Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Μπορουν.

Αφου εχουμε ανεξιθρησκεια.:worshippy:

Ναί, όσο μπορούν να κρατούν και την Ελληνική σημαία... :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Προφανώς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένα από αυτά που μπορούσαν να ενώσουν τους "σκόρπιους" Έλληνες ήταν ο Χριστιανισμός.

Γενικότερα τα σύμβολα λειτουργούν ευεργετικά στην επίτευξη των στόχων οποιασδήποτε ομάδας.

ΥΓ Παρακαλώ θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει αν μπορούν τα μουσουλμανάκια να αναρτήσουν και το δικό τους σύμβολο πάνω από τον μαυροπίνακα?

Φυσικα , οσο μπορεις εσυ να πας το πασαλιμανι, και κρεμασεις πανο του βαζελου, φευγωντας αλωβυτος
Καλα αυτο ετσι δεν προκειται να γινει, για λογους περισσοτερο εθνικιστικους , ειμαι σιγουρος ακομα και τα πιο ελευθερα μυαλα θα τους κακοφαινοταν , οθωμανικο συμβολο να κρεμαστει σε δημοσια κτηρια μες την ελληνικη επικρατεια , υπαρχουν εξαιρεσεις , η θρακη ειναι ξεχωριστη περιπτωση
Δεν ειναι σωστος ο παραλληλισμος

Τα περίπτερα στο Πειραιά είναι γεμάτα από κασκόλ άλλων ομάδων και άλλα δωράκια με "ξένα" σύμβολα.

Το "εθνικιστικούς λόγους" που αναφέρεις δεν το καταλαβαίνω. Εννοείς ότι κάποιοι πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι που ζούν στη χώρα μας (και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα και ιθαγένεια) δεν είναι Έλληνες?

Δεν ξέρω αν ο παραλληλισμός είναι σωστός.
Αυτό που ξέρω είναι ότι θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι στη πατρίδα μου να είναι ίσοι και να αντιμετωπίζονται ώς τέτοιοι.

:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Edit": Δεν ειπα με το ζορι. Ειπα "εχουν μαθει οτι πρεπει". Εχει διαφορα.

Με το ζορι δεν γινεται τιποτα, παρα μονο σε ακραιες οικογενειακες καταστασεις. Ουτε φυσικα μιλησα για καταπιεση. Πιεση βεβαια μπορει να υπαρξει, αλλα η πιεση φερνει αντιθετα αποτελεσματα.

Ομως οταν ενα παιδι μεγαλωνει σε περιβαλλον που η θρησκεια εχει ρολο, αποκτα βιωματα. Και τα βιωματα δεν αποβαλλονται. Φυσικα, αυτο δεν ειναι υπο συζητηση. Ουτε τι κανουμε σπιτι μας.

ΥΓ.
Γιατι χρησιμοποιεις τοσο συχνα, ακραια παραδειγματα και υποθεσεις?

Το.. εχουν μάθει ´ότι πρέπει´σε εισαγωγικά τι ακριβώς σημαίνει???Ποιό είναι αυτό το ´πρέπει´που οι γονείς μαθαίνουν στά παιδιά τους??

Υ.Γ.
Ποια ακραια παραδείγματα???
Απαντάω στην απόλυτη ισοπέδωση απλά.
Α και πούσαι ..Θεωρώ την Μ.Εβδομάδα και το Πάσχα Μεγάλη Γιορτή..
Λές να μού το επιτρέπει το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε μερικά χρόνια ή οχι??
Η Μήπως θα ζητάω και την άδεια τού καθε γελοίου ευρωπαίου χάσκακα γιά να γιορτάζω μέ την οικογένειά μου ??

Απάντηση: Re: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

http://el.wikipedia.org/wiki/Συζήτηση:Σταυρός/Αρχείο_2

γενικα μεγαλη ασαφεια επικρατει απο διαφορες πηγες στην εννοια σταυρος σαν σχημα - ερμηνεια καθως και την χρηση του ως συμβολο, απο διαφορες ενθοτητες , δογματα κλπ

Η ελληνικη λεξη σταυρος προερχεται απο το ρημα ιστημι που σημαινει στεκομαι

Η λέξη Σταυρός προέρχεται απο την Ομηρική Περίοδο..
Αλλά τι σχέση έχει το πώς ξεκίνησε ένα σύμβολο και στο πώς εξελίχθηκε..??
A και η Φιλική Εταιρεία στην δική της σημαία σταυρούς είχε.

Ποιες πηγες επικαλεσαι?

Τα ευρωπαικα δικαστηρια ορθως αποφασισαν ,και δεν θα κατσουν να ασχοληθουν αλλο , τι λεει ο καθε πιστος
Εχουνε πολυ σοβαροτερα πραγματα να λυσουν , ειπαν κατι και θα γινει.

Οταν διδασκεται παραποιημενη ιστορια στα σχολεια, και αποκρυπτουν την αληθεια απο το λαο ( ειναι γνωστα τα κατορθωματα των βυζαντινων) , δεν μπορουμε να μιλαμε για «αληθεια»
Θα σηκωθει απο εκει που καθεται και θα μας βαρεσει

Ποιά είναι τα κατορθώματα των βυζαντινών?
Τι είπε κάτι και θα γίνει?
Ποιά είναι η παραποιημένη αλήθεια που διδάσκεται?
Γιατί δεν μας διαφωτίζεις?

Ας σηκωθεί από 'κει που κάθεται να μας βαρέσει......δεν πειράζει, αντέχουμε!!!

Το πάνε λάου-λάου για να πετύχουν το στόχο τους. Νέα τάξη σου λένε κατάλαβες;

Σε λίγα χρόνια ότι και αν μας λένε δεν θα αντιδράει κανένας.

Α ρε Λεωνίδα ένας ήσουν: "Εδώ είναι η Σπάρτη" !!!! :music-smiley-005:

Οι σημερινοί το μόνο που ξέρουν να λένε είναι: "Μάλιστα" & να βαράνε προσοχή όταν τους παίρνουν τηλέφωνο.

:SFGSFGSF:Ελπίζω το χειροκρότημα να επιτρέπεται μιάς καί φίλος Mocca αναφέρεται ........... σ' έναν μακρυνό συγγενή μου! καί sorry γιά το :offtopic:

Ποιά είναι τα κατορθώματα των βυζαντινών?
Τι είπε κάτι και θα γίνει?
Ποιά είναι η παραποιημένη αλήθεια που διδάσκεται?
Γιατί δεν μας διαφωτίζεις?

Ας σηκωθεί από 'κει που κάθεται να μας βαρέσει......δεν πειράζει, αντέχουμε!!!

Ποια παραποιημένη μωρέ??
O Runcimann,o Vasilief,o Ostrogotsky,η Αρβελαίρ και ένα σωρό άλλοι ιστορικοί μιλάνε αναλυτικά γιά το Βυζάντιο..
Οποιος θέλει διαβάζει..
Πού υπάρχει σβήσιμο με μια μονοκοντυλιά σέ ιστορία χιλιετίας??
Και πολλοί σύγχρονοι Ευρωπαίοι Ιστορικοί εντρυφούν ουσιαστικά γιά την Βυζαντινή Ιστορία σέ σοβαρότατες Πανεπιστημιακές έδρες..

Ποιες πηγες επικαλεσαι?

Τα ευρωπαικα δικαστηρια ορθως αποφασισαν ,και δεν θα κατσουν να ασχοληθουν αλλο , τι λεει ο καθε πιστος

Οταν διδασκεται παραποιημενη ιστορια στα σχολεια, και αποκρυπτουν την αληθεια απο το λαο ( ειναι γνωστα τα κατορθωματα των βυζαντινων) , δεν μπορουμε να μιλαμε για «αληθεια»

Βλέπω απο δημοκρατική αντίληψη σκίζεις.
Αφού λοιπόν το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε κάτι ,αυτό σημαίνει πώς η κάθε χώρα δέν θάχει γνώμη.
Και αν δηλαδή αύριο αυτό το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφασίσει οτι βγαίνουν εκτός νόμου οι μή-πιστοί θα αντιδράσεις το ίδιο,οπως αντιδράς τώρα με το ´σιγά που θα ασχοληθεί μέ το τι λένε οι πιστοί´?????????

Kαλά για το Βυζάντιο άστο καλύτερα..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Το.. εχουν μάθει ´ότι πρέπει´σε εισαγωγικά τι ακριβώς σημαίνει???Ποιό είναι αυτό το ´πρέπει´που οι γονείς μαθαίνουν στά παιδιά τους??

Υ.Γ.
Ποια ακραια παραδείγματα???
Απαντάω στην απόλυτη ισοπέδωση απλά.
Α και πούσαι ..Θεωρώ την Μ.Εβδομάδα και το Πάσχα Μεγάλη Γιορτή..
Λές να μού το επιτρέπει το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε μερικά χρόνια ή οχι??
Η Μήπως θα ζητάω και την άδεια τού καθε γελοίου ευρωπαίου χάσκακα γιά να γιορτάζω μέ την οικογένειά μου ??

Δεν εχεις ακουσει μαμα να λεει στο παιδι, οτι θα πανε εκκλησια γιατι πρεπει? Το πρεπει, με την εννοια του σωστου, οχι με την εννοια του "θα σε βαλω τιμωρια αν δεν ερθεις".

Ακραιο παραδειγμα θεωρω εγω το να λες οτι θα σου απαγορευσει καποιος στο σπιτι σου να κανεις προσευχη. Και αν ποτε γινει αυτο, πρωτος εγω θα σε υπερασπιστω.

Απολυτη ισοπεδωση δεν βλεπω καμια. Αλλαγες βλεπω, που κατα τη γνωμη μου ειναι σωστες. Εσυ εισαι χριστιανος σε χωρα που και οι περισσοτεροι ειναι. Αρα μια χαρα. Για ρωτα και καποιον που δεν ειναι, να δεις ποσο καλα περναει.

Μπορεις να μη συμφωνεις, ουτε με τους ευρωπαιους χασκακες. Βεβαια αυτοι ειναι κουτοφραγκοι κι εμεις Ελληναρες.

Re: Απάντηση: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Τα περίπτερα στο Πειραιά είναι γεμάτα από κασκόλ άλλων ομάδων και άλλα δωράκια με "ξένα" σύμβολα.

Το "εθνικιστικούς λόγους" που αναφέρεις δεν το καταλαβαίνω. Εννοείς ότι κάποιοι πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι που ζούν στη χώρα μας (και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα και ιθαγένεια) δεν είναι Έλληνες?

Δεν ξέρω αν ο παραλληλισμός είναι σωστός.
Αυτό που ξέρω είναι ότι θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι στη πατρίδα μου να είναι ίσοι και να αντιμετωπίζονται ώς τέτοιοι.

Θα στο θεσω αλλιως, ισως δεν εγινα κατανοητος

Πες οτι εισαι μαθητης σε ενα σχολειο , και δεν εχεις προβλημα με τις θρησκειες ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ,η την ισοτητα , αν ενας συμμαθητης σου κρεμαγε , το οθωμανικο συμβολο στην ταξη , και εσυ εχεις μνημες χαμμενων συγγενων , πατεραδων - παππουδων απο τους τουρκους
Μπορεις να φανταστεις τι θα γινοτανε ? και απο σενα η απο τους αλλους , ενα παραδειγμα αναφερω ενδεικτικο

Μαλλον για αυτο ακριβως το λογο, λενε κανενα συμβολο σε ταξη , γιατι και οι αλλοι θα θελουν να κρεμασουν τα δικα τους , και μετα θα εχουμε συρραξεις

Εδω πορωνονται ελληνες μεταξυ τους για τις ομαδες , ποσο μαλλον για αυτα , βεβαια και για τις αλλες χωρες ισως γινοτανε το ιδιο κροατες , σερβους κλπ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Δεν εχεις ακουσει μαμα να λεει στο παιδι, οτι θα πανε εκκλησια γιατι πρεπει? Το πρεπει, με την εννοια του σωστου, οχι με την εννοια του "θα σε βαλω τιμωρια αν δεν ερθεις".

Θεωρώ ότι δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο, ούτε εσύ ούτε το κράτος ούτε καμία οντότητα ή μόρφωμα, στο πώς θα διαπαιδαγωγήσει, και θρησκευτικώς, ένας γονέας το παιδί του. Υπάρχουν κάποια άβατα, και η οικογένεια είναι ένα από αυτά. Τις απόψεις μας για το πώς πρέπει να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά, ας τις εφαρμόσουμε, κι εγώ κι εσύ και όλοι, στα δικά μας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταργηση θρησκευτικων συμβολ

Ακραιο παραδειγμα θεωρω εγω το να λες οτι θα σου απαγορευσει καποιος στο σπιτι σου να κανεις προσευχη. Και αν ποτε γινει αυτο, πρωτος εγω θα σε υπερασπιστω.

Απολυτη ισοπεδωση δεν βλεπω καμια. Αλλαγες βλεπω, που κατα τη γνωμη μου ειναι σωστες. Εσυ εισαι χριστιανος σε χωρα που και οι περισσοτεροι ειναι. Αρα μια χαρα. Για ρωτα και καποιον που δεν ειναι, να δεις ποσο καλα περναει.

Μπορεις να μη συμφωνεις, ουτε με τους ευρωπαιους χασκακες. Βεβαια αυτοι ειναι κουτοφραγκοι κι εμεις Ελληναρες.

Δέν είμαι Χριστιανός.
Δυστυχώς ούτε αυτό δεν καταλαβαίνεις.
Αλλά σέβομαι την Πίστη πού θεωρώ πώς συμβάλλει στήν Υπαρξιακή Ηρεμία σέ μεγάλη μερίδα ανθρώπων και αρνούμαι τά διατάγματα πού μονον φασίστες τά χρησιμοποιούν προσπαθώντας να ξεριζώσουν πεποιθήσεις ανθρώπων..
Και ο Στάλιν έκλεισε τίς Εκκλησιές,αλλά το Θρησκευτικό συναίσθημα τών Ρώσων δέν ξεριζώθηκε....

Και επίσης βαριέμαι φρικτά τίς ισοπεδώσεις γιά το Βυζάντιο,γιά την 25η Μαρτίου και γιά πολλά άλλα..

Καλά αυτό γιά τούς κουτόφραγκους καί τούς ελληνάρες πέστα αλλού..

Νοιώθω αρκετά Ευρωπαίος και σίγουρα πολύ περισσότερο απο τούς διάφορους Ευρωλιγούρηδες ,πού οργάζουν μέ οτιδήποτε ευρωπαϊκό,και αυτό φαίνεται και απο τό πόσο ασχολούμαι με την Ευρωπαϊκή μουσική ,οπως και μέ την Ανατολική ή την σημαντική Ελληνική.

Υ.Γ.
Και αυτό με οσους δεν ειναι Χριστιανοί σέ μιά χώρα τι σημαίνει ακριβώς??
Οτι οι Χριστιανοί θα πάψουν να πιστεύουν γιά να νοιώθουν οι άλλοι καλύτερα??
Είμαι υπέρ τής απόλυτης ελευθερίας όλων τών εκδηλώσεων πίστης και εναντίον κάθε καταπίεσης αυτών τών εκδηλώσεων,οποια πίστη και να εκφράζεται.Το ίδιο ισχύει καί γιά τούς αγνωστικιστές ή τούς άθεους.
Αλλά δέν γίνεται να το βουλώσουν οι Χριστιανοί εκεί που πλειοψηφούν σε μιά χώρα γιατί θα ´ενοχληθεί´ο Μουσουλμάνος γείτονας...Και αντιστρόφως φυσικά το ίδιο..Ο Μουσουλμάνος πρέπει να χαίρει τού απολύτου σεβασμού τού Χριστιανού διπλανού του.

Υ.Γ.2
Κανένα προβλημα δεν έχω με την μάνα που λέει στο παιδί της νά πάει να ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησιά...Ουτε έπαθε τίποτα κάποιο παιδάκι επειδή άναψε ένα κερί.
Σιγά μήν έπαθε ψυχολογικά απο την ´καταπίεση´ή τού δημιουργήθηκαν ´βιώματα´απο τά εικονίσματα πού είδε...

Last edited:
Γιάννης Ρίτσος

Η ΔΙΨΑ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ

Ήλιος κονταρομάχος, παντοκράτορας της ερημιάς.

Διψούσαμε ανάμεσα στις πέτρες και στα χρόνια,
διψούσαμε όσα διψάσαμε πριν απ' τη γνώση της δίψας
σε πέτρινα μονοπάτια μιαν έξοδο στον ουρανό
σε πέτρινα χείλη δυο φούχτες νερό
νερό.

Αγριοσυκιές δυναστεύοντας τ' αρχαία ερείπια,
τρούλλοι σιωπής με κόκκινα κεραμίδια,
αγκάθια ανάμεσα στα σφιγμένα δόντια της πέτρας.
Ο μαρμάρινος δικέφαλος στο νάρθηκα
φθαρμένος απ' τα πέλματα χρόνων και χρόνων,
μόλις ανοίγοντας τα μάτια του στο τελευταίο βυζαντινό μισόφωτο.

Διψούσαμε. Κ' οι παραπόταμοι τον Ευρώτα άσπρα γυμνά χαλίκια
άσπρα γυμνά κόκκαλα, κ' οι πικροδάφνες σκονισμένες
κοιτάζοντας τον παντοκράτορα ήλιο, τον τύραννο, τον αδυσώπητο.

ΤΟ ΡΑΣΟ του Παχώμιου ξεθώριασε μες στο λιοπύρι,
το μαύρο γύρισε στο κόκκινο,
το κόκκινο στο κίτρινο,
κ' ύστερα πράσινο
κι αργότερα σταχτί - καθόλού χρώμα.
Το ράσο του Παχώμιου το κόψαμε λουρίδες,
βάλαμε πένθος στο μανίκι μας,
μπαλώσαμε τις σκηνές του Άη-Στράτη -
η καλόγρια τόκανε σφουγγαρόπανο,
πλένει το προαύλιο της Παντάνασσας
μιλώντας με την αυτοκράτειρα Θεοδώρα
πού σαπουνίζει στη σκάφη το πουκάμισό της,
μ' αυτό το ίδιο πράσινο σαπούνι που πλένουμε τα χέρια μας
μιλώντας για τ' αρχαία κλέη και τις δυσκολίες του νοικοκυριού
για την ακρίβεια τον ψωμιού και της πατάτας
για την ακρίβεια γενικά της ζωής
και πιο πολύ για την ακρίβεια κάποιων ασήμαντων πραγμάτων.
Διψούσαμε πάντα στην Παντάνασσα, δουλεύοντας μες στο λιοπύρι
σκαλίζοντας τους Νόμους, Πλήθων Γεμιστέ, πάνου στην πέτρα
κι ο Μανουήλ Χρυσολωράς μόνος στα ξένα με τα ερωτήματά του, και το δικό σου λείψανο στα ξένα, ένδοξο λάφυρο στα χέρια του
Σιγισμούνδου Μαλατέστα
κ' εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ' την πέτρα.

ΠΑΝΩ στο βράχο τα φαρδιά χνάρια απ' τα πέλματα των στρατιωτών.
Με τέτοιον ήλιο πώς τους οδήγησαν στο θάνατο;
Πώς δέχτηκαν το θάνατο με τόσον ήλιο;
Πώς έγινε να σκεπάσουν με στάχτη τα μαλλιά τους;

Τώρα κρατούσαμε το σκοινί της καμπάνας στο χέρι μας,
ακούγαμε να τρέμει το σκοινί στην παλάμη μας,
χωρίς να χτυπάμε την καμπάνα,
χωρίς να λευτερώνουμε την κραυγή,
μην αντηχήσει η φρυγμένη κοιλάδα του Ευρώτα,
μη και ξυπνήσουν οι νεκροί φρουροί στα καραούλια,
μη κι ανεβούν οι σκλάβοι βροντώντας τις αλυσσίδες τους
στις τρομερές πέτρες του καλοκαιριού.

ΠΡΟΣΩΠΑ αγίων μπαλωμένα με τσιμέντο,
στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας τα παιχνίδια των παιδιών και
των πουλιών,
τα σταμνιά κι ο θόρυβος της κρήνης -
γραφικές λεπτομέρειες γδαρμένες απ' τα νύχια του χρόνου,
επιμένοντας δίχως να καταφέρνουν να ευθυμήσει
αυτός ο Ωραίος Νέος με το άσπρο γαϊδουράκι,
τόσο συλλογισμένος απ' την ευθύνη του και την απόφασή του,
τόσο απελπισμένος μες στο φως του,
διψώντας πλάι στις κρήνες και στις γεμάτες στάμνες και στα
γεμάτα μάτια των μαθητών Του.

Δούλευαν μες στο μεσημέρι του Μυστρά - δε σήκωναν το μέτωπο,
δούλευαν για το Ανώλεθρο, Πλήθων, μη φτάνοντας,
έτρεχε ο ιδρώτας μη μιλώντας καθόλου για τη δίψα τους
μήπως και σωριαστούνε γλείφοντας την πέτρα.

Είταν ωραίο το πράσινο της τοιχογραφίας
και το κεραμιδί συμπληρώνοντας το πράσινο,
συμπληρώνοντας - Με τι θα συμπληρώσουμε
τούτο το κόκκινο που δεν επιδέχεται παρά μόνο το κόκκινο;

Κι αυτός ο ορμητικός άγγελος,
σταματημένος στη στάση της ορμής,
τι έρχεται ν' αναγγείλει,
ποιο πένθος του κρίνου,
ποιο θάνατο με τον κρίνο,
ποια νίκη, ποια ευτυχία του κρίνου;

Διψούσαμε κάτω απ' την Κοίμηση της Θεοτόκου
σταματημένοι στη στάση της ορμής.

ΕΔΩ το φλογερό πράσινο των δέντρων,
η βέβαιη βουή των νερών,
οι νέοι σπαρτιάτες με τα ποδήλατα,
ο νέος ιερέας με το κυανό αντερί διασχίζοντας την εσπέρα,
το λεωφορείο στη σκιά της Μητρόπολης.

Εκεί τ' ασκητικό βουνό με το σφιγμένο του σαγόνι
με το γδαρμένο στέρνο της υπεροψίας του
γυμνό, κατάγυμνο
τ' ασκητικό βουνό.

Κι εμείς, ανάμεσα.

Τη νύχτα, πλάι στις ροδοδάφνες, - έλεγε -
περπατούν ο Χριστός με τον Απόλλωνα.
Οι νέοι σπαρτιάτες ξεπεζεύουν απ' τα ποδήλατα,
κόβουν κλαδιά, ντουφεκάνε, στέκουν και κατουράνε στον Ευρώτα.
Ο Απόλλωνας σωπαίνει
ο Χριστός σωπαίνει. Ο Ευρώτας κυλάει.
Δεν ακούσαμε τι είπε.

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ κολλημένοι στον τοίχο,
οι εβδομήντα Μάρτυρες ανηφορίζοντας στην αγγαρεία της Μακρόνησος
μεγάλα δάκρυα βουλιαγμένα στις πέτρες και στα γένεια των αγίων.

Μια ροδιά επιμένει - ανάβει στο καταμεσήμερο τα κόκκινα
λουλούδια της
σαν τους βάλανους κοιμισμένων στρατιωτών. Αγριοσυκιές
τεντώνουν τα συστραμμένα χέρια τους έξω απ' τ' αρχαία παράθυρα - δεν παραδίδονται.

Κι αυτός ο στρατιώτης χώνει το κεφάλι του στη βρύση
φτιάχνοντας ένα κράνος από νερό, αυτός
δεν υπακούει, δεν παραδίδεται, δεν παραιτείται.

ΕΙΝΑΙ τέσσερα χέρια απλωμένα στο σκοτάδι,
τέσσερα χέρια - δεν επαιτούν,
τέσσερις δέσμες ακτίνων καίγοντας τα χέρια,
μπορεί κιόλας οι ακτίνες να εκπέμπονται απ' τα χέρια.

Σ' αυτό τον τόπο η ευπρέπεια χαμογελάει πάνω απ' τα κόκκαλα πάνω απ' τη δίψα αστράφτουν τ' αυστηρά σιγίλλια των άστρων.
Όμορφοι τάφοι σκαλισμένοι με δάχτυλα προσεχτικά
- τίποτα δεν προδίνει την κραυγή τους. Τα πιο όμορφα γυμνά
σμιλεύονται
στις σαρκοφάγους. Λέγαμε
για την πτωχεία των πατέρων μας
- φτωχοί αυτοί με την αξιοπρέπεια στη στάση και στο βάδισμα!
Στο πρόσωπό τους
οι σκιές απ' τις τρομαχτικές χειρονομίες ενός εφιάλτη.
Φτωχοί και μεις - ο μέγας πλούτος που δεν δίνεται.

Οι εχθροί καλύτερα μαντεύουν απ' τους φίλους
τι θησαυροί στοιβάζονται κάτου απ' τις πέτρες.
Είχαμε αργήσει ανάμεσα στα ερείπια.

Κ' είσουν εσύ, ο Περίβλεπτος, κλεισμένος (σε είδαμε)
μέσα στην κυκλική σου δόξα - αμίλητος,
κλεισμένος, ανεβαίνοντας κλεισμένος,
όπως κι ο ήλιος μες στον κύκλο της φωτιάς του,
καίγοντας τη μεταλλική του σάρκα,
καίγοντας και φωτίζοντας, φωτίζοντας και καίγοντας

.....................................................................

1954...

Πώς γίνεται ο αριστερός σπουδαίος μας Ποιητής Γιάννης Ρίτσος να μιλάει γιά την σύγχρονη Ιστορία και νά μπερδεύει μέσα Αγίους,Βυζάντιο και Μυστρά και να βάζει δίπλα-δίπλα τον Χριστό μέ τον Απόλλωνα??

Αντε τώρα νά το εξηγήσεις στούς ´Πολιτικά Ορθούς´...

Απλά αφού ξύσουν το κεφάλι τους με απορία θα ζητήσουν να λογοκριθεί το Ποίημα..-bye--bye--bye--bye--bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταργηση θρησκευτικων συμβολων

Θα στο θεσω αλλιως, ισως δεν εγινα κατανοητος

Πες οτι εισαι μαθητης σε ενα σχολειο , και δεν εχεις προβλημα με τις θρησκειες ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ,η την ισοτητα , αν ενας συμμαθητης σου κρεμαγε , το οθωμανικο συμβολο στην ταξη , και εσυ εχεις μνημες χαμμενων συγγενων , πατεραδων - παππουδων απο τους τουρκους
Μπορεις να φανταστεις τι θα γινοτανε ? και απο σενα η απο τους αλλους , ενα παραδειγμα αναφερω ενδεικτικο

Μαλλον για αυτο ακριβως το λογο, λενε κανενα συμβολο σε ταξη , γιατι και οι αλλοι θα θελουν να κρεμασουν τα δικα τους , και μετα θα εχουμε συρραξεις

Εδω πορωνονται ελληνες μεταξυ τους για τις ομαδες , ποσο μαλλον για αυτα , βεβαια και για τις αλλες χωρες ισως γινοτανε το ιδιο κροατες , σερβους κλπ

Η μόνη μου αντίρρηση σε αυτά που γράφεις είναι ότι μπλέκεις τα εθνικά ζητήματα με τα θρησκευτικά του συγκεκριμένου νήματος.
Ας είναι, κάποιο κοινό σημείο θα βρίσκεις (προσωπικά δεν βρίσκω κανένα, πλήν του φανατισμού που μπορούν να προκαλέσουν και τα δύο).

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω ειλικρινά, όπως πιστεύω ότι κάνεις και εσύ.
Το γένος μου έχει βασανιστεί και βιαστεί από τους απέναντι.
Στις Σάπες, στη Κομοτηνή, στη Ξάνθη και αλλού υπάρχουν πολλά παιδιά του γένους μου, που κάθονται στο ίδιο θρανίο με τον «εχθρό», που παίζουν μαζί και καμιά φορά ερωτεύονται μαζί.

Με αυτά τα παιδιά θα ήθελα να έμοιαζα και εγώ και να μοιάσει και το παιδί μου.
Δυστυχώς δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το αποδείξω αφού όλα τα σχολικά χρόνια δεν συμφοίτησα με κάποιον από τους απέναντι. Συμφοίτησα όμως με μουσουλμάνους και πολύ περισσότερο εργάσθηκα με αυτούς και έχω να θυμάμαι τα καλύτερα.

Η ιστορία γράφεται για να μας διδάσκει, αλλά όχι απαραίτητα για να καθορίζει και το τρόπο ζωή μας ή τα πιστεύω μας. Το αύριο έχει (για μένα) μεγαλύτερη αξία.

Επί του θέματος, εφόσον πιστεύεις ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή η χρήση συμβόλων χωρίς περιορισμούς, δικαιολογημένα είσαι υπέρ του να απαγορευτούν. Αλήθεια όμως εσένα σου αρέσει αυτή η λέξη?

Ποιες πηγες επικαλεσαι?

Μιλάς σοβαρά άνθρωπε μου???
Έχεις συναίσθηση αυτών που γράφεις???
Χαλάρωσε λίγο, κάνε μια βόλτα έξω να πάρεις λίγο καθαρό αέρα μπας και δεις τα πραμάτα ως έχουν.

Τι κάθεσαι και ασχολείσαι με αυτά?????
Δε σε αφορούν προφανώς γιατί δεν έχεις καμία σχέση με την Ελλάδα.

Υποτιμάς τόσο τα παιδιά που δεν έχεις ιδέα πόσο ορθότερα και με επιχειρήματα υποστηρίζουν την άποψή τους. Και είναι κρίμα......
Λυπάμαι...................................