Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

"You're EnABL approach to transverse wave termination is ingenious. Forgive my simplistic analysis, but your pattern of squares is behaving like a virtual diffraction grid, cause optimal phase cancellation in as much as the speed (and phase) of the wave are shifted as it traverses the stiffer lower impedance square-treated cone surface. Now, this in effect blurs the virtually cone-surround boundary, making the cone appear as an infinitely long transmission line. Your solution is elegant and simple."

Από εν λόγω θέμα. Του συγχωρούμε την απλουστευτική ανάλυση (λες και η αυθεντική ήταν γεμάτη μη γραμμικές διαφορικές ανώτερης τάξης με μερικές παραγώγους). Σοκ και δέος :-)

Τελικά κατέληξα στα fostex ff125wk.
Tα παράγγειλα από ebay.de και είναι ήδη καθ´οδόν (125Ε το ζευγάρι με εξοδα αποστολής).

Θα φτιάξω και τις δύο προτάσεις καμπίνες, όπως έλεγε ο Τάσος. Η μια είναι αυτή που προτείνει το winISD (8.1 λιτ. περίπου) και η άλλη αυτή του planet10, το2ο σχέδιο:

http://p10hifi.net/FAL/downloads/CGR-dFonken125-free-090612.pdf

Σήμερα έκοψα και τα ξύλα, 15αρι κόντρα πλακέ θαλάσσης και τα κόλλησα κατα το ήμισυ.

Η μεγαλύτερη μανούρα ήταν να κάνω τα σημάδια σωστά στο ξύλο που είναι μέσα στην καμπίνα αν και δεν έχει σημασία η μεγάλη ακρίβεια όπως λέει ο ίδιος. Τέλος πάντων, επειδή μου βγήκε μια τελειομανία τύπωσα το σχέδιο του σε α3 και βάζοντας το πάνω στο ξύλο το σημαδεψα όπως προτείνει. Εδώ μια φωτογραφία με τις σημαδούρες, δε φαίνεται και πολύ καλά:

1.jpg

Τωρα είμαι σε αναζήτηση ποτηροτρύπανων για να κάνω τις τρύπες και να έχω έτοιμα τα κουτιά όταν έρθουν τα μεγάφωνα.

H μόνωση στο εσωτερικό λέει ο κύριος Ντέιβ καλό θα ήταν να γίνει με μαλλί. Τι εννοεί; Μαλλί προβάτου ίσως και που το βρίσκουμε αυτό, ξέρει καποιος;

Όπως επίσης και η πατούρα του μεγαφώνου για να έρθει πρόσωπο με τη μπάφλα, δεν έχω τρόπο να την κάνω. Έχετε καμιά ιδέα ή να το βάλω χωρίς πατούρα;

Last edited:
Thanx για το μαλλί, με γλυτωνεις από τρεξίματα γιατί έλεγα να πάρω σβάρνα τα κουρεία αύριο... :afro:

Για την πατούρα χρειάζεται ρούτερ..Κάποιον γνωστό μαραγκό έχεις;Χωρίς εργαλείο δε μπορείς να την κάνεις.

Ρούτερ όχι, δεν έχω. Μαραγκό εκ των προτέρων από ότι θυμάμαι επίσης όχι αλλά ψάχνοντας και ρωτώντας ίσως κάτι να βρω.
Αλλιώς το βάζω χωρίς πατούρα και τελείωσε, δε νομίζω η πατούρα να κάνει τη διαφορά.

Στα fonken δεν κάνουν και όλοι πατούρα.
Το ff125wk δεν είναι στρογγυλό για να γίνει ‛εύκολα’ με ένα κύκλο στο router.
Αν κάποιος είχε χρόνο θα μπορούσε να δουλέψει dremel, σκαρπελάκι του παππού κ.ο.κ.

Δε ξέρω, με τι άλλο τρόπο θα το κάνατε εσείς στο χέρι?

Ηλία, ποτηροτρύπανα / router / τριβεία γενικά μπορούμε να σε βολέψουμε αν χρειαστείς :-)

Καλύτερα να αποφύγεις την μπροστινή πατούρα αλλά να μεγαλώσεις την πίσω για να αναπνέει καλύτερα το fostexaki!

Ευχαριστώ Τάσο, ρωτάω τους τριγύρω πρώτα και αν δε βρώ θα σε ενημερώσω.

Καλύτερα να αποφύγεις την μπροστινή πατούρα αλλά να μεγαλώσεις την πίσω για να αναπνέει καλύτερα το fostexaki!

Ποιά είναι η πίσω πατούρα??

Οπως σου είπα θεωρώ ότι πάντα ένα ‛πρόχειρο μοντέλο’ λύνει πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Ξεκίνα με την BR, προσπάθησε να κάνεις την καλύτερη δουλεία που μπορείς στη μπάφλα. Στην επόμενη μπάφλα θα είσαι πολύ πιο άνετος.
Ενώ εάν βρεις και ποτηροτρύπανο που να ταιριάζει ακριβώς στο ff125wk θα είσαι αρχηγός. Θα γίνει πολύ εύκολα.
Η από πίσω κλήση μπορεί να γίνει και με ρουτερ, αλλά και με ράσπα / λίμα στο χέρι και αρκετή υπομονή.

Το ff125 θέλει 10,4 διάμετρο, όχι και τόσο εύκολη για ποτηροτρύπανο,
αλλα υπάρχει περίπτωση να βρω από γνωστό τόρνο, θα ξέρω σε 1-2 μερες.

Το σχέδιο του πλανετ 10 είναι σαφές. Αλλά το άλλο που μου έδωσε το winisd δε λέει σε ποιό σημείο της μπάφλας πρέπει να βάλω το μεγάφωνο, ούτε το br. Πως θα το βρω, έχεις καμιά ιδέα;

Απάντηση: Re: Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

Αυτός ο Μολδαβός είναι πράγματι καλός,
έχω διαβάσει καλές κριτικές σε πολλά diy φορουμ από ευρώπη και αμέρικα.

Αλλά τη χαρά της ξυλοκατασκευής δε θα την αφήσω να πάει χαμένη :hippy:
Γενικά, με φτιάχνει το ξύλο. Τριψίματα, βαψίματα, κοψίματα.. όλα.

Έχεις δίκιο,είναι πρόκληση η ιδιοκατασκευή,έχει κομμάτι της ψυχής μας!

Ξανα ανεβάζω αυτό το θρεντ από τη λήθη.

Το άφησα για αρκετό καιρό αλλά τελικά το ξανάπιασα και το τελείωσα.
Όπως έγραφα πιο πάνω ακολούθησα αυτή την πρόταση του planet10: http://p10hifi.net/FAL/downloads/CGR-dFonken125-free-090612.pdf .Τη δεύτερη από τις 3 που λεει το πιο πάνω pdf.
Aκολούθησα το σχέδιο πιστά. Διαστάσεις, τρύπες με τη διάμετρο που λεει, γεμίσματα με υλικό που προτείνει. Όλα έγιναν όπως το σχέδιο εκτός από την πατούρα βάθους 2χιλ για καθίσει το μεγάφωνο στην μπροστινή μπάφλα. Αυτη δε την έκανα γιατι δεν είχα τη δυνατότητα.

Βάζω και μερικές φωτογραφίες από τη δουλειά.

Fonken125-free-090612-3.jpg

_DSC5903.jpg

Στην 1η φωτό φαίνεται το σχέδιο ενώ στη 2η το αποτέλεσμα.
Το εσωτερικό ξύλο είναι και ο μεγαλύτερος μπελάς. Έκανα τις τρύπες με ένα σετ φτηνά ποτηροτρύπανα, 7 ευρώ όλο το σετ. Βέβαια σε τέτοια τιμή δεν περιμένεις και εργαλεία ποιότητας και το κόντρα πλακέ θαλάσσης είναι σκληρό. Αλλά για λίγες τρύπες τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά.

_DSC5906.jpg

_DSC5907.jpg

Στη συνέχεια έβαλα τη μόνωση. Είναι ένα υλικό από μαλλί προβάτου που το πήρα από Ερμού από μαγαζί που μου πρότεινε ο DIM Z. Tο κόλλησα με ταινία διπλής όψεως.

_DSC5912.jpg

Τις μπροστινές τρύπες για τα μεγάφωνα τις έκανα με σέγα, ποτηροτρύπανο σε αυτή τη διάσταση δε βρήκα φτηνό.
Και το πίσω μέρος της μπάφλας το 'άνοιξα' με μια ράσπα όπως προτείνει το σχέδιο για να αναπνέει καλύτερα το μεγάφωνο.

_DSC5911.jpg

Με βίδες και ξυλόκολλα στεραίωσα τα σανίδια του κουτιού.
Στις βίδες έκανα μια πατούρα να μπουν δυο χιλ μέσα από την επιφάνεια.
Με ξυλόστοκο στο αρχικό χρώμα του ξύλου κάλυψα τις τρύπες και στη συνέχεια τα έβαψα.

Το βάψιμο ήταν ένα θέμα. Δεν ήξερα τι υλικό να βάλω αλλά επειδή πλησίαζε το τέλος των ηχείων και ήθελα επιτέλους να τα ακούσω χρησιμοποίησα τελικά μια βαφή νερού που είχα ήδη από άλλη δουλεια.
Το αποτέλεσμα ήταν κάπως έτσι:

_DSC5930.jpg