μπορεί να παίξουν ακόμα πιο αδύναμες κάρτες.

Last edited:
ένα άλλο θετικό της nvidia σε σχέση με την ΑΤΙ
το οποίο δεν έχουμε αναφέρει είναι το dual-audio support
αν θέλουμε αναπαραγωγή 3D (frame packing)
για ενισχυτές με 1.3 με χρήση DVI-HDMI adapter.

Last edited:
Ο χρηστης cinemania ζηταει μια καρτα για αναπαραγωγη blu-ray και mkv.
Η αποπλεξη του ειναι αδιαφορη.Βεβαια μια 5450 ή 6450 κανουν μια χαρα αποπλεξη.

lav cuvid + madVr σε TW-600 ειναι ψιλα γραμματα.Ο MPC-HC με coreavc ειναι υπεραρκετος και αυτο μια fanless 5450-6450 του το παρεχει αψογα.

Μια καρτα γραφικων δουλευει χωρις κανενα προβλημα και στους 100c.Δεν υπαρχει κανενας λογος να ειναι κατω απο 75-80,δηλαδη τη θερμοκρασια μιας fanless καρτας.Στο κουτι δεν θα παραγεται κατι το ιδιαιτερο σε παραπανισια θερμοτητα.

Αποψη μου ειναι να αγορασει μια 5450 ή 6450 fanless και θα ειναι υπερευχαριστημένος.

το φόρουμ πάνω πάνω λέει με μεγάλα γράμματα
Αvclub - Audio & Video Fanatics Area.

Αυτήν την συμβουλή χωρίς ιδαίτερη ανάλυση,
μπορούσαν να την δώσουν σε οποιoδήποτε κομπιουτερίστικο φόρουμ.

Με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος να του πει
πάρε ένα media player με 100e να τελειώνεις.

Last edited:
Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Ο χρηστης cinemania ζηταει μια καρτα για αναπαραγωγη blu-ray και mkv.
Η αποπλεξη του ειναι αδιαφορη.Βεβαια μια 5450 ή 6450 κανουν μια χαρα αποπλεξη.

lav cuvid + madVr σε TW-600 ειναι ψιλα γραμματα.Ο MPC-HC με coreavc ειναι υπεραρκετος και αυτο μια fanless 5450-6450 του το παρεχει αψογα.

Μια καρτα γραφικων δουλευει χωρις κανενα προβλημα και στους 100c.Δεν υπαρχει κανενας λογος να ειναι κατω απο 75-80,δηλαδη τη θερμοκρασια μιας fanless καρτας.Στο κουτι δεν θα παραγεται κατι το ιδιαιτερο σε παραπανισια θερμοτητα.

Αποψη μου ειναι να αγορασει μια 5450 ή 6450 fanless και θα ειναι υπερευχαριστημένος.

Δεν είναι καθόλου ψιλα γράμματα σε πληροφορώ, για ψαγμένους χρήστες. Προφανώς για να ποστάρει την ερώτησή του εδώ, θέλει μια πιο εξειδικευμένη απάντηση. Εγώ έχω τον Hitachi PJ-TX100 (κοντά είναι με τον Epson του φίλου) και με Madvr - Lavcuvid το αποτέλεσμα είναι σούπερ, κυρίως χρωματικά αλλά και απ' την ανάλυση της εικόνας στο σύνολό της.

Επίσης και βέβαια μια κάρτα δουλεύει μια χαρά στους 100C αλλά η θερμότητα που παράγει εισέρχεται στο εσωτερικό του κουτιού και ανεβάζει πολλαπλά την θερμοκρασία του επεξεργαστή αλλά και της μητρικής με αποτέλεσμα, οι ενσωματωμένη ψύκτρα του επεξεργαση να δουλεύει σε υψηλότερες στροφές και να παράγει θόρυβο. Εγώ προσωπικά είχα fanless ATI 5450 και την έδωσα για την Nvidia GT 430 οπότε έχω και προσωπική πείρα απ' τις δύο.

ΞΑΝΑΛΕΩ με 15 ευρώ παραπάνω παίρνεις:

1. DXVA με χρήση Madvr.
2. 3D με το 1.4a HDMI.
3. Hardware Deinterlacing.
4. Δυνατότητα παιχνιδιών.
5. Χρήση XBMC σε Linux ή Openelec.

Κάποια απ' αυτά δεν τα χρειάζεται τώρα αλλά σκεφτείτε πως σε μια πιθανή αναβάθμιση ή αλλαγή του Hardware ή του Software (Linux) με την Nvidia GT 430 θα είναι μια χαρά.

Τώρα επαναλαμβάνω την ερώτησή μου: Δεν αξίζει για 15 ευρώ να έχεις όλα τα παραπάνω;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα νήματα που πόσταρα στην αρχή.
Αυτα που βλέπω εγώ:
  • Ευελιξία σε επιλογή λειτουργικού (xbmc live/open elec)
  • Ευελιξία σε επιλογή φίλτρων αν μιλάμε για Win7 - CoreAVC[Cuda], LAV CUVID, MAdVR
  • Custom Resolutions - Μπορείς να πετύχεις το απόλυτο (23.976)

κοίτα ο MAdVR δεν έχει πρόβλημα με τις ATI,
το πρόβλημα που έχει είναι με το DXVA.

1. Λοιπόν να πουμε κάποια πράγματα εισαγωγικά να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται.
Αυτή την στιγμή, την καλύτερη εικόνα (=χρώματα/κίνηση) την δίνει ο MAdVR -προσωπική άποψη πάντα -
Οταν λέμε δίνει καλύτερο χρώμα εννοούμε κυρίως την μετατροπή του ΥCbCr 4:2:0 --> RGB που μπορεί να δώσει το pc στην τηλεόραση.
Εμείς θέλουμε αυτή την μετατροπή να την κάνει ο MAdVR και κανένας άλλος.
Οταν λέμε κανένας άλλος εννοούμε (i) τον Video Decoder[ffdshow/lav video/coreAVC κτλ όλες οι Post-processing λειτουργίες απενεργοποιημένες](ii) η κάρτα.
Υπαρχει άλλη μια μετατροπή μέσα στην τηλεόραση.
Το τί μετατροπές και με τι ποιότητα θα κάνει το προβολικό μέσο μετά, δεν το ξέρει κανείς.
Ο μόνος τρόπος να το μάθουμε είναι με ειδικά δισκάκια για αυτή τη δουλειά πχ Spears & Munsil High-Definition Benchmark
όπως ακριβώς θα κάναμε με το οποιoδήποτε standalone Player.

Οπότε το πρώτο σκέλος, το hardware decoding (Η αποκωδικοποίηση στην κάρτα) δεν μας αφορά τόσο
μιας και οποιοσδήποτε διπύρηνος (core2duo+) Μπορεί να το αναλλάβει.

2. Το δευτερο όμως είναι πρόβλημα, το software de-interlace - εκτός του οτι θέλει πολλούς πόρους -
δουλεύει μόνο με ffdshow[yadif] ή cyberlink video decoder τα οποία όμως δεν δουλεύουν για Vc1i μόνο για H264.
Θεωρητικά ο decoder της MS θα έπρεπε να δουλεύει, σε μένα όμως δεν δούλεψε ποτέ.
Προφανώς αν δεν έχεις υλικό 1080i αυτή κουβέντα δεν σε αφορά.
Αν έχεις πολύ δυνατό επεξεργαστή πάλί δεν σε αφορά.

Όπως καταλαβαίνεις όλα είναι θέμα ρυθμίσεων, επιλογής φίλτρων & υλικού που έχεις αγοράσει/κατεβάσει.
Το πιο πλήρες πακέτο αυτή τη στιγμή για να παίζεις τα πάντα by default είναι το LAV CUVID/CoreAVC + MadVR
για αυτό και μιλάμε για nvidia.

όσο μεγαλώνουμε σε ίντσες και ποιότητα προβολικού μέσου οι διαφορές μεταξυ MAdVR Και ΕVR μεγαλώνουν,
οπότε έμμεσα μόνο και μόνο λόγω ιντσών, θεωρητικά θα σε βοηθήσει.

Η Ατι και η nvidia είναι εταιρίες που πουλάνε την τεχνολογία (τσιπάκια) στις εταιρίες που φτιάχνουν κάρτες όπως η Gigabyte.
Mάλλον εννοείται nvidia αλλα απο ποιαν εταιρία πχ asus ή palit ή gigabyte.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Το 1GB Ram GDDR5(440) ή 1GB Ram GDDR3@1600(430) το λέω καθαρά για Interlaced υλικό (1080i)
επειδή αγοραζω/κατεβάζω συχνα ντοκιμαντέρ, συναυλίες , αθλητικά (απο BBC κυρίως) που είναι 1080i.
Το 1GB ram GDDR5 το λένε και οι δυο developers και του LAv και του MAdVR.
Οι ταινίες όλες βγαίνουν 1080p. Εγώ δεν εχω βρει ποτέ ταινία που να μην είναι.

Kάτι τελευταίο, εντελώς εμπειρικά το SVP (frame interpolation) είναι καθαρά θέμα υπολογιστή, Λίγα πράγματα γλυτώνεις με το HArdware DEcoding.

Πολυ κατατοπιστικος , οπως και τα αλλα παιδια :a0210:

Για τον θορυβο του ανεμιστηρα που συζητιεται αν γινει προσεκτικη επιλογη ( η και αλλαγη ψυχτρας αν κριθει οικονομικα συμφερουσα ) τα πραγματα ειναι οκ.Ειχα καρτα που εκανε σαν...ηλεκτρικη σκουπα και καρτα που επρεπε να βαλεις το αυτι για να την ακουσεις.Και μετα διαπιστωνες οτι ακουγες τα.. ανεμιστηρια του κουτιου .Νορμαλ vga με ανεμιστηρα (οχι gaming τερας ) ,μια καλουλα ψυχτρα cpu και κατα την ''εμπειρια μου'' :a0210: .Τα ανεμιστηρια κουτιου ξεσυνδετα :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Νομίζω πως με καλύψατε όλοι απο τις αποψεις σας

Να σας πω ομως μια και μιλαμε για home theatre οπως προανέφερε κάποιος περίμενα μικρότερα ποσοστά θορύβου αλλα και πάλι ποιος νοιάζεται για τον θορυβο της καρτας γραφικών οταν η επεξεργαστη ουρλιάζει?

Αν και νοιώθω οτι γίνομαι πλεονέκτης με την επόμενη ερώτηση, μιας και ήδη κατέληξα στην 430, κάποιος φίλος παρέθεσε ενα λίνκ με την 450 στα 70 ευρω

Αραγε αναμεσα σε αυτες τις 2 τι θα διαλέγατε?

Υ.Γ. αν οι επιλογές μου ηταν παιχνιδομηχανής θα έγραφα όντως σε ενα φορουμ με υπολογιστές

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Η Ατι και η nvidia είναι εταιρίες που πουλάνε την τεχνολογία (τσιπάκια) στις εταιρίες που φτιάχνουν κάρτες όπως η Gigabyte.
Mάλλον εννοείται nvidia αλλα απο ποιαν εταιρία πχ asus ή palit ή gigabyte.

Nai,εννοω ATI - NVidia
Aυτο που πρεπει να ξεκαθαρισουμε,τι ειναι προτιμοτερο?
1. DDR3-DDR5?
2. Ταχυτητα μνημης?
3. Μεγαλυτερη RAM?

α) Η 430 ειναι πολυ μετρια για παιχνιδια.Ειναι αντίστοιχη και λιγο χειροτερη της 8800GT.
β) 3D HDMI 1.4a εχει και η 6450.
γ) Hardware αποπλεξη εχει και η 5450-6450 και μαλιστα επιλεξιμης ποιοτητας στο driver.
δ) Ενα κουτι με καλο αερισμο δεν εχει κανενα προβλημα με τη θερμοκρασια της καρτας γραφικων.
ε) Εχω προσωπικη εμπειρια με πολλες nvidia, συμπεριλαμβανομένης της 430 και για το HTPC κατέληξα σε 5450.
.

Last edited:
α) Η 430 ειναι πολυ μετρια για παιχνιδια.Ειναι αντίστοιχη και λιγο χειροτερη της 8800GT.
β) 3D HDMI 1.4a εχει και η 6450.
γ) Hardware αποπλεξη εχει και η 5450-6450 και μαλιστα επιλεξιμης ποιοτητας στο driver.
δ) Ενα κουτι με καλο αερισμο δεν εχει κανενα προβλημα με τη θερμοκρασια της καρτας γραφικων.

.

Me το DXVA deinterlacing της ΑΤΙ υπάρχουν προβλήματα με macroblocking, τουλάχιστον στην 5450. Στο τελευταίο XBMC ειναι αναγκασμένος να παιζω με pixel shaders για να βλέπω την Formula1 απο το BBC-HD χωρίς πονοκέφαλο.
Κατα τα αλλα, η καρτούλα μια χαρά τα καταφέρνει για βασική χρήση HTPC

α) Κανενα προβλημα με macroblocking.Στα pc πολλα ειναι που παιζουν ρολο και οχι μονο το hardware.Καπου αλλου ειναι το προβλημα σου.
β) Στο HTPC μονο το βασικο ενδιαφερει,απο την αλλη ουτε η 430 ειναι για κατι παραπανω.Βασικοτατη και οτι λιγοτερο,με εξαιρεση τη 520.

α) Κανενα προβλημα με macroblocking.Στα pc πολλα ειναι που παιζουν ρολο και οχι μονο το hardware.Καπου αλλου ειναι το προβλημα σου.
β) Στο HTPC μονο το βασικο ενδιαφερει,απο την αλλη ουτε η 430 ειναι για κατι παραπανω.Βασικοτατη και οτι λιγοτερο,με εξαιρεση τη 520.

Οι ΑΤΙ εχουν πρόβλημα με interlaced H264. Για το XBMC είχε βγει ένα patch που το διόρθωνε. Το ίδιο πρόβλημα έιχα όταν έπαιζα αρχεία απο το BBC-HD με Shark007 και WMP. Μόνη λύση ήταν η απενεργοποιηση του DXVA.

Αν κάποιος θέλει την καλύτερη δυνατή εικόνα, δηλαδή MadVR renderer, τότε η 5450 είναι πολύ αδύναμη. Οριακά κατάφερα να τη χρησιμοποιήσω. Η 430 έχει πιο πολλούς άσσους στο μανίκι.

Last edited:
Σημαντικό πλεονέκτημα της nvidia είναι η σωστή υποστήριξη σε Linux

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk

...για την ιστορία να επιβεβαιώσω αυτό που λέει ο Κώστας

1080i H264

38173.png

MPEG-2 1080i

38174.png

1080i VC-1

38754.png

The takeaway from this section is that cards which run too close to the 60 fps limit with all post processing steps enabled should be avoided,
unless there are some convincing reasons for that.
The results also need to be taken in conjunction with the day-to-day usage experience.
As mentioned before, the 6450 fails on both counts. The GT 520 fails the day-to-day usage test (deinterlacing performance).
The GT 430 gets a recommendation despite weighing in at less than 60 fps for the 1080p H.264 stress stream.
The 6570 is the hands down winner in this section.
It is able to carry out all the post processing steps even when it is forced to process very stressful video streams.

οι μετρήσεις και τα σχόλια είναι από το anandtech μόνο με EVR,
για να παίζουν όλες οι κάρτες επί ίσοις όροις.

Εκτός των μετρήσεων, σε "real-life" καταστάσεις,
για την διαφορά στην εικόνα
DXVA/EVR [hardware de-interlace] Vs (software de-intelace ή LAV CUVID)/ΜadVR δεν έχει νόημα ούτε screenshots να ανεβάσω.
Oχι από δύο μέτρα.
Κι από το Google-Earth να δεις, φαίνεται η διαφορά.

Και το άλλο που λεμε για το 3D.
Oι ΑΤΙ 6xxx σαφώς υποστηρίζουν 3D (frame packing), αλλά όχι dual-audio support για συνδεση με παλιότερους 1.3 ενισχυτές.

1. DDR3-DDR5?
2. Ταχυτητα μνημης?
3. Μεγαλυτερη RAM?

για 1080p23 δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και πιο μικρές κάρτες θα παίζουν (έστω με κάποιες εκπτώσεις στις ρυθμίσεις του MAdVR).

για 1080i60 (lav cuvid + MadVR ) Που λέμε τώρα recommended είναι η GT440 με 1GB GDDR5 η οποία είναι Full. H πιο κοντινή σε αυτήν από Low profile είναι η GT430 1GB GDDR3@1600.

για svp kit δεν ξέρω να σας πω. Εγω εμπειρικά βλέπω ότι το όλο θέμα κολάει στον επεξεργαστή πρώτα και μετά στην κάρτα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Για 1080p23 δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και πιο μικρές κάρτες θα παίζουν (έστω με κάποιες εκπτώσεις στις ρυθμίσεις του MAdVR).

για 1080i60 (lav cuvid + MadVR ) Που λέμε τώρα recommended είναι η GT440 με 1GB GDDR5 η οποία είναι Full. H πιο κοντινή σε αυτήν από Low profile είναι η GT430 1GB GDDR3@1600.

για svp kit δεν ξέρω να σας πω. Εγω εμπειρικά βλέπω ότι το όλο θέμα κολάει στον επεξεργαστή πρώτα και μετά στην κάρτα.
Σας ευχαριστω πολυ για τις τοποθετησεις - απαντησεις σας

Τελευταια ερωτησις.
Για τις Ματροσκες που εχω ποια καρτα χρειαζομαι για τη βελτιστη εικονα?

Re: Απάντηση: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Οι fanless κάρτες δεν έχουν κανένα νόημα αγοράς.
Έχουν ή πολύ χαμηλά ρολόγια , ή λιγότερη μνήμη.
Δεν προσφέρουν τίποτα σε σχέση με τα ενσωματωμένα γραφικά
είτε της ATI είτε της Intel.

Όπα..

Πρόσφατα έβαλα στο HTPC μου αυτή: http://www.asus.com/Graphics_Cards/NVIDIA_Series/ENGT430_DC_SLDI1GD3/#overview

Δεν βλέπω να υστερεί σε κάτι σε σχέση με τον "ανεμιστηράτο" ανταγωνισμό (προφανώς τον μη-OCed ανταγωνισμό). Και μια χαρά clock έχει, και μια χαρά μνήμη, και μηδέν (0) db θόρυβο και δεν ανεβάζει θερμοκρασίες (~60-65ο στο κουτί μου).

Οπότε, προσωπικά, δεν βλέπω λόγο να μην αγοράσει κανείς fanless 430.

Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Επίσης και βέβαια μια κάρτα δουλεύει μια χαρά στους 100C αλλά η θερμότητα που παράγει εισέρχεται στο εσωτερικό του κουτιού και ανεβάζει πολλαπλά την θερμοκρασία του επεξεργαστή αλλά και της μητρικής με αποτέλεσμα, οι ενσωματωμένη ψύκτρα του επεξεργαση να δουλεύει σε υψηλότερες στροφές και να παράγει θόρυβο.

Μία κάρτα γραφικών θα βγάλει την ίδια θερμότητα στο περιβάλλον (δηλαδή το εσωτερικό του κουτιού), είτε είναι με ανεμιστήρα είτε χωρίς. Αυτό που αλλάζει είναι η εσωτερική της θερμοκρασία (προφανώς η fanless θα τα πηγαίνει χειρότερα..) αλλά και ο τρόπος που "εκπέμπει" αυτή τη θερμότητα στο περιβάλλον.

Αλλά, overall, μια κάρτα με ανεμιστήρα δεν επιβαρύνει λιγότερο το εσωτερικό του κουτιού σε σχέση με μια (ίδιων κατά τα άλλα χαρακτηριστικών) fanless.

Το airflow στο εσωτερικό του κουτιού το χρειάζεσαι ούτως ή άλλως.

Εξαίρεση αποτελούν οι κάρτες γραφικών που εκλύουν τον θερμό αέρα απευθείας έξω από το κουτί, π.χ. αυτές που έχουν διπλό λαμάκι με ειδικό σύστημα εξαερισμού.

Εάν σχεδιάσετε σωστά τον εξαερισμό του κουτιού σας… μπορεί τελικά να βολεύει και περισσότερο μια Passive.

Καταλαβαίνω ότι προτείνετε nV για μια σειρά από καλούδια. Να υπενθυμίσω απλά ότι για το 99% των χρηστών μια ενσωματωμένη ati κάνει καλή δουλεία για να δει κάποιος σωστά.

Άρα όποιος ξεκινά για htpc, μπορεί να μείνει αρχικά με μια ενσωματωμένη … και εάν χρειαστεί να αναβαθμίσει.

Την Intel την εξαιρώ λόγο refresh και δε τη θεωρώ λύση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κάρτα Γραφικών-Ήχου HTPC

Σίγουρα παίζει σπουδαίο ρόλο στη θερμοκρασία του εσωτερικού ενός PC το airflow, αλλά εμείς μιλάμε πάντα σε κατηγορία HTPC με πρωταγωνιστές τα κουτιά mini-itx ή Low Profile HTPC ώπου οι κάρτες που δέχονται είναι Low Profile και βέβαια έχουν σχεδόν ανύπαρκτο airflow ή απλά τυπικό.

π.χ. Στο κουτί μου Antec ISK 300 - 150w μια κάρτα γραφικών με παθητική ψύξη, μοιάζει με "Γκρίλ" για όλα τα υποσυστήματα γύρω της και κάτω της, που και αυτά έχουν παθητική ψύξη. Εννοείτε όμως πως θα δουλεύει μια χαρούλα απλά θα έχει πάνω της + 30-40ο C. Σε πιο ευρύχωρα όμως κουτιά, μεγάλα HTPC, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι τα περισσότερα έχουν 12" ανεμιστήρες πλέον και θεωρείται δεδομένο το καλύτερο airflow.

Ο Portioli λέει οτι δεν έχει νόημα η αγορά passive κάρτας διότι απλά, α) κοστίζει περισσότερο, β) λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες γ) κυκλοφορούν άντε το πολύ δύο μοντέλα (Zotac Asus) και γενικά λειτουργουν σε χαμηλότερες συχνότητες απ' ότι αυτές με αερύψυξη. Στο θέμα θορύβου τώρα εγώ προσωπικά έπαθα πλάκα με τον ανύπαρκτο θόρυβο της Palit που έχω με αερόψυξη.

κ.Γενικέ δεν μας είπατε όμως εντυπώσεις απ'την Nvidia GT 430 και αν γενικά πιστεύετε πως αξίζει την αγορά;