Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πρώτων και βασικότερο δεν βάζεις ενιαία επιφάνεια κάτω απο το στρώμα , το στρώμα πρέπει να παίρνει αέρα και απο κατω.
Να φτιάξεις τωρα σανιδες απο OSB ;.. Νο γκουντ..

Η istikbal θετει ως ορο να καθεται το στρωμα σε ενιαια επιφανεια (τουλαχιστον στο μοντελο που σκοπευω να παρω) προκειμενου να λειτουργει σωστα και να ισχυει η εγγυηση του. Ο εξαερισμος του γινεται απο θυριδες στα πλαινα του. Λεει οτι σε περιπτωση που δεν ειναι δυνατη η χρηση ενιαιας επιφανειας, μπορει να αποτελειται απο 4-5 κομματια, με την προυποθεση τα κενα αναμεσα τους να μην ξεπερνουν τα 2cm. Οποτε η λυση του φυλλου βολευει.
Αλλοι κατασκευαστες (οι περισσοτεροι) πραγματι συνιστουν να αεριζεται το στρωμα και απο κατω, οποτε εκει θα καταφευγαμε στις πιο κλασικες λυσεις.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Άρα το osb μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε ένα σπιτάκι που φτιάχνω και θα το χτυπάει η βροχή και το αγιάζι;;;

Αν είναι OSB 3 Αντώνη φυσικά.
Ρίξτου όσο ξύλο θες, δεν καταλαβαίνει τίποτα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είναι κάποιος τύπος osb που ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε έπιπλα εσωτερικού χώρου; Κάνω σχέδια για κρεβάτι που λέω να φτιάξω οταν ανοίξει ο καιρός και το σκέφτομαι σαν μια επιλογή για να κάθεται πάνω το στρώμα. Σε άλλα που είχα φτιάξει παλιότερα χρησιμοποίησα συμήδα, αλλά οι τάβλες κόστισαν περισσότερο απο όλη την υπόλοιπη ξυλεία και δε με ψήνει να καταφύγω ξανά σε τέτοια λύση.
Σκέφτομαι λοιπόν το osb σαν ίσως πιο οικονομική επιλογή, αλλά δεν ξέρω αν ειναι ασφαλές για τέτοια χρήση η αν κινδυνεύω απο αλλεργίες, αναπνευστικά, καρκίνους, τριφασικό κολοπετόνιο, η οτιδήποτε άλλο περίεργο μακριά απο'μας... :-P

Vrass το OSB (3ης γενιάς και μετά) αν δεν κάνω λάθος περιέχει λιγότερη κόλλα από άλλα σύνθετα προϊόντα ξυλου (π.χ. μελαμίνη, κόντρα πλακέ , πατώματα laminate κ.λπ.), οπότε ενδείκνυται περισσότερο για εσωτερικούς χώρους.

Την όλη ζημιά την κάνει η φορμαλδεύδη (συστατικό της κόλλας - φορμόλη) αλλά όπως θα δεις και στο παρακάτω link, το OSB 4ης γενιάς (OSB 4) δεν περιέχει καθόλου φορμαλδεύδη.

http://gr.kronospan-express.com/el/products/view/kronobuild/osb/osb-4/osb-4-70

http://gr.kronospan-express.com/el/products/view/kronobuild/osb/osb-3/osb-3-22

Το θέμα είναι που θα βρεις 4άρι και σε τι τιμή.

Ειδικά δε τ

Η istikbal θετει ως ορο να καθεται το στρωμα σε ενιαια επιφανεια (τουλαχιστον στο μοντελο που σκοπευω να παρω) προκειμενου να λειτουργει σωστα και να ισχυει η εγγυηση του. Ο εξαερισμος του γινεται απο θυριδες στα πλαινα του. Λεει οτι σε περιπτωση που δεν ειναι δυνατη η χρηση ενιαιας επιφανειας, μπορει να αποτελειται απο 4-5 κομματια, με την προυποθεση τα κενα αναμεσα τους να μην ξεπερνουν τα 2cm. Οποτε η λυση του φυλλου βολευει.
Αλλοι κατασκευαστες (οι περισσοτεροι) πραγματι συνιστουν να αεριζεται το στρωμα και απο κατω, οποτε εκει θα καταφευγαμε στις πιο κλασικες λυσεις.

Αν χρησιμοποιήσεις ενιαία επιφάνεια βάλε OSB, αν είναι σε κομμάτια πάρε ξύλινες τάβλες.

Είτε OSB χρησιμοποιήσεις είτε κόντρα πλακέ και τα 2 έχουν φορμαλδεύδη μέσα οπότε μία η άλλη είναι.
Απο θέμα αντοχής ότι και να πάρεις για την χρήση που θες να κάνεις δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα όπως δεν είχα εγώ στο πάγκο εργασίας από OSB που έκανα!

Αν βρεις OSB 4άρι ακόμα καλύτερα βέβαια!

Φιλε μου...
Δεν γνωριζω ποσο οικονομικά θελεις να κινηθεις...αλλα προσωπικά θα σου προτεινά ΑΝ σε περνει...να κινηθεις σε οτι αφορά την στιριξη του στρωματος σε ετοιμες λυσεις οπως πχ ΙΚΕΑ...Εχει απο φθηνές εως αρκετά ακριβές λυσεις νομιζω οτι εχει 4 κατηγοριες τιμης και ποιοτητας...που νομιζω οτι αξιζει τον κοπο...
τουλαχιστον εγω αυτο θα εκανα...

Πχ ριξε μια ματιά σε αυτο...
http://www.polihome.gr/orthopediko-telaro-me-mixanismo-anupswsis.html#s26868c326v2858

ή χωρις αναρτηση πολυ ποιο οικονομικό
http://www.polihome.gr/orthopediko-telaro-sommier-plus.html

Πιστευω οτι αξιζει το κοστος για ενα καλο υπνο...

Καλα ειναι, αλλα για το στρωμα που σκοπευω να παρω δεν ειναι καταλληλα βασει των προδιαγραφων του κατασκευαστη. Κατι παραπανω θα ξερουν αυτοι που σχεδιασαν και φτιαχνουν το στρωμα σχετικα με τη στηρηξη του. ;-)

Καλα ειναι, αλλα για το στρωμα που σκοπευω να παρω δεν ειναι καταλληλα βασει των προδιαγραφων του κατασκευαστη. Κατι παραπανω θα ξερουν αυτοι που σχεδιασαν και φτιαχνουν το στρωμα σχετικα με τη στηρηξη του. ;-)

Και επειδή έχω κρεβάτι και στρώμα τους είναι απλά απίστευτα αναπαυτικά!!!
Η βάση του κρεβατιου είναι επίπεδη και ενιαία όντως.

Γραφείο από Ξύλο πεύκου και OSB (120 x 60 x 76).

Παρόμοιας φιλοσοφίας με το προηγούμενο τραπέζι βεράντας με διαφορετικό design και industrial επιλογές.

Υλικά:

1) Δοκαράκι Πεύκου (Αυστρίας) 4 x 6 (cm), πλανισμένο, με μήκος 4 μέτρα) (περίπου 2 δοκαράκια) - 10

2) Επιφάνεια OSB, 15 mm και διαστάσεις 120 x 60 (cm) - 6

3) Ξυλόβιδες, καβίλια από κλαδί καρυδιάς, καρόβιδες (45 mm) και Ξυλόκολλα Titebond II - 2

4) Βρασμένο Λινέλαιο + Πορτοκαλέλαιο AURO (περίπου 150 ml) - 3

Συνολικό κόστος λιγότερο από 25 ευρώ.

Διαδικασία κατασκευής:

Τα δοκαράκια τεμαχίστηκαν στις επιθυμητές διαστάσεις και με την κατάλληλη φαλτσογωνία (φαλτσοπρίονο). Έπειτα τρίφτηκαν με 80-100-120άρια γυαλόχαρτα, και σχηματίστηκαν οι μισοχαρακτές (φαλτσοπρίονο).
Στην συνέχεια έγινε μία δοκιμαστική συναρμογή των κομματιών μεταξύ τους και τρίφτηκαν με 180-240-320άρια γυαλόχαρτα.
Ακολούθως συναρμολογήθηκε η βάση (τα 2 χ και η οριζόντια τραβέρσα) με βίδες, καβίλιες και κόλλα. Η βάση αφέθηκε 24 ώρες έτσι ώστε να σκληρύνει πλήρως η κόλλα.

Ταυτόχρονα διαμορφώθηκε η επιφάνεια του γραφείου.
Κόπηκε (παγκοπρίονο) η επιφάνεια OSB στις επιθυμητές διαστάσεις (120 x 60) και με την χρήση ενός διαβήτη μαρκαρίστηκαν τα άκρα της επιφάνειας (σχηματίστηκαν κύκλοι). Έπειτα με χρήση σέγας στρογγυλεύτηκαν τα άκρα (όσο το δυνατόν καλύτερα) ενώ για να επιτευχθεί και οπτικά αλλά και στην αφή το στρογγύλεμα, τρίφτηκαν τα άκρα με 60-100-150άρι γυαλόχαρτο. Στην συνέχεια με κουρευτικό περιθωρίων και το κατάλληλο μπιτ διαμορφώθηκε η διακοσμητική πατούρα. Στην συνέχεια ως τελική επεξεργασία πριν το φινίρισμα, η επιφάνεια τρίφτηκε με 240άρι γυαλόχαρτο (και τα περιθώρια) ενώ τοποθετήκε και η οριζόντια τραβέρσα που ενώνει την επιφάνεια με τον σκελετό του γραφείου (ένωση με 4 ξυλόβιδες εντός των μισοχαρακτών).

Για λόγους design και μόνο καθώς λόγω των μισοχαρακτών δεν υπήρχε λόγος να στερεωθεί η επιφάνεια πάνω στον σκελετό, τοποθετήθηκαν 9 καρόβιδες (5 πάνω στην επιφάνεια και στην οριζόντια τραβέρσα) και 4 αριστερά και δεξιά μεταξύ της επιφάνειας και του σκελετού.
Οι τρύπες γίνανε με 20άρι forstner ενώ χρησιμοποιήθηκαν καρόβιδες 13 mm με μήκος 45 mm.

Φινίρισμα:
Επειδή η κατασκευή επρόκειτο να τοποθετηθεί εντός εσωτερικού χώρου προτιμήθηκε βρασμένο λινέλαιο και πορτοκαλέλαιο AURO.
Πρώτο χέρι με σκούπισμα έπειτα από περίπου 20 λεπτά και στέγνωμα 24 ώρες και δεύτερο χέρι με ενδιάμεσο τρίψιμο με 400άρι γυαλόχαρτο και σκούπισμα μετά από 20 λεπτά.

Εργαλεία:
Παγκοπρίονο, Φαλτσοπρίονο, κουρευτικό περιθωρίων, έκκεντρο τριβείο, παλμικό τριβείο, τριβείο λίμα, σέγα, δραπανοκατσάβιδο, κρουστικό κατσαβίδι, σκαρπέλο.

Στα δια ταύτα

Αρκετά στιβαρή κατασκευή (όπως όλες με μισοχαρακτές) που ταιριάζει πολύ ωραία στον χώρο που την τοποθέτησα. Αντικατέστησε το παλιό μου γραφείο (από τις πρώτες μου ξυλοκατασκευές), το οποίο λογικά τώρα θα καίγεται σε καμία σόμπα! :p

IMG_20170121_212304.jpg

IMG_20170121_212318.jpg

IMG_20170121_212324.jpg

IMG_20170121_212332.jpg

IMG_20170121_212340.jpg

IMG_20170121_212356.jpg

Πολυ ωραιο Νικο.
Σου ξεφυγε μια μισοχαρακτηρη κατω πισω δεξια ή ετσι το επελεξες?
Το φινιρισμα στο οσβ με ρο ρουτερ ειναι σταθερο ή λογω κατασκευης μπορει να αρχισει να ξεφτιζει με τη χρηση?

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολυ ωραιο Νικο.
Σου ξεφυγε μια μισοχαρακτηρη κατω πισω δεξια ή ετσι το επελεξες?
Το φινιρισμα στο οσβ με ρο ρουτερ ειναι σταθερο ή λογω κατασκευης μπορει να αρχισει να ξεφτιζει με τη χρηση?

Ευχαριστώ Γλυκούλη.
Έτσι το επέλεξα (είναι και από τις 2 μεριές το ίδιο αν δεν είδες).
Μέχρι στιγμής όσες πατούρες έχω κάνει σε OSB δεν μου έχουν δημιουργήσει κάποιο θέμα με τον καιρό.
Αυτό φυσικά οφείλεται και στο γεγονός ότι τρίβω την πατούρα με ψιλό γυαλόχαρτο.

Γειά ρε Νικόλα με τα έργα σου κ την προσεγμένη δουλειά σου.
Το δικό μου μυαλό δεν θα πήγαινε στην διάταξη αυτή των ποδαρικών (της μιας τραβέρσας).
Εγώ θα έβαζα μια στο κέντρο να δένει την κατασκευή κ να λειτουργεί κ σαν υποπόδιο.

1.000 like για την αναλυτική περιγραφή σου.

Ωραία κατασκευή Νικόλα που φαίνεται και στιβαρή. Εγώ βέβαια θα προτιμούσα να μην έχει βίδες στην επιφάνεια οι οποίες εύκολα αποφεύγονται.
Τώρα αν είναι θέμα εμφάνησης και design του δημιουργού, αλλάζει το πράγμα.
Όταν δεν έχω τόσο μακριές βίδες για να βιδώσω από κάτω κάνω το εξής, ανοίγω με ένα 8-10mm τρυπάνι μια τρύπα σε βάθος 2-3mm, όσο χρειάζεται και εκεί μέσα βιδώνω την 6 ή 7mm βίδα.
Εννοείται πως έχω μετρήσει ώστε να μη βγει η βίδα από κάτω.

Η δε περιγραφή πληρέστατη με φωτορεπορτάζ. :SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Γειά ρε Νικόλα με τα έργα σου κ την προσεγμένη δουλειά σου.
Το δικό μου μυαλό δεν θα πήγαινε στην διάταξη αυτή των ποδαρικών (της μιας τραβέρσας).
Εγώ θα έβαζα μια στο κέντρο να δένει την κατασκευή κ να λειτουργεί κ σαν υποπόδιο.

1.000 like για την αναλυτική περιγραφή σου.

Θενκς Παππού.
Ενδιαφέρουσα και η δική σου τροποποίηση, ωστόσο αν την έβαζα στο κέντρο για υποπόδιο σίγουρα δεν θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω! :)

Για τραπέζι κήπου που οι διαστάσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες αυτό που λες έχει πολύ καλή πρακτική εφαρμογή! ;)

Ωραία κατασκευή Νικόλα που φαίνεται και στιβαρή. Εγώ βέβαια θα προτιμούσα να μην έχει βίδες στην επιφάνεια οι οποίες εύκολα αποφεύγονται.
Τώρα αν είναι θέμα εμφάνησης και design του δημιουργού, αλλάζει το πράγμα.
Όταν δεν έχω τόσο μακριές βίδες για να βιδώσω από κάτω κάνω το εξής, ανοίγω με ένα 8-10mm τρυπάνι μια τρύπα σε βάθος 2-3mm, όσο χρειάζεται και εκεί μέσα βιδώνω την 6 ή 7mm βίδα.
Εννοείται πως έχω μετρήσει ώστε να μη βγει η βίδα από κάτω.

Η δε περιγραφή πληρέστατη με φωτορεπορτάζ. :SFGSFGSF:

Ευχαριστώ Παναή.
Ναι είναι καθαρά θέμα design καθώς το είχα δει σε μία άλλη κατασκευή και μου άρεσε οπτικά. Σε εκείνη κατασκευή κιόλας δεν είχε κάνει τρύπες για να χωνευτούν τα κεφάλια των βιδών αλλά τις είχε στη επιφάνεια.

Με τον τρόπο που λες βίδωσα την επιφάνεια του τραπεζιού βεράντας στον σκελετό. Θέλεις όμως προσοχή, γιατί αν το τρυπάνι είναι μικρότερο από την κεφαλή της βίδας, όταν θα πας να αφαιρέσεις την βίδα για οποιοδήποτε λόγο, θα σου ξηλώσει και κομμάτι από το ξύλο.

Επίσης, αν διέφυγε της προσοχής σου, εγώ βίδωσα την επιφάνεια πάνω από την οριζόντια τραβέρσα (με βίδες μέσα από τις μισοχαρακτές), οπότε η χρησιμοποίηση των καρόβιδων σε θέματα σταθερότητας και δεσίματος ήταν σχεδόν περιττή.

Τραπέζι βεράντας από ξύλο πεύκου (Αυστρίας και Σουηδικό) και επιφάνεια από OSB 3.

Μιας και που οι μέρες ήταν βροχερές αποφάσισα να φτιάξω ένα τραπέζι για την βεράντα της θείας γιατί το πλαστικό μου έσπαγε λίγο τα νεύρα.
Λοιπόν μισοχάρακτε η βελτίωση σου είναι τεράστια. Σε παρακολουθώ από παλιά και ομολογώ πως με εντιπωσιάζει η βελτίωση σου. Μπράβο συνέχισε έτσι! (Αν δεν ήσουν και ξεροκέφαλος κάποιες φορές θα ήσου ήδη πρώτο μαστόρι!!!:worshippy:)

Που μένεις γιατί έχω κάτι επιφάνειες που θέλω να τις κάνω γραφεια;;

Χαχα, μακρυά δυστυχώς Αντώνη! :)

Λοιπόν μισοχάρακτε η βελτίωση σου είναι τεράστια. Σε παρακολουθώ από παλιά και ομολογώ πως με εντιπωσιάζει η βελτίωση σου. Μπράβο συνέχισε έτσι! (Αν δεν ήσουν και ξεροκέφαλος κάποιες φορές θα ήσου ήδη πρώτο μαστόρι!!!:worshippy:)

Κανείς δεν είναι τέλειος Σπύρο.
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα για όλους ακόμα και τους φαινομενικά τέλειους! :)
Σε ευχαριστώ πολύ!

Ραφιέρα από OSB για βιβλία, μικροπράγματα κ.α.

Σχετικά με το design βασίστηκα σε μία που είδα σε ένα ιντερνετομάγαζο.

Φυσικά τροποποίησα το αρχικό σχέδιο λόγω μικρότερων διαστάσεων και πρόσθεσα τις αγαπημένες μου και σίγουρες μισοχαρακτές!

Υλικά:

1) Ρετάλια OSB κομμένα με πλάτος 20 cm - κόστος περίπου 5

2) Ξυλόβιδες 30 mm και ξυλόκολλα Titebond I - κόστος κάτω από 0.5

3) Βρασμένο λινέλαιο + Πορτοκαλέλαιο AURO 50 ml - 1.5

Συνολικό κόστος γύρω στα 7 ευρώ.

Διαδικασία κατασκευής:

Με την βοήθεια του παγκοπρίονου, τα ρετάλια OSB ήρθαν όλα στο ίδιο πλάτος (20 cm). Έπειτα ξεκίνησε η δημιουργία της ραφιέρας αρχικά από την βάση και σύμφωνα με τις διαστάσεις στο περίπου κοντά σε αυτές που ήθελα.
Πρώτα κοπηκε η βάση στα 80 εκατοστά και μετέπειτα τα πλαϊνά (έτσι ώστε να σχηματιστεί εξ αρχής το εξωτερικό κομμάτι της ραφιέρας και να κάνω τις οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο μήκος τους). Αφού κατέληξα στο μήκος που ήθελα, με το φαλτσοπρίονο διαμόρφωσα τις άκρες των πλαινών κομματιών (15 μοίρες γωνία στο φαλτροπρίονο) και με τον ίδιο τρόπο τις μισοχαρακτές (με γωνία 15 μοιρών) στην βάση. Συναρμολόγησα πρόχειρα τα 3 κομμάτια (έτσι ώστε να καταλήξω στο μήκος του 4ου κομματιού και να σχηματιστεί το πλαίσιο). Αφού κατέληξα και σε αυτό, σχημάτισα πάλι μισοχαρακτές.

Σειρά είχε το εσωτερικό τώρα (ρόμβος).
Με την ίδια γωνία κοπής (15 μοίρες στο φαλτροπρίονο), κόπηκε η μεσαία τραβέρσα και τα 4 κομμάτια του ρόμβου, ενώ έγιναν και μισοχαρακτές που ενώνουν τα κομμάτια του ρόμβου με την άνω και κάτω βάση.

Αφού τελείωσαν τα κοψίματα και οι πολλές δοκιμές μέχρι να έρθουν όλα στα ίσα τους, σειρά είχε η συναρμολόγηση.
Τα κομμάτια κολλήθηκαν και βιδώθηκαν καθώς λόγω της κατασκευής οι βίδες δεν θα φαίνονται εύκολα (αν και η συναρμογή των μισοχαρακτών ήταν τόσο σφιχτή που ούτε κόλλα χρειάζονταν).

Τέλος ακολούθησε τρίψιμο με παλμικό τριβείο και 150άρι γυαλόχαρτο, όλη της κατασκευής και ειδικά των περιθωρίων.

Φινίρισμα

1 χέρι βρασμένο λινέλαιο και πορτοκαλέλαιο AURO καθώς η κατασκευή θα τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο.

Εργαλεία

Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, παλμικό τριβείο, δραπανοκατσάβιδο, κρουστικό κατσαβίδι, σκαρπέλο.

Στα δια ταύτα

Στην επόμενη θα χρησιμοποιήσω ενώσεις με καβίλιες και θα προσπαθήσω να φέρω τον ρόμβο προς το κέντρο (απέχει λίγο από την τωρινή κατασκευή).
Σύντομα φωτό τοποθετημένη!

IMG_20170122_131518.jpg

IMG_20170122_134758.jpg

IMG_20170122_134808.jpg

IMG_20170122_134825.jpg

IMG_20170122_134835.jpg