Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Οπως υποσχεθηκα στον Kosh (....... οχι οτι μπαινει καθημερινα εδω μεσα :whistle:)

Τα χωριζει περιπου μια 8ετια. Ομως το μεγαλο SONY (το παλιοτερο) ηταν και καλυτερο.
Σε ποιοτητα ηχου φυσικα. Το μικρο SONY (νεωτερο) ειχε γραφικο ισοσταθμιστη ..... ΑΛΛΑ ....
δεν κατορθωνε να ισοφαρισει σε ποιοτητα (ηταν λιγο παρακατω). Μα ειχε ισοσταθμιστη !
Και ομως .... ΔΕΝ ! Τοτε σε τι ηταν καλυτερο ? Το πιστευετε η οχι .... διαρκουσε 3 με 4 ωρες παραπανω.
Ενω επαιρνε μονο 2 μπαταριες AA (το μεγαλο 4) διαρκουσε παραπανω. Δεν ξερω τι κανανε οι τεχνικοι
ομως απο φορητοτητα εσκιζε. Συγνωμη ομως ..... το μεγαλο αγαπησα εγω. Ισως επειδη ηταν το πρωτο.
Ισως επειδη εβγαζε λιγο καλυτερο ηχο.

SONYs.jpg

Ε ? 😮 .......

Δηλαδη, εγω επι 15+ χρονια εκανα digital copies των δισκων βινυλιου μου στις κασσετες μου ?
Είναι διαφορετικό να "ριπάρεις" μεσω analogue to digital το βινύλιο μέσω converter και άλλο εσύ που έγραφες κασέτες. Το έβαλα για να καταλάβεις πως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα αναλογικό σήμα σε ψηφιακό, αυτο δεν κάνει το σήμα ψηφιακό in the first place.

Διότι το πλάτος της ταινίας δεν ήταν αρκετό για πραγματική hifi εγγραφή/αναπαραγωγή.

Δυστυχώς η Philips δεν έλαβε αυτόν τον παράγοντα υπόψη της όταν έφτιαξε την κασέτα.. ήθελε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος.

Αν το πλάτος της ταινίας ήταν διπλάσιο, η κασέτα δεν θα έχανε με τα χέρια κάτω από την μπομπίνα.. άσε το τι θα έκανε στο πικάπ... (οθωμανικό στεγνά)...

Πάνω σε αυτό το μικρό πλάτος αναγκάστηκαν οι κατασκευαστές των κασετοφώνων να "παίξουν τα ρέστα τους" για να έχουμε αξιόλογες ηχητικά συσκευές, οι οποίες ήταν πανάκριβες.

Αλλά και τα μικρής κατηγορίας (deck) κασετόφωνα σε αναλογία δεν ήταν φτηνά.. λίγο καλύτερο (από τα της πλημμύρας) μηχανισμό και το κόστος έπαιρνε την ανηφόρα...

Να φανταστείς το βασικό tape deck της AIWA (AD-F250) το αγόρασα το 1985 33.000δρχ ! (και ήταν ένα μπουρδελάκι)
Όταν στην ίδια αγορά ο Sansui AU D55 (που για την κατηγορία του και την εποχή του ήταν ενισχυτάρα) , είχε 35.000δρχ

Κάπου έχω την απόδειξη αγοράς από τότε.. μάλλον στο σπίτι της Νίκαιας
Τέλος 80S σε ραδιοφωνικούς σταθμούς γράφαμε σε βιντεοκασσέτες και αναπαράγαμε σε hi end video players της panasonic. Ο καλύτερος τρόπος εγγραφής πρίν το dat, Audio πάντα, όχι ταινίες με Στάθη Ψάλτη.

Είναι διαφορετικό να "ριπάρεις" μεσω analogue to digital το βινύλιο μέσω converter και άλλο εσύ που έγραφες κασέτες. Το έβαλα για να καταλάβεις πως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα αναλογικό σήμα σε ψηφιακό, αυτο δεν κάνει το σήμα ψηφιακό in the first place.
Γιατι ?
Οταν γραφαμε 0 και 1 πανω σε μια δισκετα, υπηρχε τιποτα ψηφιακο πανω στα οξειδια σιδηρου που μαγνητιζονταν ?
ΚΑΡΓΑ αναλογικα μαγνητιζονταν.
Οταν γραφουμε 0 και 1 πανω στον σκληρο δισκο, υπαρχει τιποτα ψηφιακο πανω στα μορια κοβαλτιου που μαγνητιζονται ?
ΚΑΡΓΑ αναλογικα μαγνητιζονται.

Ομως .....
καναμε μια συμβαση πριν 40 (η 50 η 60) χρονια ! Και την ειπαμε .............. ΨΗΦΙΑΚΗ αποθηκευση πληροφοριας !
Οτι (οσο αναλογικη και αν ειναι η εγγραφη, που ειναι) εμεις θα διαβαζουμε μονο ΔΥΟ τιμες πολωσης. ΜΟΝΟ ...... δυο !
Μηδεν .... και Ενα ! Και το ονομασαμε ΨΗΦΙΑΚΗ εγγραφη (και ψηφιακη αναγνωση). Οχι επειδη ειναι, αλλα επειδη ετσι
επιλεξαμε και μας βολευε. Δεν γραφει πουθενα πανω στα μαγνητικα μορια "εδω σταματα η πολωση, εδω ξεκινα".
Αλλα οτι ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ του πληθους μοριων μιας συγκεκριμενης περιοχης ..... αντιστοιχει σε μια τιμη, μονο ΜΙΑ
(ουτε 2, ουτε 22, ουτε 20222 που αν πας απο πολυ κοντα, σε μοριακο επιπεδο, ΠΟΤΕ δεν δινει μια τιμη).

Πες μου οτι ουτε και εσυ με καταλαβαινεις ..................

Τέλος 80S σε ραδιοφωνικούς σταθμούς γράφαμε σε βιντεοκασσέτες και αναπαράγαμε σε hi end video players της panasonic. Ο καλύτερος τρόπος εγγραφής πρίν το dat, Audio πάντα, όχι ταινίες με Στάθη Ψάλτη.

το έκανα για ένα μικρό διάστημα , αλλά το VHS είναι δύσχρηστο και λόγω μεγάλης διάρκειας

• Like
Reactions: PanMan
Επειδή εγώ ΔΕΝ λυπομουν τους δίσκους μου,το θεωρούσα αδιανόητο να έχω βίντεο για ήχο,για να μην φθείρω το βινύλιο.
Επειδή η αδερφή μου δούλευε στην JVC ,είχα πάντα κορυφαία βίντεο σε τιμές χώμα, αλλά ουδέποτε είχα γράψει ήχο σε αυτό.
Είχα (ηλιθιωδως) καλά έως κορυφαία κασετόφωνα,για να γράφω κασέτες στο αυτοκίνητο και στους φίλους μου.
Ουδέποτε θεώρησα την κασέτα πηγή ήχου.... πηγή προβλημάτων,ναι!😀
Όταν βγήκαν τα cd-r, επιτόπου έκανα γιορτινό τραπέζι σπίτι και χάρισα δύο κασετόφωνα στους καλεσμένους...το ένα το κράτησα!😁😁

Παρολα αυτα ...... το πλατος ταινιας τoυ VHS (και μονο) μαμουσε και εδερνε.
Που δεν ηταν μονο αυτο. Η κεφαλη διαβαζε/εγραφε υπο γωνια !!!!
Πολλα τα πλεονεκτηματα (εναντι του κασσετοφωνου ακομα και ακριβου).

You can't BEAT surface area !

Ομως, για λογους συμβατοτητας (που θα παιξει αυτη η ΤΕΡΑΣΤΙΑ κασσετα !!!)
σχεδον ολοι μας επιλεξαμε την compact cassette.

Last edited:
Επι προσωπικού,ποτέ δεν νίκησε η νοσταλγία τον ρεαλισμό και την πρακτικότητα.
Σιγά μην θρηνήσω,το πρώτο μου Honda civic που όταν φρεναριζες,έκανες δύο τρεις προσευχές να μην μπλοκάρουν τα πίσω φρένα και κάνεις τετακε.
Σιγά μην θυμάμαι με δέος το πρώτο μου μηχανάκι honda cb250Ν που με δύο άτομα,με περνούσαν τα δίχρονα παπιά.
Σιγά μην νοσταλγισω την ακριβοπληρωμένη Phillips match line,που για να δεις 29 ιντσες χρειαζόταν ξεχωριστό δωμάτιο!!!

Αλλά αυτός είμαι.. εγώ!!😀

• Like
Reactions: vlad66 and SR-71
Οι THAT'S ειχαν σχετικα κακη φημη στην αρχη. Εφταιγε το ονομα (και μονο 😚).
Ομως, σιγα σιγα αποκατασταθηκε η φημη τους. Αργοτερα (πολυ αργοτερα)
η φημη τους απογειωθηκε με τα (αγραφα) CDs της.

Αλλα ειχε περασει η εποχη της κασσετας ! 😏
Μήπως μπερδεύεις τις that's,με τις raks.

Εγώ με το που έβγαινε καινούργια κασέτα,δεν υπήρχε περίπτωση να μην την δοκιμάσω.
Χωρίς υπερβολή,πρέπει να είχα δοκιμάσει ότι κυκλοφορούσε.
Από σκουπίδια μέχρι πανάκριβες.
Είχα το μαλ@κισμενο χοΰι ,να προμηθευω ΟΛΟ μου τον κύκλο με κασέτες.
Μάλιστα όταν άκουγαν άλλο είδος μουσικής,πήγαινα στην Καλλιθέα σε ένα κορυφαίο καταστήματα δίσκων, που έγραφε σε εξαιρετικά μηχανήματα και κασέτες, διάφορα είδη μουσικής που φυσικά τις πουλούσε πολύ ακριβά.
Ο τύπος είχε σαν υπάλληλο ένα DJ και είχε μεγάλο ρεπερτόριο.
Φανταστείτε ότι είχε μέσα στο δισκάδικο b&w 801 για ακρόαση.
Έπαιρνα λοιπόν κασέτα με λαϊκά που εγώ δεν είχα και την ξεφτιλιζα στην αντιγραφή.
Και φουσκωνα σαν το παγώνι που οι φίλοι μου (επί σειρά ετών) ,είχαν την μουσικουλα τους που πλΕρωνε ,το καϊναρι τους.
Είχα το Nakamichi (μετά το teac)για μένα και ένα Aiwa και JVC για τις αντιγραφές.
Τόσο μαλ@κας ημΑνα😁

Και μετά τον ...σύντομο πρόλογο,καταλήγω!
Πάντα οι that's ηΝΤΟΥσαν εξαιρετικές 😀

(Εξυπακούεται ότι δεν έπαιρνα ούτε ΜΙΑ δραχμή από ΚΑΝΕΝΑ....είχα όμως την δόξα και τη φήμη 😂)

Μπορει να ηταν οι RAKS ........ δεν παιρνω ορκο ! :cool:
Bασικα, τελη δεκαετιας του 70, ενα ονομα στην τυχη να ελεγες, μπορει να ηταν .... κασσετα !

s-l1200.png

Η That's της φωτογραφίας δεν είναι απλή αλλά χρωμίου.. μακάρι να είχα μια κούτα από αυτές σήμερα.....

Το καταλαβαίνεις και από την "εγκοπή" για την "αυτόματη αναγνώριση" του τύπου της ταινίας

View attachment 257795
Ρε μάστορα,όταν λέω απλές εννοώ φτηνές, για το πόπολο 😀
Εξάλλου το γράφει και πάνω type II.
Μπορεί να έπαιρνα (στις τσιπιές μου)
και αυτή .
Που να θυμάμαι,μετά από τόσα χρόνια.

Attachments

• kazeta-thats-rx-90-typ-i-1989-101447823.jpeg
    kazeta-thats-rx-90-typ-i-1989-101447823.jpeg
    40.8 KB · Views: 5
  • Like
Reactions: vlad66
Μπορει να ηταν οι RAKS ........ δεν παιρνω ορκο ! :cool:
Bασικα, τελη δεκαετιας του 70, ενα ονομα στην τυχη να ελεγες, μπορει να ηταν .... κασσετα !

s-l1200.png
Αν θυμάμαι καλά,αυτές ήταν τουρκικές και ούτε τις είχα ακουμπήσει 😵‍💫

Με τσακωσες ! 😚

Realistic και TENSAI .......... πρωτη φορα βλεπω. 😮
(και πιστεψε με ..... εχω δει ποοοολλεεεες πατσαβουρες (y))
Μάνο ,
Όταν λέω ότι είχα δοκιμάσει όλες τις κασέτες,εννοώ της ελληνικής αγοράς και αυτές που είχαν τα σοβαρά μαγαζιά.
Ένα συνοικιακό δισκάδικο θυμάμαι ,είχε κάτι Ιντερσονικ,που ήταν αν δεν κάνω λάθος ελληνικές.
Εε ,αυτές δεν καταδεχομουν να τις δώσω σε φίλους μην με πουν γύφτο.😸

Βέβαια και αυτη την είχα δοκιμάσει, αλλά πριν την ακούσω την είχα βγάλει άχρηστη 😁

• Haha
Reactions: SR-71
Αυτό ήταν το δισκάδικο....το θυμάται κανένας ωρε παληκάρια ?

Attachments

• Screenshot_2025-09-18-20-46-09-224_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-09-18-20-46-09-224_com.android.chrome.jpg
    221.8 KB · Views: 6
  • Sad
Reactions: vlad66