Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πρώτη μου ξυλοκατασκευή, αυτό το κομοδινακι! Έκανα ένα σωρό λάθη, αλλά έμαθα καινούργια πράγματα και μου αρέσει!

8oG5j8B.jpg

Πολυ γουστοζικο και φινο! Μπραβο.

Βεβαια μια φωτο ειναι ελλιπης αν δεν συνοδευεται απο δυο λογια για το εργο, τα υλικα και την κατασκευη του.

Το κομοδινάκι είναι φτιαγμένο από μια σανίδα πεύκου 160x40x18, την οποία ζήτησα από το κατάστημα να μου κόψει σε 4 επιφάνειες, 45x40 και 15x40. Για την ένωση χρησιμοποίησα ξυλόκολλα σε όλες τις πλευρές επαφής. Κατόπιν τρίψιμο με κόκκους 80,120 και 240 και τέλος 2 χέρια βερνίκι σε απόχρωση Δρύς.

Τι λάθη έκανα:

* Οι ενώσεις από ξυλόκολλα. Με την εφαρμογή των σφιγκτήρων, έτρεξε κόλλα και στην εξωτερική και στην εσωτερική πλευρά του κομοδίνου, η οποία (όπως ανακάλυψα στο τέλος) δεν καλύπτεται από το βερνίκι. Στην επόμενη κατασκευή θα χρησιμοποιήσω καβίλιες (χρειάζεται οδηγός ή αρκεί το μέτρημα με το χέρι και ένα στοπ για το τρυπάνι;) και εφαρμογή κόλλας μόνο στις καβίλιες
* Η εφαρμογή του βερνικιού μου φάνηκε αρκετά δύσκολη διαδικασία καθώς στο τέλος το βάψιμο δεν έγινε ομοιόμορφο ενώ φαίνονται και οι πινελιές σε αρκετά σημεία. Δεν ξέρω πως γίνεται καλύτερο βάψιμο, αλλά όταν φτιάξω και το δεύτερο κομοδίνο σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κατευθείαν μασίφ ή κόντρα πλακέ Δρύ και να περάσω απλά από πάνω πολυουρεθάνη
* Έκανα όλο το μοντάρισμα και κόλλημα και ΜΕΤΑ το τρίψιμο και βάψιμο, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κομοδίνου να μην είναι τόσο καλό. Την επόμενη φορά, θα χωρίσω την κατασκεύη σε κομμάτια, τα οποία θα τρίβω/βάφω ανεξάρτητα πριν το τελικό μοντάρισμα.

Αυτά! Σκέψεις και σχόλια ευπρόσδεκτα!

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Το κομοδινάκι είναι φτιαγμένο από μια σανίδα πεύκου 160x40x18, την οποία ζήτησα από το κατάστημα να μου κόψει σε 4 επιφάνειες, 45x40 και 15x40. Για την ένωση χρησιμοποίησα ξυλόκολλα σε όλες τις πλευρές επαφής. Κατόπιν τρίψιμο με κόκκους 80,120 και 240 και τέλος 2 χέρια βερνίκι σε απόχρωση Δρύς.

Τι λάθη έκανα:

* Οι ενώσεις από ξυλόκολλα. Με την εφαρμογή των σφιγκτήρων, έτρεξε κόλλα και στην εξωτερική και στην εσωτερική πλευρά του κομοδίνου, η οποία (όπως ανακάλυψα στο τέλος) δεν καλύπτεται από το βερνίκι. Στην επόμενη κατασκευή θα χρησιμοποιήσω καβίλιες (χρειάζεται οδηγός ή αρκεί το μέτρημα με το χέρι και ένα στοπ για το τρυπάνι;) και εφαρμογή κόλλας μόνο στις καβίλιες
* Η εφαρμογή του βερνικιού μου φάνηκε αρκετά δύσκολη διαδικασία καθώς στο τέλος το βάψιμο δεν έγινε ομοιόμορφο ενώ φαίνονται και οι πινελιές σε αρκετά σημεία. Δεν ξέρω πως γίνεται καλύτερο βάψιμο, αλλά όταν φτιάξω και το δεύτερο κομοδίνο σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κατευθείαν μασίφ ή κόντρα πλακέ Δρύ και να περάσω απλά από πάνω πολυουρεθάνη
* Έκανα όλο το μοντάρισμα και κόλλημα και ΜΕΤΑ το τρίψιμο και βάψιμο, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κομοδίνου να μην είναι τόσο καλό. Την επόμενη φορά, θα χωρίσω την κατασκεύη σε κομμάτια, τα οποία θα τρίβω/βάφω ανεξάρτητα πριν το τελικό μοντάρισμα.

Αυτά! Σκέψεις και σχόλια ευπρόσδεκτα!

Οπως τα ειπες ν το κανεις.
Απλα κολλα θα βαλεις κ στις ενωσεις εκτος απο τις καβιλιες που θελουν οδηγο για ν μπουν σωστα. Το βερνικι μηπως ηθελε λιγο αραιωμα κα δυο πχ χερια?

πολυ φασαρια για να δουμε το τελικο αποτελεμσα

θελει ακομα ενα χερι βερνικι ....

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πάρα πολύ ιδιαίτερο, μπράβο!
Τα χερούλια με ενοχλούν λίγο...
ηταν εμπνεύση της στηγμης και μετα δεν μπορουσα να το αλλαξω γιατι πρωτα αυτα εβαλα και μετα συμπλήρωσα τα υπολιπα
παντως χαίρομε πολυ που σας αρεσε

Μπραβο φιλε ειναι παρα πολυ καλο :SFGSFGSF:
Ισως εαν ειχε μαυρα ποδια να εδειχνε καλυτερα
Στα χερουλια μπορεις να βαλεις ενα κομματι ξυλου απο πανω?
Πανω και κατω γιατι εχεις τοσο μεγαλο περιθωριο και δεν ειναι ολο πορτα?

ευχαριστω πολυ ολους σας
βερνικη σατινε λεω ακομα δεν το αποφασισα :beerglass:

Πολύ ωραία η κατασκευή....!!!!
Πολύ ιδιόρρυθμη και ξεχωριστή...!!!
Μπράβο...

Για βερνίκι όντως να βάλεις σατινε και μάλιστα νερού....