Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Ε τοτε θες μεγαλο ηχειο ε... Φιλε δυσκολο για πολυ φθηνο...
12ιντσο η 15αρι... Φιλε ο ενυσχητης οκ αλλα ηχειο με 15ιντσο της πεινας ειναι λιγο ζορι,... Πρεπει να το ψαξουμε..

Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Ε τοτε θες μεγαλο ηχειο ε... Φιλε δυσκολο για πολυ φθηνο...
12ιντσο η 15αρι... Φιλε ο ενυσχητης οκ αλλα ηχειο με 15ιντσο της πεινας ειναι λιγο ζορι,... Πρεπει να το ψαξουμε..

δηλαδη ποσο λες να εχει ενα 15αρι αξιοπρεπη ηχειο..?

Τωωρα τι να σου πω αρχηγε μου... Πανω απο 50ε το ενα σιγουρα..ασε να το ψαξουμε λιγακι..
Φτιαξε τον ενυσχητακο κ βλεπεις..

Τωωρα τι να σου πω αρχηγε μου... Πανω απο 50ε το ενα σιγουρα..ασε να το ψαξουμε λιγακι..
Φτιαξε τον ενυσχητακο κ βλεπεις..

Oκ φιλε ευχαριστω παντως...:grinning-smiley-043 και κατι αλλο τοροειδη ή κανονικο μετασχηματιστη να αγορασω..? ρωτησα και μ ειπαν οτι ο τοροειδης ειναι λιγο πιο ακριβος για αυτο ρωταω..

Παρε καλυτερα τοροειδη.. Οι κλασικοι ειναι ολοκληρες γκουμουτσες κ ειναι κ ποιο βαριοι!

Aφου θελεις εντασεις τοτε βαλε δυο 5" midbass, 8Ω το καθενα, σε παραλληλη συνδεση για 4Ω τελικη αντισταση.
Ετσι θα κερδισεις σε ενταση απο:
α) απο θεμα ισχυος ενισχυτη (που σε 4Ω βγαζει περισσοτερη)
β) απο την μεγαλυτερη ενταση (κερδος) που επιταγχανουν δυο μεγαφωνα εναντι ενος με την ιδια παντα ισχυ
Και σε 8Ω θα βρεις πιο φθηνα μεγαφωνα κιολας.

Εγω θα εβαζα:
1x 10" 4Ω subwoofer (ή 8" για να μειωθει ο ογκος και το συνολικο βαρος και να μεταφερεται πιο ευκολα).
Σε ξεχωριστη καμπινα απο το subwoofer (με χωρισμα δηλαδη) 2x 5" midbass, 8Ω το καθενα
1x tweeter 6 ή 8Ω με L-pad αντιστασεις (για να μειωθει η ισχυ που δεχεται).

Χρειαζεσε ενα πηνιο για να κοβει τις υψηλες απο το subwoofer. Μαλλον δεν θα βρεις ή αν βρεις θα ειναι ακριβο.
Ενα πυκνωτη για κοβει τις χαμηλες απο τα midbass
Εναν πυκνωτη για κοβει τις χαμηλες & μεσσαιες απο το tweeter
Πολυ καλη ψυκτρα για τον ενισχυτη.

Το ακουσμα θα ειναι καλο, μιας και το 5" ειναι πολυ πιο καλα απο οτι ενα 6" στην αποδοση μεσσαιων αλλά και πολυ πιο γρηγορο σε μπασο (100-250 με 400Hz)

Μπορεις αντι για subwoofer + 2x 5" midbass να βαλεις δυο 6" woofer.

Βεβαια το κοστος ειναι μαλλον μεγαλο, ο ογκος καμπινας μεγαλος, το βαρος μεγαλο, και θα πρεπει να επιλεξεις σωστα μεγαφωνα, να υπολογισεις σωστα τα λιτρα, να βρεις πηνιο και να εισαι λιγακι τυχερος να σου κατσουν τα μεγαφωνα και οι φασεις (αλλά αν δεν ψαχνεις την σουπερ ποιοτητα μαλλον δεν πρεπει να σε απασχολει).

Εγω παντως θα πηγαινα σε εναν ή δυο ενισχυτες με TA2020 που χρειαζονται παμφθηνο τροφοδοτικο και που ειναι μικρο και ελαφρυ, ειναι ετοιμοι και δεν θελουν απολυτως τιποτα (αυτος που ειχα βαλει σε λινκ), και θα μπορουσε ο καθενας να οδηγησει δυο 4Ω woofer. Στην περιπτωση sub + 2x mid (4Ω το καθενα) + tweeter με δυο τετοιους ενισχυτες θα εκανες καλη δουλεια πιστευω.

Φιλε audiov, δυστηχως παρτι se 60-70tm, με tripath και 5ιντσα δεν κανεις..εκτος κ αν ειναι παρτι καπη...:grinning-smiley-043

θες μεγαλο ηχειο και πολα βατ...τα τριπαθακια (τα 2020) εκει στα 20-25βατ κλαταρουνε...και καιγονται τσακ πατ αμα τα κακομεταχειρηστεις....τα lm3886 και τα Tda7294 αντεχουν πολυ περισσοτερη ταλαιπωρια..

Τα τριπαθακια ειναι καλα για να απολαμβανεις την μουσικουλα σου αραχτος και ωραιος..εκει κεντανε..αλλα μεχρι εκει.. (εχω ενα 2024, το οποιο πραγματικα κελαηδαει!)

Λεπον...Να μια πρωταση για σχεδον τσαμπε μουλαρι ηχειο...
http://www.conrad-international.com...nrad-int&pi=300291&ci=SHOP_AREA_17475_1312035

Να και η καμπινα.. http://www.produktinfo.conrad.com/d...291-an-01-ml-SPEAKA_BAUSATZ_3_de_en_fr_nl.pdf

2 χ 12ιντσα ανα ηχειο! ...θα κοπαναει σιγουρα!!!...συνολικα 65+65= 130ε συν τα μεταφορικα, για 4 12ιντσα και τα υπολοιπα ψιλα...

Τωρα το αν θα παιξουν σωστα δε βαζω το χερι μου στην φωτια ε!..μια δοκιμη θα μας πεισει!!:grinning-smiley-043

Αλλη μια προταση, μικροτερου ηχειου με αξιοπρεπεστατο ηχο! http://www.purediy.gr/forum/index.php?topic=332.0

Εχει δοκιμαστει επισταμενα σε χωρο 30-35τμ και για τα χρηματα που ζηταει παιZει καταπληκτικα!..Μη περιμενεις τρελα μπασα και τρελες εντασεις ομως ε.
Παντως οδηγουμενο απο εναν ενυσχητακο (αυτον εδω - http://www.purediy.gr/forum/index.php?topic=379.0 )
Σε χωρο 30-35τμ εδωσε παραπανω απο αξιοπρεπεις εντασεις!

Βασικά ο sifis_samos έχει αναφέρει όλες τις πικρές αλήθειες του εισαγωγικού φθηνού DIY. Είναι κάποια πράγματα που ΔΕ ΘΕΣ να τα αποδεχτείς όταν μπαίνεις στο χώρο.

Μια συμβουλη, βρες μεγαλουτσικες ψυκτρες..στο λεω γιατι τα Tda αυτα ζεσταινοντα αρκετα!...

Μάθε λοιπόν φίλε μου ότι μετά από το τροφοδοτικό θα σου ρουφήξει το budget η ψήκτρα. Αυτό το άχρηστο μέταλλο που όσο διαβάζεις, τόσο πιο πολύ φρικάρεις για το ρόλο που βαράει. Αυτό που λες μόλις σου ρούφηξε 25euro!

Όταν κάποιος ξεπεράσει και αποδεχθεί το πόνο της αγοράς του τροφοδοτικού, της ψήκτρας και της καμπίνας... ηρεμεί και συνεχίζει καλύτερα.

φιλε ακουσε με.. α) φτιαξε τον ενυσχητη..οσο καλυτερα μπορεις. σωστα, οχι προχειρα! γιατι θα τον καψεις στο τσακ πατ αμα δε προσεξεις!

Και εκεί θα μετράς δεκαρικάκια. ΑΧ! Αυτό ήταν το (+) ρε π_ύστη μου! :shot::furious3: :grinning-smiley-043 Προσοχή, υπομονή και τριπλοτσεκάρισμα!

ΜΗΝ φτιαξεις ηχειο στην τυχη..σου το λεω εγω που χω φτιαξει πανω απο 20 ηχεια χυμα χωρις σωστη μελετη και ΟΛΑ ειναι για πεταμα. Ολα ομως ε..

Το έχω κάνει και εγώ αυτό και πολύ άλλοι. Αλλά λίγοι θα το παραδεχτούν. Έχω συναντήσει πρόβλημα και σε πολύ καθαρά σχέδια όπως 2midbass/2twetter με ενεργό cross και καλή καμπίνα με έλεγχο και από άλλους... και είναι πάλι για τη χωματερή. Αρχίζω να έχω υποψίες οτι μονάδες κάτω των 50euro απλά δε παίζουν. Ίσως να με παρασύρουν ακούσματα από σημαντικά καλύτερες και πετυχημένες κατασκευές και συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Πραγματικά δε ξέρω. Έχεις να προσθέσεις κάτι σε αυτό;

χα χα χα...φιλε raise πραγματικα επιασες την σκεψη μου ε!!!....
Μοναδες κατω των 50ε μπορεις να βρεις να παιζουν..αναλογα τι ζητας ε!..και στο λεω γιατι πχ, εχω τα MTZ Jairo και τωρα φτιαχνω τα MTZ BasicbassII... και τα δυο φορανε το ιδιο τουιτερ το οποιο εχει Ελλαδα 50ε αλλα απ εξω κανα 25αρι+ τα μεταφορικα..ε παιζει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ...
Επισεις αν ακουσεις αυτο το φθηνο διδρομο που ποσταρα ποιο πριν (http://www.purediy.gr/forum/index.php?topic=332.0), οι μοναδες του κοστιζουν ολες μαζι 75ε, και μιλαμε για 2χ 5ιντσα γουφερακια και 2 τουιτερακια..ε για τα λεφτα του παιζει πααααρα πολυ καλα...
απλα δε μπορεις να περιμενεις να κανεις ευκολα μια φτηνη μοναδα να παιξει σωστα..θελει πολυ αγωνα...
Να σου πω για παραδειγμα..πειραματιζομαι εδω και κανα 3 μηο με κατι 6ιντσα peerless, του 20αρικου..ε τα ρημαδια ενω εχουν potentials που λεμε, δε μπορω να τα φερω με τιποτα..φτιαχνω το μπασο, χαλαω τα μεσαια...που θα παει ομως..Θα παιξει! αλλα θα μου χει βγαλει την πιστη αναποδα!

Αντε να μη αρχισω και αναφερω αποπειρες με tonsil,με Gemini, με fostex, με κατι παλια Philips κτλ κτλ...ολα μα ολα για βτα σκουπιδια...τζαμπα ενα σωρο λεφτα, που αμα ακουγα εστω και λιγακι καποιες σοφες συμβουλες θα τα χα γλυτωσει!...και μια συμβουλη ειναι, αμα δε ξερεις κατι, μη πειραματιζεσαι με ακριβα πραματα! και πρεπει να διαχωριζουμε λιγακι το Θελω απο το τι Μπορω να φτιαξω...
Το παν βεβαια ειναι να μη το βαζουμε κατω ε! Καθε αποτυχια να γινεται μαθημα!
Καλυτερα βεβαια να μαθαινουμε απο αποτυχιες αλλων αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα...χα χα χα...:flipout:

Aν ηταν για θεμα καθαρα εντασης τοτε υπαρχουν ετοιμες λυσεις, δυνατες, με λιγα χρηματα (λιγο πανω απο οσο θα βγει αυτος ο ενισχυτης) οσο αφορά τον ενισχυτη.
Που θα μπορουσε να απογειωσει την ενταση.

Το θεμα ομως νομιζω πως ηταν να βγει ενα λιγο απ`ολα.
Λιγο για το θεμα της κατασκευης, λιγο να παιζει δυνατα (να αντεχει, με αυτη την εννοια), λιγο να παιζει καλα (να εχει και μπασο ας πουμε, οχι να ειναι ψοφιμι).

Τελος παντων. Λιγο απ`ολα γινεται. Κατι συγκεκριμενα γινεται. Και φθηνο (μονο) γινεται.
Το θεμα ειναι τι θελεις.
Εφοσον ομως το βασικο κριτηριο ηταν το οικονομικο τοτε δεν βλεπω αλλον ενισχυτη εκτος απο καποιον TA2020 και το αναλογο τροφοδοτικο.

Προφανως και δεν θα κανει παρτυ με ενα μονο ηχειο... οτι και να ειναι αυτο. Αρα το θεμα "παρτυ" ειναι σχετικο.

Παντως εγω θα ξεκινουσα αναποδα.
Πρωτα θα εφτιαχνα την καμπινα/μεγαφωνα και θα δοκιμαζα το ηχειο με εναν ενισχυτη και μετα θα αγοραζα ενισχυτη.

ΥΓ. Δεν μπορεις να βγαλεις πραγματικο μπασο απο 6" και ταυτοχρονα να παιζουν καλα μεσσαιεις. Ειναι σαν να προσπαθεις να βαλεις τρακτερ να κανει dragster.
Ποσο μαλλον οταν στην ιδια (εννιαια) καμπινα εχεις δυο 6" τα οποια αποκλειεται να αποδιδουν το ιδιο, με αποτελεσμα ουτε το μπασο να γινει ποτε πραγματικα καλο. Αν ειναι σε διαφορετικη καμπινα (με χωρισμα) τοτε κατι γινεται.

ΥΓ. Δεν μπορεις να βγαλεις πραγματικο μπασο απο 6" και ταυτοχρονα να παιζουν καλα μεσσαιεις. Ειναι σαν να προσπαθεις να βαλεις τρακτερ να κανει dragster.

Πρεπει να ακουσεις το basicbassII μου! χο χο χο... :grinning-smiley-043

Τελος παντων. Λιγο απ`ολα γινεται. Κατι συγκεκριμενα γινεται. Και φθηνο (μονο) γινεται.
Το θεμα ειναι τι θελεις.
Εφοσον ομως το βασικο κριτηριο ηταν το οικονομικο τοτε δεν βλεπω αλλον ενισχυτη εκτος απο καποιον TA2020 και το αναλογο τροφοδοτικο.

.

ειναι η 3η ή η 4η φορά που επιμένεις για τον 2020. Ο ανθρωπος ειπε 70 τετραγωνικά, όχι 7.

ειναι η 3η ή η 4η φορά που επιμένεις για τον 2020. Ο ανθρωπος ειπε 70 τετραγωνικά, όχι 7.

Οχι ειναι η τριτη φορα που επιμενω οτι καλυτερα 25 πεταμενα, συνολικα μαζι με το τροφοδοτικο/ψυκτρες/ποτενσιομετρο, παρα 150 πεταμενα.
Επισης ειναι η τριτη που αναφερω πως με τα ιδια χρηματα παιρνεις ειτε ολοκληρωμενο, ειτε τελικο ενισχυτη, που σιγουρα κανει για την περιπτωση της εντασης.
Ετοιμο, με εγγυηση, χωρις να περιμενεις ποτε θα ερθει, αν θα παιζει, τι πρεπει να κολλησεις, να προσθεσεις, να ψαξεις απο που θα το παρεις, και χιλια δυο αλλα.

1. Σιγουρα ειτε με 25, ειτε με 150 το θεμα της κατασκευης θα ισχυει.
2. Με 1 μονο ηχειο δεν καλυπτεις 70τμ, οπως και να εχει. Αρα δεν το θεωρω και τοσο βασικο κριτηριο το "70τμ" πολυ απλα επειδη απο μονο του ειναι τοσο περιοριστικο που κανενα δεν θα τα καταφερει, οχι 70W ενισχυτη να εχει αλλα ουτε και 500...
Να λεγαμε για τεσσερα ηχεια για 70τμ να ελεγα οτι το θεμα "παρτυ" ειναι βασικο κριτηριο. Αλλά εκει πηγαινε κατευθειαν σε εναν τελικο τυπου rack.
3. Αν πρεπει να ειναι μεταφερομενο πρεπει να ειναι και ελαφρυ (και μικρο σε ογκο). Αρα οι ηχητικες σταθμες θα ειναι περιορισμενες ετσι και αλλιως. Το ιδιο και το μπασο.
4. Ηχητικες σταθμες πιανεις και με λιγα βατ. Δεν ειναι μονο τα βατ. Μαλιστα πολλες φορες δεν κανουν τιποτα, μιας και εισαι περιορισμενος απο τα ιδια τα μεγαφωνα/καμπινα/κροσαρισμα που πριν καλα καλα ανεβουν σε ενταση παραμορφωνουν ή τσιριζουν τοσο που δεν αντεχονται.

Φιλα audiov ακου λιγο...
Στοχος ειπαμε ειναι να φτιαχτει κατι diy οκ; Αν ηταν αλλιως ο φιλος θα ρωταγε σε σλλο τμημα του φορουμ τι να αγορασει..
Λες καλυτερα 25ε πεταμενα, παρα 150.. εγω σου λεω καλυτερα ουτε ενα ευρω πεταμενο! Ο φιλος θελει να μπορει να εχει καποια αξιοπρεπη ενταση σε καποιο παρτυ. Με tripath 2020 ΔΕΝ θα χει αξιοπρεπη ενταση που να χτυπιομαστε ολοι στο πατωμα. Εκτος κ αν σκασει ενα σκασμο λεφτα να φτιαξει ηχεια 100+db ευαισθησιας.. Αλλα και παλι λιγο αν δε προσεξει θα τον καψει τακα τακα. Αρα λυση τριπαθ για τις αναγξες του φιλου ΔΕΝ κανει.
Η λυση του κιτ που εδειξε κ σπο οτι καταλαβα παραγκειλε ο φιλος ριβαι πολυ καλη. Εχει ερκετο γκαζι κ μπορει να βγαλει αρκετη ενταση. Μαλιστα αν τον συναρμολογησει κ σωστα , θα ναι πολυυυ ποιο ποιοτικος απο οτιδηποτε Koda-Reloop κτλ, επαγγελματικος ενυσχητης τιμης 130-150ε. Μη σου πω τιμης μεχρι κ πανω απο 500ε.. (Ποιοτικως ειπα οχι ενταση)..
Οσον σφορα τα ηχεια, ποιος ειπε για 1 ηχειο; Παντα μιλαμε για στερεο. Ποτε για ενα.. Λυσεις τυπου βαλε δυο 5ιντσα γιατι ειναι ποιο γρηγορα απο τα 6ιντσα, παρε κ βαλε εναν πυκνωτη στο τουιτερ κ αλλον εναν στο γουφερ, ειναι λυση Σαλατα! Και 3η φορα αναφερω οτι αυτες ΔΕΝ ειναι λυσεις. Αν ειναι να φτιαξει κατι τετοιο τοτε καλυτερα το ετοιμο..
Ο φιλος μιλησε για παρτυ. Οχι για night club.. Aρα πιστετω οτι με το κιτακι που πηρε παιρνοντας περιπου 80-90 καθαρα βατακια, κ με ενα ζευγαρι καλουτσικα ηχεια , αξιοπρεπους μεγεθους, μπορει να τον ακουει ολη η γειτονια.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς παιδιά αλλά μου φαίνεται ΠΟΛΥ δύσκολο να βγει μεγάλο ηχείο σε τέτοιο budget και με καλή ποιότητα.

Εγώ πάντως όπως το βλέπω το θέμα τα Speaka του σίφη ή δυό φτηνά Peavey 15" και δυό κόρνες το καθένα θα ταν πολύ αξιοπρεπές λύση.

Τα 5ιντσα και οτιδήποτε σε τέτοιο μέγεθος θα είναι πιο ποιοτική λύση αλλά δεν νομίζω να ναι άνετα να παίζουν δυνατά σε τόσο μεγάλο χώρο χωρίς να πιάσουν φωτιά τα πηνία,τα PA για τέτοια πράγματα είναι άριστα,και στα περισσότερα δεν πέφτει πολύ η αντίσταση πχ στα 3-4ohms όπως στα άλλα (όσο είναι κρύα) οπότε παίζει και πιο άνετα ο ενισχυτής.

Φιλε ναι ειναι δυσκολο να φτιαχτει κατι μεγαλο και δυνατο..δυστηχως.. υπαρχουν γουφερακια τυπου τελε, που εχει 21ε το 12ιντσο, αλλα δε εχω ιδεα πως παιζει!..η μια λυση με 2 10ιντσα τετοια http://www.mytele.gr/Tele/ProductDetails.aspx?product=419ef581-399d-495e-af09-3ead7a751a77...
βασικα θα θελα καποια στιγμη να δοκιμαζα κατι, ετσι για την μουρλα..να βαζα πχ 2 χ 12ιντσα ανα ηχειο , να φτιαχνα κανα παλαβο...Τεσπα...
Με ας πουμε ταβανι τα 150ε ειναι λιγακι ζορικα..

Χμμ ας πουμε οτι το χονδροψαχνουμε,,,
να πχ μια μοναδα απο Ελλαδα, σχετικα φτηνη .. http://www.mytele.gr/Tele/ProductDetails.aspx?product=2fc6b38f-7011-4af0-9420-ec9873bc498d

Απλα κανοντας μια εξομοιωση βλεπω οτι σε κουτα 100λιτρα, me to reflex tuned στα 35hz, κατεβαινει μεχρι τα 45hz, και δινει -3db στα 35hz... E αμα ηθελα να πειραματιστω θα το δοκιμαζα.. δε φαινεται κακο μεγαφωνο για τετοια χρηση..

Οσον αφορα τα πριμα...να τι θα δοκιμαζα.. http://www.mytele.gr/Tele/ProductDetails.aspx?product=afd5fd38-5d71-48b8-8d2e-897163f54739

ε το γουφερ ειναι 91db, η κορνα 95, θα βαζα μια αντισταση λιγα ωμ 10watt σε σειρα (πειραματιζομενος ε) να κοψει λιγακι ευαισθησια, και θα βαζα και ενα τυπικο φιλτρακι στην κορνα να μη καει και θα το δοκιμαζα ετσι..

Συνολικο κοστος τα γουφερ 35+35, συν 10+10 οι κορνες, συνολο 90ε..αντε κανα 10αρικακι το κροσοβερ, νατο το 100αρικακι... απο κει και περα πες κανα 30αρι τα ξυλα μαξιμουμ (19ari mdf η 20ari θαλασσης), κανα 10-20αρικακι να παρεις 2 φυλα υαλοβαμβακα η πετροβαμβακα για οικονομια και εισαι κομπλε.. να τα τα 150ε...

Δε μπορω να σκεφτω κατι καλυτερο για DIY...

Και παλι, δυο μονο ηχεια για 70τμ και για παρτυ (ισον ατομα/αντικειμενα μεσα στο μονοπατι του ηχου) ειναι πολυ λιγα.
Ποσο μαλλον οταν τα κανει βαρια, ογκωδη και δεν μπορουν να τοποθετηθουν ψηλα.
Θα χρειαζοταν τεσσερα στην καλυτερη.

Οποτε το θεμα "70τμ", "παρτυ", δεν μου λεει απολυτως τιποτα.

Μεχρι λοιπον να αποφασιστει το ολικο επιτρεπτο οικονομικο, η πραγματικη χρηση του ηχειου, το πραγματικο εναυσμα για το σχεδιο αυτο, τοτε ολα ειναι λογια του αερα.

ΥΓ. εγω νομιζω πως θελει να φτιαξει ενα μονο ηχειο. Απο τα λεγομενα αυτο εχει εννοηθει.
Το οτι θα μπει ο ενισχυτης μεσα στο κουτι, θα ειναι μεταφερομενο. Mετα αλλαξε καπως γνωμη και σκεφτηκε να τον βαλει εκτος ηχειου.

ΥΓ2. Το DIY εχει σαν αρχη την μειωση του κοστους. Αν αυτο που φτιαχνεις εσυ δεν κοστιζει λιγοτερο απο ενα ετοιμο δεν ειναι DIY αλλά ανοησια.
Ειτε προκειται για ενισχυτη για την απολυτη ισχυ ή την απολυτη ποιοτητα.

Κατα δευτερο λογο το DIY εχει την χαρα της δημιουργιας. Αλλά για να υπαρχει χαρα δεν πρεπει να κλαις με την ιδεα οτι αυτο που αρχισες ηταν ασκοπο/ανουσιο/ανοητο.

Για πολυ λιγους το DIY εχει την εννοια της δημιουργιας κατι ξεχωριστου/μοναδικου, συνηθως σε εμφανιση και στολιδια (βλεπε λαμπες). Εκει δεν χωραει το οικονομικο, ουτε και το θεμα αν παιζει δυνατα ή καλα. Το ζητουμενο ειναι το μοναδικο.

Για αλλους ακομα λιγοτερους εχει την εννοια της μετατροπης ενος αχρηστου πραγματος σε κατι χρησιμο. Εκει το μονο που μετραει ειναι το οικονομικο..
Π.χ ενα σκουπιδι ενισχυτη μεταφορφωντας τον σε ενα αξιολογο (ικανοποιητικο). Ενα καμμενο ενισχυτη subwoofer αλλαζοντας τον με εναν αλλο για να μην παει στα σκουπιδια ολοκληρο το ενεργο subwoofer.

Αλλά η κατηγορια "φτιαχτο μονος σου" που να κοστιζει το ιδιο και περισσοτερο, να εχει χειροτερο οπτικο και ηχητικο αποτελεσμα, να θελει ωρες ψαξιμο και αναμονη, πραγματικα δεν ξερω που πρεπει να ενταχθει.

Αλλά η κατηγορια "φτιαχτο μονος σου" που να κοστιζει το ιδιο και περισσοτερο, να εχει χειροτερο οπτικο και ηχητικο αποτελεσμα, να θελει ωρες ψαξιμο και αναμονη, πραγματικα δεν ξερω που πρεπει να ενταχθει.

εντάσσεται στην κατηγορία "μάθηση". Σε βρισκω λιγο απολυτο. Οποιαδηποτε αρχη συνεπαγεται σημαντικου κοστους και προσβλεπει σε μελλοντικά οφέλη οικονομικα ή μη.