Καθαρές Παραλίες

agios.jpg

Ένα μικρό μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά και μια βουτιά είναι ότι πρέπει! Μικρός κόλπος στον Άγιο Ανδρέα. Τώρα πόσο καθαρά είναι.....

Προχτές που είχε σχετικά καλό καιρό ξεκίνησα με την βάρκα να ανακαλύψω καινούριες παραλίες και κολπίσκους. Ο άνεμος ήταν δυτικός 4-5 μποφόρ. Έτσι αποφάσισα να κινηθώ κοντά στην ακτογραμμή με νότια κατεύθυνση και να μην περάσω απέναντι στην Εύβοια όπως κάνω συνήθως. Ο λόγος είναι ότι όταν έχει δυτικό στην Ανατολική Αττική η θάλασσα είναι πολύ ήρεμη κοντά στην στεριά. Όσο όμως απομακρύνεσαι από αυτήν το κύμα μεγαλώνει αρκετά με αποτέλεσμα στην επιστροφή να είναι κόντρα στο σκάφος και το ταξίδεμα είναι αρκετά δύσκολο. Σκοπός μου ήταν να ξεκινήσω από το Μάτι και να φτάσω μέχρι το Πόρτο Ράφτη.

Εδώ καθώς βγαίνω από το λιμανάκι. Η θάλασσα ήσυχη με λίγη συννεφιά. Απέναντι βρίσκεται το ξενοδοχείο aquamarina το οποίο έχει έναν πολύ όμορφο κολπίσκο για μπάνιο.

porto_1.jpg

Πρώτη στάση στο πολύ γνωστό κόκκινο λιμανάκι. Βρίσκεται λίγο βορειότερα από την Ραφήνα. Έχει πολύ βλάστηση αλλά δεν είναι οργανωμένη παραλία.

porto_2.jpg

Πάνω από το κόκκινο λιμανάκι βρίσκεται το ''Μπαλκόνι''. Είναι σε πολύ ωραίο σημείο και έχει εντυπωσιακή θέα. Κάνει και ωραίο καφέ !!

porto_3.jpg

Λίγο παρακάτω βρίσκεται ένας κολπίσκος που λίγοι γνωρίζουν και ονομάζεται πράσινο λιμανάκι. Είναι κάπως άγριο το τοπίο αλλά είναι προσβάσιμο από σκαλιά αρκετά πριν το μικρό λιμάνι της Ραφήνας.

porto_4.jpg

Για να καταλάβετε καλύτερα που βρίσκεται, στο βάθος περίπου μισό ναυτικό μίλι φαίνεται ο μόλος από το μικρό λιμάνι.

porto_5.jpg

Δίπλα από το πράσινο λίγο νοτιότερα βρίσκεται το μπλε λιμανάκι. Είναι μεγαλύτερο από το πράσινο και ο δήμος τα τελευταία χρόνια έχει βάλει και μια εξέδρα για βουτιές !!

Επίσης να αναφέρω εδώ ότι η κυριά αριστερά με το καπέλο στην πρώτη φωτογραφία μου έκανε παρατήρηση (φώναζε από μακριά) ότι ήμουν πολύ έξω με το σκάφος και ότι την ενοχλούσα.

Όχι για να δείτε τι τραβάμε και εμείς με τις βάρκες...... :D

porto_6.jpg

porto_7.jpg

Φυσικά η κυρία δεν γνωρίζει ότι ο νόμος έχει αλλάξει και μπορεί πλέον οποιοδήποτε σκάφος να προσεγγίσει οποιαδήποτε μη οριοθετημένη παραλία μέχρι τη στεριά με ταχύτητα 2-3 κόμβους.

Last edited:
Αφού πέρασα το λιμάνι της Ραφήνας μετά από ένα ναυτικό μίλι συνάντησα μια αρκετά μεγάλη παραλία που ονομάζεται ''Μαρίκες''. Η μορφολογία της είναι έτσι ώστε προστατεύεται από τον δυτικό και τον νοτιά. Την πιάνει όμως πολύ ο βοριάς. Έχει και μια καντίνα αλλά μάλλον ήταν κλειστή.

porto_8.jpg

porto_9.jpg

Περίπου έξι ναυτικά μίλια νοτιότερα, αφού πέρασα όλη την Αρτέμιδα, συνάντησα τον κόλπο της Βραυρώνας όπου βρίσκεται ακριβώς εδώ.

porto_11.jpg

Σχεδόν όλη την βόρεια πλευρά του κόλπου την έχει πιάσει ένα τεράστιο ξενοδοχείο όπου έχει διαμορφώσει την παραλία και δεν υπήρχε κάποιο σημείο να προσεγγίσω.

porto_12.jpg

Από την απέναντι μεριά όμως σχεδόν τα πάντα ήταν φυσικά και είχε πολύ ενδιαφέρον για εξερεύνηση!!

porto_13.jpg

Όλη η νότια πλευρά του κόλπου είναι γεμάτη με πανέμορφους κολπίσκους. Έκανα περίπου δύο ώρες να τους εξερευνήσω όλους!! Μερικοί είναι προσβάσιμοι ενώ σε κάποιους άλλους μπορείς να πας μόνο με σκάφος. Στο τέλος του κόλπου υπάρχει και ένα κάμπινγκ. Παρακάτω βάζω μερικές φωτογραφίες για να δείτε πόσο όμορφα είναι τα νερά εκεί.

porto_14.jpg

porto_15.jpg

porto_16.jpg

Βγαίνοντας από τον κόλπο της Βραυρώνας και λίγο νοτιότερα προς το Πόρτο Ράφτη είδα δύο μικρές παραλίες όπου είναι προσβάσιμες. Δεν ξέρω αν έχουν κάποια ονομασία. Πάντως για κάποιον που θέλει ησυχία και καθαρά νερά φαίνονται ιδανικές.

porto_17.jpg

porto_18.jpg

Αφου βγήκα εντελώς από τον κόλπο απομακρύνθηκα περίπου μισό ναυτικό μίλι από την στεριά για να μπορέσω να ταξιδέψω γρήγορα και με ασφάλεια διότι το GPS μου έδειχνε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή κοντά στην ακτογραμμή υπάρχουν πολλές ξέρες. Προσέξτε πόσο μεγαλύτερο είναι το κύμα σε μόνο μισό ναυτικό μίλι απόσταση. Ο δυτικός και ο νότιοδυτικός είναι πολύ ''ύπουλοι'' καιροί. Θέλουν πολυ προσοχή γιατί η κατάσταση της θάλασσας αλλάζει γρήγορα. Στο βάθος μετά τα νησάκια πίσω από το βουνό βρίσκεται το Πόρτο Ράφτη.

porto_19.jpg

Αφού έφτασα στο Πόρτο Ράφτη μπήκα στον πρώτο κόλπο όπου στην ουσία είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι. Να πω την αλήθεια όμως δεν μου άρεσε και πολύ εκεί για μπάνιο έτσι αποφάσισα να πάω στον επόμενο.

Δηλαδή σε αυτόν....

porto_20.jpg

Εκεί πραγματικά είναι υπέροχα !! Μια αρκετά μεγάλη παραλία όπου δεν την πιάνει σχεδόν κανένας καιρός. Έχει όλο άμμο και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να πάει για μπάνιο προς τα εκεί.

Έριξα άγκυρα περίπου 50-60 μέτρα από την παραλία και έμεινα εκεί 3 ώρες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι καθ όλη την διάρκεια της παραμονής μου εκεί, δεν φύσηξε καθόλου. Δεν κουνήθηκε φύλο! Η θάλασσα ήταν σαν λίμνη !! Φαίνεται είναι η μορφολογία της έτσι που είναι πολύ προστατευμένη.

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες για να δείτε και μόνοι σας.....

porto_21.jpg

porto_22.jpg

porto_23.jpg