Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και δισκοπριονο.

Re: Απάντηση: Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και δισκοπριονο.

Τα χοντρα πλεον τελειωσαν.
Ειναι πλανισμενο και τελειως επιπεδο με 2 λουκια 4Χ16mm για το sled.
Παρ, ολο το βαρος του (~90 κιλα τωρα, θα φτασει ~120) κινειται πολυ ευκολα με το ενα χερι ακομα και σε αυτο το εδαφος.

Αποφασισα να το κανω διαιρουμενο και περιστρεφομενο για να μπορω να το γυριζω ωστε
- να εχω προσβαση στο μοτερ του πριονιου για ρυθμιση των 0 και 45 μοιρων για καθαρισμα και γενικοτερα στα οτιδηποτε χρειαζεται απο κατω.
- θα μπορεσω να ρυθμισω και στησω πιο ευκολα τους οδηγους του φραχτη.
- επειδη ετσι θα μπορεσω να το ρυθμισω καλυτερα στην παραλληλοτητα του δισκου με τους οδηγους του sled, οπου θα χρειαστει να σφιξω/ξεσφιξω το πριονι στον παγκο για μικρορυθμισεις και να κανω δοκιμη αρκετες φορες.

Χρειαζεται ακομα να κολλησω περιπου 16 βιδες M12x40,
-για να στηριξω τους αξονες κινησης του φραχτη στις 2 μακριες πλευρες (θελω να βγαινει ολο το συστημα σε περιπτωση μελλοντικης αλλαγης της μεθοδου κινησης και κλειδωματος του φραχτη)
-και για να βαλω τις 2 βεργες (μαλλον UPN40) που θα κρατανε το δισκοπριονο απο κατω. (φωτο 4).
Και φυσικα να το τροχισω καλυτερα και να βαψω.

Μετα εχει σειρα το ιδιο το συστημα κινησης του φραχτη και ο φραχτης.
Εχω ηδη τα παντα εκτος απο τον φραχτη (αλουμινιο) που θα ενωσει τα 2 φορεια κινησης.

DSC_0863.jpg

DSC_0864.jpg

DSC_0866.jpg

DSC_0865b.jpg

Ωραίο γίνεται, αλλα πως θα ακινητοποιείς την περιστροφη του τραπεζιού ;
Ο φράχτης θα κινείται αλά Dewalt ?

Sent from my iPad using Tapatalk

Ωραίο γίνεται, αλλα πως θα ακινητοποιείς την περιστροφη του τραπεζιού ;
Ο φράχτης θα κινείται αλά Dewalt ?

Sent from my iPad using Tapatalk

Με απλο σφιξημο στα καβαλετα αντεχει μεχρι και 20-30 κιλα χωρις να κινειται. Αλλα θα βαλω και καποιο λαμακι με πειρο να το κλειδωνω.

Η κινηση θα γινεται οπως το εχω σχεδιασει στην αρχη, δηλαδη 2 φορεια πανω σε ζευγη γραμμικων ρουλεμαν και πανω σε D20 καλιμπρε βεργα.
Η μεταδοση της κινησης τωρα θα γινεται προς το παρον με το χερι, αλλα επεξεργαζομαι και κατι ηλεκτρικο με ατερμων κοχλια, οπως γινεται στα cnc ρουτερ (περιστρεφεται η ντιζα μεσα σε παξιμαδι που ειναι κολλημενο στον φραχτη). Αλλα επειδη οι τραπεζοειδης ντιζες ειναι πανακριβες, μαλλον θα χρησιμοποιησω απλη (που εχει 1-2 δεκατα μποσικο σχετικα με το παξιμαδι) αλλα με 2πλα παξιμαδια στο φορειο για να την σφιξω και να κοψω το παιξιμο.

To συστημα dewalt εχει πολυ καλη ακριβεια αλλα 2 μειονεκτηματα και δυσκολια κατασκευης που δεν επιτρεπουν την εφαρμογη σε μεγαλο DIY παγκο.

1. το πινιον ειναι σταθερο και ο φραχτης με τον οδοντωτο κανονα κινειται. Αρα για να παω τον φραχτη 600mm δεξια θα βγει και ο κανονας αλλο τοσο εξω απο τον παγκο. Θα μπορουσα να το αποφυγω μονο αν ο φραχτης δεν πηγαινε και απο την αριστερη πλευρα του δισκου αλλα θελω να εχω 100% πλατος κοπης και απο τις 2 πλευρες. Στο dewalt πρεπει να ξεκουμπωσεις τον φραχτη και να τον κουμπωσεις παλι αριστερα στον κανονα για να κοψεις στην αριστερη πλευρα. Αυτο δεν γινοταν να το κανω σε τετοια κατασκευη λογω πολυπλοκοτητας αλλα και επειδη πιστευω θα χανοταν η ακριβεια των αρχικων ρυθμισεων.
2. πρεπει να ενωσω τα 2 πινιον (γραναζια) των 2 πλευρων με αξονα που διαπερναει τον παγκο. Δυσκολο και οχι πρακτικο για παγκο με βαθος 800mm
3. να βρω τροπο να γλυστρα ικανοποιητικα ο οδοντοτος κανονας.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Γιάννη ωραία κατασκευή ,πιστεύω δεν χρειάζονταν τόσο βαρέως τύπου μεταλλικού πάγκου .

Οι κοιλοδοκοι ειναι 50χ50χ4. Υποχρεωτικα τοσο δυνατοι για να μπορουν να κρατησουν την πιεση της κεφαλης πλανισματος.
Η πλακα απο πανω ειναι ανοξειδωτη και δεν μπορει να παει κατω απο 6mm γιατι δεν θα υπαρχει αρκετο βαθος για τα λουκια του sled.
Η βαση απο κατω ειναι πολυ ελαφρια ~9 κιλα ισως κια λιγοτερο.

Γιάννη πάνω απ´όλα είναι η φαντασία του μάστορα και η υλοποίηση της. Έτσι το φαντάστηκες ...έτσι το κατασκεύασες και γίνεται πολύ ωραίο.
Το να σου πω εγώ ...βάλε τέσσερα πόδια γιατί δεν θα είναι σταθερό ... θα σου αποκλείσω το δικαίωμα της ελεύθερης δημιουργίας. Άλλωστε ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις και αν χρειάζεται κάποια βελτίωση θα το δεις μόνος σου.
Είναι ζηλευτή η επιφάνεια και εγώ θα την ήθελα ...αλλά εσύ έχεις και τα φιλικά εργαστήρια που βοηθάνε.
Δεν βλέπω κάτι για να υποδείξω .... κράτα μας ενήμερους με φωτορεπορτάζ για την συνέχεια.

Όντως σταθερό θα είναι με τι μόνο πόδι?
90 κιλά σε ένα σημείο στήριξης μου κάνει δύσκολο.
Βέβαια δεν είμαι εκεί να ξέρω.

Έχεις απογοητευτεί με την χρήση ξυλινου πάγκου αλλά έχει τις ευκολίες του και την επεκτασιμοτητα αν χρειαστείς.

Με το καλό να τον δούμε τελειωμένο.

Όντως σταθερό θα είναι με τι μόνο πόδι?
90 κιλά σε ένα σημείο στήριξης μου κάνει δύσκολο.
Βέβαια δεν είμαι εκεί να ξέρω.

Έχεις απογοητευτεί με την χρήση ξυλινου πάγκου αλλά έχει τις ευκολίες του και την επεκτασιμοτητα αν χρειαστείς.

Με το καλό να τον δούμε τελειωμένο.

To σχεδιο της βασης το εβαλα στο inventor και εκανα stress analysis. αντεχει πανω απο 500 κιλα η καθε κολωνα και τωρα δεχεται 45.
Δεν χρειαζεται 4 κολωνες. οι 2 μεταφερουν το βαρος σε 4 σημεια που ειναι οι 4 τροχοι αρα στη ουσια εχει 4 ποδια και οχι 2.
Η πλακα ειναι παντελως ακαμπτη και δεν εχει νοημα που και πως στεκεται, αρκει να ειναι ακινητη.

Φορτιο 100 κιλα σε καθε κολωνα.
μετατοπιση στον Χ = 0.014mm
a1.jpg

Συντελεστης ασφαλειας σχεδον 15 φορες.
a2.jpg

Εγώ πέρα από τα Χρόνια μου Πολλά, να σου πω να ρίξεις μια ματιά κ πάλι στην ανάρτηση μου #10, στο ίδιο νήμα.

Εγώ πέρα από τα Χρόνια μου Πολλά, να σου πω να ρίξεις μια ματιά κ πάλι στην ανάρτηση μου #10, στο ίδιο νήμα.

Απο οτι βλεπεις στην φωτο εχω πληρωσει 14 ευρω μονο μια βεργα γαλβανιζε 40Χ2 για την βαση. Ολα τα αλλα υπηρχαν ή μου δοθηκαν τσαμπα. Θα μπορουσα να κανω και την βαση τελειως τσαμπα αλλα με βαρυτερα υλικα, και δεν το ηθελα αυτο. Ακομα και ετσι να τον αφησω, θα εχω μια επιφανεια που δεν παθαινει τιποτα και ειναι επιπεδη με 100% παραλληλα αυλακια για το sled και ετοιμη υποδοχη γα το ρουτερ.

Στη συνεχεια και αν ολα πανε με το σχεδιο.
εχω αγορασει
4 γραμμικα ρουλεμαν d20 = 16 ευρω απο bangood.
2 κομματια D20x1300 βακτρο = 26 ευρω.
εχω βρει χωρις κοστος 2 κομματια αλουμινιο κοιλοδοκο 60x60x4 x 250mm και ανοξειδωτη λαμα 40x8 περιπου μισο μετρο
θελω να αγορασω αλουμινιο κραμα 45x90x1300 απο το cnccat περιπου 35 ευρω μαζι με της βιδες/παξιμαδια που σερνουν στο αυλακι του.
Φυσικα το παγκοπριονο που εχω αγορασει 140ευρω.

Οπως ολα τα DIY μηχανηματα εχει το ρισκο της αποτυχιας. Θα δειξει σε λιγο καιρο.

Πριν λιγο εκανα τρυπες στο αλουμινιο και εβαλα τα ρουλεμαν να δω αν σερνουν σωστα στον αξονα. Ολα δειχνουν οκ.

DSC_0864.jpg

DSC_0863.jpg

Στη μωβ γραμμη θα κοψω με το ρουτερ στο τραπεζι και θα αφαιρεσω το κατω κομματι του κοιλοδοκου ωστε να γινει σχημα πι.
DSC_0865.jpg

Χαίρομαι την υπομονή κ την επιμονή σου, καλή συνέχεια.

Ευχαριστω, αλλα δεν με ζοριζει αφου παω πολυ αργα και το παλευω οποτε προλαβαινω.
Το επομενο ποστ θα ειναι οταν εχει ολοκληρωθει, για να μην βαζω καθε λιγο την μικρη προοδο που κανω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και δισκοπριονο.

Ευχαριστω, αλλα δεν με ζοριζει αφου παω πολυ αργα και το παλευω οποτε προλαβαινω.
Το επομενο ποστ θα ειναι οταν εχει ολοκληρωθει, για να μην βαζω καθε λιγο την μικρη προοδο που κανω.

Να βάζεις φωτο ρεπορτάζ συνέχεια. Καλό μας κάνει.

Των Φώτων που θα είμαι στην Τρίπολη, αν ταιριάζουν τα ωράρια μας, να βρεθούμε για καφεδάκι να τα πούμε και από κοντά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και δισκοπριονο.

Να βάζεις φωτο ρεπορτάζ συνέχεια. Καλό μας κάνει.

Των Φώτων που θα είμαι στην Τρίπολη, αν ταιριάζουν τα ωράρια μας, να βρεθούμε για καφεδάκι να τα πούμε και από κοντά.

Στειλε εδω μηνυμα στο καφενειο, μπαινω καθε μερα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και δισκ

Στειλε εδω μηνυμα στο καφενειο, μπαινω καθε μερα.

Και φώτο από την συνάντηση.:ciao:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη μεταλλικου παγκου για ρουτερ και

Σημερα ασχοληθηκα λιγο με τα φορεια του φραχτη.

Εγιναν οι τρυπες και σπειρωματα Μ6 στα D20Χ1300 ΚΑΛΙΜΠΡΕ που θα δουλευουν σαν ραγες.
DSC_0863.jpgDSC_0864.jpg

Στην συνεχεια ρουταρισα με αυλακι τους αλουμινενιους κοιλοδοκους περιπου 3mm βαθος και στην συνεχεια εκοψα το υπολοιπο 1 χιλιοστο με σιδηροπριονο.
Το κοπτικο ηταν 4φτερο για μεταλλο και επειδη δεν μπορουσα να λιπαινω στο τραπεζι αλλα ουτε καν μειωσω παρα πολυ τις στροφες μπουκωνε συνεχεια σαν τσιχλα και επρεπε να κανω πασα 0.3mm περιπου.
DSC_0865.jpgDSC_0866.jpgDSC_0867.jpg

Εδω τα εξαρτηματα του ενος φορειου. Θα υπαρχουν 2 και θα ενωνονται με την αλουμινενια βεργα-φραχτη.
DSC_0868.jpg

Τωρα μενει να τοποθετησω τις ραγες στο τραπεζι παραλληλα μεταξυ τους και καθετα στα αυλακια του sled.

Πρέπει να το παραδεχθείς Γιάννη .... όλα γίνονται για την χαρά της κατασκευής έτσι ??
Παίζεις σε επίπεδο μηχανουργείου με δέκατα του χιλιοστού.... Μπράβο. :worshippy:

Πρέπει να το παραδεχθείς Γιάννη .... όλα γίνονται για την χαρά της κατασκευής έτσι ??
Παίζεις σε επίπεδο μηχανουργείου με δέκατα του χιλιοστού.... Μπράβο. :worshippy:

Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα δουλεψει σωστα αλλα αν δουλευει και το ρυθμισω σωστα θα ειναι πολυ ακριβες.
Πρεπει να βαλω τα στηριγματα (πι 30αρι) με βιδες πανω στα καλιμπρε (στα σπειρωματα που εχω κανει). Να γυρισω αναποδα το τραπεζι και να πιασω τα πι-βεργες με νταβιδια πανω στο τραπεζι. Θα σεταρω με χτυπηματακια την πρωτη βεργα να ειναι καθετη στο στο αυλακι του sled και θα περασω τα 2 (με προσωρινο φραχτη) ενωμενα φορεια και στις 2 βεργες. Σερνοντας τωρα τα φορεια απο το ενα ακρο στο αλλο η δευτερη βεργα θα παει μονη της στη σωστη και παραλληλη θεση. Τοτε θα κολλησω τα πι πανω στον παγκο, αν και εχω προβλεψει να τα κανω και βιδωτα. Στην περιπτωση που το ολο συστημα δεν δουλευει σωστα να μπορω να τα ξυλωσω και να βαλω εναν απλο φραχτη.

Νομίζω οτι εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλο επίπεδο κατασκευής, κάτι παραπάνω από προσεγμένο ερασιτεχνικό.
Γιάννη :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Αυτά τα κουζινέτα που κινούνται οι ράγες τα πήρες έτοιμα;

Νομίζω οτι εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλο επίπεδο κατασκευής, κάτι παραπάνω από προσεγμένο ερασιτεχνικό.
Γιάννη :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Αυτά τα κουζινέτα που κινούνται οι ράγες τα πήρες έτοιμα;

Ναι, λεγονται γραμμικα ρουλεμαν και ειναι κινεζικα περιπου 6 ευρω το ενα.
http://www.banggood.com/SBR20UU-20m...g-Block-CNC-Router-p-984129.html?rmmds=search

Τα αντιστοιχα δυτικα πανε κοντα στο 20αρικο και ακομα ακριβοτερα. Τα ακριβα τα βαζουν σε cnc μηχανηματα και τους δινουν κινηση με ballscrew.
Yπαρχει και ραγα ετοιμη για αυτα αλλα ειναι αρκετα ακριβη αλλα και σκληροτερη (50ΕΥΡΩ το μετρο) και δυσευρετη για D20 και βαρυτερη.
http://www.banggood.com/SBR12-600mm...h-2-SBR12UU-Block-p-1053640.html?rmmds=search

Για αυτη την εφαρμογη το καλιμπρε D20 με 5 βιδες για στηριξη ειναι αρκετο.

Μπάμπη αυτή η ιδέα με τα γρανάζια και την αλυσίδα μου έχει αρέσει πάρα πολύ....θα προσπαθήσω να βρω κάτι φτηνό αντίστοιχο να κάνω, γιατί το σετ από τον ατέρμονα της σούβλας είναι ακριβό....θα δω μήπως βρω κάτι αντίστοιχο έτοιμο από 2 όμοια γρανάζια και αλυσίδα από ποδήλατο....απλά θα πρέπει να ανοιχτεί σπείρωμα εσωτερικά του γραναζιού ή να κολληθεί (απολύτως σωστά) στην ντίζα....

Γιάννη άμα το έχεις με το μέταλλο είναι άλλο πράγμα....φαίνεται εντελώς επαγγελματική η κατασκευή!!!