Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Χαιρετώ την παρέα,
με παίδεψε αρκετό καιρό (και τη σκεφτόμουν για ακόμα περισσότερο), αλλά η πολυθρόνα τύπου “Adirondack” είναι γεγονός:

IMAG0588.jpg

IMAG0589.jpg
IMAG0590.jpg

IMAG0591.jpg
IMAG0593.jpg

IMAG0594.jpg
IMAG0599.jpg

IMAG0667.jpg
IMAG0674.jpg

Όπως φαίνεται και στο σχέδιο (οδηγίες/διαστάσεις εδώ: http://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/how-to/a709/easy-adirondack-chair-plans/ και το σχέδιο εδώ: http://pop.h-cdn.co/assets/cm/15/06/54d112e5a5fd4_-_PMX0706Adiron.pdf), είχε αρκετά κοψίματα, γωνιές και κυκλικά τμήματα, τα οποία έκανα με το κόλπο του μέτρου που στηρίζεις την άκρη του σε μια βίδα και με ακτίνα την επιθυμητή «σημαδεύεις» το κυκλικό τόξο που θες. Το χρησιμοποίησα ακόμα και για να κάνω την καμπύλη στα ξύλα της πλάτης:

Την πέρασα δύο χέρια άχρωμο βερνίκι εμποτισμού (νερού) και μετά την ξαναέτριψα (με 240-άρι) για να έχει απαλή υφή (η οποία είχε «φύγει» όταν την πέρασα με το βερνίκι). Η μόνη διαφορά με τις αρχικές οδηγίες είναι ότι καθώς δεν μπορούσα να βρω τάβλες πεύκου με πάνω από 2 εκατοστά πάχος (οι οδηγίες έλεγαν για 2.5 εκατοστά), τα δύο ξύλα που αποτελούν τη "βάση" και στα οποία πάνω βιδώνονται οι τάβλες του καθίσματος καθώς και τα κάθετα τμήματα (μπροστά και πίσω), τα έκανα διπλά, με πάχος δηλαδή περίπου 4 εκατοστά. Ίσως υπερβολικό αλλά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο...

Πολυ ωραία Δημήτρη.
Με τις διαστάσεις πως τα βολεψες ;
Πήρες μετρο με ίντσες ;
Βέβαια στις φωτο βλέπω μετρο εκατοστων.

Sent from my iPad using Tapatalk

Μπράβο γιά τήν κατασκευή τής καρέκλας,ωραία δουλειά μέ καλό φινίρισμα παντού

Πολυ ωραία Δημήτρη.
Με τις διαστάσεις πως τα βολεψες ;
Πήρες μετρο με ίντσες ;
Βέβαια στις φωτο βλέπω μετρο εκατοστων.

Όπως το είδες στι φωτό: με μέτρο (προσπάθησα να είμαι όσο πιο ακριβής γίνεται στη μετατροπή).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πρεπει να ειμαι πολυ ανετη, αλλα απο την αλλη εχει βαθυ καθισμα, δειχνει να ειναι λιγακι αβολο στο σηκω.

Όπως τα είπες: είναι πολύ άνετη, αλλά και το κάτσε-σήκω είναι λίγο ...διαφορετικό από τις άλλες. Απλά, μόλις κάτσεις, δεν θες να σηκωθείς... :-)

Πολύ ωραία κατασκευή η καρέκλα!! Και πολύ αναπαυτική! Έχω μια παρόμοια μισοτελειωμένη από πέρσι το καλοκαίρι!!!!

Και η δική μου κατασκευή μετά από πολύ καιρό (διαβάσματος και πειραματισμών).

Τραπέζι μπαλκονιού από σύνθετη επιφάνεια Ελάτης (πάχος 40 mm) και Σουηδικό (δοκάρι 70 x 70 mm).

P60627_223852.jpg

P60627_223859.jpg

P60627_223912.jpg

P60627_223927.jpg

P60627_223935.jpg

P60627_223945.jpg

P60627_223953.jpg

P60627_224004.jpg

P60627_224022.jpg

P60627_224034.jpg

Για αρχή τρίφτηκε η επιφάνεια με 100-120-180-240-320-400 και 500άρι γυαλόχαρτο (το τελευταίο ανά περασιά βαψίματος). Έπειτα οι ακμές φαγώθηκαν με κουρευτικό περιθωρίων για πιο ωραίο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τον σκελετό αφού κόπηκε το σουηδικό στις κατάλληλες διαστάσεις και έγινε διαμόρφωση των άκρων του (σχέδιο στις φωτό), τρίφτηκε με τον ίδιο συνδυασμό γυαλόχαρτων όπως η επιφάνεια.
Έπειτα διαμορφώθηκαν οι μισοχαρακτές με το φαλτσοπρίονο και τρίφτηκαν για καλύτερη επαφή μεταξύ τους.

Οι ενώσεις έγιναν αποκλειστικά με καβίλιες 8άρες και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης Titebond (αδιάβροχη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους) και μία βίδα σε κάθε ένωση έτσι για να βρίσκεται.
Να πω εδώ ότι χρησιμοποίησα καβίλια του μέτρου (περίπου 60 χιλιοστά έκαστη) λόγω μεγάλων διαστάσεων του ξύλου και για καλύτερη επαφή.

Έπειτα από την συναρμολόγηση (ευτυχώς μόνο μικρές ατέλειες στις ενώσεις και όχι κάτι σημαντικό), σειρά είχε το βάψιμο.
Επιλέχθηκε το Teak oil της Vivechrom το οποίο αποτελείται αποκλειστικά απο τροποποιημένα φυσικά έλαια και δεν μυρίζει έντονα. Περάστηκαν 2 χέρια στον σκελετό και 3 στην επιφάνεια (με ενδιάμεσο τρίψιμο με 500άρι γυαλόχαρτο για την επιφάνεια και 320άρι για τον σκελετό).

Τέλος το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητικό, πάντα σε ότι αφορά τις κατασκευές μου και με γνώμονα την σταθερότητα και την αντοχή στον χρόνο. Ειδικά δε με το προηγούμενο τραπέζι που έκανα είναι η μέρα με την νύχτα!

Υλικά:
Σύνθετη επιφάνεια Ελάτης : 50 ευρώ
Σουηδικό: 40 ευρώ
Χρώμα: 9 ευρώ (χρησιμοποίηθηκε λίγο παραπάνω από το μισό).

Συνολικό κόστος αν βάλουμε και τις καβίλιες + κόλλα, περίπου 100 ευρώ.

Χρόνος αποπεράτωσης: περίπου 10 - 12 ώρες (με έτοιμα πλανισμένα ξύλα).

Εργαλεία: Φαλτσοπρίονο, Παγκοπρίονο, Κουρευτικό περιθωρίων, Έκκεντρο τριβείο, Τριβείο δέλτα, Δραπανοκατσάβιδο, Παλμικό κατσαβίδι & Οδηγός καβίλιας και τρυπήματος Wolfcraft

Y.Γ: Η επιφάνεια είναι αφαιρούμενη για εύκολη μετακίνηση αλλά και συντήρηση.

Νίκο πολύ καλό!
Πρέπει να είναι και φαίνεται εξαιρετικά στιβαρό!

Πολύ όμορφες και οι συνδέσεις.

Οι διαστάσεις του πόσο είναι? 60χ120, 70 ύψος?

χρειαζόταν και η μεσαία στήριξη κάτω από το καπάκι?

το καπάκι που είναι αφαιρούμενο πως στηρίζεται? και πως το μεταφέρεις εάν το καπάκι είναι αφαιρούμενο από που το πιάνεις?

Τραπέζι μπαλκονιού από σύνθετη επιφάνεια Ελάτης (πάχος 40 mm) και Σουηδικό (δοκάρι 70 x 70 mm).

P60627_223852.jpg

P60627_223859.jpg

P60627_223912.jpg

P60627_223927.jpg

P60627_223935.jpg

P60627_223945.jpg

P60627_223953.jpg

P60627_224004.jpg

P60627_224022.jpg

P60627_224034.jpg

Για αρχή τρίφτηκε η επιφάνεια με 100-120-180-240-320-400 και 500άρι γυαλόχαρτο (το τελευταίο ανά περασιά βαψίματος). Έπειτα οι ακμές φαγώθηκαν με κουρευτικό περιθωρίων για πιο ωραίο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τον σκελετό αφού κόπηκε το σουηδικό στις κατάλληλες διαστάσεις και έγινε διαμόρφωση των άκρων του (σχέδιο στις φωτό), τρίφτηκε με τον ίδιο συνδυασμό γυαλόχαρτων όπως η επιφάνεια.
Έπειτα διαμορφώθηκαν οι μισοχαρακτές με το φαλτσοπρίονο και τρίφτηκαν για καλύτερη επαφή μεταξύ τους.

Οι ενώσεις έγιναν αποκλειστικά με καβίλιες 8άρες και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης Titebond (αδιάβροχη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους) και μία βίδα σε κάθε ένωση έτσι για να βρίσκεται.
Να πω εδώ ότι χρησιμοποίησα καβίλια του μέτρου (περίπου 60 χιλιοστά έκαστη) λόγω μεγάλων διαστάσεων του ξύλου και για καλύτερη επαφή.

Έπειτα από την συναρμολόγηση (ευτυχώς μόνο μικρές ατέλειες στις ενώσεις και όχι κάτι σημαντικό), σειρά είχε το βάψιμο.
Επιλέχθηκε το Teak oil της Vivechrom το οποίο αποτελείται αποκλειστικά απο τροποποιημένα φυσικά έλαια και δεν μυρίζει έντονα. Περάστηκαν 2 χέρια στον σκελετό και 3 στην επιφάνεια (με ενδιάμεσο τρίψιμο με 500άρι γυαλόχαρτο για την επιφάνεια και 320άρι για τον σκελετό).

Τέλος το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητικό, πάντα σε ότι αφορά τις κατασκευές μου και με γνώμονα την σταθερότητα και την αντοχή στον χρόνο. Ειδικά δε με το προηγούμενο τραπέζι που έκανα είναι η μέρα με την νύχτα!

Υλικά:

Εργαλεία: Φαλτσοπρίονο, Παγκοπρίονο, Κουρευτικό περιθωρίων, Έκκεντρο τριβείο, Τριβείο δέλτα, Δραπανοκατσάβιδο, Παλμικό κατσαβίδι & Οδηγός καβίλιας και τρυπήματος Wolfcraft

Ωραία κατασκευη Νίκο. Μπράβο.
Τετοια συνθέτη επιφάνεια δεν εχω ξαναδεί. Εννοώ οτι φαίνεται να εχει και 2 ψιλές στρώσεις πανω/κατω, κολλητές πανω στην εσωτερική κυρίως επιφάνεια.
Τώρα χρειάζεται άλλη μια φωτο σε χρήση του (γεμάτο με φαγητά, ποτά ή οτι άλλο κανεις κέφι).

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Υλικά:

Νίκο
Ωραία & επιμελημένη κατασκευή. Πολύ όμορφη η περιγραφή των εργασιών σου step by step καθώς & των υλικών.

Η μόνη μου ένσταση είναι ότι δείχνει περισσότερο να είναι φτιαγμένο σαν μικρός πάγκος εργασίας (βλέπε πάχος επιφανειών, ποδαρικών & τραβερσών), παρά για τραπεζάκι μπαλκονιού.

Υ.Γ. Πάρτο & ως γεροντό–παραξενιά !!!

Εγω τοβλεπω ως εξασκηση στη γιαπωνεζομαραγκικη.
Η βιδα δεν χρειαζοταν, εψτιαξες τετοιες συνδεσεις και τις"μολυνες" με μεταλλο?
Παντως μοιαζει για παγκος αλλα δεν το εχουμε δει ακομη στο χωρο του για μια καλυτερη συνολικη εικονα.

ΥΣ. Πηρες γυναικα και σλυ καθαρισε το εργαστηριο? πρωτη φορα το βλεπω ετσι...:SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νίκο πολύ καλό!
Πρέπει να είναι και φαίνεται εξαιρετικά στιβαρό!

Πολύ όμορφες και οι συνδέσεις.

Οι διαστάσεις του πόσο είναι? 60χ120, 70 ύψος?

χρειαζόταν και η μεσαία στήριξη κάτω από το καπάκι?

το καπάκι που είναι αφαιρούμενο πως στηρίζεται? και πως το μεταφέρεις εάν το καπάκι είναι αφαιρούμενο από που το πιάνεις?

Οι διαστάσεις είναι 115 μήκος, 65 πλάτος και 74 εκατοστά ύψος (μαζί με την επιφάνεια).

Η μεσαία στήριξη κάτω από το καπάκι είναι για την τοποθέτηση και την στερέωση του πάνω στον σκελετό.
Η εφαρμογή είναι πολύ σφιγκτή και ακόμα και να το μεταφέρεις δεν βγαίνει από την θέση του. Μπαίνει εύκολα με το χέρι και μερικά χτυπήματα αλλά για να βγει είναι λίγο πιο δύσκολο και θέλει μερικά χτυπήματα με ματσόλα.
Η λογική στην μεταφορά είναι να σπάει στα 2 για να είναι ευκολότερη.
Θα βγάλω και μία φωτό σπασμένο για να το δεις καλύτερα.

Από στιβαρότητα άστο, να χοροπηδάς πάνω δεν κάνει κιχ.

Ωραία κατασκευη Νίκο. Μπράβο.
Τετοια συνθέτη επιφάνεια δεν εχω ξαναδεί. Εννοώ οτι φαίνεται να εχει και 2 ψιλές στρώσεις πανω/κατω, κολλητές πανω στην εσωτερική κυρίως επιφάνεια.
Τώρα χρειάζεται άλλη μια φωτο σε χρήση του (γεμάτο με φαγητά, ποτά ή οτι άλλο κανεις κέφι).

Χαχα, ευχαριστώ.
Ναι μου την σύστησε ο φίλος ο Κουζινας! Δεν στραβώνει με τίποτα γιατί είναι σαν κόντρα πλακέ. Είχε φτιάξει και αυτός ένα τραπέζι και από εκεί εμπνεύστηκα να πω την αλήθεια.
Αυτό έξω το μπαλκόνι θα είναι οπότε το πολύ πολύ καμιά μπύρα να έχει πάνω! :)

Νίκο
Ωραία & επιμελημένη κατασκευή. Πολύ όμορφη η περιγραφή των εργασιών σου step by step καθώς & των υλικών.

Η μόνη μου ένσταση είναι ότι δείχνει περισσότερο να είναι φτιαγμένο σαν μικρός πάγκος εργασίας (βλέπε πάχος επιφανειών, ποδαρικών & τραβερσών), παρά για τραπεζάκι μπαλκονιού.

Υ.Γ. Πάρτο & ως γεροντό–παραξενιά !!!

Σε θενκ γιου. Ψιλοισχύει αλλά αν δεις τα τραπέζια αυτού του τύπου είναι γομάρια.

https://www.youtube.com/watch?v=r4bqEAWtWwY

Και ο Marc κάτι παρόμοιο κάνει σε διαστάσεις απλά χρησιμοποιεί domino και όχι μισοχαρακτές που είναι πιο μπακάλικες αλλά το ίδιο ίσως και πιο ισχυρές.
Γούστα είναι αυτά Παππού, δεν είναι παραξενιές σε καμία περίπτωση. :)

Εγω τοβλεπω ως εξασκηση στη γιαπωνεζομαραγκικη.
Η βιδα δεν χρειαζοταν, εψτιαξες τετοιες συνδεσεις και τις"μολυνες" με μεταλλο?
Παντως μοιαζει για παγκος αλλα δεν το εχουμε δει ακομη στο χωρο του για μια καλυτερη συνολικη εικονα.

ΥΣ. Πηρες γυναικα και σλυ καθαρισε το εργαστηριο? πρωτη φορα το βλεπω ετσι...:SFGSFGSF:

Μπα δεν θα το έλεγα τόσο γιαπωνέζικη τέχνη.
Και όμως χρειαζόταν, όσο και αν δεν του φαίνεται. Και οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν καρφιά και βίδες μην νομίζεις ότι εμπιστεύονται πάντα τις συνδέσεις τους. Εδώ χρησιμοποίησα μία βίδα για να φέρω καλύτερα σε επαφή τις 2 επιφάνειες και για να μην υπάρχει περίπτωση στραβώματος.
Είναι υβρίδιο οπότε για όλα κάνει.

Σε ότι αφορά το υστερόγραφο, έχει υπάρξει και πολύ πιο καθαρό. Είμαι πολύ καλός στο καθάρισμα και δεν το βαριέμαι καθόλου, στις σπουδές πάντα εγώ καθάριζα το σπίτι!!!

Πολύ καλός και στην περιγραφή πλήρως κατατοπιστικός!!!!!

Θενκς!

Πολύ ωραία κατασκευή η καρέκλα!! Και πολύ αναπαυτική! Έχω μια παρόμοια μισοτελειωμένη από πέρσι το καλοκαίρι!!!!

Κάνε ένα "ντου" και τελείωσέ την: θα την ευχαριστηθείς πάρα πολύ!

......

Ακλόνητη κατασκευή! Συγχαρητήρια και χαρά στο κουράγιο σου με τα τόσα τριψίματα: για μένα είναι το πιο "βαρετό" κομμάτι της διαδικασίας κατασκευής...

Κάνε ένα "ντου" και τελείωσέ την: θα την ευχαριστηθείς πάρα πολύ!

Ακλόνητη κατασκευή! Συγχαρητήρια και χαρά στο κουράγιο σου με τα τόσα τριψίματα: για μένα είναι το πιο "βαρετό" κομμάτι της διαδικασίας κατασκευής...

Ευχαριστώ Δημήτρη.
Καλά τα λες για το τρίψιμο αλλά είναι θέμα συνήθειας πλέον.
Παλαιότερα δεν ήθελα να τρίβω καθόλου... :)

Σήμερα ξεκίνησα ένα ακόμα τραπεζάκι (μικρότερων διαστάσεων, να βρίσκεται).
Δεν ολοκλήρωσα την κατασκευή ακόμα αλλά αυτήν την φορά πρόσθεσα κάποιες ενδιαφέρουσες πινελιές.

Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι από ένα μικρό ρετάλι της επιφάνειας που μου περίσσεψε. Το ρετάλι κόπηκε στην μέση και ενώθηκε με καβίλιες και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης.
Για έξτρα ενίσχυση, με το παγκοπρίονο (χωρίς προστατευτικά) έγιναν υποδοχές στην κάτω μεριά της επιφάνειας και μπήκαν 2 μικρές λωρίδες Ιρόκο (ρετάλια και αυτά) και κολλήθηκαν με την ίδια ξυλόκολλα.
Εκτός φυσικά από ενίσχυση, προστίθεται και μία ευχάριστη νότα ομορφιάς (προσωπική άποψη).

Δεν σας λέω τίποτε άλλο για την ώρα αλλά λογικά θα το τελειώσω σύντομα. Είναι από τα λίγο πιο δύσκολα projects που έχω κάνει μέχρι τώρα.

P60701_211429.jpg

P60701_212223.jpg

Ωραια ιδεα αυτες οι δυο λωριδες. Αφου ειναι συμμετρικες γιατι να τις κρυψεις απο κατω; Εγω θα τις κραταγα στην επιφανεια, μου φαινεται οτι θα δειξει ωραιο.
Οταν φτιαξεις τον σκελετο, βαλ'το και απ'τη μια και απ'την αλλη να δεις πως θα ειναι πριν το βιδωσεις.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραια ιδεα αυτες οι δυο λωριδες. Αφου ειναι συμμετρικες γιατι να τις κρυψεις απο κατω; Εγω θα τις κραταγα στην επιφανεια, μου φαινεται οτι θα δειξει ωραιο.
Οταν φτιαξεις τον σκελετο, βαλ'το και απ'τη μια και απ'την αλλη να δεις πως θα ειναι πριν το βιδωσεις.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Θενκς Βραστήρα.

Δεν υπάρχει σκελετός μονάχα πόδια...
Το σκέφτηκα και εγώ αυτό που λες αλλά θα προτιμήσω να τα βάλω από κάτω αυτήν την φορά.

Νίκο, η επιφάνεια αυτή είναι διαφορετική από ότι συνήθως ή εμένα μου φαίνεται ότι έχει 2 εξωτερικά στρώματα ξύλου?

Τώρα για την έξτρα αντοχή στην επιφάνεια του τραπεζιού, πως προκύπτει αυτή? δεν το κατάλαβα το σκεπτικό σου μάλλον....δηλαδή τα φιλέτα αυτά του ιρόκο πως αυξάνουν την αντοχή της επιφάνειας?