Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Δέσποινα ωραίο έγινε,άν είναι γιά πάγκος στό εργαστήριο μόνο,εγώ προσωπικά θά τό άφηνα έτσι χωρίς βερνίκι καί λάδι.

Κalamaria γειά στά χέρια σου,πανέμορφο τό έπιπλο,καλή αποπεράτωση :SFGSFGSF:
Πριονοκορδέλα άν θυμάμαι καλά έχεις τήν Einhell ?
 
Δέσποινα ωραίο έγινε,άν είναι γιά πάγκος στό εργαστήριο μόνο,εγώ προσωπικά θά τό άφηνα έτσι χωρίς βερνίκι καί λάδι.

Κalamaria γειά στά χέρια σου,πανέμορφο τό έπιπλο,καλή αποπεράτωση :SFGSFGSF:
Πριονοκορδέλα άν θυμάμαι καλά έχεις τήν Einhell ?

ναι
 
Χαίρετε και από εμένα. Μέχρι τώρα έκανα μικρές κατασκευές και δεν σας είχα ανακαλύψει. Σταδιακά άρχισα δειλά δειλά να δοκιμάζω κάποια πραγματάκια κι έτσι σας βάζω τις πρώτες δημιουργίες. Εννοείτε πως είχα βοήθεια στις κατασκευές, το τραπεζάκι έγινε παρέα με τον γαμπρό μου και τον πάγκο τον έκανα μόνη μου....με μικρά λαθάκια (γι αυτό και δεν έχει ακόμα από επάνω τίποτα). Τώρα πιάσαμε να κάνουμε με το σύζυγο το μέρος που θα μπει ο πάγκος με ράφια και χώρο για τα εργαλεία (θα σας βάλω αργότερα φωτο) Το τραπεζάκι δυστυχώς μπροστά ανάμεσα στα πόδια "χάνει" ένα εκατοστό αλλά είναι πολύ λίγο και σκέφτομαι ότι είναι πολύ χοντρά τα πόδια και δεν θα έχει θέμα, επίσης θα βάλω και ραφάκι.

Μπράβο Δέσποινα, πολυ καλό το τραπεζάκι
 
Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μία φίλη μου έστησε μόνη της τα γενέθλια του γιου της με θέμα η φάρμα του Mickey Mouse!
Μου ζήτησε λοιπόν όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενα πποστΝα της φτιάξω ένα photo booth φάρμα οπος και τον αριθμό 2 από ξύλο !

Υλικό : MDF 16mm(+ κάποια ρετάλια από πεύκο )
Χροματα :πλαστικό ( λόγο ότι υπήρχαν από αλες κατασκευές που είχαμε κάνει για τα γενέθλια )

cefb470e60ac8c844dd4233d046307da.jpg
το φίλο μοιράστηκε στα δυο σε επαγκελματικη γονιαστρα που δανείστηκα για λίγο από έναν φίλο μαραγκό .
c30184eb8eaed60efdcad8cde5fa071e.jpg
οι συνεργάτες μου !!! (Η σεγα της BD σκύλος )
95219bb2158bbf66c27f6e365ec7ff89.jpg
4a2cb75bb411817770655aeebfe44798.jpg
fe911c9d396920ae1fa9ca89fbe6d205.jpg
40fc8edbcbb53938cd61728e83c732e3.jpg

Σε λίγο και οι φωτογραφίες στημένα !!




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Η κρεμάστρα που είχα φτιάξει σχεδόν 2 χρόνια πριν και ...αναπαυόταν στην αποθήκη, βρήκε τη θέση της στο νέο σπίτι της πρωτοετούς φοιτήτριας κόρης μου...

 
Με -μπόλικη μπορώ να πω περηφάνια- σας παρουσιάζω την πρώτη μου απόπειρα για δημιουργία ενός επίπλου και συγκεκριμένα τραπεζιού σαλονιού διαστάσεων περίπου 90x50x45. Αποτελεί το πρώτο μιας σειράς 4 επίπλων που θα φτιάξω για το σπίτι μου.

Χρησιμοποιήθηκε ξυλεία οξιάς πάχους 2εκ που προέκυψε από μεγάλη επιφάνεια σύνθετης ξυλείας 4μ x 65εκ. Η επιφάνεια αυτή παραδόθηκε κομμένη στις επιθυμητές διαστάσεις, προσαυξημένων κατά 2χιλ για το τρίψιμο και πιθανές διορθώσεις. Κόστισε 105ε με τα κοψίματα, αλλά μέρη της θα αποτελέσουν κομμάτια των επόμενων κατασκευών, οπότε υπολογίζω την τιμή αυτή καθαυτή για το τραπέζι περίπου στα 90ε.

Επειδή συνηθίζουμε να τρώμε στο τραπεζάκι σαλονιού, επέλεξα να χρησιμοποιήσω και μηχανισμό “σερβιτόρου” για το μεγαλύτερο μέρος της πάνω επιφάνειας. Τον προμηθεύτηκα από Banggood, μιας και ήταν η φτηνότερη επιλογή. Η τελική του τιμή ήταν στα 21ε με Priority Mail.

Από κει και πέρα λίγες βίδες που χρησιμοποίησα, τα γυαλόχαρτα, η ξυλόκολλα (UHU από Lidl) και το χρώμα (εμποτισμού καρυδιά Berling Silicon) που επιλέχθηκε από τη σύντροφο μου (εγώ ήθελα να περάσω λινέλαιο/πορτοκαλέλαιο, αλλά άλλος αποφασίζει τα της διακόσμησης), άντε να ανεβάσουν το κόστος υλικών συνολικά στα 120-125ε, χωρίς να υπολογίσω φυσικά τις ώρες εργασίας, αλλά αυτό ήταν απλώς... ευχαρίστηση!

Σε κατηγορία τιμής/στυλ λοιπόν είμαστε περίπου εδώ:

ενώ σε αυτήν διαστάσεων/στυλ περίπου εδώ:

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

- έκκεντρο τριβείο DeWalt DWE6423
- παλμικό τριβείο 1/4 DeWalt DWE6411
- πολυεργαλείο Parkside με χρήση “δέλτα” και ως κοπτικό για τις καβίλιες
- trimmer Makita M3700
- δισκοπρίονο Bosch GKS 12V
- για βίδωμα/τρύπημα το GSB 12V
- φαλτσοπρίονο Metabo GKS16M
- το νεοαποκτηθέν παγκοπρίονο DeWalt DW745
- σφιγκτήρες (ό,τι είχα και δεν είχα, αλλά κυρίως της Wolfcraft)
- o πάγκος mastercut
- το εργαλείο κρυφών ενώσεων της wolfcraft
- διάφορες γωνίες

Μια πρώτη ματιά στην πρώτη ύλη:

01.jpg

Δημιουργία του πρώτου τελάρου με τις μικρές γωνίες της wolfcraft και χρήση κόλλας και κρυφών βιδών:

02.jpg

3 μικρά σανιδάκια ενώθηκαν για τη δημιουργία των ποδιών (6 επί 6εκ περίπου οι τελικές διαστάσεις τους):

03.jpg
 
Αφού κόλλησαν, ενώθηκαν όλα μαζί με σφιγκτήρες και μετά κολλητική ταινία και σαν ένα σώμα κόπηκαν στο φαλτσοπρίονο για να έρθουν όλα στο ίδιο ύψος. Δεν είχα ακόμη το παγκοπρίονο τότε, όπου σίγουρα θα ήταν ευκολότερη και πιο σίγουρη η κοπή.

Έπειτα κολλήθηκε το τελάρο στην μεγάλη κάτω επιφάνεια:

04.jpg

Η επιφάνεια αυτή είχε μια μικρή κοιλιά η οποία διορθώθηκε με την κόλληση, αλλά εγώ έβαλα και μερικές βίδες περιμετρικά, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία, όπου ξεκινάει η τοποθέτηση των ποδιών με κόλλα και των τραβερσών με κόλλα/κρυφές βίδες. Φαίνεται ο πάγκος για το φαλτσοπρίονο που θα παρουσιαστεί οσονούπω:

05.jpg

Και μερικές ακόμη από αυτή τη διαδικασία:

06a.jpg

06b.jpg

06c.jpg

06d.jpg



Μια πρώτη ιδέα για το πως θα φαίνεται κατασκευαστικά, με τις επάνω επιφάνειες πρόχειρα τοποθετημένες. Φαίνεται στη μικρή πλευρά η στραβοκοπή που έκανα (μια από τις 2, οι άλλες δύο μου βγήκαν τέλειες) στο παγκοπρίονο

07.jpg
 
Λόγω των λίγο αυξημένων διαστάσεων που είχα δώσει στα αρχικά ξύλα, είχα κάποια περισσεύματα περιμετρικά που έπρεπε να κοπούν. Μιας και δεν είχα μπιτ αντιγραφής 2 πόντων και άνω για το τρίμερ, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το παγκοπρίονο που μόλις είχα βγάλει από την κούτα. Κι ενώ, αν και καθόλα άπειρος, το ρύθμισα σωστά, ως προς το πλάτος της λωρίδας που έπρεπε να αφαιρέσω από κάθε πλευρά, μου έφυγε στο “βγάλσιμο” ελάχιστα ώστε να μπηχτούν λίγο παραπάνω τα δόντια στο ξύλο στο πλάι. Προφανώς επειδή ήταν και οι πρώτες κοπές που έκανα και το τραπέζι μεγάλο και βαρύ, δεν το έπιασα καλά. Αρχικά για την διόρθωση χρησιμοποίησα στόκο, σε απόχρωση οξιάς, όπως φαίνεται εδώ:

08.jpg

Όμως επειδή φοβήθηκα το τελικό αποτέλεσμα μετά το βάψιμο και αφού σας συμβουλεύτηκα, επέλεξα να τον αφαιρέσω σχεδόν όλο τρίβοντας με πολλή πολλή προσοχή. Έτσι, μπορεί στην αφή να καταλάβει κανείς μια μικρή ανομοιομορφία, αλλά τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι οπτικά,παρά μόνο αν κοιτάξει κανείς από συγκεκριμένη γωνία, με συγκεκριμένες συνθήκες (εν κατακλείδι, κανείς ως τώρα δεν έχει καταλάβει τίποτα χα χα χα).

Για του λόγου το αληθές, ορίστε δυο φωτογραφίες από τα σημεία. Το έμπειρο μάτι σας θα καταλάβει, ιδίως στην 2η, τα σημεία, αλλά στην πράξη και χωρίς χρήση φλας ήταν πολύ δύσκολο να τα διακρίνει κανείς.

09.jpg

10.jpg

Στις κρυφές ενώσεις των τραβερσών κολλήθηκαν καβίλιες 10φ αφού πρώτα τις έτριψα τοποθετώντας τις στο τσοκ του GSB

11.jpg

Και κόπηκαν εύκολα με το parkside:

12.jpg
 
Έπειτα και για ενίσχυση των τραβερσών έκοψα και κόλλησα μερικά τουβλάκια σε σχήμα “Δ” από ένα καδρόνι οξιάς που είχα. Για να μην κάνω συνεχώς την κίνηση από 45 σε 90 μοίρες στο φαλτσοπρίονο, χρησιμοποίησα τη γωνία μαραγκού από τη μια πλευρά για τις 45:

13.jpg

και με ένα πηχάκι από την άλλη έκοβα στις 90:

14.jpg

Κολλήθηκαν τα “Δ” και όπου υπήρχαν κενά μπήκε στόκος απόχρωσης καρυδιάς:

15.jpg

15a.jpg

Επόμενη κίνηση να μπουν δυο πηχάκια στο εσωτερικό διαμέρισμα του τραπεζιού για να πατήσουν πάνω οι μηχανισμοί “σερβιτόρου”:

16.jpg

Και έπειτα βάφτηκε 2 χέρια, γιατί έπρεπε να μπει ο μηχανισμός πριν συνεχίσω:

17.jpg
 
Μετά από συνεχείς δοκιμές μπήκε ο μηχανισμός:

18.jpg

Δυσκολεύτηκα σε αυτό το σημείο, αλλά τα κατάφερα! Καταρχήν βρήκα την βέλτιστη απόσταση από την κάθετη πλευρά ώστε να μην ακουμπάει ο μηχανισμός κατά το ανέβασμα (προφανώς δεν υπήρχαν οδηγίες τοποθέτησης), μη δίνοντας σημασία στο πίσω -σταθερό- κομμάτι της πάνω επιφάνειας μιας και ήξερα ότι θα χρειαστεί κόψιμο εκεί, όπως και φαίνεται στις φωτογραφίες. Αφού λοιπόν βρήκα τη σωστή απόσταση, βίδωσα τους οδηγούς πάνω στα πηχάκια. Έπειτα και αφού μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να υπολογίσω ακριβώς που έπρεπε να βιδωθεί η πάνω επιφάνεια στους οδηγούς, χρησιμοποίησα παχιά ταινία διπλής όψης UHU (την είχα βρει παλαιότερα στα Lidl) και έτσι κατάφερα να σταθεροποιήσω την πάνω επιφάνεια ακριβώς στην επιθυμητή θέση. Την ανασήκωσα εύκολα (είναι αρκετά ισχυρή αυτή η ταινία) και βίδωσα από κάτω.

19.jpg

Αφού σιγουρεύτηκα ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει, κόλλησα και την σταθερή μικρή επιφάνεια:

20.jpg

Όπως διαπιστώσατε και η επάνω επιφάνεια περίσσευε από όλες τις πλευρές. Αυτή τη φορά, φοβήθηκα να χρησιμοποιήσω το παγκοπρίονο για να μην έχω καμιά ζημιά. Είχα φροντίσει ήδη να προμηθευτώ από banggood ένα μπιτ αντιγραφής το οποίο κόστισε 4,55 και έκανε εξαιρετική δουλειά!

21.jpg

Κατόπιν με μπιτ στρογγυλοποίησης γωνιών πέρασα κάθε γωνία του τραπεζιού.

22.jpg

23.jpg

Και μετά ξεκίνησε το τρίψιμο! Πολύ τρίψιμο! Στην επιφάνεια κάτω από το τραπέζι, στις τραβέρσες από μέσα και στην κρυφή επιφάνεια κάτω από τον μηχανισμό το τρίψιμο πήγε ως 500 (μέχρι τόσο είχα διαθέσιμο για το τετράγωνο τριβείο), ενώ όλες οι εξωτερικές επιφάνειες πήγαν ως 1000 (με το έκκεντρο). Αχρείαστο, όπως μου είπατε κι εσείς, αλλά ήθελα να το κάνω, για την εμπειρία. Πρακτικά, μετά το 400 μου ήταν αδύνατο να καταλάβω διαφορά στην αφή.

Για βάψιμο χρησιμοποιήθηκε βερνίκι εμποτισμού καρυδιά Berling Silicon. Περάστηκαν 3 χέρια.

24.jpg

25.jpg
 
Για την προστασία του απευθύνθηκα πάλι σε σας. Ο αγαπητός Χιώτης μου σύστησε Wax Polish Black Bison Paste και ο Ηλίας (Mr_Kenzo) βερνικι πατωμάτων V33 Extreme Traffic, τους οποίους κι ευχαριστώ πολύ! Έβαλα και τα δυο για να τα δοκιμάσω, το κερί εσωτερικά και το βερνίκι στην κάτω πλευρά του επίπλου και άφησα την υπεύθυνη να αποφασίσει.

Προσωπικά έμεινα παγωτό με το κερί. Μου ξύπνησε μια γλυκιά νοσταλγία από τα έπιπλα του πατρικού μου. Η αλήθεια είναι όμως πως γυάλισε αρκετά και ίσως να άλλαξε και λιγάκι η απόχρωση του βερνικιού από την εφαρμογή με το σύρμα. Εν τέλει και το αφεντικό επέλεξε το ματ αποτέλεσμα του βερνικιού. Εδώ είμαστε λοιπόν!

26.jpg

27.jpgCH]

Και τοποθετημένο!

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Ναι υπάρχουν ατέλειες στο βάψιμο που τονίζονται από το φλας, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ πολύ καλύτερο από κοντά!
 
Πολλά μπράβο. Ωραίο έπιπλο και βολικό.

Μην τις πολυφοβάσαι τις μικρές ατέλειες. Αν δεν είναι καραμπινάτες, δεν τρέχει κάτι.
Πιστεύω οτι για την πάνω επιφάνεια θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις οδηγούς για καβίλιες για να δείς που θα «πέσει».

Και πάλι μπράβο.
 
Μπράβο! Πολύ ωραίο και το έφτιαξες με μεράκι και υπομονή. Κάτι που το κάνει ανεκτίμητο πέρα από την ομορφιά του. Καλή συνέχεια στις υπόλοιπες κατασκευές σου.

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Γιαννη τα θερμα μου συγχαρητηρια!!!

Εξαιρετικη δουλεια, με πολυ μερακι και θαυμασιο αποτελεσμα -και κατασκευαστικα και λειτουργικα αλλα και αισθητικα!

Παρα πολυ ωραιο και απολαυστικο επισης το φωτορεπορταζ, μπραβο σου και παλι φιλε!
 
Πολύ ωραία δουλειά και να το χαρείτε. Εξαιρετική υλοποίηση αλλά και η παρουσίαση αναλυτική. Πολλά μπράβο!

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Διαβολικέ Γιάννη έγραψες!!! :SFGSFGSF:
Πάρα πολύ ωραία κατασκευή, με προσοχή στη λεπτομέρεια και πολύ υπομονή και μεράκι. Την πρώτη σου κατασκευή θα τη θυμάσαι πάντα.
Ο χρωματισμός είναι ένα κομμάτι της κατασκευής που με δυσκολεύει κι εμένα, ειδικά στα σόκορα. Είναι πολύ δύσκολο να μην σου κάνει διχρωμία, δεν ξέρω με τι κόλπα τα καταφέρνουν οι εοαγγελματίες.
Μήπως χρειαζόταν προεργασία με άχρωμο sealer; Δεν ξέρω.