Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Σε μία από τις συνήθεις κρίσεις καταναλωτικού παροξυσμού , που με διακρίνει τώρα τελευταία – ειδικά από τότε που έμπλεξα με τους υπόλοιπους μουρλούς εδώ μέσα και αποπειρώμαι άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι να διευρύνω ακόμη περισσότερο τους μουσικούς μου ορίζοντες – αγόρασα προχθές 6 cd από το M , ενώ συγχρόνως παρήγγειλα άλλα έξη μέσω διαδικτύου – 2 από amazon.co.uk και τέσσερα από amazon.com .

Tα αγορασθέντα και τα ήδη αφιχθέντα έχουν ως ακολούθως :

London Calling / The Clash
Reflections / New York Rock’n’Roll Ensemble w/ Manos Hadjidakis
What’s goin’ on / Marvin Gaye
12 dreams of Dr Sardonicus / Spirit
Sound of Silver / LCD Soundsystem
Cripple Crow / Devendra Banhart

Suicide/ First
Suicide/Second

Τα μέλλοντα να αφιχθούν είναι τα κάτωθι :

The coalition of the willing / Bobby Previt
Zen of logic / DJ Logic
Believe / Scott Amendola Band
Outra mer / Garage a trios

Από αυτά κατάφερα να ακούσω τις μεταμεσονύχτιες ώρες τα τρία πρώτα. Οι εντυπώσεις από την πρώτη ακρόαση δεν ήταν όμως ενθαρρυντικές . Και εξηγούμαι :

To London Calling δυστυχώς δεν είναι Sandinista . Ο συνθετικός , ηχητικός , εκφραστικός , ενορχηστρωτικός και στυλιστικός πλούτος του τελευταίου δεν είναι εδώ. Πιο τραχύ , πιο ωμό , λιγότερο ευέλικτο , λιγότερο φιλόδοξο δεν μου έκατσε και πολύ καλά , παραπέμποντας με σε άλλους δίσκους των Clash που δυστυχώς δεν μου αρέσαν . Πρώτη λοιπόν εντύπωση ***

Το Reflections πάλι με προβλημάτισε αρκετά , διότι δεν ξέρω με ποια κριτήρια θα πρέπει να το αξιολογήσω . Ευχάριστες μελωδίες , λίγο υποτονικές για τα γούστα μου πάντα , σε κάποια σημεία ο βάρβαρος ήχος του μπουζουκιού με ξενέρωσε αφάνταστα. Η φήμη που κουβαλάει αυτός ο δίσκος δεν νομίζω ότι είναι αντάξια του περιεχομένου του . Ηδη και για την ημερομηνία που κυκλοφόρησε θα πρέπει να ήταν παρωχημένο ως άκουσμα . Ποιος ήταν ο σκοπός του ; Ποιος ο λόγος της συνεργασίας ; Που απευθύνονταν ; Τέλος πάντων , θα επανέλθω . Βέβαια η έκδοση που αγόρασα είναι μάλλον repackaged της έκδοσης του 1995 και όχι remastered , αμφιβάλλω δε εάν έγινε ποτέ remaster στον δίσκο , δεδομένου ότι ακούγεται χάλια .

Τέλος το What’s goin’ on υποτίθεται ότι είναι ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών , πάντα τουλάχιστον με τους απανταχού επαγγελματίες μουσικοκριτικούς . Ένα must have που συγκεντρώνει διθυραμβικές κριτικές ( γι αυτό άλλωστε το πήρα , μη και τυχόν μου λείπει ) . Το πρώτο άκουσμα μπορεί να περιγραφεί με μια μόνο λέξη . Σορόπι . Πολύ σορόπι ρε παιδί μου . Μελιστάλαχτοι στίχοι ( Ο χριστός μας αγαπάει , αδέρφια μου – ευτυχώς όχι αλήτες , πουλιά – που οδεύουμε ως άνθρωποι , ξανά ο Χριστός κ.ο.κ. ) χιλιάδες μελιστάλαχτα έγχορδα που σκορπούν αφειδώς το σιρόπι τους , γλυκερά φωνητικά , γλυκερές μελωδίες . Ουφφ . Με το που τελείωσε ένοιωθα ότι κολλάω από το σιρόπι που ανέβλυζε από το player .

Αυτά . Οποιος έχει άλλη γνώμη , καλουδεχούμενη για να γίνει συζήτηση . Ούτως ή άλλως θα τα ξανακούσω . Όλα είναι ρευστά και προσωρινά κι οι πρωτες εντυπώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά λαθεμένες ( πχ Nico) ή εξαιρετικά μόνιμες ( πχ The Drift) . Θα σας κρατώ ενήμερους και για τα υπόλοιπα .

το What’s goin’ on δεν ειναι μονο σιροπι, βρε Δημητρη. πχ, το Right On. ασε που το ομωνυμο τραγουδι ειναι τοπ 100 εβερ!

Δημήτρη, οι περισσότεροι είναι διαχρονικοί δίσκοι, το έγραψες και μόνος σου.
Το θέμα είναι η οπτική μετά από κάποια χρόνια του ακούσματος και της αγοράς ενός must δίσκου.Τι να σου πεί τώρα, τα έχεις όλα ξαναακούσει.

Οσες φορές αγόρασα με αυτή την λογική δίσκο γιατί έπρεπε να τον είχα κάποτε, δεν τον άκουσα παραπάνω από δύο-τρείς φορές.Τον ήξερα ήδη και είμαι σίγουρος ότι και εσύ το μελό του Gaye το περίμενες.

Συγκρίνεις το Santinista με το L.Calling. Αδικο αφού το πρώτο άκουσες γιατί το είχες και το αγάπησες. Σε μένα συναίβει το αντίστροφο και θεωρώ σαφώς το δεύτερο ανώτερο.

Για το reflections έχω να πω οτι και εγώ έχω προβληματιστεί αρκετά στο παρελθόν σχετικά με το σε ποιο κοινό απευθύνεται κλπ.Πάντως ως δημιουργία του Χατζηδάκη οφείλουμε να την σεβαστούμε χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα την λιώσουμε κιόλας στο παίξιμο,προσωπικά εγώ τουλάχιστον.Θεωρώ οτι το kemal και πολύ περισσότερο το bitter way κομμάτια που υπερβαίνουν σε αισθητική τον υπόλοιπο δίσκο.Για το bitter way δεν έχω λόγια αφού συνοψίζεται εκεί όλο το μεγαλείο της μουσικότητας του Μάνου που βέβαια εμείς την γνωρίζαμε και απο παλαιότερες δουλείες του.Το kemal επίσης το θεωρώ ένα πολύ καλό κομμάτι το οποίο και άντεξε στο χρόνο και έχει και την "ιστορία του" και μου αρέσει πολύ περισσότερο εδώ απο οποιαδήποτε ελληνική εκτέλεση που ακούσαμε ποτέ,που τέλος πάντων εγώ έχω ακούσει.Για το dedication θα πω οτι στους Αντικατοπτρισμούς η Καγιαλόγλου δίνει τα ρέστα της με μια εκπληκτική ερμηνεία οπότε και θα το προτιμήσω απο εκεί.

για τον Marvin και τα syrup του έγραφε και ο Λύμπε...
θυμίζω κριτική του στον ήχο το 82 για το midnight love - και για άλλα , εγώ θεωρώ πως είναι κυρίως καλλιτέχνης των singles (εκεί μπορεί να βρεις παπάδες στα 100 καλύτερα black όλων των εποχών) και ουχί των lps.

Για τον μακαρίτη τον ΚΑΜΕΝ διάκειμαι θετικά , πιστεύω ξέρεις το γιατί :grinning-smiley-043
Το συγκεκριμένο μου αρέσει πολύ όπως και άλλα έργα της μπάντας του η
οποία έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στους μουσικούς κύκλους της εποχής , η εγγραφή όντως θάβει το έργο.

Πάντως αν δεχθούμε σαν σωστό αυτο που είπε ο NikosF για τον Marvin,ότι ήταν καλλιτέχνης των singles τότε λογικά το whats goin on θα πρέπει να είναι η εξαίρεση στον κανόνα αφού είναι πολύ δεμένο και με συνοχή lp.Η ένσταση μου όσον αφορά τον Marvin είναι οτι με βάση την φωνή που είχε (τον χαρακτήριζαν οξύφωνο) και με δεδομένο οτι την περίοδο 70-75 η μαύρη μουσική είχε εκτιναχθεί θα έπρεπε συνθετικά να είχε κινηθεί σε πολύ πιο άγρια μονοπάτια.Το whats goin on δεν είναι κακό απλά πολύ elegant για την εποχή του.Η αλήθεια είναι οτι και εγώ έχω απορρήσει πως και έχει δημιουργήσει τόσο ντόρο και γιατί όχι άλλα μαύρα lp.

Το What's Goin' οn έχει αγορασθεί στην πρώτη του έκδοση σε βινύλιο εδώ και μια εβδομάδα από ebay. Αναμένουμε..

Το Reflections το έχω σε MP3 και μου αρέσει πολύ, παρά το ξεπερασμένο του πράγματος που κάποιες φορές δεν έχει σημασία. Αν αποφασίσεις να το δώσεις είμαι πρώτος υποψήφιος.

Για το London Calling ουδέν σχόλιο. Ο καλύτερος δίσκος των Clash κατ'εμέ.

Πάντως πλέον, ειδικά για νέες κυκλοφορίες, δεν αγοράζω τίποτα αν δεν ακούσω πρώτα. Έχω φάει πολύ σαβούρα από τέτοια λάθη. Η γνώμη μου: πρώτα το κατεβάζεις και το ακούς και μετά το αγοράζεις. Πολλά δεν αξίζει να τα έχει κανείς. Είναι μιας χρήσης.

Τελευταία ΔΙΣΚΑΡΑ σε CD (δυστυχώς): Laika & the Cosmonauts - Instruments of Terror

_Όσο για καινούργιες αγορές και καταναλωτική μανία, τί να πω: Φέτος είναι η χρονιά που πήρα τα περισσότερα δισκάκια ever. Περίπου 550 κομμάτια (βινύλια και CD) από τον Σεπτέμβρη. Τα 250 είναι maxi 12'' disco - pop 70ς και 80ς και αγοράστηκαν πακέτο.

Μη σχολιάσετε. Ξέρω..

Απάντηση: Re: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Οσες φορές αγόρασα με αυτή την λογική δίσκο γιατί έπρεπε να τον είχα κάποτε, δεν τον άκουσα παραπάνω από δύο-τρείς φορές.Τον ήξερα ήδη και είμαι σίγουρος ότι και εσύ το μελό του Gaye το περίμενες.

Συγκρίνεις το Santinista με το L.Calling. Αδικο αφού το πρώτο άκουσες γιατί το είχες και το αγάπησες. Σε μένα συναίβει το αντίστροφο και θεωρώ σαφώς το δεύτερο ανώτερο.

Πάντως τον Gaye τον πήρα για το mercy mercy me. Αλλά τόσο μέλι δεν περίμενα .

(Kι ένα αξιοπερίεργο. Το κείμενο το έγραψα πρωτα στο Word . Mόλις έφτανα στην φράση "To London Calling δυστυχώς δεν είναι Sandinista" και πατούσα space bar για να γράψω την επόμενη λέξη , άλλαζε αυτόματα μόνο του :speechless-smiley-0 το Sandinista και το London Calling σε ελληνικά στοιχεία και την υπόλοιπη φράση σε λατινικά στοιχεία ( Το Λόνδον Καλλινγ dystyx;vw den e;inai Σαντινίστα !!!!!) :blink: . Το έκανε συνέχεια ώσπου αναγκάστηκα να το γράψω με ελληνικά στοιχεία , έγραψα την επόμενη φράση και μετά γύρισα πίσω , το μάρκαρα και έγραψα πάνω του την λέξη Sandinista ).:chinscratch:

Απάντηση: Re: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

(Kι ένα αξιοπερίεργο. Το κείμενο το έγραψα πρωτα στο Word . Mόλις έφτανα στην φράση "To London Calling δυστυχώς δεν είναι Sandinista" και πατούσα space bar για να γράψω την επόμενη λέξη , άλλαζε αυτόματα μόνο του :speechless-smiley-0 το Sandinista και το London Calling σε ελληνικά στοιχεία και την υπόλοιπη φράση σε λατινικά στοιχεία ( Το Λόνδον Καλλινγ dystyx;vw den e;inai Σαντινίστα !!!!!) :blink: . Το έκανε συνέχεια ώσπου αναγκάστηκα να το γράψω με ελληνικά στοιχεία , έγραψα την επόμενη φράση και μετά γύρισα πίσω , το μάρκαρα και έγραψα πάνω του την λέξη Sandinista ).:chinscratch:

Τρίζουν τα κόκκαλα του Strummer..

Επανέρχομαι λοιπόν
Suicide /The First album & The Second Album ( 9/10 και 9,5/10 )
c46618dj82f.jpg
e608059t1e2.jpg

Τώρα εμένα περιμένατε για να εκτιμήσετε αυτά τα δύο διαμάντια ; Ελπίζω πως όχι και ότι αντίθετα από εμένα θα τα έχετε ήδη στην δισκοθήκη σας . Ειδ' άλλως πάρτε τα με κλειστά μάτια . Ο Elvis με new wave μετα πάνκ κουστούμι , τριγυρνά σε στενά σοκκάκια παρέα με τους Throbbing Gristle. Οι Suicide είναι μιά απίστευτη διαγαλαξιακή μαύρη τρύπα , γεμάτη εκρηκτική ενέργεια που συνδέει τον Elvis με τους Velvets διά μέσου των Cabaret Voltaire ( καίτοι οι τελευταίοι είναι μεταγενέστεροι - απλώς για να πάρετε μιά ιδέα ) , είναι το blueprint χιλιάδων συγκροτημάτων από τους Soft Cell στους Depeche mode και στους Yazzo κι από τους Throbbing Gristle στους Cabaret Coltaire και τους Yello, είναι σε τελευταία ανάλυση όλη η ουσία του ροκ'εν'ρολ και -ας μου επιτρέψει ο Λύμπε -το ίδιο σημαντικοί όσο και οι Velvets .

( Επ ευκαιρία του American Supreme ο Λύμπε τα έχει πεί , σαφώς καλύτερα και οπωσδήποτε πιό εύγλωττα . Ψάξτε και βρείτε το θρεντ . )

Aντε τώρα να βρώ θέση ανάμεσα στα 25 πρωτα όλων των εποχών . Κάποιοι θα φύγουν αλλά η Ιστορία έχει ήδη γραφεί , ακόμη κι αν αργούμε να το πάρουμε χαμπάρι .

Σημειωτέον ότι οι ως ανω επανεκδόσεις είναι διπλά cd με το πρωτο άλμπουμ να συνοδεύεται από live παραστάσεις και το δεύτερο από τις μαγνητοταινίες με τις πρώτες πρόβες . Το πρώτο δεν το άκουσα ακόμη , αλλά το δεύτερο , πρωτόλειο και συγκλονιστικό , συστήνεται .

Κάπου ανάμεσα στα δύο έπαιξε για λίγο το Longitude των Groundtruther ( a.k.a Charlie Hunter με Bobby Previt και καλεσμένο τον DJ Lοgic) . Ελλειπτικά grooves και χέβυ μεταλ τζαζ ( !!!) χάρις στον απίστευτο Hunter . Συστήνεται ανεπιφύλακτα . Νάναι καλά ο Λύμπε που με έφερε σε επαφή μαζί τους :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Νάναι καλά ο Λύμπε που με έφερε σε επαφή μαζί τους :grinning-smiley-043

thanks Ντοκ
μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά αλλά, ωρες ώρες, πιστεύω πως κανένας δεν με παίρνει τόσο σοβαρά όσο εσύ ;)

Θεωρώ ότι το μεταγενέστερο cover της επανέκδοσης του 2ου άλμπουμ είναι πιό ωραίο , διότι και μόνο οι φυσιογνωμίες τους , έτσι όπως ποζάρουν νωχελικά , αλήτικα , περιφρονητικά και βασιλικώ τω τρόπω , είναι αντιπροσωπευτικότατες του περιεχομένου του δίσκου και εν κατακλείδι simply rock'n'roll

λοιπόν αν το καλοσκεφτεί κανείς , τις τελευταίες 10 μέρες ανακάλυψα τρείς δίσκους που δικαιωματικά ανήκουν στους 25 καλύτερους όλων των εποχών . Τι σκατά μαζεύω τόσο καιρό ;

κι εγώ περιμένω απάντηση από τον Κώστα να χτυπήσω το Way of life. Είμαι ήδη σε άλλο παράθυρο "ανοιχτός" στο Amazon

δειχνω κατι τετοια μηνυματα στη γυναικα μου για να την πεισω πως δεν ειμαι ο μονος βλαμενος σε τουτον τον κοσμο!!!

υ.γ. δεν εχω τιποτα απο suicide!!!! :mad: πριν τα χτυπήσω κι εγω, θα αυτομαστιγωθω!!!

θενξ γκάιζ... :grinning-smiley-043