Κατασκευή Παραδοσιακού Ξυλόφουρνου

sTeLiTo

AVClub Enthusiast
10 November 2007
797
Thessaloniki
'Οπως λεει και ο τίτλος, ενδιαφέρομαι τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την κατασκευή ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου. Χώρος υπάρχει άπλετος, όρεξη το ίδιο. Οι γνώσεις λείπουν σε μεγάλο ποσοστό από εμένα αλλά έτσι κι αλλιώς η κατασκευή θα γίνει από τρία άτομα (οι δύο έχουν παρόμοια εμπειρία). Να πω ότι αγορά έτοιμου ξυλόφουρνου δε μας ενδιαφέρει (ακόμα :idea:)

Και ενώ έχουμε αποφασίσει (σχεδόν) το μέγεθος του θόλου του φούρνου, τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθώς επίσης και μερικές τεχνικές, έχουμε κολλήσει στην κατασκευή της καμινάδας. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζοντας διάφορες πηγές στο ίντερνετ βρήκαμε ότι άλλοι προτείνουν η καμινάδα να είναι εξωτερικά του θόλου του φούρνου ενώ άλλοι δεν έχουν βάλει καν καμινάδα και αφήνουν τον καπνό να φεύγει από τη μπούκα του φούρνου. Επίσης, σε φωτογραφίες έχω δει να υπάρχει ένας "θάλαμος" πριν τη μπούκα, όπου στην ουσία είναι η καμινάδα.

Επειδή όμως δε μπορούμε να αποφασίσουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο κομμάτι της κατασκευής, ζητώ να μου δώσετε - αν ξέρετε, μπορείτε και θέλετε φυσικά - μερικές συμβουλές πάνω στο πρόβλημα μου (με την καμινάδα). Εννοείται ότι συμβουλές και απόψεις που αφορούν το όλο θέμα της κατασκευής ενός ξυλόφουρνου (π.χ. πυρόχωμα αντί για αργιλώδες χώμα) είναι ευπρόσδεκτες.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δεν ειμαι ειδικος, αλλα κανενας ξυλοφουρνος (στο χωριο μου τουλαχιστον) δεν εχει καμιναδα. Βεβαια ολοι αυτοι ειναι ... αρχαιοι, δεν ξερω αν η σημερα τους φτιαχνουν με καμιναδα.

Κι εγώ αυτό ήξερα και το βλέπω και στις περισσότερες φωτογραφίες, αλλά κάπου διάβασα ότι χρειάζεται καμινάδα εξωτερικά του φούρνου. Για αυτό και ρωτάω!

Το προηγούμενο (ή προ-προηγούμενο) "Μαστορέματα" είχε αναλυτικές οδηγίες κατασκευής.

Ψαξτο λίγο. Αξίζει...

Δυο φούρνους στο χωριό … κανείς δεν έχει καμινάδα.
Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι εγγυημένα προτίμησε να έχεις στην παρέα και άλλους με εμπειρία.

Και δεν τον φτιάχνεις πρώτα χωρίς καμινάδα με προοπτική να την προσθέσεις μετά αν δε σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα; Βέβαια δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό κατασκευαστικά, δηλ. πόσο εύκολο και αποδοτικό θα είναι να προστεθεί μια καμινάδα εκ των υστέρων (σε περίπτωση που αποφασίσεις ότι χρειάζεται).

Εκτιμω οτι ο λογος που δεν εχουν καμιναδα ειναι για να κρατα την θερμοκρασια.
(Φανταζομαι οτι οι σημερινοι - που εχουν καμιναδα - θα εχουν καποιον τροπο να σφραγιζει η καμιναδα).
Ακομη, ισως χρησιμευει η καμιναδα στο να μην σου έρχεται η ... λαιλαπα, μολις τον ανοιγεις για να ριξεις μεσα τα ταψια, αλλα να φευγει απο την καμιναδα.

Παντως, αν τον φτιαξεις τελικα, με ή χωρις καμιναδα, φροντισε να ειναι τοσο μεγαλος ωστε να χωραει ενα κατσικι στην σουβλα.
(θα σου πω του χρονου την Μεγαλη Εβδομαδα τον λογο :D )

Τώρα που το ξανασκέπτομαι ένας αρκετά παλιός φούρνος στη Μάνη έχει μια μικρή οπή πάνω από την πόρτα του φούρνου.
Κλείνει με μια κωνική πέτρα που ασφαλίζει απόλυτα. Αν δε κάνω λάθος ήταν για τη λαίλαπα όπως λέει και ο D.E.

Το συγκεκριμένο άρθρο το διαβασα, όχι μία αλλά πάρα πολλές φορές. Σε ένα από τα σχόλια αν δεις, κάπου αναφέρεται η κατασκευή καμινάδας.

Πάντως κι εγώ όσους ξυλόφουρνους είδα δεν έχουν καμινάδα, αλλά θέλω να είμαι 100% σίγουρος πριν κάνω οτιδήποτε.

Όσο για το μέγεθος, 1,50μ διάμετρος δε φτάνει;

... ενώ άλλοι δεν έχουν βάλει καν καμινάδα και αφήνουν τον καπνό να φεύγει από τη μπούκα του φούρνου. ...

Ούτε γι' αστείο. Καμινάδα κανονικά. Ίσια και κατακόρυφη, στο κέντρο του θόλου. Ρώτησε έναν τζακά, θα σου πει. (Όχι τζακά που πουλάει μαντεμένια τζάκια, κτίστη).

Θα μας τρελάνετε μωρε!!!!

τη καμιδάδα αν βάλεις της χρειαζεσαι μονο για φύγει η πρώτη κάπνα
οταν βαζεις το ψητόπουλο την ταπώνεις οπως και τη πόρτα

αν περιμένεις να ψηθεί με καμινάδα και γενικά ανοιγματα....καλυτερα να παραγγείλετε σε κανενα ψητοπωλείο

Πιστευω οτι καλύτερα να πατε σε μια ετοιμη κατασκευή
αν οπωσδήποτε με τα χεράκια σας, ελατε από την diy στα off να το συζητησουμε

Άρα μάλλον καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και καμινάδα να φτιάξουμε, θα χρειάζεται κλείσιμο. Εννοείται ότι τέτοιοι φούρνοι δε θέλουν ανοίγματα, απλώς διαβάζοντας από εδώ κι από κει μπερδευτήκαμε λίγο.

Υπάρχουν πολλοι τρόποι να ψησεις
και οι πιτσαρίες εχουν κατι σαν ξυλοφουρνους οι οποίοι δουλευουν με καμιναδα και μονιμο ριφιλ στα καρβουνα, κανουν δουλεια γιατι ειναι πολλές ωρες σε λειτουργία και τις ροές δεν τις δημιουργησε τζακάς (sorry Κωστα απλά το εφερε η κουβεντα)
Ο παραδοσειακός τρόπος και πραγματικά μακραν σε γευση ειναι τα βαλεις μια καλή φωτιά μεσα (στα νησια εχουν ενα ανοιγμα από πάνω το οποίο ταπώνεται μετα με λάσπη)
περιμενεις μεχρι να ασπρίσει ολος ο εσωτερικός θόλος
οταν ασπίσει σπας τη φωτια, βαζεις τα καρβουνα προς τα τοιχωματα, ψητοπουλο, λασπωμα ή καλός τρόπος μονωσης (οχι απλά με ενα πορτακι ή τούβλο)
και περιμενεις ~3ωρες αναλογα με το υλικό:-)) που ψηνεται
Επειδη οι ωρες ειναι πολλες και δεν πρεπει να ανοιξεις να δεις τι γινεται μέσα, φτιάχνεις και μια ψησταριά διπλα για να πεταξεις τα κάρβουνα που θα περισέψουν (φροντισε να ειναι καλή η αρχική φωτιά με πολλά λεπτά κλαδιά ειδικά κλίματος και τριανταφυλλιάς)
στη ψησταρια που θα φτιάξεις διπλα πετας τα λουκάνικα και καμια πασετουλα να γινεται το ζεσταμα
Φροντισε να φτιάξετε και ενα νηπτήρα και μερικά ραφακια να εχεις παντα ριγανη-αλατι-κτλ
φυτευεις δύο λεμονιες

δεν φταίω εγω ειπες οτι εχεις χώρο και ατομα

Υ.Γ. αν βάλεις συμπαγή τούβλα δεν θα ψηνει ουτε ντομάτα

Ο παραδοσειακός τρόπος και πραγματικά μακραν σε γευση ειναι τα βαλεις μια καλή φωτιά μεσα (στα νησια εχουν ενα ανοιγμα από πάνω το οποίο ταπώνεται μετα με λάσπη)
περιμενεις μεχρι να ασπρίσει ολος ο εσωτερικός θόλος
οταν ασπίσει σπας τη φωτια, βαζεις τα καρβουνα προς τα τοιχωματα, ψητοπουλο, λασπωμα ή καλός τρόπος μονωσης (οχι απλά με ενα πορτακι ή τούβλο)
και περιμενεις ~3ωρες αναλογα με το υλικό:-)) που ψηνεται
Επειδη οι ωρες ειναι πολλες και δεν πρεπει να ανοιξεις να δεις τι γινεται μέσα, φτιάχνεις και μια ψησταριά διπλα για να πεταξεις τα κάρβουνα που θα περισέψουν (φροντισε να ειναι καλή η αρχική φωτιά με πολλά λεπτά κλαδιά ειδικά κλίματος και τριανταφυλλιάς)
στη ψησταρια που θα φτιάξεις διπλα πετας τα λουκάνικα και καμια πασετουλα να γινεται το ζεσταμα
Φροντισε να φτιάξετε και ενα νηπτήρα και μερικά ραφακια να εχεις παντα ριγανη-αλατι-κτλ
φυτευεις δύο λεμονιες

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Από χώρο έχουμε μπόλικο. Από άτομα, κάτι θα κάνουμε και θα τη βρούμε την άκρη.

Δεν πολυκατάλαβα αυτό με τα συμπαγή τούβλα. Θα χρησιμοποιήσουμε πυρότουβλα τα οποία από όσο ξέρω δεν έχουν τρύπες όπως τα κλασσικά τούβλα. Όπου και να διάβασα, όπου και να ρώτησα, μου είπαν για πυρότουβλα και μόνο. Θα χρησιμοποιηθεί για το κτίσιμο τους μίξη πυροχώματος και πυροτσιμέντου. Έπειτα, το χώρο γύρω από το θόλο θα τον χτίσουμε και το κενό θα γεμίσει με άμμο και χοντρό αλάτι.

Επίσης, όταν λες να ασπρίσει ο θόλος εσωτερικά, αν τα πυρότουβλα είναι κόκκινα πως θα γίνει αυτό? Η θα πρέπει να καλυφθεί και το εσωτερικό με πηλό?

Πάντως θα έχει γέλιο 3-4 άσχετοι (όχι όλοι ευτυχώς) να προσπαθούν να χτίσουν τέτοιο πράγμα!

Επίσης, όταν λες να ασπρίσει ο θόλος εσωτερικά, αν τα πυρότουβλα είναι κόκκινα πως θα γίνει αυτό? Η θα πρέπει να καλυφθεί και το εσωτερικό με πηλό?

Οχι βρε συ, δεν εχεις δει και στα τζακια, οταν τα πυροτυβλα ζεσταθουν ασπριζουν.

Δε το ήξερα γιατί έχουμε μαντεμένιο τζάκι! :p Άμα άρχισα με τόσο χαζές ερωτήσεις, δε θέλω ούτε να φαντάζομαι την κατάληξη με το όλο project!

Αν είσαι σε χωριό , ή κοντά, πήγαινε κέρνα ένα μπουκαλάκι τσίπουρο τους γέροντες θα ακούσεις πολλές συμβουλές. Θυμάμαι ότι το πυλόχωμα-αργιλόχωμα θέλει πολύ περισσότερο δούλεμα από ότι συνήθως λ.χ.α αλλα ήμουν παιδί όταν φτοιαχναμε ένα φουρνο και οι αναμνήσεις είναι λίγες.

Και μιας και συμφωνώ με nbullamatsis πιο πάνω… βάλε από τώρα και μια κληματαριά εκεί δίπλα να μεγαλώνει για τη σχάρα σου :-)

ο δικος μου στο χωριο εχει καμιναδα. Τον εχουμε δουλεψει ελαχιστα αλλα θυμαμαι ότι εκανε καλη δουλεια. Φωτογραφίες δυστυχως δεν εχω και θα αργίσω να παω. Και δυστυχως δε θυμαμαι καθολου πως είναι.