Κατασκευή cnc Router 900χ700 απο τo 0.

Το μηχάνημα τεστάρεις ή εμάς; Κοντεύεις να μας τελειώσεις... :bigcry:

Babis.... έχω μάθει ότι κάνεις ετοιμασίες και εσύ..:smash:

Δηλαδη οταν τελειωσουν οι δοκιμες και το δουλεψεις σοβαρα τι θα φτιαξεις; :p
Το μυαλό παίζει παιχνίδια περίεργα....:ernaehrung004:

Μαγικο αποτελεσμα, άλαλα τα χειλη των ασεβων :grinning-smiley-043

Πραγματικά...... δεν υπάρχει η λεπτομέρεια, και δεν αποτυπώνεται μέσα απο μια φώτο.. :2thumb22sup:

Εργαλείο σοβαρό αυτό!
Τον άλλο μήνα με το καλό, κλείνω σχεδόν χρόνο από τότε που το άρχισα να το φτιάχνω... Νομίζω ότι είναι η ώρα να αρχίσω να το απολαμβάνω..:ernaehrung004:

Last edited by a moderator:
Λοιπόν..... πρίν απο πολλά χρόνια, πιτσιρικάς ακόμα, είχα φτιάξει το παρακάτω project για το σπίτι. Το είδε ο αδερφός μου και το βούτηξε ο μπαγάσας. Φτιάχνω εκ´νεου άλλο ένα, το οποίο το πήραν οι γονείς μου... Μετά βαρέθηκα και δεν ξανά - ασχολήθηκα.
Είναι 6mm μασίφ σίδερο. Οι διαστάσεις είναι πείπου 40χ60 mm. Οι διάφορες καμπύλες έγιναν με φωτιά να μαλακώσει το σίδερο, μέγγενη και σφυρί. Το φωτοστέφανο το γύρισα σε ένα μικρό βαρελάκι που είχα τότε πρόχειρο. Κατόπιν το έβαψα με ένα μαύρο σπρέυ και τέλος. Γενικώς ταλαιπωρία.
Αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.. Τώρα είναι λίγο ταλαιπωρημένο.

IMG_20200315_150802.jpg

Σήμερα λοιπόν έν´ετη 2020, πήρα αυτό το project απο τον αδερφό μου, το φωτογράφησα απάνω στην φλοκάτη, το πέρασα στον υπολογιστή, και με την βοήθεια του σχεδίου, το επανασχεδίασα και το έκοψα στο ρούτερ, σε 4mm mdf.
Σε μικρότερη βέβαια διάσταση, αλλά έγινε εξίσου εξαιρετικό. Μια διόρθωση θέλει στο ένα μάτι και στην μύτη και είναι έτοιμο, για όταν θα βρώ ξύλο να το ξανα-κόψω.

IMG_20200318_163555.jpg

Kαταπληκτικο το original το σιδερενιο! Πως κολλησες τα κομματια?

Και το ξυλινο θα γινει πολυ ομορφο με την διορθωση στο ματι και με αρκετο τριψιμο να σπασουν οι ακμες. Εχει ομως πολυ φυρα ξυλου το σχεδιο.

@
Χιώτης.. αν δεν είναι ηλεκτροκόληση, τότε σίγουρα με μπρουντζοκόληση. Δεν το θυμάμαι. Οσο για την φύρα ισχύει.. Αλλά πως να τα έχεις όλα..
@
enduras.. Κάνα δύο δοκιμούλες έχω ακόμα..:smash:

Γιάννη, μέχρι τώρα βλέπω το κανάλι σου στο youtube και νομίζω οτι μας δουλεύεις ψιλό γαζί ρε φίλε...
Εγώ εκεί βλέπω εργαλειάρες, διαιρέτες... κολωνάτα... τόρνους... της Παναγίας τα μάτια, έχεις κάνει υπέροχες κατασκευές και, εκτός απ´ το CNC, δεν έχεις πει κουβέντα ρε φίλε... Are you serious? :silly:

O μικρός Optimum ποιό μοντέλο είναι; O ΤU 2004V;

Last edited:
Απάντηση: Re: Κατασκευή cnc Router 900χ700 απο τo 0.

attachment.php
Ξύλα έχω, αλλά και βρίσκω άφθονα. Αυτό που δεν έχω είναι τρόπος να τα κόβω στο πάχος που θέλω, (αναφέρομαι σε μεγάλα κομμάτια. Τουλάχιστον 400χ400 mm με πάχος μέχρι 30 mm) και βεβαίως πλάνη.
Θα βρω κάνα ξυλουργείο να εξυπηρετούμαι...ελπίζω.

Προς το παρών κάνω δοκιμές με ότι έχω. Το παρακάτω είναι ιροκο.

Άσε μας ρε φίλε.......!

Ποιος συμφωνει να ριξω ενα ΒΑΝ στον Γιαννη να ηρεμησουμε για κανενα τριμηνο?????

Μέσα Κυριάκο. Θα μας κάνει κομπλεξικούς...

Γιάννη, μέχρι τώρα βλέπω το κανάλι σου στο youtube και νομίζω οτι μας δουλεύεις ψιλό γαζί ρε φίλε...
Εγώ εκεί βλέπω εργαλειάρες, διαιρέτες... κολωνάτα... τόρνους... της Παναγίας τα μάτια, έχεις κάνει υπέροχες κατασκευές και, εκτός απ´ το CNC, δεν έχεις πει κουβέντα ρε φίλε... Are you serious? :silly:

O μικρός Optimum ποιό μοντέλο είναι; O ΤU 2004V;

Όπως έχω ξαναπεί... εργαλεία έχω. Χώρο δεν έχω. Πλέον και με το ρούτερ στούμπωσα. Μπαίνω πλέον συρταρωτός στο εργαστήριο..
Ο τόρνος φίλε είναι ο 180χ300 με 100άρι τσόκ. Ο τρίτος που είχα αγοράσει απο τα 22 μου περίπου που πήρα το πρώτο μου τορνάκι. Ο δεύτερος που είχα πάρει ήταν σαν τον δικό σου. Και αυτός που έχω τώρα έχει γίνει και cnc. Όσο για το κολωνάτο, πουλήθηκε όταν πήρα την φρέζα. Εκει κάνω όλες τις τρύπες πλέον, εκτός αν είναι κάτι γρήγορο και με μικρή διάμετρο όπου έχω ένα κολωνάτο της proxon.

Και το δισκοπρίονο υπάρχει ακόμα, αλλά έχω πετάξει το τραπέζι και έχω κρατήσει μόνο την πάνω επιφάνεια. Αν και όταν, την στήνω επάνω σε δύο τρίποδα και κόβω.
Ευχαριστώ πάντως φίλε Babis.:2thumb22sup:

Κρίμα ρε φίλε...
Νάχεις το μεράκι, νάχεις τις γνώσεις, νάχεις τα εργαλεία, και να μην έχεις χώρο; Κρίμα κι άδικο.
Θα χρειαστώ βοήθεια πάντως...
Είμαι μεταξύ ενός καλού CNC ή ενός μικρού τόρνου που μελλοντικά θα γίνει σαν τον δικό σου, CNC.
Δεν μπορώ να αποφασίσω... Κάθε πρωί που σηκώνομαι αναιρώ την χθεσινοβραδυνή απόφαση.
Μάλλον όμως για τόρνο με βλέπω, παρότι στο χωριό έχω και τον άλλον.

Πρώτα θα αποφασίσεις τι θα κάνεις στον cnc τόρνο. Δέν έχει την ευελιξία που έχεις στον ξυλότορνο...

Δεν θέλω τον τόρνο επειδή θα τον κάνω CNC, αυτό μπορεί να γίνει μπορεί και όχι, ανάλογα το κόστος και εννοείται τη χρήση.
Έχω ένα ποσό να διαθέσω και το δίλλημα μου είναι τόρνος ή CNC;
Ο τόρνος μου αρέσει πάρα πολύ και ξέρω και πως θα τον χρησιμοποιήσω. Το CNC με φοβίζει λίγο, φοβάμαι οτι θα το δουλέψω λίγο στην αρχή, θα φτιάξω 2-3 μαλακιούλες να δω πως δουλεύει και μετά θα μπεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Γι' αυτό λέω οτι μάλλον πρός τόρνο κλίνω.
Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι αν είσαι ευχαριστημένος απ´ τον Optimum γιατί αν είναι να καταλήξω σε Κινεζιά θα πάω σ´ αυτόν.

Βρέ Babis θέλεις σόνυ και καλά να πάρεις κάτι, χωρίς να ξέρεις τί..

Και δεν ξέρω τι θα ωφελήσει αφού έχεις τόρνο να πάρεις και άλλο. Τον optimun τον είχα τουλάχιστον 15 χρόνια και πέρασε τα πάνδεινα. Χωρίς προβλήματα, πλήν της μικρής τρύπας που είχε.
Παίρνει μέχρι 20 αρι. Αν το τορνίρεις και λίγο μέσα στην τρύπα, θα πιάσεις και 22 για λίγα εκατοστά παραπάνω. Εκτός άν πάς σε μεγαλύτερο που θα το πρότεινα.

Οσο αφορά το cnc που μάλλον αναφέρεσαι ρε ρουτεράκι, για να το μάθεις θέλει ατελείωτες ώρες. Εδώ έχεις φάει 15 μέρες να κάνεις πειράματα με το laser, που είναι τυφλοσούρτι...:flipout:
Το σίγουρο ειναι ότι μετά τις 2-3 μαλακιούλες που λές ότι θα φτιάξεις.....το έχω ξαναπεί..... όποιος μπλέξει με cnc μπαίνει στον δρόμο που δεν έχει επιστροφή. :ernaehrung004:

Βρέ Babis θέλεις σόνυ και καλά να πάρεις κάτι, χωρίς να ξέρεις τί..

Ναι, ΟΚ, αν κατάκαβες αυτό λάθος κατάλαβες...
Εγώ μένω σχεδόν 9 μήνες Αθηνα και 3 μήνες στο χωριό. Τον τόρνο τον έχω στο χωριό και όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να πηγαινοφέρνω ένα μηχάνημα των 135 κιλών.
Εκτός των άλλων μου λείπει το set των γραναζιών, που σημαίνει οτι δεν μπορώ να κάνω σπειρώματα, που σημαίνει οτι ο τόρνος είναι "μισός".
Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν σκέφτομαι να πάρω έναν μικρότερ για την Αθήνα.

Εδώ έχεις φάει 15 μέρες να κάνεις πειράματα με το laser, που είναι τυφλοσούρτι...:flipout:

Κι εδώ νομίζω κάνεις λάθος...
Αν θές να εκμεταλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του δεν είναι καθόλου τυφλοσούρτι το laser.
Χρειάζονται πολλές δοκιμές και πολλές ρυθμίσεις, ανάλογα το πρόγραμμα το υλικό κλπ, μέχρι να φτάσεις σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι απλώς να "καίω" γενικώς κι ότι βγεί.

Κι εδώ νομίζω κάνεις λάθος...
Αν θές να εκμεταλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του δεν είναι καθόλου τυφλοσούρτι το laser.
Χρειάζονται πολλές δοκιμές και πολλές ρυθμίσεις, ανάλογα το πρόγραμμα το υλικό κλπ, μέχρι να φτάσεις σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι απλώς να "καίω" γενικώς κι ότι βγεί.
Ωχ ωχ. Αν σου φανηκαν αυτα βουνο να δεις με cnc τι σκαλωμα θα φας. stepping, ταχύτητα κοπτικου, μεγεθος κοπτικου, κοψη κοπτικου, περασματα, βαθος περασματος, υλικο κλπ κλπ

Προσωπικά πάντως θεωρώ πως αν κάποιος κάνει την εισαγωγή σε αυτά τα μηχανήματα,είτε ρουτερ είτε λειζερ είτε 3D και ασχοληθεί με ένα τότε και τα υπόλοιπα πάνω κάτω είναι ίδια!σκοπος είναι να κατανοήσεις το βασικό τρόπο λειτουργίας και από κει και πέρα αν θα είναι πέρασμα 2 φορές με το λειζερ ή μεγαλύτερο βάθος κοπής με ρουτερ ή μέγεθος layer σε 3D πιστεύω πως έρχεται μόνο του σιγά σιγά μέσα από επαναλήψεις και δοκιμες! Άλλωστε ακόμη και στο yt ατομα τα οποία ασχολούνται φουλ μέσα από δοκιμες καταλήγουν κάπου! Αυτά τα λίγα από μένα για τα cnc!απο κει και πέρα είναι καθαρά θέμα δι χρειάζεται αλλά και τι θέλει ο καθένας μας και πως θα το αξιοποιήσει ορθότερα είτε για εργασία είτε για προσωπική διασκέδαση είτε για διακοσμητικό ;) για μένα μπαμπη πρώτα ξεκαθάρισε τι θα δουλεύεις περισσότερο και μετά.. αμέτρητα βιντεο yt και όλα θα πάνε καλά!!

Ωχ ωχ. Αν σου φανηκαν αυτα βουνο να δεις με cnc τι σκαλωμα θα φας. stepping, ταχύτητα κοπτικου, μεγεθος κοπτικου, κοψη κοπτικου, περασματα, βαθος περασματος, υλικο κλπ κλπ

Δεν μίλησα ποτέ για βουνό, ούτε υπονόησα κάτι τέτοιο.
Αυτό που λέω είναι οτι, αν θες να ασχοληθείς με φωτογραφία, που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο laser, χρειάζεται εξοικείωση.
Αλλιώς καίς στο ξύλο, αλλιώς στο κόντρα πλακέ, αλλιώς στο MDF, αλλιώς στο δέρμα και πάει λέγωντας.
Σύν το κομμάτι του Photoshop, γιατί κι αυτό χρειάζεται για "σωστή" δουλειά.

Last edited:
Εγώ έχω διαπιστώσει ότι με ότι ασχολείται ο Μπάμπης (για όσο διάστημα ασχοληθεί με κάτι) το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο !!!
Να πάρεις ότι θέλεις αγόρι μου ...μην το φοβάσαι -bye-