Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων για σπίτι.

αναλογα τι θα επιλεξεις κανε δοκιμη πρωτα στην παλια σου κουτα. Γενικα ο κανονας ειναι μην βιαστεις. ασταρια, τριψιματα, καθαρισματα, μπολικα χερια χρωμα, βερνικι κτλπ

Τέλος με τα κουτιά.
Το βάψιμο έγινε καλύτερο από ότι περίμενα, ειδικά για 1η φορά. Το πιστόλι έκανε δουλειά.

Το χρώμα βέβαια το περίμενα λίγο διαφορετικό, αλλά και έτσι μια χαρά είναι.

Γεια στα χέρια σου!
Δεν ξέρω πως ακούγονται αλλά φαίνεται ο κόπος και το μεράκι σου.
Και πάλι μπράβο!

Μπράβο, πολύ καλή δουλειά! Και το χρώμα φαίνεται πολυ καλά στρωμένο στος φωτο. Ανθρακί είναι;

Πες μας και ακουστικές εντυπώσεις με τις καινούριες καμπίνες.

Ευχαριστώ παιδιά.

Το χρώμα όντως έκατσε καλά γιατί το έκανα με πιστόλι από ένα κομπρεσερ αέρα της michelin που έχω.
Το πήρα για την πιο σκούρα απόχρωση του καφέ, αλλά δε μου φαίνεται αυτό για σκούρο καφέ, το περίμενα λίγο διαφορετικό, αλλά κ έτσι μια χαρά μου φαίνεται.

Δεν πρόλαβα να τα συνδέσω χθες. Σήμερα λογικά θα τα βάλω να δω πόσο έχει αλλάξει το χαμηλό και επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσω να φτιάξω άλλα crossover να συγκρίνω (δεν έχω ξαναφτιάξει), γιατί αυτά που έχω είναι για μεγάφωνα 4ohm και κόβουν στα 2900Hz, ενώ εγώ έχω tweeter 4ohm και mid στα 8ohm, οπότε σίγουρα κάτι δεν είναι σωστό.

Έλεγα να φτιάξω ένα crossover πάλι εκεί γύρω στα 3000Hz 2ης τάξης (πάντα μιλάμε για το ciare και το 18teen).
http://www.ciare.com/pdf/catalogo/CT267.pdf
http://www.eighteensound.com/index.aspx?mainMenu=view_product_simple&pid=224

Εσείς τί λέτε ρε παιδιά, αυτό π.χ. θα είναι οκ? Θα παίζει καλύτερα από το τυχαίο που έχω βάλει? (με το οποίο βέβαια μου ακούγονται μια χαρά και δεν έχουν πάθει τόσα χρόνια τίποτα)

Ή θα είναι καλύτερα να κροσάρω πιο χαμηλά ή πιο ψηλά?

Last edited:
Πήρα τελικά τα Scanspeak d2604/830000 και σήμερα τα έβαλα να τα συγκρίνω με τα Ciare CT267 που έχω χωρίς να αλλάξω τίποτα στο setup.

Τα Scanspeak παίζουν πιο αναλυτικά, πιο μαλακά και γενικά πιο σωστά.
Ειδικά όταν έπαιζε κιθάρα καταλάβαινα αμέσως μεγάλη διαφορά.
Μου άρεσαν πάρα πολύ, αλλά δεν ταιριάζουν καθόλου με τα 10αρια mid της 18teen που έχω.

Τα Ciare από την άλλη παίζουν πολύ πιο δυνατά (λογικό αφού έχουν μεγάλη διαφορά στην ευαισθησία), υστερούν πολύ στην ανάλυση και ακούγεται πιο πολύ το τστστστσσσσ.
Δεν είναι όμως καθόλου κουραστικά (ακόμα και σε πολύ υψηλές εντάσεις) όπως είναι άλλα εππαγγελματικά horn tweeters και ταιριάζουν πάρα πολύ με τα 18teen που έχω.

Πολύ χρήσιμη αυτή η δοκιμή, γιατί κατέληξα ότι θα κρατήσω τα ηχεία όπως είναι χωρίς να αλλάξω τίποτα.
Μένει μόνο να δοκιμάσω άλλο crossover, γιατί με αυτό ανεβαίνουν πολύ ψηλά τα mid (παίζουν μέχρι τα 5KHz σίγουρα).

Οπότε τα Scanspeak θα τα χρησιμοποιήσω στο άλλο σετ 2-δρόμων που θα φτιάξω.

αν και παλιο το θεμα θελω να πω και εγω την αποψη μου αν και δηλωνω τελειως ασχετος....ο φιλος προσπαθει να κανει ηχεια και καπιοι λενε οτι ειναι ολοκληρη επιστημη το ηχειο....σε ποια ηχεια αναφερεστε???εχετε ανοιξει ηχεια των 200 εως 400 ευρω να τα δειτε απο μεσα?να δειτε ποιοτητα κατασκευης????ψευτικα νοβοπαν ενα απλο κουτι με δυο τρυπες για τα μεγαφονα και για κροσοβερ????εδω γελαμε ...δυο πυκνοτακια κολημενα....αμα θες να βρεις επιστημη στα ηχεια πληρωσε 1000 ευρω το κοματι...απο εκει αρχιζει καπως η επιστημη...εγω σε απλα ηχεια 3 δρομων της jamo που αλαξα για δοκιμη το κροσοβερ απο ακριβοτερα ηχεια της jbl και εμεινα μαλακας....νομιζα οτι ειχα αλλα ηχεια......συμπερασματα δικα σας...

Last edited:
Φιλε θα σε παροτρυνω το εξης: αγορασε ξυλα, φτιαξε ενα "τυχαιο" κουτι, με "τυχαια" μεγαφωνα και κροσσοβερ, φτιαξτο οσο ποιο γερο-στιβαρο μπορεις, και μετα ακου το και πες μας τα συμπερασματα σου....

Προβλεψη μου; Κατα 99% το πρωτο πενταλεπτο θα πεις ωραιο, και μετα το τεταρτο θα αρχισεις να ψαχνεσαι...αν δε, το βαλει διπλα διπλα με το jamo που λες... Θα χει ενδιαφερον....

Με λιγα λογια, ακομα και η χαλια καμπινα που βλεπεις εχει καποια μελετη ως το μεγεθος της, το που ακριβως θα ειναι τοποθετημενα τα μεγαφωνα το κροσσοβερ κτλ...

Και στο λεω εγω που εχω φτιαξει πανω απο 15 ζευγαρια ηχεια που στην καλυτερη ειναι για πεταμα...

Φιλε θα σε παροτρυνω το εξης: αγορασε ξυλα, φτιαξε ενα "τυχαιο" κουτι, με "τυχαια" μεγαφωνα και κροσσοβερ, φτιαξτο οσο ποιο γερο-στιβαρο μπορεις, και μετα ακου το και πες μας τα συμπερασματα σου....

Προβλεψη μου; Κατα 99% το πρωτο πενταλεπτο θα πεις ωραιο, και μετα το τεταρτο θα αρχισεις να ψαχνεσαι...αν δε, το βαλει διπλα διπλα με το jamo που λες... Θα χει ενδιαφερον....

Με λιγα λογια, ακομα και η χαλια καμπινα που βλεπεις εχει καποια μελετη ως το μεγεθος της, το που ακριβως θα ειναι τοποθετημενα τα μεγαφωνα το κροσσοβερ κτλ...

Και στο λεω εγω που εχω φτιαξει πανω απο 15 ζευγαρια ηχεια που στην καλυτερη ειναι για πεταμα...

για ολα πρεπει να υπαρχει μετρο συγκρισης..κοστους-αποδοσης....ειναι για πεταμα σε σχεση με ποια ηχεια του εμποριου και με ποιο κοστος το ενα και ποιο το αλλο....

Αν πας στην τυχη, σχεδον με οτι μπορεις να αγορασεις, θα εισαι πολυ ποιο κατω... απο βαθμο σχετικα ικανοποιητικο μεχρι σε απελπιστικα ασχημο...

Εξαρταται βεβαια και απο το ποσο "ευαισθητουλια" ειναι τα αυτακια σου ε... γιατι εχω φιλο που ακουει χρονια με ενα τουιτερ καμενο και δεν τον νοιαζει καθολου..εκεινος νταπα ντουπα θελει... ενω εγω αυτο δε το αντεχω ουτε 10 δευτερολεπτα ας πουμε...

Να συνοψησω, σαφως και ειμαι υπερ των κατασκευωμ ασυζητητη ε.. απλα ειμαι της αποψης αν καποιος θελει κατι ποιο σιγουρο-σωστο, να παει σε δοκιμασμενη συνταγη-σχεδιο...

Εαν απτην αλλη υπαρχουν τα μεγαφωνα η αν το κοστος ειναι αμελητεο, τοτε βουρ για πειραματισμο! με τον πειραματισμο βγαζεις και ποιο ασφαλη συμπερασματα..-bye-

Απάντηση: Re: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων για σπίτι.

13 χρονια με τα ιδια ηχεια ιδιοκατασκευης που εκανα τοτε ..... μονο το χρωμα αλλαξε 2 φορες ! γιατι πρεπει να ειναι αποτυχια οτι φτιαχνει κανεις ;;;;

Φιλε μιλησα για τυχαιο κουτι με τυχαια μεγαφωνα... Αλοιμονο αν ηταν αποτυχια οι diy κατασκευες!! Ολα στο συστημα μου ειναι diy!! Απο τα ηχεια ως τους ενυσχητες-dac κτλ...

αν και παλιο το θεμα θελω να πω και εγω την αποψη μου αν και δηλωνω τελειως ασχετος....ο φιλος προσπαθει να κανει ηχεια και καπιοι λενε οτι ειναι ολοκληρη επιστημη το ηχειο....σε ποια ηχεια αναφερεστε???εχετε ανοιξει ηχεια των 200 εως 400 ευρω να τα δειτε απο μεσα?να δειτε ποιοτητα κατασκευης????ψευτικα νοβοπαν ενα απλο κουτι με δυο τρυπες για τα μεγαφονα και για κροσοβερ????εδω γελαμε ...δυο πυκνοτακια κολημενα....αμα θες να βρεις επιστημη στα ηχεια πληρωσε 1000 ευρω το κοματι...απο εκει αρχιζει καπως η επιστημη...εγω σε απλα ηχεια 3 δρομων της jamo που αλαξα για δοκιμη το κροσοβερ απο ακριβοτερα ηχεια της jbl και εμεινα μαλακας....νομιζα οτι ειχα αλλα ηχεια......συμπερασματα δικα σας...

Κοίταξε, το ότι υπάρχουν ακριβά ηχεία και φτηνά ηχεία δεν αλλάζει το ότι η σχεδίαση ηχείων είναι επιστήμη. Ίσα ίσα, το αποδεικνύει.. διαφορετικά θα δίναμε όλοι από 200 και θα ξεμπερδεύαμε.

Το να σχεδιάσει κανείς ηχείο που να παίζει σωστά δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Άνθρωποι (χομπίστες εννοώ) περνάνε τις ζωές τους ολόκληρες χωρίς τελικά να το καταφέρουν. Το τραγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν συνειδητοποιούν καν ότι δεν το έχουν καταφέρει.

Το καλό είναι ότι με το internet όλη η απαραίτητη γνώση υπάρχει διαθέσιμη, αν κανείς είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί σοβαρά.

Βέβαια, ένα σωστό και ικανού μεγέθους ηχείο δεν γίνεται να κοστίσει 200 σε εξαρτήματα.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι αφενός να "τα σκάσουμε", αφετέρου να ρίξουμε πολύ διάβασμα και να φτιάξουμε εργαστήριο για μετρήσεις, συμφέρει να πάμε σε κάτι έτοιμο.

Σχετικά με τη δοκιμή που έκανες με το άλλο κροσόβερ, η απάντηση είναι ότι ναι, άκουσες άλλο ηχείο. Επίσης το ηχείο που άκουσες εγγυημένα δεν έπαιζε σωστά.