Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολύ όμορφο Νίκο αλλά εγώ θα έβαζα άλλη επιφάνεια.
Το OSB με χαλάει.

Εσύ πώς και επέλεξες OSB για επιφάνεια;
Ευχαριστώ.
Αυτή είχα μόνο διαθέσιμη και δεν ήθελα να πάρω ολόκληρο φύλλο σύνθετη ξυλεία Ελάτης γιατί πέραν του ότι θα καθόταν άχρηστη (τουλάχιστον η μισή) υπήρχε σοβαρό κίνδυνος να στραβώσει.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα Αντώνη. :)

Πολυ ωραιο Νικ σαν κατασκευη αν και το σχεδιο δεν μου αρεσε πολυ.
Οσο για το τραπεζομαντηλο, ειναι εκ των ουκ ανευ σε ελληνικο τραπεζι. :fahne90:

Ευχαριστώ.
Αυτή είχα μόνο διαθέσιμη και δεν ήθελα να πάρω ολόκληρο φύλλο σύνθετη ξυλεία Ελάτης γιατί πέραν του ότι θα καθόταν άχρηστη (τουλάχιστον η μισή) υπήρχε σοβαρό κίνδυνος να στραβώσει.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα Αντώνη. :)

Το σχόλιο μου ήταν καλοπροαίρετο,το παραπάνω σχόλιο σου όχι.

Υπέθεσα ότι ήταν από σχεδιασμού το OSB και όχι επειδή ήταν έυκαιρο..

Ωραία κατασκευή και πιστεύω με τόσες μισοχάρακτες θα είναι και ακλόνητο εις τους αιώνας των αιώνων αμήν.
Σχετικά με το osb, γούστα είναι αυτά, είπαμε πάμε πάσο, εδώ πάντως δε με χαλάει όπως βγήκε. :a0210:

Ερώτηξις: στις κάτω τραβέρσες των ποδιών γιατί δεν έκανες πιο βαθιές τις μισοχάρακτες να έρθουν
πρόσωπο με τα πόδια και προτίμησες να προεξέχουν προς τα μέσα? Είναι μέρος του ντιζάην ή υπήρχε
κάποιος λόγος τεχνικός;

Τραπέζι βεράντας από ξύλο πεύκου (Αυστρίας και Σουηδικό) και επιφάνεια από OSB 3.

Μιας και που οι μέρες ήταν βροχερές αποφάσισα να φτιάξω ένα τραπέζι για την βεράντα της θείας γιατί το πλαστικό μου έσπαγε λίγο τα νεύρα.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τα εξής υλικά:

1) Δοκάρι πεύκου Αυστρίας 4 x 6 πλανισμένο. Συνολικά 2 δοκάρια 4 μετρα (με τα περισσεύματα) με κόστος 10 ευρώ και για τα 2.

2) Σουηδικό πηχάκη 2 x 3 πλανισμένο + ξεχονδρισμένο. Συνολικά περίπου 1.5 δοκαράκι (5 μέτρα) με κόστος 2.5 ευρώ (συνολικό)

3) Επιφάνεια OSB 3 με διαστάσεις 1.25 x 0.8 και κόστος κοντά στα 8 ευρώ

4) Ξυλόκολλα Titebond 2 (Αδιάβροχη), ξυλόβιδες Woodspur (Axminster), καβίλια από κλαδί καρυδιάς (homemade), καβίλιες 6 mm.

5) Λάδι Teak Vivechrom (περίπου 250 ml) με κόστος 3 ευρώ.

Συνολικό κόστος μαζί με βίδες κόλλες κ.λπ. περίπου 25 - 26 ευρώ

Διαδικασία κατασκευής:

Τα δοκαράκια κόπηκαν στις κατάλληλες διαστάσεις και μοίρες στο φαλτσοπρίονο (15 κάτω, 45 πάνω και 30 μοίρες τα οριζόντια - μοίρες φαλτσοπρίονου), έπειτα τρίφτηκαν με 80-100-120άρι γυαλόχαρτο και σχηματίστηκαν οι μισοχαρακτές σε αυτά. Έπειτα τρίφτηκαν με 180-240-320άρι γυαλόχαρτο και ενώθηκαν με κόλλα, καβίλιες και βίδες.

Αφού συναρμολογήθηκε ο σκελετός, σειρά είχε και η πάνω επιφάνεια του τραπεζιού. Κόπηκε λοιπόν η επιφάνεια OSB στις επιθυμητές διαστάσεις με το παγκοπρίονο, και στην συνέχεια κόπηκαν με το φαλτσοπρίονο και τα πηχάκια από Σουηδικό σε γωνία 45 μοιρών και με ακριβείς διαστάσεις έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα πλαίσιο γύρω από το OSB.
Τα πηχάκια τρίφτηκαν με 80-100-120-180-240-320άρι γυαλόχαρτο.
Στην συνέχεια με κόλλα, καβίλιες, 4 μικρές μεταλλικές γωνίες (περιττές αλλά ας υπάρχουν) και βίδες ενώθηκαν τα πηχάκια γύρω από το OSB (δύσκολο και μπελαλίδικο κομμάτι). Αφού στέγνωσε η κόλλα με χρήση ρούτερ περιθωρίων σχηματίσηκε πάνω και κάτω από πηχάκι διακοσμητικό φινίρισμα (τρίφτηκε και με 320άρι γυαλόχαρτο για να μην είναι μυτερό!).

Έπειτα όλη η πάνω επιφάνεια τρίφτηκε με 240άρι γυαλόχαρτο (για να είναι ακριβώς επίπεδη) ενώ στα όποια μικρά κενά που δημιουργήθηκαν μπήκε ξυλόκολλα μαζί με λεπτή ξυλόσκονη (mix).
Τέλος αφ ότου στέγνωσε η κόλλα, τρίφτηκε ξανά η επιφάνεια με 320άρι γυαλόχαρτο για να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα κόλλας, και με χρήση ξυλόβιδων ενώθηκε και η επιφάνεια με τον σκελετό.

Φινίρισμα

Για το φινίρισμα μιας και που το τραπέζι θα είναι μεν σε εξωτερικό χώρο αλλά όχι σε άμεση επαφή με τις καιρικές συνθήκες (μόνο υγρασία τον χειμώνα και λίγο φως ήλιου), επιλέχθηκε Teak oil της Vivechrom με το οποίο είχα περάσει και το προηγούμενο τραπέζι που είχα κάνει και παρόλο το ξύλο που έχει φάει εδώ και περίπου 1 χρόνο πολύ ξύλο (χιόνια νερά κ.λπ.) είναι όπως όταν το πρωτοέκανα.

Περάστηκε 2 χέρια ο σκελετός και η επιφάνεια (το OSB το ρούφηξε απίστευτα γρήγορα) με ενδιάμεσο γυαλοχαρτάρισμα με 400άρι γυαλόχαρτο.
Τέλος για αυξημένη προστασία (όσο να ναι η βεράντα πλένεται) η βάση των ποδιών περάστηκε με διάφανο βερνίκι σε σπρέυ (τουλάχιστον 5 φορές).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, ρούτερ περιθωρίων, έκκεντρο τριβείο, δραπανοκατσάβιδο, κρουστικό κατσαβίδι, Γιαπωνέζικο πριόνι, καβιλιέρα, σκαρπέλο

Στα δια ταύτα: Βγήκε ολόισιο και η θεία εντυπωσιάστηκε τα μάλα. Επειδή δε χρησιμοποιήθηκε OSB πάνω που είναι 100% αδιάβροχο και όμορφο με τα ποικίλα του χρώματα δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί κάποιο τραπεζομάντηλο για προστασία.

Υ.Γ: Προσεχώς και δεύτερη παρόμοια κατασκευή.

Διαβολικε...αριστο αποτελεσμα...

Μια Ενστασουλα μονο...η τραβερσα που ενωνει το διαμηκες, την μισοχαραγη του με τα δυο ποδαρικα θα την εκανα αντιθετα...δλδ αντι να ειναι προς τα πανω θα την εκανα προς τα κατω για λογους αντοχης οταν θα ακουμπαει καποιος τα ποδια του (μιας και αν καταλαβαινω καλα την συγκρατει μια ξυλοβιδα σε καθε ποδαρικο)...
Κατα τα αλλα πολυ καλη και στιβαρη κατασκευη...ΜΠΡΑΒΟ σου...!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και με λιγοτερο απο 26ευρω...ουτε να συζηταμε οτι θα αγοραζες...ουτε ψευτοκατασκευη ΙΚΕΑ...!!! ΜΠΡΑΒΟ...

έγινε πολύ ωραίο Νίκο, κατασκευαστικά έχεις βελτιωθεί πάρα πολύ οι μισοχάρακτες βλέπω δεν χάνουν πλέον καθόλου άψογη εφαρμογή και το τελείωμα στο πηχάκι πολύ όμορφο.

την ίδια απορία έχω και εγώ με τους παραπάνω, γιατί δεν χώνεψες τα δύο ξύλα με τις μισοχάρακτες στα πόδια να είναι πρόσωπο στο σημείο αυτό?

Νίκο ωραίο το τραπεζάκι.
Την κατω τραβέρσα θα την έβαζα απο την πανω πλευρά, ακριβως για να μην ξεκολλήσει κάποτε απο τα πόδια που θα την πατάνε.
Και OSB δεν θα έβαζα.
Και η κολοκυθόπιτα δεν μου αρεσει.

Sent from my iPad using Tapatalk

εμένα η κολοκυθόπιτα μου αρέσει πάντως χε χε χε

το osb δεν μου αρέσει (στην αρχή πριν διαβάσω το κείμενο με την φώτο που είδα μου φάνηκε κάτι σαν πίνακα ανακοινώσεων πάνω σε καβαλέτα)....αλλά αφού αρέσει στον Νίκο αυτή η τεχνοτροπία που δείχνει από πάνω εμένα μου περισσεύει.

Παπαρα πολύ καλο.
Και το OSB όμορφο για τα γούστα μου και εφόσον κάλυψες τα σοκορα του με ξύλο είναι σουπερ.
Το μόνο που θα άλλαζα εγώ είναι η χρήση ένα τακ πιο χοντρά ξύλα για να πάρει σε όγκο.

Και μενα μου αρεσει και το osb και το τραπεζι αλλα θα συμφωνησω οτι η τραβερσα επρεπε να ειναι απο πανω.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολυ ωραιο Νικ σαν κατασκευη αν και το σχεδιο δεν μου αρεσε πολυ.
Οσο για το τραπεζομαντηλο, ειναι εκ των ουκ ανευ σε ελληνικο τραπεζι. :fahne90:

Θενκς!

Μπράβο ρε μισοχαρακτέ.
Πάρα πολύ ωραίο. Φωνάζει από μακριά Diabolic.

Ευχαριστώ Παππού!
Φροντίζω να κάνω μοναδικά κομμάτια σαν εμένα! :p

Το σχόλιο μου ήταν καλοπροαίρετο,το παραπάνω σχόλιο σου όχι.

Υπέθεσα ότι ήταν από σχεδιασμού το OSB και όχι επειδή ήταν έυκαιρο..

Ήταν και γι αυτό τον λόγο Αντώνη, αλλά αν είχα και επιφάνεια ελάτης δεν θα με χάλαγε.
Μου αρέσει πολύ σαν υλικό για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλα πάνω απ όλα γιατί είναι οικολογικό και πλήρως αδιάβροχο.

Το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" μεταφράζεται σε θέμα γούστου. Δεν είναι καθόλου κακοπροαίρετο σαν σχόλιο εκτός και αν δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Ωραία κατασκευή και πιστεύω με τόσες μισοχάρακτες θα είναι και ακλόνητο εις τους αιώνας των αιώνων αμήν.
Σχετικά με το osb, γούστα είναι αυτά, είπαμε πάμε πάσο, εδώ πάντως δε με χαλάει όπως βγήκε. :a0210:

Ερώτηξις: στις κάτω τραβέρσες των ποδιών γιατί δεν έκανες πιο βαθιές τις μισοχάρακτες να έρθουν
πρόσωπο με τα πόδια και προτίμησες να προεξέχουν προς τα μέσα? Είναι μέρος του ντιζάην ή υπήρχε
κάποιος λόγος τεχνικός;

Ευχαριστώ Βραστήρ. Επειδή δε οι μισοχαρακτές είναι και σφιχτές (και χωρίς κόλλα - βίδες θα καθόταν καλά ο σκελετός), θα παραμείνει πραγματικά ακλόνητο!

Στο ερώτημα σου τώρα. Η αλήθεια είναι ψιλοβιάστηκα για εκείνο κομμάτι και μου βγήκε έτσι. Βέβαια σε εφαρμογή είναι σχεδόν το ίδιο (Αν η ένωση είναι σφιχτή) αλλά οπτικά νομίζω ότι είναι πιο ωραίο!

Διαβολικε...αριστο αποτελεσμα...

Μια Ενστασουλα μονο...η τραβερσα που ενωνει το διαμηκες, την μισοχαραγη του με τα δυο ποδαρικα θα την εκανα αντιθετα...δλδ αντι να ειναι προς τα πανω θα την εκανα προς τα κατω για λογους αντοχης οταν θα ακουμπαει καποιος τα ποδια του (μιας και αν καταλαβαινω καλα την συγκρατει μια ξυλοβιδα σε καθε ποδαρικο)...
Κατα τα αλλα πολυ καλη και στιβαρη κατασκευη...ΜΠΡΑΒΟ σου...!!!

και με λιγοτερο απο 26ευρω...ουτε να συζηταμε οτι θα αγοραζες...ουτε ψευτοκατασκευη ΙΚΕΑ...!!! ΜΠΡΑΒΟ...

Ευχαριστώ πολύ!

Από λάθος μπήκε ανάποδα, γιατί βιάστηκα αλλά να σου πω ότι εκτός από πάνω έχει και 2 βίδες από κάτω συν του ότι είναι σφιχτή η εφαρμογή, οπότε δεν θα έχει θέμα πιστεύω.

έγινε πολύ ωραίο Νίκο, κατασκευαστικά έχεις βελτιωθεί πάρα πολύ οι μισοχάρακτες βλέπω δεν χάνουν πλέον καθόλου άψογη εφαρμογή και το τελείωμα στο πηχάκι πολύ όμορφο.

την ίδια απορία έχω και εγώ με τους παραπάνω, γιατί δεν χώνεψες τα δύο ξύλα με τις μισοχάρακτες στα πόδια να είναι πρόσωπο στο σημείο αυτό?

Ευχαριστώ Σώτο.
Δες την απάντηση μου λίγο πιο πάνω.

Νίκο ωραίο το τραπεζάκι.
Την κατω τραβέρσα θα την έβαζα απο την πανω πλευρά, ακριβως για να μην ξεκολλήσει κάποτε απο τα πόδια που θα την πατάνε.
Και OSB δεν θα έβαζα.
Και η κολοκυθόπιτα δεν μου αρεσει.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ευχαριστώ!!!

Και εγώ αλλά δεν μου βγήκε!!! :)

Έχουμε και άλλες πίτες αν θέλετε!

Παπαρα πολύ καλο.
Και το OSB όμορφο για τα γούστα μου και εφόσον κάλυψες τα σοκορα του με ξύλο είναι σουπερ.
Το μόνο που θα άλλαζα εγώ είναι η χρήση ένα τακ πιο χοντρά ξύλα για να πάρει σε όγκο.

Ευχαριστώ.

Εσύ είσαι του όγκου γενικά!
Θα του ρίξω λίγη πρωτείνη!

Νίκο πολύ καλό βγήκε. Οι μισοχάρακτες είναι άψογες. Μπράβο σου.

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο.

Και μενα μου αρεσει και το osb και το τραπεζι αλλα θα συμφωνησω οτι η τραβερσα επρεπε να ειναι απο πανω.

Ευχαριστώ.
Next time! :)

Ωραίο Νίκο.

Το επόμενο κάντο στενομακρο.

Ευχαριστώ πολύ Πάνο.

Αυτό έγινε με βάση τις διαστάσεις του προηγούμενου τραπεζιού.
Επειδή δε η θεία έχει και κάποια ηλικία δεν ήθελα να φτιάξω κάτι πιο μεγάλο. (θα το σέρνει το καλοκαίρι για τους καφέδες)!

Με το ίδιο design βέβαια μπορείς να το κάνεις όσο μεγάλο θες χωρίς να πειράξεις πολύ τον σκελετό.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Μας τακτοποίησες όλους ρε μπαγάσα ! :flipout:
Πάντα τέτοια.

Είχα ρέντα χθες και τακτοποίησα και όλο μου το δωμάτιο, εσάς θα άφηνα?

Αυτο ειναι ενα πολυ καλο δειγμα του πως θα ειναι καλο να απανταμε συνολικα για να αποφευγουμε τα πολλα ποστ και το υπερβολικο "φυλλομετρημα" που πρεπει να κανει καποιος ωστε να διαβασει τα νηματα.

Θα χαρω πολυ να το εφαρμοσουμε και στα νηματα
1. Τι παραλαβαμε σημερα οπου θα ευχαριστει καποιος για τα καλοριζικα μαζικα
2. Τι μαστορεψαμε σημερα, με το ιδιο σκεπτικο.

Ειναι στο χερι ολων μας να φτιαξουμε τον χωρο μας.

Άρα το osb μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε ένα σπιτάκι που φτιάχνω και θα το χτυπάει η βροχή και το αγιάζι;;;

Είναι κάποιος τύπος osb που ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε έπιπλα εσωτερικού χώρου; Κάνω σχέδια για κρεβάτι που λέω να φτιάξω οταν ανοίξει ο καιρός και το σκέφτομαι σαν μια επιλογή για να κάθεται πάνω το στρώμα. Σε άλλα που είχα φτιάξει παλιότερα χρησιμοποίησα συμήδα, αλλά οι τάβλες κόστισαν περισσότερο απο όλη την υπόλοιπη ξυλεία και δε με ψήνει να καταφύγω ξανά σε τέτοια λύση.
Σκέφτομαι λοιπόν το osb σαν ίσως πιο οικονομική επιλογή, αλλά δεν ξέρω αν ειναι ασφαλές για τέτοια χρήση η αν κινδυνεύω απο αλλεργίες, αναπνευστικά, καρκίνους, τριφασικό κολοπετόνιο, η οτιδήποτε άλλο περίεργο μακριά απο'μας... :-P

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk