Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ωραιος Δημητρη....
Μια χαρα εγινε...
Η αντιθεση στα ξυλα ισως ειναι αυτη που ανεβαζει περισσοτερο την κατασκευη αλλα το κυριοτερο ειναι σαν πρωτη φορα οι συνδεσμοι να εχουν φτιαχτοι σωστα...αυτο ειναι που μετραει...στο επομενο...
Απο αυτο το βιντεακι μου αρεσει το δοντι-δοντι σαν συνδεσμος...

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολυ μου αρεσει η ολη κατασταση που εστησες, αλλα και το τελικο αποτελεσμα :SFGSFGSF:
κι εγω θα ηθελα μεγαλη αντιθεση στα ξυλα

ποιο το προβλημα με τη μελαμινη?
ποια κολλα εβαλες που "ποτισε" τοσο πολυ ή με γελαει η φωτο?

Η μελαμίνη γλυστράει πολύ, οπότε δεν μπορείς να δουλεύεις κρατώντας με το χέρι το κουτί και δυσκολεύει να πιάσεις τα στοπ ή το κουτί με σφιγκτήρες χωρίς να μετακινηθούν καθώς σφίγγεις. Επίσης, για αυτή την κατασκευή θέλει βίδες στα σόκορα και η μελαμίνη σπάει εύκολα παρόλο το προτρύπημα.
Η ξυλόκολα είναι η γνωστή της mercola, τίποτα ιδιαίτερο.

Τα κουτάκια βγήκαν ωραία, ως συνήθως το φλας από την φωτογραφική δεν βοηθάει να δείξει πως είναι το τελικό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα. Απλά οι σύνδεσμοι δεν φαίνονται αρκετά οπότε η εξτρά δουλειά για να γίνουν οι συνδέσεις πήγε ψιλοχαμένη.

Ωραιος Δημητρη....
Μια χαρα εγινε...
Η αντιθεση στα ξυλα ισως ειναι αυτη που ανεβαζει περισσοτερο την κατασκευη αλλα το κυριοτερο ειναι σαν πρωτη φορα οι συνδεσμοι να εχουν φτιαχτοι σωστα...αυτο ειναι που μετραει...στο επομενο...
Απο αυτο το βιντεακι μου αρεσει το δοντι-δοντι σαν συνδεσμος...

Κωστή, όλοι οι σύνδεσμοι που δείχνει ο τύπος έχουν την χρησιμότητά τους ανάλογα την κατασκευή και το υλικό. Ο σύνδεσμος δόντι-δόντι μου αρέσει για κουτιά με καπάκι, αυτά τα τύπου μπιζουτιέρας που βλέπω και φτιάχνουν με ακριβά ξύλα στο youtube.

Mερακλιδικη δουλεια, απο την επιλογη των ξυλων, στο jig για τις εγκοπες μεχρι την τηλεκαρτα για προστασια στην κοπη !! :))

Πολυ ομορφο ξυλο η κοκκινη δρυς η οποια βαφεται ευκολα με stain αλλα και με κερι. Το λεω για τα συνδετικα ξυλακια οπου η διχρωμια θα εδειχνε παρα πολυ εντυπωσιακη.

Μπραβο Δημητρη!:a0210:

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολυ ομορφο ξυλο η κοκκινη δρυς η οποια βαφεται ευκολα με stain αλλα και με κερι. Το λεω για τα συνδετικα ξυλακια οπου η διχρωμια θα εδειχνε παρα πολυ εντυπωσιακη.

Αυτο το σκεφτηκα κι εγω, αλλα μετα θα εχουμε καλη κολληση? αφου θα εχει εμποτιστει

Re: Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Αυτο το σκεφτηκα κι εγω, αλλα μετα θα εχουμε καλη κολληση? αφου θα εχει εμποτιστει

Ακυρο, κακως το σκεφτηκαμε, καθως το ξυλακι κοβεται για να ερθει προσωπο με το ραφι. Και εκει που κοβεται δεν μπορει να εχει βαφτει εκ των υστερων :)

Aρα μονο διαφορετικο ξυλο παιζει, οπως το ειπε ο Δημητρης.

Αν περασεις ενα εγχρωμο εμποτισμου με ενα λεπτο πινελακι, αφου βαλεις και λιγη χαρτοταινια για σιγουρια;

Ευχαριστώ παιδιά. Θέλει οπωσδήποτε διαφορετικά ξύλα - με βάψιμο δεν γίνεται τίποτα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως γινόταν ωραία αντίθεση αν τα συνδετικά ήταν από κάποιο ξύλο σαν τον έβενο, δηλαδή πολύ σκούρο και χωρίς νερά. Επειδή η ποσότητα ξύλου που χρειάζεται είναι πολύ λίγη θα ήταν και εφικτό οικονομικά.
Ο λευκός δρυς που έβαλα για τα συνδετικά ταιριάζει περισσότερο αν το ξύλο του ραφιού είναι ανοιχτόχρωμο και χωρίς περίεργα νερά πχ ελάτη, σημίδα.

Πολύ ωραία καταστκευή. Ο χωνευτός νεροχύτης όλα τα λεφτά.

Να τη χαίρεσαι να σου μαγειρεύει!!!

Να ρωτήσω κι εγώ γιατί προτίθεμαι να μπλέξω..

Έχω σχεδιάσει τον μπουφέ που επισυνάπτω και έχω βγάλει μέτρα για τα ξύλα, ας πούμε ότι καταφέρνω τη σύνδεση κλπ.

mpoyfes.JPG
(μόνο το μεσαίο θα είναι ανοιχτό για το ηχοσύστημα)

Το υλικό θα είναι mdf με καπλαμά δρυός. Σκέφτομαι να των περάσω με κάποιο βερνίκι εμποτισμού με χρώμα για να τον σκουρήνω λίγο. Έπειτα μου έχουν πει για βερνίκι σατινέ.

Πως το ακούτε, θα πετύχει ή θα κλαίω τον κόπο μου?

Κι από εμένα άλλο ένα ράφι, εμπνευσμένο από το ράφι-σπιτάκι του ΙΚΕΑ.
Το ξύλο είναι σημύδα (κανονικό ξύλο, όχι κ/π), σανίδες 2εκ πάχος Χ9εκ πλάτος που ενώθηκαν στο πλάι ανά δύο για να κάνουν μια επιφάνεια πλάτους 18εκ. με τον ίδια μέθοδο που είχα εφαρμόσει στο τραπεζάκι.
20210328-214328.jpg

Οι συνδέσεις των κομματιών, εκτός από την σκεπή, έγιναν με καβίλιες 6χιλ. , με την βοήθεια των ακίδων σημαδέματος και διαφόρων κομματιών ξύλου που έπαιζαν τον ρόλο του οδηγού για το που ακριβώς θα μπει το κάθε κομμάτι.
20210402-175923.jpg

Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι τελευταία φορά που δουλεύω χωρίς σφιγκτήρες κατάλληλους για το πλάτος της κατασκευής.
20210402-192932.jpg

Η σκεπή μπήκε με βίδες που στην συνέχεια κρύφτηκαν με τάπες από το ίδιο ξύλο - οι τάπες έγιναν με τα τρυπανάκια για τάπες του λιντλ.
20210403-173031.jpg

Και εδώ το τελικό αποτέλεσμα πριν το βερνίκωμα. Γράφω εδώ μια πατέντα που δοκίμασα και βγήκε πετυχημένη: επειδή οι ακμές είναι στρογγυλεμένες (με κοπτικό για στρογγύλεμα 1/8") και για να μην φαίνονται άσχημες οι γωνίες κάθετων και οριζόντιων κομματιών, έκανα πιο φαρδιά τα ξύλα της σκεπής και κατεβαίνοντας μείωνα το πλάτος κατά 3 χιλιοστά. Έτσι στα σημεία 1,2,3,4 της φωτογραφίας κάνει κάθε φορά ένα "σκαλοπάτι" 3χιλιοστά πιο μέσα.

Το φυσικό χρώμα της σημύδας μου άρεσε και για να μην σκουρήνει είπα να το περάσω μόνο με ένα διάφανο βερνίκι σπρέι - περιμένω να στεγνώσει να δω πως θα δείξει.
20210403-205418.jpg