Κατασκευή βιβλιοθήκης απο αρχάριο

1) Θα το καταλαβαίνεις όταν έχει φθαρεί τελείως.. Και με το νύχι μπορείς να το δεις και με το δάχτυλο
2)Το αδειάζεις καλά χτυπώντας το λίγο μέσα στη σακούλα, αν έχεις αέρα με πίεση καλό θα κάνει. Αν θες το πλένεις αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ..
3)Μετα τη βελατουρα, τρίψιμο με 320αρι, πρώτο χέρι χρώμα, πάλι τρίψιμο 320 και τελευταίο χέρι χρώμα και είσαι έτοιμος. ( τα ενδιάμεσα τριψιματα δεν χρειάζονται πολλή ώρα)

1) Το καταλαβαίνεις από το σμιριδι του γυαλοχαρτου σε σχέση με ένα καινούργιο...
Το χρησιμοποιημένο θα είναι πολύ λείο...

2)Δεν ξέρω εαν πλένεται αυτό θα πρέπει να το βρεις στα specs του εργαλειου...
Εάν είναι από ναυλον μάλλον ναι..

3)Ναι...ενα αποχαρταρισμα θα το χρειαστεί...
Μπορείς να βάλεις και τα χρησιμοποιημένα γυαλοχαρτα από το τριβειο ωστε ισα όσα να κάνουν ένα πολύ ελαφρυ γρεζι να γατζωσει η ριπολινη...

Αν και καθυστερημένα η κατασκευή ξεκίνησε.
Μεσολάβησαν, διακοπές, βαψίματα, διακοπές, ξανά βαψίματα και διαφορες δουλειέςστο σπίτι, πάλι μια εβδομάδα εκτός και τώρα που μαζευτήκαμε το έβαλα μπροστά.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν μου φαίνονται εύκολα όπως περίμενα.
Ο λόγος είναι ότι η ξυλεία φαίνεται σα να έχει σκεβρώσει, σα να έχει κάνει μια καμπύλη με αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν ακριβώς.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και το τρισάθλιο κόψιμο που μου έκαναν με αποτέλεσμα να έχω αποκλίσεις ανω των 3-4 χιλιοστών τις οποίες προσπαθώ να καλύψω-διορθώσω.

Η διαδικασία που ξεκίνησα είναι η εξης:
- επέλεξα μια σανίδα οριζόντια και δυο σανίδες κάθετες, σημάδεψα, τρύπησα και πέρασα βίδες. Μετά ξεβίδωσα, πέρασα ξυλόκολα και ξαναβίδωσα μετά κόπων μιας και ήταν δύσκολο να πέσουν σωστα οι βίδες. Έτσι δημιούργησα ουσιαστικά ένα σχήμα Π
- επιχειρώντας να τοποθετήσω την τέταρτη οριζόντια σανίδα διαπίστωσα ότι δεν ταίριαζε και εξείχε από τις δυο κάθετες σανίδες. Το παράτησα γιατι με πήρε νύχτα

Εχθές το απόγευμα ξεκίνησα να φτιάχνω ένα άλλο κομμάτι με μια οριζόντια σανιδα, δυο κάθετες και την τέταρτη οριζόντια όπου προτρυπήθηκαν και βιδώθηκαν πιο εύκολα χωρίς να έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Σε αυτό βοήθησε ένα σετ σφυγκτήρα που προμηθεύτηκα από λερόυ. Το θέμα είναι ότι επειδή έχουν συναρμολογηθεί σωστα φοβάμαι να τα ξεβιδώσω για να βάλω ξυλόκολα, είναι απαραίτητη ή μπορώ να την παραλείψω;

Αυτά για την ώρα, το απογευματάκι, αν υπάρχει χρόνος, η συνέχεια.

Εχθές προχώρησε αρκετά το έργο.
Μετά απο την ψυχρολουσία με την ξυλεία προσπαθώ πριν το μοντάρισμα να κάνω αρκετές δοκιμές και να διορθώνω όσο μπορώ την ξυλεία με λίγο τριψιμο, λίγο "φάγωμα", λίγο τέντωμα. Τελικά το σύστημα δούλεψε σε μεγάλο βαθμό και το οπτικό αποτέλεσμα είναι σε καλό επίπεδο.

Χαρακτηριστική φωτογραφία με το πρόβλημα φαίνεται καθαρά μέσα στον κόκκινο πλαίσιο
[url=https://postimg.cc/30wmRhxX][/URL]

Όμως χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τρόπους και σφιγκτήρες σχετικά καλής ποιότητας προσπθώ και καταφέρνω να συναρμολογήσω την κατασκευή

Εδώ ενα μικρό μέρος της

[url=https://postimg.cc/CB7bS5SM][/URL]

Κι εδώ στο τέλος της χθεσινής βραδιάς

[url=https://postimg.cc/4n4zw6QY][/URL]

Τελικά χρησιμοποιώ και την ξυλόκολλά μιας και απο όσα διαβάζω είναι απαραίτητη προκειμένου να έχει σταθερότητα και στιβαρότητα η κατασκευή.
Αρχικά βιδώνω τις βίδες μέχρι το 90% και αφήνω έτσι για κάποια ώρα μέχρι να σημαδέψω και να τρυπήσω κάποιο άλλο κομμάτι.
Μετά ξεβιδώνω τις βίδες μόνο απο το κάθετο τμήμα και αφήνω να εξέχουν 2-3 χιλ απο το οριζόντιο τμήμα.
Απλώνω την ξυλόκολλά στο κάθετο χωρίς να καλύψω τις τρύπες και με προσοχή προσπαθώ και τοποθετώ τις βίδες που εξέχουν ελάχιστα στις υπάρχουσες τρύπες.
Κατόπιν βιδώνω στο 100% και αφήνω να... ξεκουραστεί

Οι σανίδες που εξέχουν στο πλάι (όπως η κυκλωμένη στην φωτογραφία) μη σε απασχολούν. Ότι εξέχει θα το αφαιρέσεις με το τελικό τρίψιμο.

Οι σανίδες που εξέχουν μπροστά είναι το πρόβλημα γιατί είναι πιο δύσκολο να τις φέρεις στα ίσια τους με τρίψιμο. Κανονικά, αφού έχεις γωνιακό σφιγκτήρα θα έπρεπε να μην σου εξέχει τίποτα.

Γενικά πάντως δείχνει όμορφο μέχρι στιγμής.

Το προβλημα με την μαλακη ξυλεια,εαν θυμαμαι η ξυλεια σου ειναι ελατη,ειναι οτι μεσα σε λιγο διαστημα λογω της συστασης του ξυλου σκευωνει και πιτσηκαρει οταν μενει ετσι..αυτο δειχνει να εχει υπωστει το ορθιο ξυλο απο τον κοκκινο κυκλο...η οποιοδηποτε αλλο εχει θεμα...
Εγω θα ελεγα να το δεσεις οπως μπορεις με τα συμμαζεματα που κανεις και εποιτα να τα λειανεις με πλανη,εαν ειναι πολυ,η με αρκετο τριψιμο....

Το αποτελεσμα παντως συνολικα απο την τελευταια φωτο δεν δειχνει να υπαρχει εντονο προβλημα στην κατασκευη..ισως ειναι οι λεπτομεριες που το γυμνο ματι,και οχι μια φωτο,μπορει να δει...
Προσωπικα εμενα μου αρεσει...αναμενουμε το αποτελεσμα...

Αν οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο λες και δείχνουν στις φωτογραφίες, πιστεύω πως με το τρίψιμο ταλαιπωρήσε άδικα.
Με μια πλάνη χειρός θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, έχει και φθηνές που κάνουν δουλειά.
Βρες λίγο χρόνο να κάνεις δοκιμές σε ρετάλια να εξοικειωθείς με το εργαλείο, έχε πάντα σε προτεραιότητα την ασφάλειά σου (που σημαίνει οτι πλανάρουμε σπρώχνοντας μακριά από το σώμα μας - όχι τραβώντας προς το μέρος μας), στερέωσε πολύ καλά το κομμάτι που θα επεξεργαστείς και κάνε μικρές διορθώσεις κάθε φορά.

Μια χαρα σε βλεπω, δεν υπαρχει κατι που δεν διορθωνεται με τον ενα τροπο η τον αλλο.

Σε παρομοιες κατασκευες πρωτα κολλαω τα τεμαχια με κολλα, για να κολλησουν σωστα, και μετα τα ενισχυω με ξυλοβιδες. Εκ των υστερων δηλαδη, οταν ειναι ηδη σωστα κολλημενα τα ξυλα.
Βοηθαει αυτο καθως αν βιδωσεις πρωτα, υπαρχει ο κινδυνος να μην βιδωθουν εντελως ισια τα τεμαχια. Με το κολλημα τα φερνεις εσυ στην ακριβη θεση πολυ ευκολα.

Σε αυτές τις κατασκευές βάζεις καβίλιες χρησιμοποιώντας τους οδηγούς με ακίδα που υπάρχουν γι´αυτή την δουλειά.
Κάνεις τις τρύπες ...βάζεις τις καβίλιες μαζί με ξυλόκολλα σε όλη την επιφάνεια και....συναρμολογείς τα κομμάτια και μετά αν θέλεις βιδώνεις ή χρησιμοποιείς νταβίδια για σφίξιμο.

Επισης, μπορεις να βαλεις τις βιδες φρεζαριστες, με την αντιστοιχη φρεζα (η κανοντας μια ρηχη 10αρα τρυπα), για να μην εξεχουν :)

Το προβλημα με την μαλακη ξυλεια,εαν θυμαμαι η ξυλεια σου ειναι ελατη,ειναι οτι μεσα σε λιγο διαστημα λογω της συστασης του ξυλου σκευωνει και πιτσηκαρει οταν μενει ετσι..αυτο δειχνει να εχει υπωστει το ορθιο ξυλο απο τον κοκκινο κυκλο...η οποιοδηποτε αλλο εχει θεμα...
Εγω θα ελεγα να το δεσεις οπως μπορεις με τα συμμαζεματα που κανεις και εποιτα να τα λειανεις με πλανη,εαν ειναι πολυ,η με αρκετο τριψιμο....

Το αποτελεσμα παντως συνολικα απο την τελευταια φωτο δεν δειχνει να υπαρχει εντονο προβλημα στην κατασκευη..ισως ειναι οι λεπτομεριες που το γυμνο ματι,και οχι μια φωτο,μπορει να δει...
Προσωπικα εμενα μου αρεσει...αναμενουμε το αποτελεσμα...

Κώστα δεν γνώριζα ότι η ελάτη παρουσιάζει τετοια προβλήματα, αν το γνώριζα θα επέλεγα κάποιο διαφορετικό ξυλο.
Να πω την αλήθεια το σκέφτηκα για την πλάνη αλλά ουτε διαθέτω ουτε γνωρίζω τον τροπο χρήσης αυτής.
Βέβαια για ολα υπάρχει η πρώτη φορά.

Μια χαρα σε βλεπω, δεν υπαρχει κατι που δεν διορθωνεται με τον ενα τροπο η τον αλλο.

Σε παρομοιες κατασκευες πρωτα κολλαω τα τεμαχια με κολλα, για να κολλησουν σωστα, και μετα τα ενισχυω με ξυλοβιδες. Εκ των υστερων δηλαδη, οταν ειναι ηδη σωστα κολλημενα τα ξυλα.
Βοηθαει αυτο καθως αν βιδωσεις πρωτα, υπαρχει ο κινδυνος να μην βιδωθουν εντελως ισια τα τεμαχια. Με το κολλημα τα φερνεις εσυ στην ακριβη θεση πολυ ευκολα.

Μιχάλη, ο λόγος που βίδωνε πρώτα είναι διότι ενώ είναι σωστα τοποθετημένα τα ξύλα και δεμένα με τους σφιγκτήρες τότε κάνω το πρωτρύπημα και βιδώνω στο 80-90% και τα αφήνω έτσι μπας και έρθουν στα ίσα τους. Αν βάλω πρώτα την ξυλόκολα το αποτέλεσμα θα είναι κωμικοτραγικό!

Σε αυτές τις κατασκευές βάζεις καβίλιες χρησιμοποιώντας τους οδηγούς με ακίδα που υπάρχουν γι´αυτή την δουλειά.
Κάνεις τις τρύπες ...βάζεις τις καβίλιες μαζί με ξυλόκολλα σε όλη την επιφάνεια και....συναρμολογείς τα κομμάτια και μετά αν θέλεις βιδώνεις ή χρησιμοποιείς νταβίδια για σφίξιμο.

Δεν το γνώριζα αυτο για τις καβίλιες. Ισως την επόμενη φορά

Επισης, μπορεις να βαλεις τις βιδες φρεζαριστες, με την αντιστοιχη φρεζα (η κανοντας μια ρηχη 10αρα τρυπα), για να μην εξεχουν :)

Μετά το πρωτρύπημα χρησιμοποιώ φρεζα και βάζω χωνευτά φρεζαριστές βίδες.

Last edited by a moderator:
Δεν το γνώριζα αυτο για τις καβίλιες. Ισως την επόμενη φορά

Ειναι πολυ καλη η προταση του Νικου για τους κεντραδορους καβιλιων, εξαιρετικα πρακτικη, απλη, παμφθηνη και πανευκολη στην εφαρμογη. Δεν υπαρχει περιπτωση να κανεις λαθος.

paradeigma%20kavilion%20_4.jpg

Υπαρχει σε σετακι απο 6 εως 12μμ https://www.ergaleiogatos.gr/shop/k...i-kavilias-silverline-733252-set-8-temachion/

Υπαρχει και μεμονωμενο το καθε νουμερο απο την wolfcraft https://www.toolplanet.gr/index.php?route=product/product&product_id=189502

Γιώργος (οχι Αναστάσης) ... είπες ότι είναι η πρώτη σου κατασκευή ... και θέλεις καβίλιες και ακόμα πιο μακρυά pocket hole ???
Πλάκωσε το στην ξυλόκολλα και στις βίδες με προτρύπημα αν θέλεις να βγει κάτι.
Αν τα ξύλα είναι κομμένα ίσια δεν χρειάζεσαι ούτε τα βοηθήματα για ορθές γωνίες που είπατε ...μετράς σωστά- σημαδεύεις- τρυπάς & βιδώνεις ...Αυτό που μπορεί να χρειασθείς είναι 1-2 σφιγκτήρες για να κρατάς τα κομμάτια στην θέση τους μέχρι να βιδώσεις. Για την επόμενη κατασκευή θα ξέρεις περισσότερα.

Φίλε μου σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου.
Μόλις θυμήθηκα ότι με είχες αποτρέψει από την χρηση καβιλιας στην πρώτη μου κατασκευή.

Ειναι πολυ καλη η προταση του Νικου για τους κεντραδορους καβιλιων, εξαιρετικα πρακτικη, απλη, παμφθηνη και πανευκολη στην εφαρμογη. Δεν υπαρχει περιπτωση να κανεις λαθος.

paradeigma%20kavilion%20_4.jpg

Υπαρχει σε σετακι απο 6 εως 12μμ https://www.ergaleiogatos.gr/shop/k...i-kavilias-silverline-733252-set-8-temachion/

Υπαρχει και μεμονωμενο το καθε νουμερο απο την wolfcraft https://www.toolplanet.gr/index.php?route=product/product&product_id=189502

Μιχάλη, θα το έχω υπόψιν για κάποια επόμενη κατασκευή

Φίλε μου σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου.
Μόλις θυμήθηκα ότι με είχες αποτρέψει από την χρηση καβιλιας στην πρώτη μου κατασκευή.

Ναι γιατί έπρεπε πρώτα να κάνεις την πρώτη κατασκευή.....να δεις πως γίνεται και σιγά σιγά να βελτιωθείς. -bye-

Πρέπει να πάθω για να μάθω δηλαδή;
Αυτό που ονομάζουμε βιωματική μάθηση

Δυστυχώς φίλε μου έτσι είναι ...δεν είναι κακό...και δεν έπαθες ...απλώς έμαθες κάτι περισσότερο...όλοι έτσι ξεκινήσαμε.
Έχεις την εντύπωση ότι αν σου έλεγα ξεκίνα με καβίλιες ή με pocket hole θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα ??
Τώρα είδες τι είναι η στραβοκομμένη σανίδα είδες τι θα πει σκεβρωμένη σανίδα και πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σωστές συνδέσεις.
Τώρα μπορείς να προχωρήσεις και σε άλλες τεχνικές. -bye-

Απάντηση: Re: Κατασκευή βιβλιοθήκης απο αρχάριο

Πρέπει να πάθω για να μάθω δηλαδή;
Αυτό που ονομάζουμε βιωματική μάθηση

Συνηθως ετσι γινεται....
Ολοι οσοι γραφουμε/απανταμε νομιζεις οτι δεν βρεθηκαμε στην δικη σου θεση...;φυσικα και βρεθηκαμε...
Σε καθε περιπτωση καθε αρχη και δυσκολη και απο τα λαθη μας μαθαινουμαι...

Δυστυχώς φίλε μου έτσι είναι ...δεν είναι κακό...και δεν έπαθες ...απλώς έμαθες κάτι περισσότερο...όλοι έτσι ξεκινήσαμε.
Έχεις την εντύπωση ότι αν σου έλεγα ξεκίνα με καβίλιες ή με pocket hole θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα ??
Τώρα είδες τι είναι η στραβοκομμένη σανίδα είδες τι θα πει σκεβρωμένη σανίδα και πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σωστές συνδέσεις.
Τώρα μπορείς να προχωρήσεις και σε άλλες τεχνικές. -bye-

Απο ειρωνικό εως χαιρέκακο μου φαίνεται το σχόλιο σου :ciao:
Με παρηγορεί το γεγονός οτι μπορώ να προχωρήσω :Banane0: