Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
8,738
Clermont-Ferrand, France
Ακολουθώντας την δυστηχώς αναγκαία διαδικασία, καταγγέλω το multirama για άρνηση συμμόρφωσης με τον νόμο του Ελληνικού κράτους περί της εγγυήσεως 2 χρόνων. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία έχει ως εξής:

Laptop Futjitsu Siemens Amilo Pi 1556, αγορασμένο από Multirama στην Στουρνάρη 37 Αθήνα, την 2/10/2006.
Εμφάνισε το γνωστό (μετά από έλεγχο στο ίντερνετ) πρόβλημα των artifacts στην οθόνη και την μη δυνατότητα εγκατάστασης των drivers στα XP (μαυρίζει η οθόνη).
Μετά από format και επανεγκατάσταση των windows, και αφού παρέμενε το ίδιο πρόβλημα, το πήρα και πήγα στο υποκατάστημα του Σταυρού Αγίας Παρασκευής.
Εκεί μόλις μπήκα και αφού μου υπέδειξαν τον τεχνικό, με ρώτησε τι laptop είναι. Μόλις του είπα το μοντέλο, μου είπε με έκπληξη, '' Μόλις έφυγε κάποιος με ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, θέλει αντικατάσταση κάρτας γραφικών. Το κόστος είναι 308 ευρώ.''
Του είπα ότι το ξέρω ότι θέλει αντικατάσταση αλλά επειδή εγώ έχω εγγύηση δεν θα υπάρχει χρέωση.
Μου ζήτησε λοιπόν την απόδειξη και μόλις την είδε γύρισε και με ρώτησε πόση εγγύηση έχω. 2 χρόνια του λέω. Όχι μου λέει ο κατασκευαστής δίνει 1 χρόνο. Ναι του λέω αλλά ο νόμος ορίζει εγγύηση 2 χρόνων από τον πωλητή. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή το Multirama.
Αυτός βέβαια μου είπε ότι έπρεπε να μιλήσω με τα κεντρικά.
Έτσι λοιπόν αφού με συνδέσανε με το τηλέφωνο 80111150004 και μίλησα στον κύριο που ήταν στην εξυπηρέτηση πελατών (έχω το όνομα του εάν χρειαστεί) και αφού του είπα τα ίδια και τον νόμο στον οποίο αναφέρομαι, με ενημέρωσε ότι θα το προωθήσει και θα με πάρει πίσω μόλις έχει απάντηση.
Έτσι περίπου 15 λεπτά αργότερα με πηρε να με ενημερώσει ότι αυτό που λέω δεν ισχύει. Στην ερώτηση μου εάν εννοεί ότι δεν ισχύει ο νόμος (τον οποίο βέβαια του ανέφερα, νομο, άρθρο και του το διάβασα), η απάντηση του ήταν εάν έχω πάρει την αντιπροσωπεία.
Εγώ του είπα ότι δεν την πήρα γιατί ο νόμος λέει για υπαιτιότητα του πωλητή και όχι του κατασκευαστή. Οπότε τι να τους έλεγα.
Αυτός συνέχισε να μου λέι ότι κάνω λάθος και δεν ισχύει αυτό που λέω.
Του εξήγησα λοιπόν ότι όπως ο νόμος λέει ότι πρέπει να φοράω ζώνη και να μην οδηγώ στον λεωφορειόδρομο και είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, έτσι και το ίδιο ισχύει στην δικιά τους περίπτωση αφού υπάρχει νόμος.
Τελικά τον ενημέρωσα ότι θα απευθυνθώ στο ΙΝΚΑ και θα το δημοσιεύσω σε διάφορα φόρα αφού δεν θέλουνε να κάνουνε αυτό που πρέπει και θα τραβήξουμε τον μακρύ δρόμο.

Εδώ είμαστε λοιπόν, με τα στοιχεία μου διαθέσιμα για την διέυθυνση, οπως επίσης και την απόδειξη αγοράς.

Φυσικά έγινε καταγγελία στο ΙΝΚΑ και απεστάλλει και email στο multirama.
Άντε να δούμε τι θα γίνει.

Kαλη τυχη.
Παντως μου φανηκε παραξενο που σου γυρισαν την πλατη ακομα και οταν καταλαβαν οτι εισαι ψαγμενος...

Είναι ενα πολυσυζητιμένο θέμα η εγγύηση των 2 ετών.Είναι αλήθεια οτι πολλά καταστήματα/αντιπροσωπίες το αρνούνται.Πραγματικά δεν ήξερα οτι είναι υπεύθηνο το κατάστημα,νομίζω οτι όλες οι εγγυήσεις αφορούν τις επίσημες αντιπροσωπίες.

Πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι η εξέλιξη για όλους μας , μιάς και υπάρχουν κι άλλοι κατασκευαστές που δίνουν 1 χρόνο εγγύηση, ασχέτως τι λέει ο νόμος (π.χ. Acer).
Περιμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη.
Φίλε pontios keep us updated !

κακώς κατευθύνθηκες πρώτα στο ΙΝΚΑ. Δεν μπορεί να τους κάνει και πολλά πράγματα... Την καταγγελία σου μαζί με τις αποδείξεις αγοράς και ότι άλλο έχεις σε έγγραφο, θα την κάνεις στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή. Ανήκει στη Δνση Εμπορίου της Νομαρχίας στην οποία ανήκεις. ΚΑΙ
πίστεψέ με, ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΟΥΝ ΔΕΟΝΤΩΣ! Μέχρι αφαίρεση ή αναστολή αδείας μπορούν να τους κάνουν. 2 φορές μέχρι τώρα με έχουν εξυπηρετήσει το τμήμα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με ανάλογες περιπτώσεις εγγυήσεων. Α-Ψ-Ο-Γ-Ο-Ι !!

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω φίλε pontios, αλλά από δική μου εμπειρία, το INKA και άλλα τέτοια είναι μόνο για τα μάτια... Δεν αποκλείω εντελώς να γίνει κάτι, αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες. Προσπάθησε πάντως να απευθυνθείς σε όσες περισσότερες τέτοιες οργανώσεις μπορείς... αλλά ακόμα καλύτερα συμβουλέψου ένα καλό δικηγόρο. Μπορεί να σου πεί κάτι που δεν το γνωρίζεις.

κακώς κατευθύνθηκες πρώτα στο ΙΝΚΑ. Δεν μπορεί να τους κάνει και πολλά πράγματα... Την καταγγελία σου μαζί με τις αποδείξεις αγοράς και ότι άλλο έχεις σε έγγραφο, θα την κάνεις στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή. Ανήκει στη Δνση Εμπορίου της Νομαρχίας στην οποία ανήκεις. ΚΑΙ
πίστεψέ με, ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΟΥΝ ΔΕΟΝΤΩΣ! Μέχρι αφαίρεση ή αναστολή αδείας μπορούν να τους κάνουν. 2 φορές μέχρι τώρα με έχουν εξυπηρετήσει το τμήμα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με ανάλογες περιπτώσεις εγγυήσεων. Α-Ψ-Ο-Γ-Ο-Ι !!

Φίλε pomolo ευχαριστώ, θα το κοιτάξω και θα απευθυνθώ και εκεί.

Απάντηση: Re: Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω φίλε pontios, αλλά από δική μου εμπειρία, το INKA και άλλα τέτοια είναι μόνο για τα μάτια... Δεν αποκλείω εντελώς να γίνει κάτι, αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες. Προσπάθησε πάντως να απευθυνθείς σε όσες περισσότερες τέτοιες οργανώσεις μπορείς... αλλά ακόμα καλύτερα συμβουλέψου ένα καλό δικηγόρο. Μπορεί να σου πεί κάτι που δεν το γνωρίζεις.

Φίλε Sotos, επειδή το laptop δεν είναι δικό μου και δεν καίγομαι θα το κάνω με την ησυχία μου και θα τους κυνηγήσω μέχρι τέλους. Θα δούμε, χρόνο και υπομονη έχουμε.

Απο περιεργεια γιατι δεν απευθυνεσε στην αντιπροσωπεια? (ισως και να στο ειχαν αντικαταστησει ηδη).

Μίλησε με την αντιπροσωπεία να σου πουν και αυτοί την πλευρά τους. Όντως ίσως λυθεί το θέμα.

Απάντηση: Re: Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

Μίλησε με την αντιπροσωπεία να σου πουν και αυτοί την πλευρά τους. Όντως ίσως λυθεί το θέμα.

Μπορεί και να έχετε δίκιο παιδιά. Θα τους πάρω να δω.

Re: Απάντηση: Re: Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

Φίλε Sotos, επειδή το laptop δεν είναι δικό μου και δεν καίγομαι θα το κάνω με την ησυχία μου και θα τους κυνηγήσω μέχρι τέλους. Θα δούμε, χρόνο και υπομονη έχουμε.

Ψηφίζω και εγώ για δικηγόρο, εξώδικο, και Δ/νση εμπορίου για αρχή. Εν συνεχεία μια αγωγή μόνο θα κάνει την δουλειά. Κράτησε μας ενήμερους όσο και αν τραβήξει.

Για δες όμως τι έχει να πει και ο «Συνήγορος του καταναλωτή»
http://www.synigoroskatanaloti.gr/

http://www.efpolis.gr/_database/docuploads/sitefile-20.pdf

Τελικά το ΙΝΚΑ δεν έχει καν ασχοληθεί ακόμα και το multirama επιμένει. Μίλησα με τον νομικό εκπρόσωπο σήμερα, Ξηρουχάκης το όνομα του, και μου είπε ότι ο αστικός κώδικας δεν λεέι για 2 χρόνια και μπλα μπλα μπλα και ότι αυτοί έχουν ευθύνη μέχρι να το πουλήσουνε. Μετά λεέι μεταβιβάζεται στον καταναλωτή. Και ότι στο ΙΝΚΑ και στον συνήγορο θα μου πούνε τα ίδια. Του εξήγησα ότι τον νόμο δεν τον διατυπώνουμε όπως θέλουμε και ότι για ένα πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό ότι είναι ελλάτωμα του συγκεκριμένου μηχανήματος, η ευθύνη δεν μεταβιβάζεται αφού προυπάρχει το πρόβλημα. Του ζήτησα να μου απαντήσει επίσημα στο email μου και του είπα ότι θα κάνω καταγγελία στον συνήγορο.
Τώρα θα στείλω την καταγγελία και να δούμε.