Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Στα 70s και στα 80s ''έπαιζαν'' πολύ και κάποιες κόπιες TDK (η χειρότερη κόπια ήταν ο απλός αναγραμματισμός της μάρκας DTK), Maxell και άλλες γνωστές μάρκες που φυσικά ήταν μέρα με την νύχτα με τις original ποιοτικά και ο ήχος τους ήταν απαίσιος. Επίσης κυκλοφορούσαν και κάποιες μάρκες τύπου Silver Shadow, Big Ben κ.α. που είχαν εξίσου άθλια ποιότητα ήχου, μασιόντουσαν πανεύκολα μετά από λίγα παιξίματα στο κασετόφωνο, αλλά ο περισσότερος κόσμος της επέλεγε για απλές εγγραφές διότι ήταν αρκετά πιο φτηνές από τις ''καλές''. Βέβαια το ότι οι επώνυμες ήταν και καλής ποιότητας δεν ίσχυε για όλες τις μάρκες. Ας πάρουμε ως τρανό παράδειγμα τις Scotch Highlander (που τις διαφήμιζε και ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς στην τηλεόραση κάπου στα μέσα των 70s) που είχαν τον ίδιο απαίσιο ήχο με τις ιμιτασιόν μάρκες, τα πλαστικά ήταν μεταξύ τους κολλημένα με κόλλα (όπως και σε κάποιες Sony EF/HF στα 90s) και όχι με βίδες, με αποτέλεσμα να ξεκολλάνε και να φεύγει η ταινία κτλ. Φυσικά όλες αυτές που ανέφερα εκτός από άθλιο ήχο είχαν και απίστευτο θόρυβο (παρόλο που οι περισσότερες έγραφαν και υποτίθεται ήταν ''low noise'').

Στα 70s και στα 80s ''έπαιζαν'' πολύ και κάποιες κόπιες TDK (η χειρότερη κόπια ήταν ο απλός αναγραμματισμός της μάρκας DTK), Maxell και άλλες γνωστές μάρκες που φυσικά ήταν μέρα με την νύχτα με τις original ποιοτικά και ο ήχος τους ήταν απαίσιος. Επίσης κυκλοφορούσαν και κάποιες μάρκες τύπου Silver Shadow, Big Ben κ.α. που είχαν εξίσου άθλια ποιότητα ήχου, μασιόντουσαν πανεύκολα μετά από λίγα παιξίματα στο κασετόφωνο, αλλά ο περισσότερος κόσμος της επέλεγε για απλές εγγραφές διότι ήταν αρκετά πιο φτηνές από τις ''καλές''. Βέβαια το ότι οι επώνυμες ήταν και καλής ποιότητας δεν ίσχυε για όλες τις μάρκες. Ας πάρουμε ως τρανό παράδειγμα τις Scotch Highlander (που τις διαφήμιζε και ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς στην τηλεόραση κάπου στα μέσα των 70s) που είχαν τον ίδιο απαίσιο ήχο με τις ιμιτασιόν μάρκες, τα πλαστικά ήταν μεταξύ τους κολλημένα με κόλλα (όπως και σε κάποιες Sony EF/HF στα 90s) και όχι με βίδες, με αποτέλεσμα να ξεκολλάνε και να φεύγει η ταινία κτλ. Φυσικά όλες αυτές που ανέφερα εκτός από άθλιο ήχο είχαν και απίστευτο θόρυβο (παρόλο που οι περισσότερες έγραφαν και υποτίθεται ήταν ''low noise'').
Silver shadow ,τέλη 70 's σε καλάθι οι τρεις εκατό δρχ.. ποιότητα όπως λες μόνο για να γράψεις λόγο,αν δεν την μασήσει πρώτα το φορητό..😁

Θυμάμαι την RAKS Πετράκης Α.Ε. Κάπως έτσι. Ήταν τουρκική; Για ελληνική την ήξερα. Ή δεν είναι ίδια;
Η Πετράκης Α.Ε. νομίζω απλώς εισήγαγε τις κασέτες RAKS. Αυτό είναι σίγουρο για τη δεκαετία του '90, έλεγαν στις διαφημίσεις, για τις δεκαετίες ΄70 και '80 δεν ξέρω αν ήταν εισαγωγέας η ίδια εταιρία. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σταμάτησε να φέρνει κασέτες και ''κράτησε'' το όνομα της μητρικής εταιρίας λίγο παραλλαγμένο (κάνοντας το RACKS προφανώς λόγω copyright) και είχε διάφορα είδη σπιτιού, διακοσμητικά, έπιπλα κλπ. Η παλιά ιστοσελίδα RACKS υπάρχει ακόμα, και γράφει ότι επίσης μαζί με τα διάφορα είδη είχε και κενά CD (το θυμάται κανείς αυτό?). Τα τελευταία χρόνια το όνομα έχει ξαναγίνει RAKS (για κάποιο λόγο) και η εταιρία πλέον βγάζει παραδοσιακά τρόφιμα (καμία σχέση δηλαδή με την αρχική της ιδιότητα). Το κτήριο - έκθεση - εργοστάσιο (or something) είναι στην Αθηνών - Λαμίας.

Btw σε ένα φωτογραφείο στο κέντρο της Αθήνας έχει ακόμα μπόλικο stock από 90αρες RAKS (RX και ED-SX μόνο νομίζω και δεν είμαι σίγουρος αν είχε και 60αρες) με 1 ευρώ το τεμάχιο. Τσίμπησα 5-6 έτσι για να έχω και τις περισσότερες τις έχω γράψει, η ποιότητα τους είναι αρκετά καλή. Όταν ξαναβρεθώ από εκεί θα κοιτάξω να πάρω μερικές ακόμα για να έχω απόθεμα.

Ποιό είναι αυτό το φωτογραφείο;;
Μπορείς να μας πεις ;;;
Παναγιώτης Παπαδάκης, Εμμανουήλ Μπενάκη 5 ακριβώς έξω από τη Στοά Φιξ, εκεί που ήταν και η Κασσετεμπορική.
Η ιστοσελίδα του είναι αυτή (αν και δεν έχει τις κασέτες στη σελίδα): https://www.cptpapadakisphoto.gr/

Παναγιώτης Παπαδάκης, Εμμανουήλ Μπενάκη 5 ακριβώς έξω από τη Στοά Φιξ, εκεί που ήταν και η Κασσετεμπορική.
Η ιστοσελίδα του είναι αυτή (αν και δεν έχει τις κασέτες στη σελίδα): https://www.cptpapadakisphoto.gr/
Κασσετεμπορικη....πω ρε αρχές 80's...
Έβρισκες τα πάντα...