Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Re: Απάντηση: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Οσον αφορα τα πριμα...να τι θα δοκιμαζα.. http://www.mytele.gr/Tele/ProductDetails.aspx?product=afd5fd38-5d71-48b8-8d2e-897163f54739

Αυτό το δοκίμασα και εγώ περίεργος για την απόδοση του σε κήπο, αλλά τελικά ούτε για εκεί δεν ήταν καλή η ποιότητα του…

4. Ηχητικες σταθμες πιανεις και με λιγα βατ. Δεν ειναι μονο τα βατ. Μαλιστα πολλες φορες δεν κανουν τιποτα, μιας και εισαι περιορισμενος απο τα ιδια τα μεγαφωνα/καμπινα/κροσαρισμα που πριν καλα καλα ανεβουν σε ενταση παραμορφωνουν ή τσιριζουν τοσο που δεν αντεχονται.

:bang:
τον τρίπαθο δεν θα τον υπεροδηγήσεις δηλαδή προσπαθώντας να καλύψεις 70 τετραγωνικά, δεν θα παραμορφώσει, δεν θα τσίριξει. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση :grinning-smiley-043

Λεπον...Να μια πρωταση για σχεδον τσαμπε μουλαρι ηχειο...
http://www.conrad-international.com...nrad-int&pi=300291&ci=SHOP_AREA_17475_1312035

Να και η καμπινα.. http://www.produktinfo.conrad.com/d...291-an-01-ml-SPEAKA_BAUSATZ_3_de_en_fr_nl.pdf

2 χ 12ιντσα ανα ηχειο! ...θα κοπαναει σιγουρα!!!...συνολικα 65+65= 130ε συν τα μεταφορικα, για 4 12ιντσα και τα υπολοιπα ψιλα...

Τωρα το αν θα παιξουν σωστα δε βαζω το χερι μου στην φωτια ε!..μια δοκιμη θα μας πεισει!!:grinning-smiley-043
Ωραιος φιλε αρκετα οικονομικο ειναι αυτο. Βλεπω το πακετο εχει 2γουφερ, 1μιντλ, 1τουιτερ τα υπολοιπα μπιχλιμπιδια εχει και ετοιμο σχεδιο. Το σκευτομαι για αυτο προς το παρον. Το μονο που με χαλαει ειναι οτι ειναι μαγαζι στο εξωτερικο και θα με φανε τα εξοδα αποστολης. Πιστευω θα εχω αρκετη ενταση με αυτα..:grinning-smiley-043

Και παλι, δυο μονο ηχεια για 70τμ και για παρτυ (ισον ατομα/αντικειμενα μεσα στο μονοπατι του ηχου) ειναι πολυ λιγα.
Ποσο μαλλον οταν τα κανει βαρια, ογκωδη και δεν μπορουν να τοποθετηθουν ψηλα.
Θα χρειαζοταν τεσσερα στην καλυτερη.

Οποτε το θεμα "70τμ", "παρτυ", δεν μου λεει απολυτως τιποτα.

Μεχρι λοιπον να αποφασιστει το ολικο επιτρεπτο οικονομικο, η πραγματικη χρηση του ηχειου, το πραγματικο εναυσμα για το σχεδιο αυτο, τοτε ολα ειναι λογια του αερα.

ΥΓ. εγω νομιζω πως θελει να φτιαξει ενα μονο ηχειο. Απο τα λεγομενα αυτο εχει εννοηθει.
Το οτι θα μπει ο ενισχυτης μεσα στο κουτι, θα ειναι μεταφερομενο. Mετα αλλαξε καπως γνωμη και σκεφτηκε να τον βαλει εκτος ηχειου.

ΥΓ2. Το DIY εχει σαν αρχη την μειωση του κοστους. Αν αυτο που φτιαχνεις εσυ δεν κοστιζει λιγοτερο απο ενα ετοιμο δεν ειναι DIY αλλά ανοησια.
Ειτε προκειται για ενισχυτη για την απολυτη ισχυ ή την απολυτη ποιοτητα.

Φιλε δεν ειπα οτι θα καλυψω ολο τον χωρο με αυτα τα 2 ηχεια. Θα χρησιμοποιησω και αλλα ηχοσυστηματα. Τον ορο ''παρτυ'' τον χρεισημοποιησα για να καταλαβετε οτι θελω κατι δυνατο και οχι κατι για το δωματιο μου... Στην αρχη ειχα σχεδιασει να φτιαξω ενα αυτοενισχυομενο ηχειο. Αλλα βιαστηκα και αγορασα ενισχυτη 2χ150βαττ. Ετσι σκεφτηκα οτι θα ειναι καλυτερα να εχω τον ενισχυτη με τον μετασχηματιστη του σε ενα κουτακι και απο εκει να φευγουν δυο διαφορετικα καναλια σε δυο διαφορετικα ηχεια..

Ετσι μπραβο... Ειναι πολυ καλυτερα να τα χεις χωρια παρα μαζι. Ποιο ευελικτα..
Απλα στο ξανατονιζω να φτιαξρις σωστα τον ενυσχητακο ε! Καλη ψυκτρουλα κ προσεχτικο στησημο στο κουτι.. Ευκολο ειναι dont worry.
Τα μεταφορικα αν τα προσθεσεις στο καλαθι, στα υπολογιζει αυτοματα νομιζω, η καπου εχει τιμοκαταλογο..

Ετσι μπραβο... Ειναι πολυ καλυτερα να τα χεις χωρια παρα μαζι. Ποιο ευελικτα..
Απλα στο ξανατονιζω να φτιαξρις σωστα τον ενυσχητακο ε! Καλη ψυκτρουλα κ προσεχτικο στησημο στο κουτι.. Ευκολο ειναι dont worry.
Τα μεταφορικα αν τα προσθεσεις στο καλαθι, στα υπολογιζει αυτοματα νομιζω, η καπου εχει τιμοκαταλογο..

Καλα θα τον φτιαξω τον ενισχυτακο δεν ανισυχω... Εχω εμπιστοσυνη στα χερια μου.. :D ψυχτρουλες δεν ξερω που θα βρω. Σε μια παρομια κατασκευη διαβασα οτι ενας φιλος εβαλε ψυχτρες απο pentium ii επεξεργαστη. Λετε να ψαξω κανα παλιο μηχανημα.? Η να ψαξω για καμια καινουργια.. Πριν κατι ωρες πληρωσα και τον ενισχυτακο και μου ειπε ο πωλητης του οτι το στειλε και σε κανα 15ημερο θα μου ρθει το πακετο... Μεχρι τοτε υπομονη και ψαξιμο για τα υπολοιπα..... ( ελπιζω μην εχω προβληματα στο τελωνειο με διαφορες χρεωσεις, φορους και μ@λ@κιες... Αν και διαβασα οτι τετοια προβληματα αντιμετοπιζουν τα μεγαλυτερης αξιας προιοντα...) :fahne90:

Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Σε μια παρομια κατασκευη διαβασα οτι ενας φιλος εβαλε ψυχτρες απο pentium ii επεξεργαστη.

Ποιος να ταν αραγες...χο χο χο..εγω ημανε βρε!..Κανανε ΑΛΛΑ, ηταν μοναχα ενα τσιπακι ανα ψυκτρα!...α μια λυση καλη ειναι να βρεις 4 ιδιες ψυκτρες απο pc και στην καθε μια να κοτσαρεις και ενα tda!..και ασε πανω και τα ανεμηστηρια, τα οποια συνδεσε τα με 12v και ενα διακοπτακι, και ετσι, οποτε ακους χαλαρα και δε το χεις τσιτα και θα ναι χλιαρο, θα χεις τα ανεμηστηρια σβηστα..οταν παρταρεις και το χεις τσιτα, αναβεις και τα ανεμηστηρια, και θα σαι αρχοντας! Καλο?.. Ψυκτρες απο Ρ4 θα βρεις τζαμπε αμα εχεις κανα φιλο τεχνικο!-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Αυτό το δοκίμασα και εγώ περίεργος για την απόδοση του σε κήπο, αλλά τελικά ούτε για εκεί δεν ήταν καλή η ποιότητα του…

Τοσο χαλια ε?..χα..αυτα τα piezo με τα 2μιση ευρω δηλαδη πως παιζουν?. η πλακα ειναι οτι εχω 2 κορνακλες piezo αλλα ποτε δε τις δοκιμασα..

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Ποιος να ταν αραγες...χο χο χο..εγω ημανε βρε!..Κανανε ΑΛΛΑ, ηταν μοναχα ενα τσιπακι ανα ψυκτρα!...α μια λυση καλη ειναι να βρεις 4 ιδιες ψυκτρες απο pc και στην καθε μια να κοτσαρεις και ενα tda!..και ασε πανω και τα ανεμηστηρια, τα οποια συνδεσε τα με 12v και ενα διακοπτακι, και ετσι, οποτε ακους χαλαρα και δε το χεις τσιτα και θα ναι χλιαρο, θα χεις τα ανεμηστηρια σβηστα..οταν παρταρεις και το χεις τσιτα, αναβεις και τα ανεμηστηρια, και θα σαι αρχοντας! Καλο?.. Ψυκτρες απο Ρ4 θα βρεις τζαμπε αμα εχεις κανα φιλο τεχνικο!-bye-

χαχαχα.. δεν το ξερα οτι εισουν εσυ :D Ωραια η ιδεα σου παντος.. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Τοσο χαλια ε?..χα..αυτα τα piezo με τα 2μιση ευρω δηλαδη πως παιζουν?. η πλακα ειναι οτι εχω 2 κορνακλες piezo αλλα ποτε δε τις δοκιμασα..

Για τα 2,5 ευρώ τους παίζουν και έχουν και πλαστική κόρνα, να φανταστώ ότι προτείνονται για κάποιου τύπου οικονομική / βιομηχανική χρήση…

εντάσσεται στην κατηγορία "μάθηση". Σε βρισκω λιγο απολυτο. Οποιαδηποτε αρχη συνεπαγεται σημαντικου κοστους και προσβλεπει σε μελλοντικά οφέλη οικονομικα ή μη.

Θα συμφωνησω μαζι σου.
Οχι μονο λιγο αλλά πολυ απολυτος, μερικες φορες. Ειναι ελαττωμα και αυτο.

Το θεμα ομως ειναι αυτα να τα ακουνε οσοι εμπορευονται υλικα DIY και να ερθει το DIY σε λογικα πλαισια κοστους. Διαφορετικα θα παψει να υπαρχει τουλαχιστον σε επιπεδο εξοικονομησης χρηματων.
Θα ασχολιουνται μαζι του μονο οσοι ψαχνουν αυτο το κατι διαφορετικο.

Δεν μπορει ενας μετασχηματιστης να κοστιζει σχεδον οσο ενας ολοκληρωμενος ενισχυτης, που εχει εγγυηση, εχει δεκα μεταπωλητες μεχρι να φτασει στο ραφι, εχει κοστος μεταφορας, κατασκευης, κτλ...
Ενας απλος μετασχηματιστης...

Γιατι να ξεκινησεις να φτιαξεις εναν ενισχυτη 2x50W με κοστος περισσοτερο απο οσο ενας ετοιμος;
Aπο εναν ολοκληρωμενο που εχει τηλεκοντρολ, πολλαπλες εισοδους, προστασια pop, ρυθμιστικα τονικοτητας, επιλογη loudness, ωραιο σασι, εγγυηση, κτλ, κτλ
Ή απο εναν "επαγγελματικο" τελικο που εχει τουλαχιστον δυναμη; (αν το ζητουμενο ειναι αυτο)
Και με μεγαλη πιθανοτητα κατι να παει στραβα και να τον κλαις; (και μηπως κλαις και τα μεγαφωνα αν τα παρει μαζι του)

Last edited:
Θα συμφωνησω μαζι σου.
Οχι μονο λιγο αλλά πολυ απολυτος, μερικες φορες. Ειναι ελαττωμα και αυτο.

Το θεμα ομως ειναι αυτα να τα ακουνε οσοι εμπορευονται υλικα DIY και να ερθει το DIY σε λογικα πλαισια κοστους. Διαφορετικα θα παψει να υπαρχει τουλαχιστον σε επιπεδο εξοικονομησης χρηματων.
Θα ασχολιουνται μαζι του μονο οσοι ψαχνουν αυτο το κατι διαφορετικο.

Δεν μπορει ενας μετασχηματιστης να κοστιζει σχεδον οσο ενας ολοκληρωμενος ενισχυτης, που εχει εγγυηση, εχει δεκα μεταπωλητες μεχρι να φτασει στο ραφι, εχει κοστος μεταφορας, κατασκευης, κτλ...
Ενας απλος μετασχηματιστης...

Γιατι να ξεκινησεις να φτιαξεις εναν ενισχυτη 2x50W με κοστος περισσοτερο απο οσο ενας ετοιμος;
Aπο εναν ολοκληρωμενο που εχει τηλεκοντρολ, πολλαπλες εισοδους, προστασια pop, ωραιο σασι, εγγυηση, κτλ, κτλ
Ή απο εναν "επαγγελματικο" τελικο που εχει τουλαχιστον δυναμη; (αν το ζητουμενο ειναι αυτο)
Και με μεγαλη πιθανοτητα κατι να παει στραβα και να τον κλαις; (και μηπως κλαις και τα μεγαφωνα αν τα παρει μαζι του)

Ασχολήσαι κυρίως επειδή θεωρείς οτι μπορείς να πετύχεις αυτό ακριβώς που έχεις σκοπό, το οποίο είτε δεν μπορείς να το βρείς στο εμπόριο ή το βρίσκεις αλλά είναι πολύ ακριβό.

Ασχολήσαι ακόμα, απο χόμπυ.

Κατα τ άλλα, όντως είναι ακριβά τα υλικά και στις τιμές που δίνουν κάποια ετοιματζήδικα οι κιτρινιάρηδες, μαλλον δεν συμφέρει η ιδιοκατασκευή....

Ρε μαστορα πραγματικα δε ξερω πως να σου απαντησω... Καπου εχεις χασει λιγο το μετρο... Για ξανα παρτα λιγο απτην αρχη ολα κ βαλε μια σειρα.

Ρε μαστορα πραγματικα δε ξερω πως να σου απαντησω... Καπου εχεις χασει λιγο το μετρο... Για ξανα παρτα λιγο απτην αρχη ολα κ βαλε μια σειρα.

Θα σου βαλω ενα επωνυμο και ακριβο παραδειγμα, ετσι για να μην λες οτι ελεξα κατι "φθηνιαρικο".
Πες μου ποσο θα σου στοιχισει να φτιαξεις εναν αναλογο/ανταξιο του Pioneer A-307R.
Ποσες πλακετες θελεις, αν θα ταιριαξουν, ποσες ωρες ψαξιμο μεχρι να θεωρησεις οτι "ταιριαζουν", ποσο χρονο αναζητησης υλικων και ποσο χρονο κατασκευης.
Και μετα πες μου αν το αποτελεσμα ειναι εγγυημενο.
Τοσο το οπτικο, το λειτουργικο οσο και το ηχητικο.
Και μετα τι εγγυηση εχεις για ολα αυτα.
Και για ποσο χρονικο δικαιωμα υπαναχωρησης της αγορας...

Ασχολήσαι κυρίως επειδή θεωρείς οτι μπορείς να πετύχεις αυτό ακριβώς που έχεις σκοπό, το οποίο είτε δεν μπορείς να το βρείς στο εμπόριο ή το βρίσκεις αλλά είναι πολύ ακριβό.

Ασχολήσαι ακόμα, απο χόμπυ.

Ενταξει, εκει το ειπα και γω. Οτι εκει δεν χωραει το οικονομικο.
Αν θελεις λαμπατους, αν θελεις να φτιαξεις κατι "hi-end", κτλ.
Αν δεν εχεις στοχο το οικονομικο οφελος δηλαδη.

Αλλά εδω το νημα μιλαει για εναν ενισχυτη που το ζητουμενο του ειναι η ισχυς.
Με 120 παντως βρισκει ετοιμο... (με λιγοτερα δηλαδη)...

Ενα απλο παραδειγμα που μουρθε τακα τακα στο μυαλο..

Gainclone με LM3886 η TDA7294. 25e με τα μεταφορικα απο κινα.
Κουτακι απλο 15ε, Μετασχηματιστης 40ε, καλωδια, ψυκτρουλες + διαφορα τζιτζιμπλικια 30ε. Συνολο 110ε...Αντε αλλα 20 να παρεις ενα κιτ επιλογης εισοδων η με 5ε εναν απλο περιστροφικο επιλογεα...

ΠΑΤΑΣ χαμω ανελεητα απο πλευρας ποιοτητας καθε τι που κυκλοφοραει στα 300-500ε..αν δε, το προσεξεις κ βαλεις και κανα καλο υλικο τοτε θα γελασει ο καθε πικραμενος.. Συνολο 130ε..

Θες εγγυηση?? Ε παρε με τα υπολοιπα 90ε που σου περισευουνε απτο να περνες τον pioneer (220e λιανικης) αλλα 3 κιτακια ολοκληρα , και εισαι καλυμενος για 10 χρονακια στο νερο.. αρα 90-75=15ε..
αντε μεινανε και λεφτα για σουβλακια κ μπυρες για σενα και για τον κολητο σου..

Σε καλυψα?

Για ηχεια θα σου πω το βραδυ..εχω δουλιτσα τωρα...-bye-

για να μην πούμε οτι κάποτε ο γκαινκλον κόστιζε μια περιουσία ....

καλύτερα να μη το πούμε ε??

εμ ετσι ειναι....καποτε σκαγανε 3 χιλιαρικα και λεγανε Γουαααααου τι τζαματο εργαλειο ειναι αυτο!!...

ΑΑ να προσθεσω και το φουσκωμα-κοκορεμα που λεμε : καλα ακουγεται ε? ΕΓΩ το φτιαξα!! χο χο χο...

Παρά το ότι είμαστε λιγο εκτός θέματος - του ψιλοαλλάξαμε τα φώτα του νήματος που άνοιξε ο άνθρωπος, έχει η σχετική κουβέντα το ενδιαφέρον της και κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται, νιας και μερικοί του είχαμε πει εξαρχής ότι στη χαμηλή κατηγορία τιμής δεν αξίζει η ιδιοκατασκευή.

Το παράδειγμα του sifis π.χ. είναι ατυχές, συγκρίνει μήλα με καρύδια

Να ανοίξω ένα θεματάκι με τα σχετικά μηνύματα και τίτλο
ιδιοκατασκευή vs έτοιμο? τι λέτε οι συμμετέχοντες και κυρίως ο θεματοθέτης? το παρόν φυσικά δεν θα υπάρχει πια, δεν θα έχει λόγο.

Last edited:
Γιατί δεν συγκρίνεις ίδια πράγματα Σήφη. Στο κλώνο που λες, για να έχεις 1:1 αντιστοιχία με κάποιον έτοιμο, πρέπει να προσθέσεις και το κόστος του προ, του τηλεχειρισμού και το χειρότερο απ'όλα ενός κουτιού σαν αυτό που έχει ο έτοιμος: Εσοχές για τα κουμπιά, βάψιμο άψογο, πρόσοψη.

Αν τα βάλεις όλα μαζί, τον ξεπερνάς άνετα αυτόν των 300 ευρώ. Ρώτησε μόνο τι ζητάνε για να σου τρυπήσουν και βάψουν ένα κουτί.

Φυσικά μπορεί να πει κανείς, ότι το οπτικό μέρος δεν τον ενδιαφέρει - εγώ π.χ - και ότι θα κάνει μια ανεκτή κατασκευή με ένα κουτάκι της αγοράς και τρύπημα μόνος του ή ότι δεν χρειάζεται π.χ τηλεχειρισμό.
Θεμιτό και σωστό. Αλλά συγκρίσιμο ΣΕ ΟΛΑ με τον έτοιμο δεν θα είναι.