Κατασκευή κόρνας με FOSTEX 206e. Βοηθεια

john reel to reel

Established Member
16 December 2008
282
Καλημερα και καλώς σας βρηκα. Eχω ξεκινησει την κατασκευη με ενα φιλο μου επιπλοποιό των Fostex 206e με τα κουυτια κορνας που δινει η fostex : http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/pdf/recom_enclose/206e_enclrev.pdf

Θα ηθελα λιγη βοηθεια με τα μονωτικα της καμπινας. Ενταξει το μαλλι (κοκκινο ) το καταλαβαίνω. Το μπλε (αμμος;;;;) δεν τοχω. Τι ειναι ακριβως , και τι εναλακτικες υπάρχουν. Βασικά ειναι απαραιτιτο;;

ScreenShot008.jpg

Επισης οποια επισημασνη , παρατηρηση ´η συμβουλή ευπροσδεκτη για την ολη κατασκευή.
Τα εχει καποιος; ή τα εχει ακούσει;
Ευχαριστω εκ των προτερω...-bye-

Last edited:
Καλώς είρθες και καλή χρονιά.
Για sound absorbent μπορείς να χρησιμοποιήσεις και Dynamat . Για τα υπόλοιπα σημεία που δείχνει στο σχεδιο με αμμο καλύτερα βάλε πρώτα τα ηχεία στο χωρο σου και πειραματίσου ανάλογα. Το ηχείο αυτό θέλει χώρο για να παίξει. Αν το σετάρεις σωστά θα σου δώσει πολύ καλή εικόνα και πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα. Το εχω κατασκευάσει πριν απο δυο περίπου χρόνια. Δες λεπτομέρειες εδώ : http://sarris.info/main/horn-speakers

κώστας σαρρής

Απλα γεμιζεις με αμμο μικρα πλαστικα σακουλακια, σαν αυτα που βαζεις τροφιμα στην καταψυξη. Το τεχνασμα αυτο το ειχα κανει και εγω και επιτυγχαινεις ακριβως αυτο που γραφει το κειμενο.
Η δικη μου κατασκευη δεν ηταν κορνα, αλλα ενα κλειστο τριγωνικο κουτι με ενα 12αρι ολικης περιοχης απο το 1955(Φιλιπς, αλνικο)

Καλώς είρθες και καλή χρονιά.
Για sound absorbent μπορείς να χρησιμοποιήσεις και Dynamat . Για τα υπόλοιπα σημεία που δείχνει στο σχεδιο με αμμο καλύτερα βάλε πρώτα τα ηχεία στο χωρο σου και πειραματίσου ανάλογα. Το ηχείο αυτό θέλει χώρο για να παίξει. Αν το σετάρεις σωστά θα σου δώσει πολύ καλή εικόνα και πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα. Το εχω κατασκευάσει πριν απο δυο περίπου χρόνια. Δες λεπτομέρειες εδώ : http://sarris.info/main/horn-speakers

κώστας σαρρής
Θα χρησιμοποιησω ρικοφον κυψελοτο για αρχη και βλεω...
Τα δικασου βλεπω τα εκανες με κοντρα πλακέ.(οπως λεει και το σχεδιο). Εγω χρυσιμοποιω mdf υψηλης συμπιεσης. >Λες να εχω προβλημα;
Επισης δε βλεπω τουιτερ. Λες να το γλυτοσω;
Σκεφτομαι να φτιαξω (τελειωσω) δυο μονομπλοκ σε ταξη αλφα 25w για να τα οδηγησω. Μηπως τα 25w ειναι λιγα; Αποτι βλεπω το μεγαφωνο δεινει 30-90w & 96db. Tι λες;;

Το τουιτερ το γλυτωνεις ανετα,αν και πολλοι προσθετουν ενα γιατι δεν τους αρεσει το φοστεξ ψηλα.
Ειναι καθαρα θεμα γουστου.

Οσο για 25W ειναι υπεραρκετα.
Θα δεις οτι στην πραξη σε κανονικο σαλονι με 4W θα σου παιρνει τα αυτια.Με 25 εχεις πολυ headroom για δυναμικα,και μαλλον δεν θα παιξεις ποτε με τοσα βαττ.

Σταυρος

O χώρος ακρόασης ειναι περιπου 40 τμ
Να κοιταξω τοτε και για μικρο ενισχυτη με λαμπες ;; ( 10,15 W)
Θα ταιριαζει καλυτερα ηχιτικα ή να παραμείνω στο MOSFET

Last edited:
Οπως θα σου πουν και αλλοι οσοι εχουν μεγαλες "κορνες" με φοστεξ,η λαμπα ειναι λιγο πολυ μονοδρομος.

Με 15W τελειωσες.

ΥΓ.Πολυ ωραιο το μπλογκ σου:a0210::a0210:

Θεωρώ το plywood πολυ καλό υλκό για τέτοιες υλοποιήσεις και προσωπικά το προτιμώ σε σχέση με το MDF. Είναι λίγο πιο ακριβό αλλα και αισθητικά αξίζει τον κόπο νομίζω. Απο ηχητικής αποψης I m not sure ....:operator: δεν εχω συγκρίνει το ίδιο ηχείο στον ίδιο χωρο με τα ίδια συνοδά αλλα κατασκευασμένο απο MDF για να πώ...
Οσον αφορά την ισχύ του ενισχυτή εκει το ηχείο θα σου δώσει αρκετες επιλογές στο ταίριασμα. Αλλα ... αγαπάει τις λυχνίες ..

κώστας σαρρής

Last edited:
Μα το θεμα αισθητικά το κοιταω και κολλαω για το κοντρα πλακε. Ενταξει οι επιφανειες αλλα οι πλαινες πλευρες;; Φαινεται οτι ειναι κοντρα πλακε αν το λουστραρεις , ενω το mdf λακαρεται, τορνευεται και γενικά δουλευεται πιο ευκολα στο να επιπλοποιηθει το ηχειο. Το θεμα ειναι οτι δεν θελω στο βωμό της αισθητηκης εικονας θα χασω σε ηχιτηκη αποδοση,
Να σε ρωτησω και κατι ακομα. Μεσα το εβαψες. Καπου διαβασα οτι οσους λιγοτερους πορους εχει η επιφανεια μεσα τοσο καλυτερα. Ισχυει;;

Εσωτερικα,κατα μηκος της διαδρομης,πρεπει οι ψηλες συχνοτητες να αποσβενονται.Για αυτο και δεν αφαιρουνται οι γωνιες στις στροφες(για να αποσβενονται λογω περιθλασης.)

Λογικα καλυτερα να εχει πορους.

Εγω εσωτερικα το εβαψα με μπογια που περιεχει σκονη ανθρακα και εφτιαξα ενα παχυ τραχυ στρωμα για να αποσβενονται οι ψηλες συχνοτητες λογω διαχυσης.

Μα το θεμα αισθητικά το κοιταω και κολλαω για το κοντρα πλακε. Ενταξει οι επιφανειες αλλα οι πλαινες πλευρες;; Φαινεται οτι ειναι κοντρα πλακε αν το λουστραρεις , ενω το mdf λακαρεται, τορνευεται και γενικά δουλευεται πιο ευκολα στο να επιπλοποιηθει το ηχειο. Το θεμα ειναι οτι δεν θελω στο βωμό της αισθητηκης εικονας θα χασω σε ηχιτηκη αποδοση,
Να σε ρωτησω και κατι ακομα. Μεσα το εβαψες. Καπου διαβασα οτι οσους λιγοτερους πορους εχει η επιφανεια μεσα τοσο καλυτερα. Ισχυει;;

Μεσα ενα χερι ματ βερνίκι τιποτε αλλο. Αν εχεις καλό μαραγκό και αισθητικά με το plywood δεν θα εχεις πρόβλημα. Μπορείς απ'εξω να το δουλέψεις και να του δώσεις οτι απόχρωση θελεις ή να διαλέξεις το κατάλληλο panel εξ αρχής με την απόχρωση και το φινίρισμα που επιθυμείς.

Οσο για τα χαρακτηριστικά του στον ήχο ρίξε μια ματιά εδώ http://sarris.info/main/horn-loudspeakers-cabinets

κώστας

Attachments

• plywood-1.jpg
    plywood-1.jpg
    32.1 KB · Views: 38
Οσο για τα χαρακτηριστικά του στον ήχο ρίξε μια ματιά εδώ http://sarris.info/main/horn-loudspeakers-cabinets

κώστας
Nαι το διαβασα αυτο. Θα πρεπει να βρω και αναλογες πηροφοριες για το mdf για να μπορει να γινει συγκρηση.
Τωρα που σας βρηκα , κατσε να σας ψιλοπρηξω με τις ερωτησεις μου...

Απο κατω τι εχετε βαλει; (ακιδες; ποδαρακια; τιποτα;)

Θα βαλω για αρχη κανα τσοχακι ( αυτα που βαζουν κατω απο τα ποδια των καρακλων) να μην τριζουν και τα πλακακια και βλεπουμε.
Μια που ειπα τσοχακι , θυμιθηκα οτι καπου διαβασα οτι ειναι καλό στο μαγνητη του μεγαφωνου να κολλαμε μοκετα;;; Ισχυει;;

Θα βαλω για αρχη κανα τσοχακι ( αυτα που βαζουν κατω απο τα ποδια των καρακλων) να μην τριζουν και τα πλακακια και βλεπουμε.
Μια που ειπα τσοχακι , θυμιθηκα οτι καπου διαβασα οτι ειναι καλό στο μαγνητη του μεγαφωνου να κολλαμε μοκετα;;; Ισχυει;;

spikes και πάνω σε μαρμάρινη βάση

κώστας

Attachments

• detail_spk4.jpg
    detail_spk4.jpg
    40.1 KB · Views: 55
Eιναι που εισαι Θεσσαλονικη αλλιως θα ερχομουν να τα δω - ακουσω..:worshippy:

Οποτε ερθεις και οποιος ερθει ευπρόσδεκτος. Κερνάμε και ακανε Σεραϊκο "λογω καταγωγής .." χα χα ! -bye-

κώστας