Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Προσπάθησα όσο μπορώ να δώσω ρουστικ ύφος χωρίς όμως υπερβολές και νομίζω ότι το πέτυχα σε αρκετό βαθμό με τις κοπές που έκανα, όπως πολύ σωστά διέκρινε κάποιος φίλος προηγουμένως, αλλά και με το ρουτάρισμα περιμετρικά. Λόγω του φωτός στον χώρο δεν φαίνονται καλά το κοψίματα. Δεν έβαλα κάτι μεταλλικό γιατί λόγω μεγέθους πίστευα ότι θα το κάνει στο μάτι βαρύ. Αν βρω όμως κάτι που να μου κάνει ίσως το προσθέσω.

θελω να κανω ενα καθρέφτη με κοματακια απο παλια cd το ειδα στο ιντερνετ και με αρεσε αλλα στην προσπαθεια μου να κοψω τα cd με το ψαλιδι χαλαει η επικαλυψη του ξερει κανεις κανενα τροπο να τα κοψουμε χωρις να χαλαει?

θελω να κανω ενα καθρέφτη με κοματακια απο παλια cd το ειδα στο ιντερνετ και με αρεσε αλλα στην προσπαθεια μου να κοψω τα cd με το ψαλιδι χαλαει η επικαλυψη του ξερει κανεις κανενα τροπο να τα κοψουμε χωρις να χαλαει?

Καλυτερη κοπη με ψαλιδι σε τετοια υλικα γινεται βυθισμενα σε νερο. Αλλα αν θελεις ευθειες χαραξε τα με κοφτη και σπαστα οπως το γυαλι.

Καλυτερη κοπη με ψαλιδι σε τετοια υλικα γινεται βυθισμενα σε νερο. Αλλα αν θελεις ευθειες χαραξε τα με κοφτη και σπαστα οπως το γυαλι.

θα το δοκιμασω σε ευχαριστω

Οι βιδες στο MDF ειναι αχρηστες. Δεν θα σε βοηθησουν ουτε να το σφιξεις αρκετα ωστε να πατησει σωστα η κολλα.
Παμε λοιπον στο οτι χρειαζεσαι κολλα η οποια θελει πιεση για να δουλεψει με το MDF που ειναι ψαθυρο και πορωδες (στρωση και στα 2 κομματια και να τραβηξει σωστα). Για να το κολλησεις λοιπον θελεις νταβιδια (σφιγκτηρες) ή καποια αλλη μεθοδο που να εφαρμοζει τουλαχιστον 10 κιλα στο τετραγωνικο πιεση ή οσο περισσοτερη προς τα 10 μπορεις. Ιδανικα θα επρεπε να βαλεις και καβιλιες και εξηγω γιατι.
Η κολλα αν δεσει σωστα θα γινει σκληροτερη απο το MDF, και τραβωντας ΣΤΟ ΣΗΝΕΙΟ ΚΟΛΛΗΣΗΣ να χωρισεις τα δυο κομματια ειναι αδυνατον. Επειδη ομως εχεις κουτι και κυριως χωρις πλατη τοτε στο σημειο κολλησης πεφτουν μεγαλες δυναμεις λογω οτι το πλαινο κανει μοχλο με το καπακι και τον πατο (τεινει δηλαδη με το παραμικρο να γινει το ορθογωνιο πλαγιο παραλληλογραμμο). Εκει παρ'ολο που η κολλα θα αντεξει, το MDF δεν εχει την απαιτουμενη δυναμη και θα ξεκολλησει σαν φλοιδα απο τον εαυτο του. Αυτη την δυναμη δινουν οι καβιλιες αλλα οχι τοσο τα διαχωριστικα που εβαλες αναμεσα.
Αρα...απο το καλυτερο προς το χειροτερο.
1. Κολλα με σωστη πιεση, καβιλιες, και πλατη 8mm κολλητη σαν καπακι απο πισω.
2. Κολλα με σωστη πιεση και πλατη 8mm.
3. Koλλα με σωστη πιεση και να τα δεσεις και μεταξυ τους να μειωθει η κινηση δεξια αριστερα.
4. Κολλα χωρις νταβιδια/βαρος αλλα με βιδες (αμφιβαλλω πολυ οτι θα αντεξει)
5. Μονο βιδες? Δεν εχει επιτευχθει ακομα τετοια συνδεση στο MDF σε μεγαλα κομματια που βγαζουν τετοιες τασεις. Δηλαδη βιδωμα στο σοκορο. Αν το κανεις με φεραμια που βιδωνουν στην πλακα και των 2 κομματιων μπορει να εχει μια σχετικη σταθεροτητα αλλα κατωτερη του κολληματος.

Λοιπόν,τελικά ακολούθησα τις συμβουλές σου και έκανα τα κουτιά με κόλλα και 6ρες καβίλιες (με 8αρι πισινό το οποίο το κάρφωσα με καρφάκια)και έγιναν τέσσερα θηριάκια 60 πόντων τα οποία χωράνε πολύ πράγμα.Εβαλα συνολικά 4 σταθερά δλδ βάση-καπακι και δύο ράφια και στο υπόλοιπο έκανα υποδοχές για βασεις ραφιών.Ισως το σκεφτώ και για κάποια πόρτα αν και δεν βλέπω πως μπορεί να πιάσει ο μεντεσές πάνω στο mdf με βίδες ώστε να κρατήσει το βάρος της πόρτας.

Οπότε απο εδώ και πέρα σε οποιαδήποτε κατασκευή με mdf η οποία δεν έχει σκελετό θα χρησιμοποιώ κόλλα.Βεβαια πρέπει να αγοράσω μερικούς μεγάλους σφιγκτήρες ακόμη γτ με 2 δεν κάνω τίποτα.Στην συγκεκριμένη φάση δανείστηκα άλλους δύο και πάλι μου φάνηκαν λίγοι.

Παπουτσοθήκη Vol 2.
Επειδή η προηγούμενη που έκανα δεν βγήκε πολύ χρηστική, σκέφτηκα να φτιάξω μία πιο χρηστική και ταυτόχρονα πιο καλαίσθητη (θέμα γούστου είναι αυτό βέβαια).
Αποκλειστικά με μισοχαρακτές συνδέσεις, καβίλιες και κόλλα.

IMG_20161123_175010.jpg

IMG_20161123_175018.jpg

Υλικά:

1) 4 x 60 εκ OSB (30 εκ βάθος)
2) Δοκαράκι πευκου 4 x 6 (80 cm έκαστο) και 5 x 6 (80 cm)
3) Ξυλόκολλα Titebond και καβίλιες οξιάς 8 mm.

Διαδικασία κατασκευής:
Αρχικά κόπηκαν τα ραφάκια της παπουτσοθήκης και τα δοκαράκια στήριξης στο φαλτσοπρίονο (60 εκ και 80 εκ μήκος έκαστο). Με ρούτερ φαγώθηκαν τα περιθώρια των ραφιών και λειάνθηκαν με 400άρι γυαλόχαρτο ενώ τα δοκαράκια λειάνθηκαν με 60-80-100-120-άρι γυαλόχαρτο (τεχνική Diabolic). Έπειτα με την πολυτιμότατη βοήθεια της γωνίας μαραγκού αλλά και σύμφωνα με τις διαστάσεις που είχαν προκαθοριστεί σχηματίστηκαν οι υποδοχές (μισοχαρακτές) στα δοκαράκια με την χρήση του παγκοπρίονου. Στη συνέχεια τοποθετήκαν τα ραφάκια στις υποδοχές και αφού διπλομετρήθηκαν (και τριπλομετρήθηκαν - ο καλός ο μάστορας 10 φορές μετράει, μία κόβει..) ανοίχτηκαν οι τρύπες για τις καβίλιες.

IMG_20161123_095349.jpg

Στην συνέχεια ολοκληρώθηκε το τρίψιμο των δοκαριών (αφου απομακρύνθηκαν τα υπολείμματα από το άνοιγμα των τρυπών) με 180-240-320-400άρι γυαλόχαρτο.

Τέλος με χρήση κόλλας και των καβιλιών έδεσε η κατασκευή και αφέθηκε να στεγνώσει για 6 περίπου ώρες.

Φινίρισμα:
1 χέρι βρασμένο λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο που ανέδειξε τέλεια το γυαλισμένο ξύλο και τα φαγωμένα περιθώρια του OSB.

Εργαλεία: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, καβιλιέρα χειρός wolfcraft, δραπανοκατσάβιδο. σκαρπέλο

Στα δια ταύτα: Σταθερότατη κατασκευή παρόλο που πατάει σε μόνο 3 πόδια...! Με την γωνία μαραγκού η ακρίβεια φτάνει το mm οπότε με έναν καλό σχεδιασμό και όχι βιασύνη μπορούν να γίνουν θαύματα.
Απαραίτητες οι συχνές μετρήσεις γιατί λόγω των δυνάμεων που ασκούνται κατά το τρύπημα με οδηγό καβίλιας, η ευθυγράμμιση των ποδιών μπορεί να "φύγει" εύκολα (εγώ με 1 τρύπημα στην μία άκρη και ένα στην άλλη ευθυγράμμιζα το πόδι και ύστερα έκανα τα υπόλοιπα τρυπήματα με την ησυχία μου).

Υ.Γ: Φωτό με τα παπούτσα σύντομα! :)

Ωραία κατασκευή Νίκο. :a0210:

Τη συγκεκριμένη σχεδίαση (τρία πόδια & ανοιχτά γύρω-γύρω ράφια) την βλέπω συνήθως σε έπιπλα hifi.
Βολεύει πολύ μιας και συνδυάζει άριστο εξαερισμό, πολύ εύκολη πρόσβαση στα καλώδια και επίσης εύκολο αλφάδιασμα σε οποιοδήποτε πάτωμα.
Αν σε κάδε δοκάρι βάλεις βιδωτό ποδαράκι, μπορείς να το φέρεις απολύτως οριζόντιο, ανεξαρτήτως κλίσεων ή ανωμαλιών του δαπέδου.

Ωραίος Νικόλα. Το OSB το παίρνεις χονδρική ή απλά το εχεις λατρέψει ;
Οι καβιλιες κάτσανε καλα στο OSB (τι πάχος) ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Το OSB σαν υλικο μου αρεσει και εμενα πολυ.

Το μονο που με χαλαει ειναι η οψη του στα σοκορα.
Εκει εχω σκεφτει την λυση ομως με τοποθετηση ενος φιλετου λεπτου ξυλου μισου ποντου θα ειναι τελειο.

Ωραία κατασκευή Νίκο. :a0210:

Τη συγκεκριμένη σχεδίαση (τρία πόδια & ανοιχτά γύρω-γύρω ράφια) την βλέπω συνήθως σε έπιπλα hifi.
Βολεύει πολύ μιας και συνδυάζει άριστο εξαερισμό, πολύ εύκολη πρόσβαση στα καλώδια και επίσης εύκολο αλφάδιασμα σε οποιοδήποτε πάτωμα.
Αν σε κάδε δοκάρι βάλεις βιδωτό ποδαράκι, μπορείς να το φέρεις απολύτως οριζόντιο, ανεξαρτήτως κλίσεων ή ανωμαλιών του δαπέδου.

Εγώ από κάτι ρετάλια που είχα το σκέφτηκα Βραστήρα αλλά ίσως να υπήρχε καμία εικόνα στο υποσυνείδητο μου!! :p
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατασκευή είναι οριζόντια απλά στο σημείο που θα την βάλω ίσως να μην πατάει καλά λόγω πατώματος.
Θα το τσεκάρω και βλέπουμε. Εγώ αυτό που κάνω αντί να βάζω ποδαράκια είναι να χρησιμοποιώ τσόχινα ποδαράκια, λογικά με 1 ή 2 θα είμαι κομπλέ!

Ευχαριστώ!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραίος Νικόλα. Το OSB το παίρνεις χονδρική ή απλά το εχεις λατρέψει ;
Οι καβιλιες κάτσανε καλα στο OSB (τι πάχος) ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Πήρα 4 φύλλα (τα 2 κομμένα ανα 0.3 m για ράφια και τα άλλα 2 ολόκληρα). Όχι δεν το παίρνω χοντρική, (24.5 ευρώ, το φύλλο 2.5 x 1.25 m). Μου αρέσει σαν υλικό όχι μόνο γιατί είναι οικονομικό και έχει αντοχή στις καιρικές συνθήκες αλλά επειδή προέρχεται και από ανακυκλωμένο ξύλο.

Σε συνδυασμό με κόλλα αλλά και με τις μισοχαρακτές, η κατασκευή έγινε βράχος όπως έγραψα. Οι καβίλιες είχαν πάχος 8 mm.