Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

Απάντηση: Re: Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

Ειχε χθες στην επκομπη του Τζημα μια πολυ ενδιαφερουσα θεματολογια για το συστημα υγειας της Σουηδιας.

Οποιος ενδιαφερεται για το ποσο απλα μπορουν να γινουν τα πραγματα ας την δει.

Εκει βεβαια πληρωνουν ολοι απο 50% και πανω φορους για να εχουν το κρατος που εχουν στησει και το οποιος τους τα δινει πισω ανταποδοτικα.

Ουτε μαυρα λεφτα, ουτε μουφα τιμολογια ουτε οι κομπινες στις οποιες εχουμε κανει σπουδη στην χωρα μας.

Oι φόροι είναι η σοσιαλιστική τάση μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα (γι αυτο άλλωστε οι Σκανδιναβικές χώρες λέγονται και Σοσιαλδημοκρατίες).

Εδώ όμως είχαμε άρρωστο καπιταλισμό και τώρα τον εξυγιαίνουμε (αν δεν μας ψοφήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας). Ο Σαμαράς (που τον εκτιμώ στα πλαίσια της άποψής του σε αντίθεση με κάμποσους θολούρες ψιλοσοσιαλίζοντες ή "δημοκράτες") ξεκαθάρισε χτές για μια ακόμα φορά ότι ο φόρος 15% στις επιχειρήσεις εξακολουθεί να παραμένει στρατηγικός στόχος. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για τους οπαδούς της νεοκλασσικής οικονομικής σχολής.

Προς το παρόν θα την πληρώσουν οι "ασφαλισμένοι".

Εδώ όμως είχαμε άρρωστο καπιταλισμό και τώρα τον εξυγιαίνουμε ...

Ο καπιταλισμός είναι συνώνυμο της αρρώστιας φίλε μου...
(ένας υιός που εξαπλώνεται με την ανταλλαγή χρήματος και σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν ξεπεράστηκε ποτέ ο νόμος του δυνατού)

Re: Απάντηση: Re: Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

Oι φόροι είναι η σοσιαλιστική τάση μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα (γι αυτο άλλωστε οι Σκανδιναβικές χώρες λέγονται και Σοσιαλδημοκρατίες).

Πραγματικά μαγεμένος....

Εδώ όμως είχαμε άρρωστο καπιταλισμό και τώρα τον εξυγιαίνουμε (αν δεν μας ψοφήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας). Ο Σαμαράς (που τον εκτιμώ στα πλαίσια της άποψής του σε αντίθεση με κάμποσους θολούρες ψιλοσοσιαλίζοντες ή "δημοκράτες") ξεκαθάρισε χτές για μια ακόμα φορά ότι ο φόρος 15% στις επιχειρήσεις εξακολουθεί να παραμένει στρατηγικός στόχος. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για τους οπαδούς της νεοκλασσικής οικονομικής σχολής.

Δεν βλέπω περιθώρια για σοβαρή συζήτηση....

Επεκτείνοντας λίγο το θέμα,

Πως σας φαίνεται ότι καμπόσοι πολιτικοί υπόσχονται ότι έχουν τη λύση?
Τα πάντα είναι εύκολα, διορθώνονται, κ.ο.κ. έχουμε τη λύση,
(τεφτέρι και λαδόκολλα δεν έχουν να κάνουν καμία πράξη αλλά δε πειράζει)
Συνεχίζω δυο δεκαετίες να ακούω το ίδιο ανέκδοτο, και το μονό που αλλάζει είναι η φάτσα του πολίτικου και το πιο πρόσφατο σκάνδαλο

E βέβαια... απο εκεί ξεκινούν όλα βρε Τάσο.
απο εκεί και απο την αποχαύνωση όσων τους πιστεύουν...

Re: Απάντηση: Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

E βέβαια... απο εκεί ξεκινούν όλα βρε Τάσο.
απο εκεί και απο την αποχαύνωση όσων τους πιστεύουν...

Δεν είναι κακό να πιστεύεις στην ελπίδα
Εγώ σπάζομαι, όταν πάω να κόψω τα φτερά κάποιου που έχει μέσα του την ελπίδα ότι ο επόμενος/μεθεπόμενος/ανι-μεθεπόμενος έχει τη λύση
Δε μου αρέσει που δε συμμερίζομαι τις ελπίδες τους
Αυτά για τον κόσμο

Για τους συγχρονους πολιτικούς … πραγματικά είναι το μόνο επάγγελμα που είναι σίγουρα ντροπή.

Σύνταξη: το πιό σύντομο ανέκδοτο....

ετσι μου φαίνεται . Οι ελ. επαγγελματίες κάνετε αμαλάχει και παύση πληρωμών. Τα ΚΟΡΟΪΔΑ μια ζωή οι μισθωτοί τι παύση να κάνουν που μας τα κρατάνε με λογιστική ακρίβεια θέλουμε δεν θέλουμε;

Ούτε καν τολμώ να σκεφτώ τι έχω πληρώσει εδώ και 15+ χρόνια....Και είμαι και μετά το '93 που σημαίνει ότι η παρακράτηση γίνεται σε όλο το μισθό και όχι με το πλαφόν που ήταν οι πριν του '93.

Τρελά πεταμένα λεφτά.

Ειχε χθες στην επκομπη του Τζημα μια πολυ ενδιαφερουσα θεματολογια για το συστημα υγειας της Σουηδιας.

Οποιος ενδιαφερεται για το ποσο απλα μπορουν να γινουν τα πραγματα ας την δει.

Εκει βεβαια πληρωνουν ολοι απο 50% και πανω φορους για να εχουν το κρατος που εχουν στησει και το οποιος τους τα δινει πισω ανταποδοτικα.

Ουτε μαυρα λεφτα, ουτε μουφα τιμολογια ουτε οι κομπινες στις οποιες εχουμε κανει σπουδη στην χωρα μας.

Αν θες μου λες τον τιτλο της εκπομπης ?

Απάντηση: Re: Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

Προς το παρόν θα την πληρώσουν οι "ασφαλισμένοι".

Αυτές οι 'θεωρίες'' περί εξυγίανσης του 'άρρωστου' καπιταλισμού σε ποιό θεωρητικό βιβλίο υπάρχουν??Μιάς και τα στοιχεία είναι συντριπτικά..Ο εγχώριος καπιταλισμός κερδίζει πάααρα πολλά από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια..και χαίρει άκρας υγείας..αδιαφορώντας εντελώς γιά την προλεταριοποίηση της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης.

Επίσης οι 'αντιλήψεις' περί εξαρτημένης χώρας και στρεβλου´καπιταλισμού στην Ελλάδα είναι τόσο οπισθοδρομικές που θυμίζουν τις παμπάλαιες θέσεις του ΣΕΚΕ(δηλαδή του προδρόμου του ΚΚΕ) που είναι ακριβώς ίδιες με τις απόψεις των 'εκσυγχρονιστών'' που έχουν κονομήσει χοντρά απο την περίοδο Σημίτη και μετά.

1283718.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταρρέει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα απο το 2016...

Πραγματικά μαγεμένος....

Δεν βλέπω περιθώρια για σοβαρή συζήτηση....

Tι εννοείς;;;

Είναι η τρίτη φορά που ρωτώ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΣΒΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ.

Επειδή στην ΔΟ συζητάμε μεταξύ μας κι ο Μαγγελάνος είναι εκτός...

Απλό δεν είναι;
Προφανώς θεωρεί ότι στερείται σοβαρότητας που προάγει τον διάλογο,το συγκεκριμένο πόστ σου που σχολίασε,περί...εξυγίανσης του...καπιταλισμού που λαμβάνει χώρα τώρα...

Δηλαδή αυτό...

"Εδώ όμως είχαμε άρρωστο καπιταλισμό και τώρα τον εξυγιαίνουμε (αν δεν μας ψοφήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας). Ο Σαμαράς (που τον εκτιμώ στα πλαίσια της άποψής του σε αντίθεση με κάμποσους θολούρες ψιλοσοσιαλίζοντες ή "δημοκράτες") ξεκαθάρισε χτές για μια ακόμα φορά ότι ο φόρος 15% στις επιχειρήσεις εξακολουθεί να παραμένει στρατηγικός στόχος. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για τους οπαδούς της νεοκλασσικής οικονομικής σχολής."

Οσο για το μαγεμένος,σε σχέση με την θέση σου,ότι οι φόροι έχουν...σοσιαλιστική διάσταση(πόθεν συνάγεται αυτό;Δηλαδή τώρα που οι φόροι έχουν πιάσει ταβάινι έχουμε σοσιαλισμό?),είναι μάλλον κολακευτική.

Τώρα επειδή το θέμα είναι άσχετο με τις καινοφανείς θεωρίες σου και την επιμονή σου σε άλλα ζητήματα, συστήνω να επιστρέψουμε πάραυτα σ' αυτό.

Αν επιθυμείς να συζητήσεις τα θέματα αυτά,που θέτεις θα χρειαστεί ν' ανοίξεις άλλο νέο θέμα.

Last edited:
Dipie δεν συμφωνώ.
Και η διαγραφή των post μου που ρωτώ για το (απαράδεκτο και προσβλητικό) σχόλιο του Μαγγελάνου μου είναι αδιανόητη. Εγώ δεν έχω σχολιάσει ποτέ έτσι... Και το ποιός στερείται σοβαρότητας ας το αφήσουμε να το κρίνουν τα μέλη από αυτά που διαβάζουν. Και η χρήση της εξουσίας σας στο φόρουμ (διαγραφή 2 ποστ και μη απάντηση σε πμ) χωρίς καμμιά αιτιολόγηση δεν είναι και πολύ δημοκρατική διαδικασία...

Επί του θέματος, νομίζω ότι και εσύ και ο Μαγγελάνος δεν καταλάβατε το δικό μου ποστ, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε μένα, να μην ήταν δηλαδή επαρκώς σαφές για σας.
Φυσικά με ενδιαφέρει να εξηγήσω σαφέστερα τη θέση μου. Πρέπει να ανοίξω άλλο νήμα γι αυτό;

Τέλος δεν καταλαβαίνω αυτό που λες για "την επιμονή μου σε άλλα ζητήματα"... Ποιά άλλα ζητήματα;
Αν νομίζεις ότι πρέπει να συννενοηθούμε εκτός νήματος ευχαρίστως να τα πούμε με πμ ή και δια ζώσης...

Last edited:
Εντάξει συμφωνούμε,ότι διαφωνούμε...Πάμε παρακάτω...

Μην παραβλέπεις ότι προκάλεσες πρώτος,χαρακτηρίζοντας σαν δημοκράτες σε εισαγωγικά,όσους διαφωνούν μαζί σου.
Ανάλογες κι οι απαντήσεις και τα σβησίματα.Πέρα απ' αυτό προκαλείς,όταν εξαιτίας της κρίσης κοσμάκης εξαθλιώνεται,μένει άνεργος,πεινάει και πεθαίνει,εσύ την χαρακτηρίζεις σαν καπιταλιστική εξυγίανση...

Τέλος τώρα...Στο θέμα μας όπως είπαμε,που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα κι όχι οικονομικές θεωρίες.

Μόνο σ' αυτό.

Last edited:
assets_LARGE_t_942_43655875.JPG

Σήμα κινδύνου για τα Ταμεία και τις συντάξεις, από το 2015 και μετά, εκπέμπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προειδοποιώντας ότι η δημογραφική γήρανση και η ανεργία απειλούν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, παρά τις περικοπές των 32 δισ. ευρώ και τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 - 12 έτη που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία.

Η μελέτη -την οποία υπογράφουν οι Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης- διαπιστώνει ότι:

1. Η οριακή ισορροπία εισροών (εσόδων) και εκροών (δαπανών) που θα υπάρχει στη διετία 2014-2015, «θα ανατραπεί από το τέλος του 2015 και μετά» εφόσον, όπως όλα δείχνουν, διατηρηθούν οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το Ασφαλιστικό, δηλαδή η γήρανση του πληθυσμού, η υψηλή ανεργία, οι μειώσεις των μισθών, η αβεβαιότητα και η αναιμική ανάκαμψη.
2. Η παρατεταμένη ύφεση και η ανεργία μετατόπισαν το οριακό έτος «κρίσης» του Ασφαλιστικού (εξαφάνιση των αποθεματικών) δέκα χρόνια νωρίτερα, στο 2015 αντί για το 2025. Οπως σημειώνουν, «εάν οι περικοπές των συντάξεων (32 δισ. από το 2009 και - 31% στο ύψος της μέσης σύνταξης, στα 927 ευρώ μεικτά από 1.350 ευρώ) και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από 2 - 12 χρόνια) δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες και εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025».
3. Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων αυξάνει, κατά 15% τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και η επιβάρυνση αυτή θα φτάσει το 2050 στο 27%.
4. Για να διασφαλιστούν οι μελλοντικές συντάξεις θα πρέπει να βρεθούν πόροι «εκτός του πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος (έσοδα από την αύξηση αντικειμενικών αξιών δημόσιας περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, κρατικές προμήθειες, καζίνο, κ.λπ.)».

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η γήρανση του πληθυσμού (μείωση γεννητικότητας και αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήδη κατά 35%) σε συνάρτηση με την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και την έλλειψη ασφαλισμένων είναι η «δίδυμη» απειλή για τις συντάξεις στα επόμενα χρόνια. Ο δείκτης εξάρτησης (η σχέση του μη παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού ηλικίας 0 ? 14 ετών και 65+ με το τμήμα που παράγει, δηλαδή τις ηλικίες 15 ? 64 ετών) έχει αυξηθεί στην 60ετία 1951-2010 κατά 155%.
Και προβλέπεται να αυξηθεί, από το 28,41% το 2010, στο 32,57% το 2020, στο 37,74% το 2030 και να φτάσει στο 56,65% το 2060! Η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων που έχει αυξηθεί 5,5 φορές σε τρέχουσες τιμές από το 1980 (από 230 εκατ. το 1980 σε 24 δισ. το 2010) θα αυξηθεί περαιτέρω και θα είναι δυσβάσταχτη για τα Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό παρά τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων. Η ανεργία που εκτοξεύθηκε στην περίοδο της ύφεσης (+200% από το 2009) και ήδη κινείται στα επίπεδα του 28% - 29%, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 15% τουλάχιστον έως το 2020.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113162741

Μα νομίζετε ότι είμαι υπέρ του καπιταλισμού και της εξυγίανσης του;

Λέω ότι ο Σαμαράς είναι συνεπής σε μια άποψη με την οποία διαφωνώ. Μειώνει το φόρο στις επιχειρήσεις γιατί, στην πιό τίμια περίπτωση, μόνο μέσα από αυτές βλέπει την ανάπτυξη και εξαθλιώνει τον κόσμο και φυσικά τους "ασφαλισμένους". Η προσπάθεια που κάνουν είναι να επιλύσουν την, αδιαμφισβήτητα υπαρκτή, καπιταλιστική κρίση με εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι η επιχειρούμενη "εξυγίανση του άρρωστου Ελληνικού καπιταλισμού" που μάλλον θα αποτύχει, όσο και να εξαθλιώσει τον κόσμο.

Όμως προτιμώ κάποιον που λέει και κάνει αυτό που πιστεύει από απατεώνες της πολιτικής (αυτούς εννοώ λέγοντας θολούρες ψιλοσοσιαλίζοντες ή "δημοκράτες") που το παίζουν σοσιαλιστές ενώ πιστεύουν τα ίδια και χειρότερα και εξαπατούν τους ψηφοφόρους. Επειδή δεν μπορώ να γράψω ονόματα, ας πούμε ότι αναφέρομαι σε κάποιους πολιτικούς αστέρες του ΠΑΣΟΚ και κάτι άλλους σχετικούς. Αυτοί κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

Και αυτά δεν είναι άσχετα με το θέμα: Το ασφαλιστικό καταρρέει σαν αποτέλεσμα της διαχείρισης των τελευταίων 30-40 χρόνων και η επιλογή είναι να μην την πληρώσουν αυτοί που ωφελήθηκαν από αυτή την διαχείριση.

Το πράγματι εκτός θέματος κομμάτι (και δεν θα ξαναγράψω τις καινοφανείς οικονομικές μου θεωρίες!) είναι για τους φόρους: Στην νεοφιλελεύθερη άποψη θεωρείται ότι η αγορά λειτουργεί βέλτιστα όταν αφήσει το συμφέρον του κάθε "παίκτη" να είναι η μόνη κινητήρια δύναμη. Όταν υπάρχει κράτος και παίρνει πόρους από τα κέρδη και τους αναδιανέμει στο κοινωνικό σύνολο αυτό τείνει προς σοσιαλιστικές θέσεις.

Ελπίζω να εξηγήθηκα επαρκώς αυτή τη φορά.

Ο καπιταλισμός ΤΩΡΑ εξυγειαίνεται! Ρωτήστε τον Σάλλα, τον Βαρδή, τον υιό Λάτση, όποιον θέλετε...
ΤΩΡΑ είναι που αυτοκαθαρίζεται από τα όποια σοσιαλιστικά ψήγματα/βαρίδια τον μπαστάρδευαν τόσες δεκαετίες, στα "πέτρινα χρόνια" του.
ΤΩΡΑ ο κοσμάκης θα καταλάβει τι εστί βιρίκοκο. Και είτε θα τον μισήσει, για την μοίρα που θα ανακαλύψει ότι του επιφύλασσε ή θα τον λατρέψει, ως το alter ego του, για την γνήσια δύναμη της επιβολής του.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε διαιρεμένοι, επειδή η μεν κλάψα αρχίζει εύκολα, η δε παραδοχή της ισχυολατρείας είναι ταμπού. Οπότε μια ζωή θα συζητάμε για την εφικτότητα του "ανθρώπινου" τέρατος.

Τα ίδια Παντελάκη μου!