Κατασκευή οδηγού για τροχό

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,482
Ξεκινώντας τελευταία να ασχολούμαι με σίδερα, άρχισα να χαζεύω πατέντες για ίσιες κοπές σε σίδερα με γωνιακό λειαντήρα (τροχό).
Ανοίγω αυτό το thread αν τυχόν υπάρχουν παρόμοιες κατασκευές που έχει δει ή φτιάξει κάποιος, να τις έχουμε μαζεμένες.

Τελικά κατέληξα σε σε αυτό το βίντεο του JSK που μου φάνηκε ενδιαφέρον και ωραίο σαν κατασκευή. Επίσης, προσεγγίζει το θέμα ξυλουργικά (βασικά με ξύλα ασχολείται στο κανάλι του), οπότε θα μου βγει πιστεύω πιο εύκολα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πρώτα έκανα ένα σχέδιο στο sketchup, βασισμένο στις ράγες/γραμμικά ρουλεμάν της Vevor που αγόρασα πρόσφατα (Φ20mm, 1 μέτρο)...
Angle grinder guide.png

...και ξεκίνησα με την πλάκα που θα κρατάει τα γραμμικά ρουλεμάν (βαγόνι). Αρχικά έγινε από το τελευταίο ρετάλι αλουμινίου 5χιλ που είχα, κακοποιημένο από προηγούμενα τρυπήματα. Οι νέες τρύπες, 16 στο σύνολο (4 για κάθε ρουλεμάν) έγιναν με τον κλασσικό τρόπο: προσεκτικό σημάδεμα και ποντάρισμα πάνω στα σημάδια. Δυστυχώς δεν δίνει την ακρίβεια που χρειάζεται και όταν έσφιγγες και τις 16 βίδες, το βαγόνι μάγκωνε κατά την κίνηση...
x1.jpg

...οπότε πήγα στο plan B: έφτιαξα διάφορους αποστάτες από MDF και τους χρησιμοποίησα στον πάγκο του κολωνάτου για να βγουν οι τρύπες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επειδή δεν έχω κεντραδόρο, για το αρχικό τρύπημα (ποντάρισμα στην ουσία) χρησιμοποίησα ένα κοντό τρυπάνι με χοντρό στέλεχος. Δεν ήμουν και σίγουρος για το αποτέλεσμα, οπότε έκανα πρώτα δοκιμή σε ένα κομμάτι MDF που πήρε ρόλο προσωρινής πλάκας (το αλουμίνιο δεν είναι και φτηνό για να το χαλάς σε δοκιμές).
x2.jpg

Τελικά όλα καλά με την προσωρινή πλάκα, με ένα ελαφρύ σπρώξιμο το βαγόνι "πατινάρει" από την μια άκρη του οδηγού στην άλλη, χωρίς να μαγκώνει. Αριστερά της πλάκας MDF, η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα με το αλουμίνιο που πάει για πέταμα.
x3.jpg

Στην συνέχεια με την ίδια μέθοδο η κανονική πλάκα (βλέπουμε τις 3 από τις 16 πονταρισιές) και το τρυπανάκι, Φ1,5χιλ αν θυμάμαι καλά.
x4.jpg

Οι κολώνες που θα κρατάνε τις ράγες έγιναν από κόντρα πλακέ 15mm με ξυλόκολλα...
x6.jpg

...και καβίλιες για ενίσχυση.
x7.jpg

Έτοιμες οι ράγες με το βαγόνι. Αυτό ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι μέχρι στιγμής.
x8.jpg

Κι εδώ ο τροχός μαζί με το χερούλι (επίσης από κόντρα πλακέ 15mm) πρόχειρα τοποθετημένος για τα σημαδέματα.
Το ΣΚ θα το προχωρήσω, οπότε θα ενημερώσω για την πρόοδο.

x10.jpg

Attachments

• x5.jpg
    x5.jpg
    625 KB · Views: 0
@newbie
Σκέφτομαι πάνω σε μια επιφάνεια ξύλινη και από πάνω κάποιο φύλλο αλουμινίου, όπως στο βιντεάκι του JSK (δες από το 20:45 και μετά).
Για επιφάνεια λέω 2 φύλλα MDF κολλημένα μεταξύ τους και για φύλλο αλουμινίου, κάτι σε 0,5-0,8χιλ πάχος κολλημένο με ταινία διπλής.

Εντωμεταξύ, σήμερα το πρωί έκανα μια έρευνα για λεπτά φύλλα αλουμινίου - όλα τα μαγαζιά που βρήκα κλείναν σήμερα το μεσημέρι για διακοπές και ξανανοίγουν στις 31/8. Οπότε το βλέπω να αργεί κι αυτή η κατασκευή - όπως ότι άλλο έχω φτιάξει 😄 .

Βάζω ένα ποστ παρακάτω με ότι έχω βρει σχετικό με οδηγούς, μήπως βρεις κάτι που σε βολεύει/ενδιαφέρει καλύτερα. Πάντως να πω ότι η φάση γραμμικά ρουλεμάν-οδηγοί είναι ακριβά μεν (40€) απόλαυση σαν αίσθηση δε. Αν τελικά τους παραγγείλεις πες μου - έχω έτοιμο το setup για την κατασκευή της πλάκας.

• Like
Reactions: newbie
Γενικά περί οδηγών τροχού

Από όσα διάβασα, οι περισσότεροι προτείνουν
-είτε free hand κόψιμο με εξάσκηση
-είτε αντί οδηγού να βάλεις ένα ίσιο κομμάτι σίδερο που να λειτουργεί σαν χάρακας για το πρώτο πέρασμα με τον τροχό,ίσα να γίνει ένα ρηχό αυλάκι. Μετά ο τροχός ακολουθεί την διαδρομή που έχει χαραχτεί και κόβεις σε πολλά περάσματα μέχρι το τελικό βάθος.

Προσωπικά, free hand δεν έχω καταφέρει ποτέ τίποτα της προκοπής με οποιοδήποτε εργαλείο. Όσο για τον χάρακα, δεν μου αρέσει η ιδέα να τρίβει ο τροχός με το πλάι τον οδηγό. Επίσης, αυτά που κάποιος γράφει ως "καλή κοπή" είναι και λίγο υποκειμενικά.
Μια που είδα το καλό αποτέλεσμα που δίνει το φτηνό φαλτσοπρίονο μετάλλων (Parkside PMTS 180) - που όμως δουλεύει μόνο με κομμάτια μικρού πλάτους.
Μια που θυμήθηκα τα πρώτα βήματα με τα ξύλα: με έναν αντίστοιχο οδηγό για δισκοπρίονο είχαν λυθεί τα χέρια μου.
Μια που είναι και σχετικά φτηνή κατασκευή, είπα ότι μάλλον θα φανεί χρήσιμος ένας οδηγός.

Μια αναζήτηση στο youtube δίνει πολλές ιδέες. Αυτή που παίζει περισσότερο είναι σε αυτό το στύλ: ένα μεταλλικό δοκάρι και μερικά ρουλεμάν. Είναι φτηνή λύση και δεν έχει περιορισμούς για το μέγεθος του κομματιού που μπορεί να χωρέσει μέσα στον οδηγό. Απλά τοποθετείς το δοκάρι πάνω στην επιφάνεια που θα κόψεις.

Μια καλή παραλλαγή του παραπάνω είναι με επιπλέον ρουλεμάν που αγκαλιάζουν όλο το δοκάρι. Φαίνεται πιο σταθερή από την προηγούμενη.

Υπάρχουν και σταθεροί οδηγοί από σίδερο. Εδώ ένας για βαρβάτες καταστάσεις που έχει πάνω του τροχό 230mm.

Αυτές είναι οι ιδέες που μου άρεσαν περισσότερο. Με μια αναζήτηση "Angle grinder jig" βρίσκει κανείς άπειρο υλικό σε βίντεο και εικόνες.

Τέλος, υπάρχουν οι έτοιμοι οδηγοί αυτού του τύπου σε κινεζομάγαζα και σε Ελλάδα. Πήρα έναν (όλοι τον ίδιο φαίνεται να πουλάνε) και είναι τελείως για πέταμα: τα μεταλλικά μέρη είναι πιο μαλακά και από πλαστικό, ενώ η τρύπα είναι 40χιλ διάμετρος (όλοι οι τροχοί που ξέρω έχουν λαιμό 48χιλ). Δεν έκανα τον κόπο ούτε να τον δοκιμάσω.

• Like
Reactions: newbie