Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

ε τότε ρε φίλε μη πάρεις έτοιμες καμπίνες ...

να παιδευτείς, να μετρήσεις, να τρυπήσεις, να κολλήσεις, να τρίψεις ..... να ακούσεις ... να χαρείς αυτό που βγήκε από τα χέρια σου ....

να σου μπει το μικρόβιο ...

και μετά αρχίζουν τα ωραία ....
μεγαλύτερα ηχεία, κόρνες, μπάφλες κλπ
φετ, λάμπες .... και τα ρέστα ..... :afro:

Ναι βρε, δεν παίρνω έτοιμες.

Και το μικρόβιο το χω από παλιά, απλά κοιμάται! Έχω καμιά 10ρια χρόνια να ανακατευτώ...

Το Fountek που λέει ο zakman φαίνεται καλή περίπτωση αλλά δεν το χω ξανακούσει. Θα το ψάξω λίγο στο diyaudio να δούμε. Το έχεις ακούσει ποτέ να παίζει;

Το είχα βάλει σε μια μικρή μπάφλα για να το ακούσω μέχρι να του φτιάξω καμπίνες (ακόμα δεν) και έπαιζε πολύ Ποιοτικά αν εξαιρέσεις ότι δεν είχε χαμηλό λόγο έλειψης καμπίνας, κάτι αντίστοιχα 3'' fostex (νομίζω τα 85) που έχει ένας φίλος σε καμπίνες BR έχουν πολύ εκνευριστικές μεσοηψηλές.

Για το φοστεξ έχω ακούσει ακριβώς το αντίθετο, ότι τα μεσαίο-υψηλά τους είναι πολύ καλά...:nounder:

Απάντηση: Re: Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

Eυχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις. :grinning-smiley-043

Αρχικά λοιπόν, βγαίνει απέξω το 126 που το ζαχάρωνα λόγω της υψηλής ευαισθησίας.

Το Fountek που λέει ο zakman φαίνεται καλή περίπτωση αλλά δεν το χω ξανακούσει. Θα το ψάξω λίγο στο diyaudio να δούμε. Το έχεις ακούσει ποτέ να παίζει;

Για τα ανοιχτής μπάφλας (@Ulyseas) έχω μόνο διαβάσει. Δεν έχω ακούσει ποτέ να παίζουν, ούτε που φαντάζομαι τι θα ακούσω και είμαι λίγο διστακτικός.

Oi σχεδιάσεις του πλανετ10 έχουν ενδιαφέρον αλλά είναι "μπελαλίδικες", δεν τις απορρίπτω πάντως...

Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα νομίζω τα περισσότερα πλεονεκτήματα έχει το fostex 125 που λέει ο Κώστας καθότι 8 λίτρα κουτί δεν είναι πολύ.

Μια απορία μου βλέποντας το διάγραμμα. Στην πράξη, είναι δυνατόν να έχει τόσο γραμμική απόκριση μέχρι τους 70 κύκλους ένα μεγάφωνο 4 ιντσων σε κουτί μόλις 8 λίτρων; :chinscratch:

Ναι είναι. Οι προσομοιώσεις είναι πολύ ακριβείς - τηρουμένων πάντα των αναλογιών, μπορεί το 70 να είναι στην πράξη 75- . Τσεκαρισμένο.
Εκτός κι αν οι παράμετροι που δημοσιεύει ο κατ/στής είναι ανακριβείς. Επ' αυτού όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εκτός από το να το αγοράσουμε και να το μετρήσουμε μόνοι μας, αλλά τότε η ζημιά έχει ήδη γίνει :-)

Τα 90 db του διαγράμματος της φόστεξ μου φαίνονται κι εμένα λίγο ύποπτα, αλλά δεν κολλάμε εκεί.

Για το φοστεξ έχω ακούσει ακριβώς το αντίθετο, ότι τα μεσαίο-υψηλά τους είναι πολύ καλά

Τί να σου πω εγώ έτσι το άκουσα, μάλιστα και ο φίλος που το έχει δεν το ακούει καθόλου για αυτό το λόγο. Τώρα να είναι άστρωτο, να φταίνε τα συνοδά μηχανήματα, δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι σε πολλά από αυτά τα fostex με τον κώνο από μπανάνα, τα έπαιζαν με notch filters ή τους έκαναν enabl για να αποκτήσουν την απαραίτητη "γλύκα" στις μεσο- υψηλές, αλλιώς δεν.

Δεν έχω ακούσει φοστεξ οπότε δεν ξέρω, από ότι διαβάζω λέω.

Ναι είναι. Οι προσομοιώσεις είναι πολύ ακριβείς - τηρουμένων πάντα των αναλογιών, μπορεί το 70 να είναι στην πράξη 75- . Τσεκαρισμένο.
Εκτός κι αν οι παράμετροι που δημοσιεύει ο κατ/στής είναι ανακριβείς. Επ' αυτού όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εκτός από το να το αγοράσουμε και να το μετρήσουμε μόνοι μας, αλλά τότε η ζημιά έχει ήδη γίνει :-)

Τα 90 db του διαγράμματος της φόστεξ μου φαίνονται κι εμένα λίγο ύποπτα, αλλά δεν κολλάμε εκεί.

Καλά, τα 90db τα ξεχνάμε. Σε καμπίνα από ότι μου λεγε ο Μορφέας προχτές, το μεγάφωνο χάνει 3 bd από την ονομαστική του τιμή στα σίγουρα,
αυτό δεν είναι θέμα. Έστω ότι του δίνεις τον ενισχυτή που θέλει, αν αποκρίνεται με τον τρόπο που λέει το διάγραμμα είναι μια χαρά.

Αν το αγοράσουμε και το μετρήσουμε μόνοι μας όμως θα έχουμε ένα κέρδος. Πέρα από το γεγονός ότι το φάγαμε στη μαπα το μεγάφωνο, μετρώντας τις σωστές τιμές μπορούμε να επιλέξουμε τη σωστή καμπίνα, Ή κάνω λάθος;

Έτσι είναι. Δεν πιστεύω ότι είναι ανακριβή τα tsp της fostex,όσες κατ/ευές ξέρω επιβεβαιώνουν τις προσομοιώσεις. Γενικά μιλούσα.

Η ευαισθησία είναι γενικά πονεμένο θέμα,αλλά εδώ νομίζω ότι μιλάμε για εντάσεις ..γραφείου. Δεν μας πολύ ενδιαφέρει, ή όχι?

Ηλία τα 126 τα έχω και εγώ , έχω και τη BR καμπίνα (την είχα για στρώσιμο) και τη hybrid. Αν θες δηλαδή να τα ακούσεις σίγουρα θα βρεθούν, και σε μπόλικες καμπίνες. Αλλά δεν είναι για αυτή τη δουλειά.

Γενικά τα σχεδία που σου δείχνει ο DimZ όπως τα microFonken δεν είναι τόσο πιο δύσκολα από απλή BR καμπίνα.
Θα μπορούσες πάντως θεωρητικά να κάνεις και τις δύο καμπίνες, τα ξύλα είναι φθηνά. Μέχρι που να σενιάρεις τα miniFonken μια πιο πρόχειρη καμπίνα απλή BR για να τα έχεις να παίζουν-στρώνουν όσο εσύ θα ασχολείσαι με βαψίματα :-)

Phatt ρίξε μια ματιά εδω για το EnABL http://www.planet10-hifi.com/fostex.html

FE206eN300.jpg

Ηλία τα 126 τα έχω και εγώ , έχω και τη BR καμπίνα (την είχα για στρώσιμο) και τη hybrid. Αν θες δηλαδή να τα ακούσεις σίγουρα θα βρεθούν, και σε μπόλικες καμπίνες. Αλλά δεν είναι για αυτή τη δουλειά.

Γενικά τα σχεδία που σου δείχνει ο DimZ όπως τα microFonken δεν είναι τόσο πιο δύσκολα από απλή BR καμπίνα.
Θα μπορούσες πάντως θεωρητικά να κάνεις και τις δύο καμπίνες, τα ξύλα είναι φθηνά. Μέχρι που να σενιάρεις τα miniFonken μια πιο πρόχειρη καμπίνα απλή BR για να τα έχεις να παίζουν-στρώνουν όσο εσύ θα ασχολείσαι με βαψίματα :-)
Το 126 με όσα μου είπατε τα έχω βγάλει απέξω ήδη.

Τα fonken από ότι βλέπω θέλουν πολλές τρύπες διαφορετικού διαμμετρήματος η κάθε μια, δεν έχω τα εργαλεία να τα κάνω.
Εκτός αν παίζει κανας ξυλότορνος, ξέρεις κάποιον που να κάνει κάτι τέτοιο;

Τα fonken από ότι βλέπω θέλουν πολλές τρύπες διαφορετικού διαμμετρήματος η κάθε μια, δεν έχω τα εργαλεία να τα κάνω.

Εργαλεία για router και ποτηρο-τρύπανα παίζουν σε πολλές διαστάσεις και αρκετοί από εμάς έχουν μπόλικα.
Η διάσταση αν είδα καλά στα microFonken είναι 25mm , και υπάρχει.

Οπότε φτιάχνουμε και τις 2, δεν ειναι θέμα.
Κόβω τα ξύλα και τα μοντάρω. Ακούω ποιο μου αρέσει περισσότερο και μόνο αυτό τρίβω-βαφω (που είναι ο μεγαλύτερος μπελάς)

Οπότε φτιάχνουμε και τις 2, δεν ειναι θέμα.
Κόβω τα ξύλα και τα μοντάρω. Ακούω ποιο μου αρέσει περισσότερο και μόνο αυτό τρίβω-βαφω (που είναι ο μεγαλύτερος μπελάς)

Αν το έχεις με τα ξύλα όπως λες, δύο πρόχειρες καμπίνες BR τις κολλάς σε μια μέρα – τώρα που είναι και πιο ζεστός ο καιρός.
Ενώ όσο και να το έχεις, οι πρώτες και πρόχειρες σίγουρα θα σου δώσουν εμπειρία για τις επόμενες – με τα συγκεκριμένα υλικά και εργαλεία και για την καλή μικρο-προσαρμογή τους ηχείου.
Το τρίψιμο / βάψιμο θα αλλάξει και λίγο τον ήχο της καμπίνας όπως και το όποιο γέμισμα.

Θα τα γεμίσω και τα δυο ζευγάρια, ευκολο είναι.
Αλλα δε θα τα βάψω.
Κόντρα πλακέ θαλάσσης από που πάιρνουμε, ξέρεις?

Θα τα γεμίσω και τα δυο ζευγάρια, ευκολο είναι.
Αλλα δε θα τα βάψω.
Κόντρα πλακέ θαλάσσης από που πάιρνουμε, ξέρεις?

Στη γειτονιά σου κοντά λογικά θα έχεις κάποιον που να κόβει ξυλεία.
Λ.χ. στα σίδερα Χαλανδρίου υπάρχει , Νομισματοκοπείο κοντά υπάρχει, σε περιοχές που περνάω δηλαδή. Αλλά αν είσαι μακριά μπορεί να μην αξίζει τη βενζίνη :-)

οι τρύπες αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι το 40 ή το 60% της συνολικής επιφάνειας σε διαφορετικά διαμετρήματα σε τυχαίες θέσεις.....
τις κάνεις με ένα σετ ποτηροτρύπανα ...