Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Εχθές εφτιαξα ενα ξύλινο καρότσι με υπολείμματα απο κατασκευές . Οχι τόσο για το λειτουργικό του μερος (αν και δουλεύει κανονικα) , περισσότερο για πρακτικούς λόγους . Διακοσμητικό-αποθήκευση ξυλων προς καύση έξω απο την πόρτα (να μην ειναι χημα στο πάτωμα) .

:aktion033: γειά σου ρε μάστορα...

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Εχθές εφτιαξα ενα ξύλινο καρότσι με υπολείμματα απο κατασκευές . Οχι τόσο για το λειτουργικό του μερος (αν και δουλεύει κανονικα) , περισσότερο για πρακτικούς λόγους . Διακοσμητικό-αποθήκευση ξυλων προς καύση έξω απο την πόρτα (να μην ειναι χημα στο πάτωμα) .

Ωραίο και πρακτικό. Ωραία ιδέα. Μπράβο Ηλία!

Να ´στε καλα παίδες !
Νεκταριε το συγκεκριμένο μετα την "ανάσταση" του το έχω ερωτευτεί . Παντου μαζι μου ! :-D

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Και το τσεκουρι του θωρ απο πανω!

ο Θωρ είχε βαριά

maxresdefault.jpg

Πολύ καλο το καροτσάκι και ας είναι και από υπολείμματα όπως λες και εσύ.
Οι καλύτερες κατασκευές από περισσεύματα γίνονται άλλωστε.

Εγώ σήμερα σχεδόν τελείωσα με το τραπεζάκι.
Αύριο θα τρίψω τις κόλλες και τα στοκαρίσματα και θα ξεκινήσω το βάψιμο.

Το πάνω μέρος τοποθετήθηκε στον σκελετό με 6 καβίλιες 6 χιλιοστών με το σύστημα της wolfcraft (φαίνεται στις φωτό). Δεν χρησιμοποίησα καθόλου κόλλα για το πάνω μέρος με το σκεπτικό να το αποσπάω όποτε θέλω. Άλλωστε οι καβίλιες έχουν αρκετά σφιχτή εφαρμογή.

Σε ότι αφορά την σταθερότητα της κατασκευής, αυτή είναι αρκετά καλή ακόμα και σε σύρση. Βέβαια δεν κάνει για πολύ ζόρι αλλά για τραπέζι μια χαρά είναι και παρόλο που δεν είναι ενισχυμένος σκελετός με κεντρικό δοκαράκι, ο τρόπος σύνδεσης κάνει την διαφορά.

Σκέφτομαι να το κάνω μία διχρωμία για να τραβάει το μάτι.

Ωραίος

αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση: Aσθητικά κάπου χάνει για το πεις τζαμάτο. Θα εξέταζα την περίπτωση να πέρναγα μια 2η στρώση σανίδια στο πάνω μέρος ώστε το πάνω μέρος και τα πόδια να έχουν παραπλήσιο πάχος.

Να την τολμήσεις την δυχρωμία.

Ωραίος

αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση: Aσθητικά κάπου χάνει για το πεις τζαμάτο. Θα εξέταζα την περίπτωση να πέρναγα μια 2η στρώση σανίδια στο πάνω μέρος ώστε το πάνω μέρος και τα πόδια να έχουν παραπλήσιο πάχος.

Να την τολμήσεις την δυχρωμία.

Θενκς.

Κωστή δυστυχώς δεν έχω δεύτερη μασίφ επιφάνεια, αν και νομίζω ότι θα είχε πάλι αισθητικό θέμα.
Για την διχρωμία θα το σκεφτώ πολύ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραιος ο Νικολας!!!!!!!!!!!!!!

Στο κατω μερος θελει μια τραβερσα!

Κυριάκο, το είχα σκεφτεί να βάλω τραβέρσα αλλά λόγω των συνδέσεων η κατασκευή είναι πολύ σταθερή και δεν χρειάζεται.
Πέραν αυτού, η χρήση θα είναι σχεδόν διακοσμητική οπότε δεν υπάρχει λόγος να την βάλω. ;-)

Σημερα ηρθανε στα χερια μου 4 φυλλα mdf διαστασεων 2200χ90χ0,6cm. Ειναι απο επενδυσεις πορτων ασφαλειας.
Θελω να φτιαξω ενα παγκο και με αυτα σκεφτομαι να τον καλυψω γυρω γυρω.
Με το δισκοπριονο χειρος θα κοπουν σωστα? χρειαζονται καποια ιδιαιτερη μεταχειριση για τη στερεωση και το βαψιμο κυριως?
Θελω να φτιαξω και συρταρια, να το τολμησω με αυτα ή να χρησιμοποιησω αλλα ξυλα?

Δυστηχως δεν εχω ουτε μια φωτο πέραν του τελειωμένου επιπλου...
Γενικότερα Κακιά συνήθεια που εχω, μιας και δεν εχω φωτογραφιες απο όσες κατασκευές εχω κανει...αλλα και απο ταξίδια κτλ κτλ...

Ολα ξεκίνησαν Απο αυτο...
ImageUploadedByTapatalk1451516257.495080.jpg

Μετα απο τρεις μέρες τρύπημα, βιδωμα, κόψιμο, τρίψιμο και βάψιμο...φτάσαμε σε αυτο...

ImageUploadedByTapatalk1451516277.897526.jpg
ImageUploadedByTapatalk1451516552.445334.jpg

Συνολική διάσταση επιπλου 183,6χ84χ45 εκ

Σύνολο κοςτους υλικών (μη συμπεριλαμβανομένων των εργαλειων φυςικα)
Συνθετη ξυλεία (οξυά) 105
Mdf 16αρια και πλάτες 4αρες 35
Ασταρι και μπογιά για ξυλο 15
Πόρτακια ikea μαύρη λάκα και μεντεσεδες και μηχανισμοί ανοίγματος 100

Γυαλοχαρτα, βίδες κτλ κτλ μαζεύονται τμηματικά οπότε αδύνατον να εκτιμηθούν...
Σύνολο 255

Απο αρκετα καλη έρευνα που είχα κανει για αγορα αντίστοιχου επιπλου σε μασίφ ξυλεία...έδειξε οτι εγινε πλήρης απόσβεση των εργαλειων μου...χεχεχεχεχε

Συνολικά μου πήρε τρεις ημέρες δουλειάς μιας και είχα και τα αςταρωματα/βαψίματα του mdf (δεν μου αρέσει σαν υλικό θα προσπαθήσω να το αποφύγω γενικότερα στο μέλλον)...
με εναν ακομα να βοηθάει γιατι η καταςκευη ηταν μεγάλη σε όγκο και πολυ βαριά θα έβγαινε και σε ενα διήμερο εύκολα...

Ολες οι επιφάνειες οξυάς κόπηκαν και κολληθηκαν στα επιθυμητά μεγεθη/μήκος/πλατος και ενώθηκαν μεταξύ τους με καβιλιες...

Συμβουλες (διδάγματα που πήρα απο την όλη διαδικαςια)
Πολυ προσοχή στις καβιλιες...μην βάζετε πολυ κόλλα στη τρύπα, προτιμήστε να βάζετε περιμετρικά της καβιλιας πριν την βάλετε στην τρύπα...διαφορετικά λειτουργεί σαν φρένο και δεν χωνευέτε σωστα η καβιλια (το έμαθα με τον δυςκολο τροπο δυστηχως) μιας και ηταν η πρώτη φορα που χρησιμοποιούσα καβιλιερα...

Επίσης προτιμήστε τους παραδοςιακους σφηκτηρες και οχι σκανδάλης (αν και εγω εχω μόνο σκανδάλης), όσο καλα και να αφηγούνται δεν έχουν φτιαχτεί για να μένουν ωρες ολόκληρες σφιγμένος σε ξυλο...όσο καλοί και να ειναι δεν μπορούν να σφίξουν όσο καλα μπορούν οι παραδοσιακοί σφηκτηρες με την βίδα...(έσπασα την σκανδάλη σε εναν στην προσπάθεια μου να σφηξω τέρμα)...

Προσωπικα τοσο στα mdf όσο και στην μασίφ ξυλεία παντα τρυπάνια με ενα 3αρακι ή ενα 4αρακι ξυλοτρυπανο, μετα φρεζάρισμα και τελος βιδωμα...τα εργαλεία της parkside με έβγαλαν ασπροπρόσωπο δεν τους έλειψε δύναμη πουθενά...

Για τα κοψίματα των ξύλων...
Χρησιμοποίησα το διςκοπροιονο της parkside...
Προτείνω να έχετε οδηγό για την κοπή (track) κανει την δουλειά πολυ πολυ πιο εύκολα...
Διαφορετικά κάνετε την μετρηςη που θέλετε και πρόσθεςτε αλλα 3,6εκ +2χιλ για την λεπίδα δλδ 3,8εκ σύνολο ετσι κόβετε ακριβώς...
Πολυ χρήσιμο μιας και επρεπε να κόψω επιφάνειες έως και 2 μέτρα σε μήκος...για οδηγό χρησιμοποιούσα τις άλλες επιφάνειες που είχαν εργοστασιακή κομμένη άκρη άρα και ¨απολυτη¨ ευθεία...
Αφήστε το διςκοπροιονο να κανει την δουλειά...ειδικα σε μεγάλες/μακρυες κοπές...

Ξυλο κόλλα που χρησιμοποίησα...atlacol very fast 45...5ευρω το μεγαλο δοχείο (οι άλλες very fast εξωτερικού είχαν τα διπλάσια χρήματα) ...πολυ γρήγορη και δυνατή...και ελληνικη εταιρία...

Mdf φθηνό, αλλα προσωπικά αν μπορω θα το αποφύγω στο μέλλον...οταν δουλεύεις mdf και ξυλο η διάφορα στην συμπεριφορά καθως και στην αίσθηση του ενος με το άλλο ειναι χαοτική...
ξυλο και πάλι ξυλο...

Και φυςικα όσο καλύτερη δουλειά κανεις στην βαση (τα εσωτερικά κουτιά) για να βγουν σωςτα γωνιαςμενα τοσο πιο ευκολο γίνετε οταν πρεπει να γωνιασεις ολο το έπιπλο κατα την τελική συναρμολόγηση...

Αυτά απο όσο μπορω να θυμηθώ...ελπίζω οι συμβουλές να βοηθήσουν οποίους θελήσουν να επιχειρήσουν κατι αντίστοιχο...

Keep woodworking...

Last edited: