Κατασκευή κόρνας με FOSTEX 206e. Βοηθεια

Καλημερα και καλώς σας βρηκα. Eχω ξεκινησει την κατασκευη με ενα φιλο μου επιπλοποιό των Fostex 206e με τα κουυτια κορνας που δινει η fostex : http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/pdf/recom_enclose/206e_enclrev.pdf

Θα ηθελα λιγη βοηθεια με τα μονωτικα της καμπινας. Ενταξει το μαλλι (κοκκινο ) το καταλαβαίνω. Το μπλε (αμμος;;;;) δεν τοχω. Τι ειναι ακριβως , και τι εναλακτικες υπάρχουν. Βασικά ειναι απαραιτιτο;;

ScreenShot008.jpg

Επισης οποια επισημασνη , παρατηρηση ´η συμβουλή ευπροσδεκτη για την ολη κατασκευή.
Τα εχει καποιος; ή τα εχει ακούσει;
Ευχαριστω εκ των προτερω...-bye-

Η αμμος προφανως δεν ειναι μονωτικο και ο σκοπος της ειναι να ελατωσει τον ογκο που θα "βλεπει" το μεγαφωνο πισω του. Αυτος, σε συνδιασμο με την επιφανεια του throat δημιουργει ενα low pass ακουστικο φιλτρο για την αποκοπη των υψιλων μεσα στο λαβυρυνθο. Υποτιθεται βεβαια (οπως αναφερθηκε) οτι οι ανακλασεις στις ορθες γωνιες εχουν και αυτο το ρολο.
Επισεις θα ελεγα, λιγο μαλλι οποσδηποτε μεσα στο θαλαμο.

Πολυ καλη επιλογη το 206 , την καμπινα δεν ετυχε να την ακουσω.
Για τα δικα μου FE206, προτειμισα την Jerico, την οποια και ειχα ακουσει και ειχα βρει και καποιες βασικες μετρησεις.

Καλη συνεχεια ....

Ευχααριστω, Η αληθεια ειναι οτι εχω ψιλοανχωθει...οχι για μενα αλλα για τον φιλο μου ( επιπλοποιό) που τον εβαλα στο λούκι και εβελπιστω οτι τελικά το αποτελεσμα θα μας ικανοποιησει( εγω βασικά δεν εχω καμια αμφιβολια- ειναι και ψυχολογικό το θεμα....). Ξερεις καμιά φορα την ''τρελλα'' μας την περναμε και σ'αλλους...
Εγω μια ζωη ειχα τρελλα με τις κορνες ( βλεπε Klipscorn) αλλα ενταξει.......
Παντως σημερα που συζητησα και τις τελευταιες λεπτομεριες περι της κατασκευης και υλικων πιστευω οτι τουλαχιστον ως προς την εμφανιση θα ειναι ...High End...
Iδωμεν
Φωτο προσεχώς απο το προτζεκτ κατα την υλοποιηση του...:behead:

Last edited:
Πολλοί από εμάς κολλάμε χωρίς να έχουμε ούτε το 1/1000 από την εμπειρία του φίλου σου επιπλοποιού…
Άσε που άλλοι προσπαθούμε να πείσουμε επιπλοποιό α) να ασχοληθεί β) να μην ξεφύγει από το σχέδιο.
Άρα εάν του μετέφερες έστω και λίγη από την ‛τρέλα’ και δε γίνουν και βασικά λάθη ευελπιστώ ότι θα έχεις άριστο αποτέλεσμα.

Εσωτερικα,κατα μηκος της διαδρομης,πρεπει οι ψηλες συχνοτητες να αποσβενονται.Για αυτο και δεν αφαιρουνται οι γωνιες στις στροφες(για να αποσβενονται λογω περιθλασης.)

Λογικα καλυτερα να εχει πορους.

Εγω εσωτερικα το εβαψα με μπογια που περιεχει σκονη ανθρακα και εφτιαξα ενα παχυ τραχυ στρωμα για να αποσβενονται οι ψηλες συχνοτητες λογω διαχυσης.
Αποφασισα να επενδυσω την καμπινα με φελλό 1,5μμ . Φανταζομαι οτι θα βοηθησει χωρις να μειωθει ο ογκος μιας και τα ξυλα που χρησιμοποιησα ειναι 1μμ στενοτερα.
Τελικά οι καμπινες συναρμολογηθηκαν και χρησιμοποιησα κοντρα πλακέ υψηλης ποιοτιτας
Οι φωτο ειναι από προχτες. Θα ανεβασω και πιο προσφατες αμεσα. Παραμενει ανοιχτλο το θεμα των ηχομωνοτικών (τι , που κτλ) Θα ηθελα να εχω καποιες οδηγείες και να κλεισω τις καμπινες χωρις δοκιμες κτλ.

DSC00419.JPG
DSC00416.JPG

Επισεις θα ελεγα, λιγο μαλλι οποσδηποτε μεσα στο θαλαμο.

Καλη συνεχεια ....

SOS. Μαλλι που μπορω να βρω Αθήνα ( το κεντρο μεγαφωνου εχει μονο ρικοφον) Πρεπει οι καμπινες να κλείσουν...

Επιτέλους ετοιμα τα ηχεία. Οι πρωτες εντυπώσεις (αν και τελείος αστρωτα) ειναι πολύ πάνω από τις αναμενόμενες. Βασικά εχω ενθουσιαστει. Δεν θέλω να υπερβάλω αλλα πρεπει να είναι οτι καλυτερο εχω ακούσει.

Οι μεσοηψιλες τελειες. Εχω ακουσει στα αγαημενα μου κομματια ηχους που νομιζα δεν υπηρχαν.
Οι φωνες το κατι αλλο. Νομισα καποια στιγμή οτι η Norah Jones μου ειχε κανει επίσκεψη στο σαλόνι
Οι χαμηλες καθαρες με ταχυτητα και ελενχο σε ολες τις σταθμες

Ιδου το αποτέλεσμα:

DSC00791.jpg

DSC00781.jpg

DSC00782.jpg

DSC00790.jpg

Ο μικρός Dared MP5 τα παιζει ανετα ( βασικα μεχρι την μεση τον εχω ανοιγει γιατι θα μου φερουν καμια αστυνομία , μιλαμε για σταθμες ανεφ προηγουμενου)
Φυσικά εκτος από το στρωσιμο των μεγαφωνων ( περιπου 200 ωρες) πρεπει να στρωσει και ο ενυσχητης αλλα και να πειραματιστω με τα ηχοαποροφιτιμα , τις βασεις -ακιδες κτλ και το στησιμο στον χωρο. Παντως δεν πρεπει να ειμαι επιρεασμενος επιδη τα εφτιαξα εγω και τα υπερτιμω , μιας και ο κολλητος μου που τα ακουσε ειχε μεινει κανα τεταρτο με το στομα ανοικτό...( ειναι και το μοναδικό μοντελο στο κοσμο , εξακριβομενο. Ενοοω ο συνδιασμος αυτης της καμπινα με τα σπικομ)
Αυτα... παω να ακούσω.
Υπαρχει και δευτερο ζευγαρι καμπινες ( ευτιαξα 2 μιας και παιδευτικα 15 μερες να τα τελειωσω) και συντομα θα αναρτηθουν στις αγγελιες ( αν προλαβουν)

Θελω να ευχαριστισω ολους για τις υπερ πολυτιμες συμβουλες και κατευθηνσεις καθως και το σαιτ για την προβολη της κατασκευης στην πρωτη σελιδα.

Λεπτομερις θα ακολουθησουν , παω τωρα για ακροαση .....

Μπραβο για την κατασκευη.

Θα ειχε επισεις πολυ ενδιαφερον να περιγραψεις συγκριτικα fostex vs spicom

μπραβο σου, κουκλια ειναι, καλες ακροασεις!!!

περαστικα και στον φιλο σου τον μαραγκο...απο εδω και περα θα βλεπει κομοδινο και θα τους κοτσαρει μπαφλες

Πολύ ωραίο, μου αρέσει που έκανες την μπάφλα σε δυο κομμάτια για να "σπάει" στο μάτι, ειναι πολύ καλύτερα έτσι. Α εγώ θα έβαφα και τις βίδες μαύρες :)

μια χαρα :a0210:

με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα αν γίνεται να τα ακούσω ..
Ευχαρίστως . Και οποιος αλλος φίλος θελει να τα ακούσει πμ και το κανονιζουμε. Μενω Αθηνα - Νεα Ιωνια. :guitarist:

Πολύ όμορφα… Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα γουστάρεις!
Καλή διασκέδαση!

Tα μεγαφωνα οσο πανε και στρωνουν και ανεβαινει και η αποδωση τους. Εχουμε εμλλον ακομα βεβαια μιας και ο κατασκευαστης θελει 200 ωρες στρωσιμο και δεν εχουν παιξει ουτε ο 1/3 ακόμα. Το μελλον προδιαφραφεται ακομα πιο αισιδοξο...:guitarist:

Αυριο (Σαββατο πρωι 10.00 -11.00 περιπου) εχουμε ακρόαση με μερικά αγαπητά μελη. Οποτε θα εχουμε και δευτερες γνωμες από πιο ειδικά αυτιά για τα ηχεία. Εντυπωσεις επονται....
Υπομονη. Αν θελει και καποιος αλλος να τα ακουσει μπορει να μου στειλει πμ να του δωσω στοιχεια κτλ. Φυσικα αν θελουν αρκετα μελη θα το κανονισω για το αλλο Σ/Κ ξανα γιατι και ο χωρος ειναι περιορισμενος. Παντως για 2-3 ατομα ακομα περνει. Θα τηρηθει σειρα προτεραιοτιτας... So pm