Καταλήψεις, παλι.

Mερικά όπλα αγώνα δέν είναι γιά να χρησιμοποιουνται γιά πλάκα...
Τα μαθητικά κινήματα σπανίως έχουν τήν στοιχειώδη ωριμότητα γιά να διεκδικήσουν διαρθρωτικές αλλαγές...
Αυτό πού γράφει ο Φώτης περί επαναφοράς τής ποδιάς είναι εντελώς επουσιώδες..
Είδα και μέ τήν πλήρη ´απελευθέρωση´τόν ανταγωνισμό εταιρειών μόδας πού γίνεται σέ ορισμένα ιδιωτικά σχολεία κυρίως..
Οταν έδινα εξετάσεις και ήμουν στό Λύκειο Καλαμάτας πηγαίναμε στήν Πάτρα μήνα Σεπτέμβριο όπου και δίναμε εισαγωγικές εκτός έδρας κάτω από δραματικές συνθήκες..Επομένως τό ζήτημα δέν είναι τό εξεταστικό σύστημα...
Είναι τό κατά πόσον το Λύκειο θά γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο από τήν εισαγωγική διαδικασία..
Οσο αυτό δέν γίνεται και τά παιδιά αρχίζουν φροντιστήρια από το Δημοτικό χαίρεται..
Οι μόνες καταλήψεις πού έχουν νόημα από τούς μαθητές είναι τών Φροντιστηρίων..Αλλά εκεί συνέχιζαν να πηγαίνουν σέ κάθε περίοδο καταλήψεων...Επομένως οι καταλήψεις πού διεξάγονται είναι κατά βάσιν αντιδραστικές,γιατί δέν αμφισβητούν επί τής ουσίας τό ισχύον σύστημα..
Το ίδιο ισχύει και στό Πανεπιστήμιο...Ακόμα περιμένω από την Αριστερά ουσιαστικές προτάσεις γιά τήν διέξοδο από τήν κρίση τών Πανεπιστημίων..
Δεν υπάρχουν..Μήπως γιατί πολλοί καθηγητές πού προέρχονται απ´εκεί βολεύονται μέ τό ισχύον σύστημα??
Γιά να μήν αναφερθώ στήν ομάδα τών καθηγητών πού αυτοπροσδιορίζονται ως ´εκσυγχρονιστές´και προωθούν αντιδραστικά σχεδια στό Πανεπιστήμιο..
Τα παιδιά και πολλοί φοιτητές πιέζονται από τό απάνθρωπο σύστημα...Και αντιδρούν τυφλά και σπασμωδικά.Εργο τών συνειδητοποιημένων είναι να συνδράμουν ούτως ώστε αυτή η ´τυφλή αντίδραση´να αποκτήσει διεξοδο και όραμα..Αυτό δεν γίνεται .Μονον ψήφους μαζεύουν ...

Re: Απάντηση: Καταλήψεις, παλι.

Είναι τό κατά πόσον το Λύκειο θά γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο από τήν εισαγωγική διαδικασία...

Ακριβώς!!!
Το Λύκειο έχει χάσει προ πολλού το ρόλο του ο οποίος πρέπει να είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση (από τις προηγούμενες βαθμίδες) της γενικής παιδείας και μόρφωσης του νέου.
Ο ρόλος του Λυκείου δεν πρέπει να είναι η προετοιμασία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ,τουλάχιστον όχι στο βαθμό που είναι σήμερα.
Θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος ώστε τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα να αναλάβουν την διαδικασία εισαγωγής φοιτητών και σπουδαστών και να "κοσκινίζουν" (ίσως μετά από ένα προπαρασκευαστικό έτος ) τους εισαγόμενους σ'αυτά ώστε όντως να συνεχίζουν αυτοί που αξίζουν.

Last edited:
Ισως θα μπορουσε να γινει το εξης, που θα ελυνε και την χρηματοδοτηση και την εισαγωγη: δωρεαν προσβαση σε οσους πετυχουν στις πανελλαδικες εξετασεις, αλλα και ελευθερη προσβαση σε οσους νομιζουν πως μπορουν να ανταπεξελθουν στις απαιτησεις του προγραμματος σπουδων με διδακτρα.

Ετσι και οι επιτυχοντες θα απολαμβανουν δωρεαν οτι εχουν και σημερα και οσοι απετυχαν με το συστημα των εξετασεων θα μπορουν να δοκιμασουν χρηματοδοτώντας παραλληλα το πανεπιστημιο.

Βεβαια η εφαρμογη ενος τετοιου συστηματος θα επεφερε πολλες αλλαγες και ακομα περισσοτερες αντιδρασεις...

Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Ισως θα μπορουσε να γινει το εξης, που θα ελυνε και την χρηματοδοτηση και την εισαγωγη: δωρεαν προσβαση σε οσους πετυχουν στις πανελλαδικες εξετασεις, αλλα και ελευθερη προσβαση σε οσους νομιζουν πως μπορουν να ανταπεξελθουν στις απαιτησεις του προγραμματος σπουδων με διδακτρα.

Ετσι και οι επιτυχοντες θα απολαμβανουν δωρεαν οτι εχουν και σημερα και οσοι απετυχαν με το συστημα των εξετασεων θα μπορουν να δοκιμασουν χρηματοδοτώντας παραλληλα το πανεπιστημιο.

Βεβαια η εφαρμογη ενος τετοιου συστηματος θα επεφερε πολλες αλλαγες και ακομα περισσοτερες αντιδρασεις...

Και τότε ποιό το νόημα της δωρεάν Παιδείας;
Αλλά ακόμα και αν δεν το λάβουμε αυτό υπόψιν μας, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο ίσα που μπορεί να ανταποκριθεί στον υπέρογκο αριθμό φοιτητών που προκύπτουν μετά τις μετεγγραφές έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα. Θα τα βγάλει πέρα με ένα τέτοιο σύστημα;
Και με ποιο τρόπο θα γίνει η κατανομή των φοιτητών;
Όλοι θα πάνε για ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές και γενικότερα σχολές υψηλής ζήτησης και εκεί θα γίνει το μπάχαλο.
Το καλύτερο θα ήταν να απεμπλακεί η δευτεροβάθμια από την τριτοβάθμια με ένα προπαρασκευαστικό σύστημα που θα λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο.
Όχι πως θα γλυτώσουμε τα φροντιστήρια αλλά θα περιοριστεί η αναγκαιότητά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα (πχ κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο προπαρασκευαστικό τμήμα). Και παράλληλα να αποκτήσει τη βαρύτητα που της αρμόζει η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο λύκειο.
Γιατί με το σύστημα που επικρατεί μέχρι τώρα το σχολείο δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα και οι μαθητές το βλέπουν σαν ένα επιπλέον βάσανο και χαμένο χρόνο.

Mερικά όπλα αγώνα δέν είναι γιά να χρησιμοποιουνται γιά πλάκα...
Τα μαθητικά κινήματα σπανίως έχουν τήν στοιχειώδη ωριμότητα γιά να διεκδικήσουν διαρθρωτικές αλλαγές...
Αυτό πού γράφει ο Φώτης περί επαναφοράς τής ποδιάς είναι εντελώς επουσιώδες..
Είδα και μέ τήν πλήρη ´απελευθέρωση´τόν ανταγωνισμό εταιρειών μόδας πού γίνεται σέ ορισμένα ιδιωτικά σχολεία κυρίως..

Επουσιώδες το να θέλω να ντυθώ όπως μου αρέσει αρκεί να μην προσβάλλω; Δεν νομίζω. Και να σου πω και κάτι; Στην Κύπρο που υπάρχει η έννοια της μαθητικής στολής, οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο παραδόπιστοι από ότι εδώ. Σημαίνει κάτι αυτό; Δεν νομίζω. Δηλαδή δεν νομίζω πως αποτελεί πρόβλημα το ντύσιμο στα σχολεία για το αν θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά. Αντίθετα οι ποδιές οδηγούσαν σε μια άλλη λογική. Θα ακολουθούσαν τα κουρεμένα κεφάλια; Η βίτσα; Και μη μου πει κανείς ότι αυτού του είδους η εκπαίδευση είναι καλύτερη.

Οταν έδινα εξετάσεις και ήμουν στό Λύκειο Καλαμάτας πηγαίναμε στήν Πάτρα μήνα Σεπτέμβριο όπου και δίναμε εισαγωγικές εκτός έδρας κάτω από δραματικές συνθήκες..

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί με αυτές αλλάζουν και οι ανάγκες. Όταν έδινες εσύ Σπύρο μου, όπως και οι γονείς μου εξετάσεις, ολοκληρώματα κάνανε στα μεγάλα έτη στο πανεπιστήμιο. Σήμερα ξεκινούν από τη Β' Λυκείου. Άλλες οι δυσκολίες του χτες και άλλες του σήμερα.

Επομένως τό ζήτημα δέν είναι τό εξεταστικό σύστημα...Είναι τό κατά πόσον το Λύκειο θά γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο από τήν εισαγωγική διαδικασία..
Οσο αυτό δέν γίνεται και τά παιδιά αρχίζουν φροντιστήρια από το Δημοτικό χαίρεται..

Συμφωνώ. Όμως ταυτόχρονα νομίζω πως όλοι μας μεγαλοποιούμε τα προβλήματα της παιδείας σήμερα, και οι λόγοι που γίνεται αυτή η απαξίωση είναι γνωστοί. Αλλού νομίζω πως είναι το πρόβλημα και όχι στην εκπαίδευση. Ας υπήρχε πραγματική ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα και θα βλέπαμε αν θα συζητούσαμε για προβλήματα στην παιδεία. Ας υπήρχε βούληση να δημιουργήσουμε κάτι αντί απλά να πουλήσουμε μόνο, και θα βλέπαμε πόσο μπροστά θα πηγαίναμε. Θέμα νοοτροπίας είναι περισσότερο και αυτό δεν το αλλάζει μόνη της η εκπαίδευση. Ή καλύτερα το σχολείο, γιατί και η νοοτροπία είναι θέμα παιδείας, αλλά περισσότερο αυτής που παίρνουμε από το σπίτι...

Φώτη μου δέν ξέρω εάν κάνουν τώρα ολοκληρώματα ενωρίτερα αλλά η δική μου γενιά έμαθε Ελληνικά και Λογοτεχνία .
Και φυσικά δέν φταίνε τά παιδιά τά σημερινά επειδή θεωρούν τον Παπαδιαμάντη ξένη γλώσσα...Καλά καί απολύτως απαραίτητα τά ολοκληρώματα αλλά χωρίς τήν Γλώσσα ,Πολίτης δέν γίνεσαι.
Η ένδυση δέν είναι μείζον ζήτημα...Τέτοιες δήθεν ´δημοκρατικές κατακτήσεις´μάς πουλάνε και κατά τά άλλα περνάνε ότι επιθυμούν....
Οι συνθήκες πού δίναμε εξετάσεις στά τέλη τής δεκαετίας τού 70 ήσαν πολύ πιό δύσκολες...
Κανείς δέν περνούσε σέ σοβαρή σχολή εάν διάβαζε από τό σχολικό εγχειρίδιο Φυσικής επί παραδείγματι..Επέλεγε πολλαπλά συγγράμματα γιά νά προετοιμαστεί..Καί τό σχολείο αποτελούσε το βασικό μέσο εκπαίδευσης (οχι τό φροντιστήριο)παρά τήν αυστηρότητα ή τίς ελλείψεις σέ ´υλικοτεχνική υποδομή´.Κανείς γονιός δέν είχε έρθει να παραπονεθεί γιατί κάναμε μάθημα σέ τάξη πού έμπαζε νερά.Ουτε πάθαμε κρυοπαγήματα φυσικά...
Η Ελλάδα δέν έχει βαρειά βιομηχανία ,δυστυχώς..Είχε Πολιτισμό,αξίες καί γλώσσα.Καί αυτά πάνε περίπατο,επειδή κάποιοι μετέτρεψαν τήν Παιδεία σέ είδος χρηστικό καί όχι μορφωτικό...
Τό σπίτι καί τό σχολείο επηρεάζονται αμφίδρομα...Καί οι δάσκαλοι από σπίτια προέρχονται...

Πρέπει να κάναμε κι εμείς ολοκληρώματα στη Β´ Λυκείου, αλλά δεν θυμάμαι γρυ... κι ας είχα 19ρια και 20ρια. Προφανώς δεν μου χρειάστηκαν πουθενά στα 16 χρόνια από την ολοκλήρωση της Β´ Λυκείου. Θα επιθυμούσα αντίθετα να είχα διδαχθεί Λογική, ουσιαστική Φιλοσοφία κλπ. Για τη γλώσσα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας μαθητής να διδάσκεται 6 χρόνια αρχαία, και να καταλήγει μετά από κάποια χρόνια να μην είναι σε θέση να συντάξει για παράδειγμα μία σωστή αναφορά, να βάλει κάτω ακριβώς τις ιδέες του σε χαρτί δηλαδή. Κανονικά δεν θα έπρεπε, εάν ληφθεί υπόψη η ύλη που διδάσκεται. Κι όμως, συμβαίνει, και καθόλου σπάνια μάλιστα.

Νομίζω, Send, ότι φταίει η λογική της διαδικασίας της διδασκαλίας. Ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη για να κάνει τη δουλειά του και ο μαθητής για να παπαγαλίσει και να πάρει βαθμό. Γιατί αυτό του ζητείται. Είναι και η ηλικία (λύκειο) που από μόνη της γεννά μια αντίδραση στην καταπίεση (βλέπε παπαγαλία), ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά - που μόνο χαζά δεν είναι - αντιλαμβάνονται τη στείρα πραγματικότητα και την απορρίπτουν.
Βλέπω και στον εαυτό μου παρόμοια συμπτώματα με αυτά που αναφέρεις. Στο σχολείο απεχθανόμουν την ιστορία, παρά τη θεωρητική κατεύθυνση που επέλεξα.Είχα μεγάλο πρόβλημα με την αποστήθιση, σε σημείο να νιώθω χαζή. Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο και έχοντας να μάθω τεράστια ύλη ιστορίας για κάθε εξεταστική, ουδέποτε αντιμετώπισα πρόβλημα, αφού αφενός καθόριζα εγώ τον τρόπο διαβάσματος και αφετέρου δεν υπήρχε η αποστήθιση.

Τώρα, όμως, βρίσκομαι στη δεινή θέση να πρέπει να καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες για να καλύψω τα ιστορικά κενά που αναπόφευκτα έχω. Από αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να μας προστατεύσει το σχολείο.

Εγώ βλέπω ότι ο απόφοιτος γυμνασίου του 1970 είναι πολύ μα πολύ ανώτερος στο χειρισμό και κατανόηση του γραπτού λόγου από κάποιον που αποφοίτησε από το Λύκειο πριν μόλις 10 χρόνια. Εντύπωσή μου, μέσες άκρες.

Αυτό έρχεται σε κάποια λογική αντίφαση με το γνωστό μάντρα "η νέα γενιά είναι πολύ πιο έξυπνη". Δείχνει την εξυπνάδα της αρνούμενη τη γνώση δηλαδή. Αυτό και εάν είναι έξυπνο.

Θα μου επιστρέψετε να επσημάνω και μια άλλη αιτία για τις καταλήψεις, αιτία που συνήθως προσπερνούμε στα γρήγορα.

Πολλοί νέοι απορρίπτουν το μοντέλο της ένταξης σε ένα ασφυκτικό σύστημα εργασίας και ζωής (διάβασμα τώρα, δουλειά συνέχεια μετά, παιδιά, γυναίκα, δουλειά μέχρι να πεθάνεις). Αντιδρούν, άλλο παθητικά και άλλοι ενεργητικά. Για πολλούς τέτοιους νέους η κατάληψη είναι η αντίδραση. Η αντίδραση όχι για να έχουν καλύτερες αίθουσες, βιβλία, καθηγητές, κλπ. αλλά για να έχουν ένα άλλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουν. Την κατάληψη δεν την κάνουν για πλάκα, αλλά για να ζήσουν όπως θέλουν αυτοί και όχι όπως ορίζει το σύστημα.

Φυσικά χαβαλεδάκηδες υπάρχουν πολλοί, ίσως είναι και η πλειοψηφία, αλλά οι χαβαλεδάκηδες δεν αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των καταλήψεων...

Εγώ βλέπω ότι ο απόφοιτος γυμνασίου του 1970 είναι πολύ μα πολύ ανώτερος στο χειρισμό και κατανόηση του γραπτού λόγου από κάποιον που αποφοίτησε από το Λύκειο πριν μόλις 10 χρόνια. Εντύπωσή μου, μέσες άκρες.

Αυτό έρχεται σε κάποια λογική αντίφαση με το γνωστό μάντρα "η νέα γενιά είναι πολύ πιο έξυπνη". Δείχνει την εξυπνάδα της αρνούμενη τη γνώση δηλαδή. Αυτό και εάν είναι έξυπνο.

Δεν αρνειται τη γνωση....δειχνει τη προτιμηση της στο αντικειμενο που εχει επιλεξει....ο κοσμος σημερα απαιτει εξειδικευση...γιατι να παμε κοντρα στο ποταμι ? Σημερα δεν υπαρχουν ανθρωποι ''μορφωμενοι'' με την παλια εννοια..υπαρχουν ανθρωποι εξειδικευμενοι. Αλλαξαν οι καιροι και δυστυχως μερικοι αρνουνται να το δουν...Και τι εγινε που το παιδι δεν ξερει τι εγινε το 1821 ? So what ? Aφου παιζει του υπολογιστη στα δαχτυλα πριν ακομα παει γυμνασιο μαθαινοντας παραλληλα και 2 3 ξενες γλωσσες...

Θα μου επιστρέψετε να επσημάνω και μια άλλη αιτία για τις καταλήψεις, αιτία που συνήθως προσπερνούμε στα γρήγορα.

Πολλοί νέοι απορρίπτουν το μοντέλο της ένταξης σε ένα ασφυκτικό σύστημα εργασίας και ζωής (διάβασμα τώρα, δουλειά συνέχεια μετά, παιδιά, γυναίκα, δουλειά μέχρι να πεθάνεις). Αντιδρούν, άλλο παθητικά και άλλοι ενεργητικά. Για πολλούς τέτοιους νέους η κατάληψη είναι η αντίδραση. Η αντίδραση όχι για να έχουν καλύτερες αίθουσες, βιβλία, καθηγητές, κλπ. αλλά για να έχουν ένα άλλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουν. Την κατάληψη δεν την κάνουν για πλάκα, αλλά για να ζήσουν όπως θέλουν αυτοί και όχι όπως ορίζει το σύστημα.

Φυσικά χαβαλεδάκηδες υπάρχουν πολλοί, ίσως είναι και η πλειοψηφία, αλλά οι χαβαλεδάκηδες δεν αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των καταλήψεων...

Εγω παντως οταν πηγαινα σχολειο υπηρχαν δυο κατηγοριες καταληψιων:

Aυτοι που ηθελαν να ..κανουν διακοπες...φραπεδακι στο σχολειο..κοριτσια...μουσικουλα..κουβερτουλα στο πατωμα...δηλαδη μια διαρκης πενταημερη...
Αυτοι που ηθελαν να εκμεταλλετουν το χρονο για να προετοιμαστουν καλυτερα για τις πανελληνιες μεσω τον φροντιστηριων και μεσω εξτρα διαβασματος στο σχολειο...θεωρωντας το σχολειο ενα φοβερο χασιμο χρονου.Εγω σε αυτη την κατηγορια ανηκα..ειδικα στις τελευταιες ταξεις του λυκειου δηλαδη λιγο πριν δωσουμε πανελληνιες

Δεν ξερω αν υπηρχε σκληρος πυρηνας αλλα αν ρωταγε καποιος τα 300 παιδια ενος σχολειου γιατι κανουν πραγματικα καταληψη θα σου ελεγαν ενα απο τα παραπανω

Δεν είπα να ξέρει τι έγινε το 1821. Ήμουν συγκεκριμένος. "Χειρισμό και κατανόηση του γραπτού λόγου", έγραψα. Πολύ χρήσιμη ικανότητα στη γραφειοκρατική κοινωνία μας, δεν βρίσκεις?

Όσο για την εξειδίκευση... Η ίδια η λέξη αναφέρεται και στην πορεία από το γενικό στο ειδικό. Αυτή ήταν κάποτε και θα έπρεπε να είναι η λογική των εγκυκλίων σπουδών, η κατάκτηση του γενικού πριν πάμε στο ειδικό. Σήμερα προβάλλεται όμως ως ατού η "εξειδίκευση", με ωραία λόγια για σύνδεση με την αγορά εργασίας κλπ κλπ.
Ποια σύνδεση? Η μόνη σύνδεση με την αγορά είναι με την αγορά των φροντιστηρίων, άλλη δεν βλέπω. Το απολυτήριο λυκείου έχει χάσει απολύτως την αξία του, κοντεύει να είναι συνώνυμο του απλού ανειδίκευτου.
Υπάρχει ποτέ περίπτωση να ζητήσει η αγορά να διδαχθούν οι μαθητές Παπαδιαμάντη, Καβάφη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Λάιμπνιτζ, Καντ, Σοφοκλή ή Σαίξπηρ? Η αγορά θα ζητήσει Word, Excell και Java.

Bλάσση σέ αυτό θά συμφωνήσω.Αυτή είναι μιά ενδιαφέρουσα παράμετρος τών καταλήψεων...
Τα παιδιά έχουν καταντήσει εντελώς αποστεωμένα...Εάν δέν απολαμβάνεις τήν γνώση καί από τήν Πέμπτη Δημοτικού κάνεις φροντιστήρια σύν ´εξωσχολικές δραστηριότητες´,τελικά ´πήζεις´.
Παράγουμε ´ώριμους ´δήθεν εφήβους από τά 14.Καί μάλιστα τούς κουνάμε και τό δάκτυλο μιλώντας γιά ´συνεχές διάβασμα´γιά ´θέσεις εργασίας´καί πάει λέγοντας...
Και εκεί είναι πολύ λογικό τά παιδιά να πούν ένα ´άει σιχτίρ´...Εχουν χάσει τήν χαρά τής ύπαρξης...Καί μάλιστα σέ μιά εξελικτική περίοδο γεμάτη από εσωτερικές ´εκρήξεις´,όπως τεταμένη ερωτική επιθυμία και πολλά άλλα.
Αυτό πού μέ ενοχλεί στούς ´εκπροσώπους´τών καταληψιών είναι ο ´ενήλικος´καί ξύλινος κομματικός τους λόγος...Κατά τά άλλα παρότι τα αιτήματα τίς περισσότερες φορές μόνον πειστικά δέν είναι ,υπάρχουν όντως πολλά ελαφρυντικά σύμφωνα καί μέ τήν άποψή σου..
Υ.Γ.
Ας σκεφτούμε τουλάχιστον τί καί πώς απαιτούμε από τά παιδιά καί τούς εφήβους...

Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Δεν αρνειται τη γνωση....δειχνει τη προτιμηση της στο αντικειμενο που εχει επιλεξει....ο κοσμος σημερα απαιτει εξειδικευση...γιατι να παμε κοντρα στο ποταμι ? Σημερα δεν υπαρχουν ανθρωποι ''μορφωμενοι'' με την παλια εννοια..υπαρχουν ανθρωποι εξειδικευμενοι. Αλλαξαν οι καιροι και δυστυχως μερικοι αρνουνται να το δουν...Και τι εγινε που το παιδι δεν ξερει τι εγινε το 1821 ? So what ? Aφου παιζει του υπολογιστη στα δαχτυλα πριν ακομα παει γυμνασιο μαθαινοντας παραλληλα και 2 3 ξενες γλωσσες...

Ευτυχώς θά υπάρξουν και άνθρωποι μορφωμένοι μέ τήν παλιά έννοια τού όρου..
Η εξειδίκευση δημιουργεί μορφωμένους ´ηλίθιους´,χωρίς να παρεξηγηθώ γιά τήν λέξη πού τήν χρησιμοποιώ εντελώς μεταφορικά..
Και εάν τό παιδί δέν ξέρει τί έγινε τό 1821 ή στην Γαλλική Επανάσταση απλά έχει γελοίο δάσκαλο χωρίς εισαγωγικά αυτή τήν φορά..
Η ζωή δέν είναι ´εξειδίκευση´μόνον..Οι γενικές γνώσεις εμπλουτίζουν τον βίο και σέ μετατρέπουν σέ πολιτισμένο άνθρωπο

Re: Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Ευτυχώς θά υπάρξουν και άνθρωποι μορφωμένοι μέ τήν παλιά έννοια τού όρου..
Η εξειδίκευση δημιουργεί μορφωμένους ´ηλίθιους´,χωρίς να παρεξηγηθώ γιά τήν λέξη πού τήν χρησιμοποιώ εντελώς μεταφορικά..
Και εάν τό παιδί δέν ξέρει τί έγινε τό 1821 ή στην Γαλλική Επανάσταση απλά έχει γελοίο δάσκαλο χωρίς εισαγωγικά αυτή τήν φορά..
Η ζωή δέν είναι ´εξειδίκευση´μόνον..Οι γενικές γνώσεις εμπλουτίζουν τον βίο και σέ μετατρέπουν σέ πολιτισμένο άνθρωπο

Και εγω μαζι σου...αλλα προφανως ο σχολικος χρονος δεν φτανει για να προσφερει στο παιδι και τις γενικες γνωσεις που θα τον μετατρεψουν σε πολιτισμενο ανθρωπο...και τις ειδικες γνωσεις που θα τον βοηθησουν στην ευρεση εργασιας αργοτερα....αρα η θα πρεπει κατι να επιλεξουμε...η θα πρεπει να αναδιοργανωσουμε ολο το οικοδομημα ...αρχιζοντας απο το τελος δυστυχως

Εάν φίλε meletov αποφασιστεί νά αποσυνδεθεί τό Λύκειο από το Πανεπιστήμιο,θά βελτιωθούν τά πράγματα.Φυσικά θά πρεπει και οι δάσκαλοι νά ξαναγίνουν Δάσκαλοι μετά και οι γονείς νά πάψουν νά έχουν υπερφυσικές απαιτήσεις από τά παιδιά...
Υ.Γ
Ο σχολικός χρόνος θά έφτανε εάν τό σχολείο παρέμενε ίδρυμα μόρφωσης...
Τά παιδιά πάντα απολαμβάνουν καί αξιοποιούν εκείνη τήν γνώση πού δέν παρέχεται υπό τήν μορφή ´εξεταστέας ύλης´.
Αλλά δέν υπάρχει πολιτική βούληση γιά κάτι τέτοιο καί οι γονείς έχουν χάσει τόν μπούσουλα...

Re: Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Και εγω μαζι σου...αλλα προφανως ο σχολικος χρονος δεν φτανει για να προσφερει στο παιδι και τις γενικες γνωσεις που θα τον μετατρεψουν σε πολιτισμενο ανθρωπο...και τις ειδικες γνωσεις που θα τον βοηθησουν στην ευρεση εργασιας αργοτερα....αρα η θα πρεπει κατι να επιλεξουμε...η θα πρεπει να αναδιοργανωσουμε ολο το οικοδομημα ...αρχιζοντας απο το τελος δυστυχως

Και ποιο ακριβώς επαγγελματικό εφόδιο παρέχει το σημερινό λύκειο? Το λέω γιατί, σύμφωνα με τα γραφόμενά σου τουλάχιστον, η μετάβαση από τη λογική ενός συστήματος αμιγώς εγκυκλίων σπουδών στη λογική του σημερινού συστήματος αποσκοπεί στον εφοδιασμό του αποφοίτου με εφόδια προς το σκοπό της εύρεσης εργασίας (λες και ο απόφοιτος του 1960 τελείωνε το γυμνάσιο από χόμπυ).

Εάν φίλε meletov αποφασιστεί νά αποσυνδεθεί τό Λύκειο από το Πανεπιστήμιο,θά βελτιωθούν τά πράγματα.Φυσικά θά πρεπει και οι δάσκαλοι νά ξαναγίνουν Δάσκαλοι μετά και οι γονείς νά πάψουν νά έχουν υπερφυσικές απαιτήσεις από τά παιδιά...
Υ.Γ
Ο σχολικός χρόνος θά έφτανε εάν τό σχολείο παρέμενε ίδρυμα μόρφωσης...
Τά παιδιά πάντα απολαμβάνουν καί αξιοποιούν εκείνη τήν γνώση πού δέν παρέχεται υπό τήν μορφή ´εξεταστέας ύλης´.
Αλλά δέν υπάρχει πολιτική βούληση γιά κάτι τέτοιο καί οι γονείς έχουν χάσει τόν μπούσουλα...

Πιστευεις οτι θα βοηθησει η αποσυνδεση ? Ισως...εξαρταται με ποιο τροπο θα επιτευχθει ...ας παρουμε την προταση του Διονυση για προπαρασκευαστικο ετος...πιστευεις οτι τα προηγουμενα χρονια οι μαθητες δεν θα επιδωθουν σε ενα νεο αγωνα για να ειναι ετοιμοι γιαυτο το κρισιμο ετος ? Θα δωσουν την δεουσα σημασια στις γενικες γνωσεις ?Εγω ειμαι απαισιοδοξος...πολυ φοβαμαι οτι επειδη τοτε δεν θα υπαρχει και ο απαραιτητος μπουσουλας...θα υπαρχουν ακομα πιο σπασμωδικες κινησεις απο τους γονεις...και ακομα πιο πιεστικη κατασταση...